Last news in Fakti

27 Септември, 2022 10:45 3 247 16

ББР раздава необезпечен кредит за 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова

  • ббр-
  • керамик-
  • зем-
  • корнелия нинова

Действителен собственик на „Керамик“ ООД е Саркис Гара Шаклиян

ББР раздава необезпечен кредит за 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова - 1
Снимка: БГНЕС

Името на бившия вицепремиер Корнелия Нинова изплува в кредитиране на близка да соцлидерката фирма. В началото на август на дружеството „Керамик“ ООД е отпуснат кредит в размер на 4 300 000 лв. от ББР, която от м. юни 2022 г. се оказва с нов изпълнителен директор – Марияна Петкова, разкрива "Филтър".

Видно от данните в Търговския регистър от 2008 г. до началото на тази година „Керамик“ ООД се е занимавало с основно с производство на строително-керамични изделия, химически материали и пластификатори за строителството.

През предходните години дружеството почти не е извършвало дейност, като през 2020 г. няма никакви приходи, а реализирало единствено загуби.

През месец март тази година обаче дружеството сменя собствеността си, а през май, почти едновременно със смяната на изпълнителния директор на ББР, дружеството сменя рязко и своето поприще като вписва в търговския регистър изцяло нов предмет на дейност – производство и продажба на електроенергия. Само два месеца по-късно дружеството получава многомилионния кредит от ББР, който е предоставен с цел изграждане на фотоволтаична електроцентрала.

Действителен собственик на „Керамик“ ООД е Саркис Гара Шаклиян, който беше в листата на номинираните за депутати от БСП в Област Сливен за 2021 г., като заяви че ще работи активно за победата на БСП на парламентарните избори.

Публично известно е, че той е особено близък с Корнелия Нинова и отговаря за всички политики на партията в сливенския регион. Какви обезпечения е предоставил „Керамик“ ООД, за да гарантира правата на банката по този високо рисков кредит? Единственото обезпечение на кредита е ипотека върху земя със сграда в покрайнините на град Сливен.

Според годишния финансов отчет на „Керамик“ ООД за 2020 г. стройността на ипотекирания имот е едва 319 000 лева. В нотариалния акт за ипотека обаче не е посочен размерът на данъчната оценка на имота, макар същата да е задължително за изповядване на всяка сделка.

Направен е съзнателен опит да се прикрие факта, че обезпечението десетократно занижено в сравнение със стойността на кредита, или с други думи с активи за 319 000 лева „Керамик“ ООД е обезпечило кредит в размер на 4 300 000 лв. При задължително изискване на банката за 110% обезпеченост на кредитните експозиции, в случая са приели обезпечение за едва 10% от стойността на експозицията.

Не става ясно как дружество на загуба, без никакви приходи, ще заплаща лихви и главница по кредита, нито как банката ще събере вземането си от съмнителното обезпечение на десетократно по-ниска стойност. Това е и единственото обезпечение по кредита. От ББР не са поискали „Керамик“ ООД да учреди дори залог върху търговско предприятие, какъвто винаги се изисква при кредитиране на подобни сделки на юридически лица.

Причината? Избягва се публичността. Това е така, защото залогът на търговско предприятие задължително се вписва в Търговския регистър, който е публичен. Очевидно за „Керамик“ ООД не е необходимо да минава през тази неудобна публичност.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА БСП

    37 4 Отговор
    И ПАРИТЕ СА ЗА НИНОВА, НЕ ЗА НЕИН БЛИЗЪК, ТЯ Е ДОКАЗАН КРАДЕЦ.

    Коментиран от #12

  • 2 Трябва да се разследва.

    33 1 Отговор
    Всички в затвора и конфикскация на имуществото до десето коляно, МАФИЯ.
  • 3 Продължаваме Промяната

    20 6 Отговор
    Е случват се такива неща, като имаш за партньор партия от статуквото, доказала се в корупцията като БСП, но това е смешна цена да няма повече никога Тиквата. Пък и 4 милиона са нищо пари
  • 4 ВРЕМЕ Е ЗА АРЕСТИ

    20 0 Отговор
    СЪД И ЗАТВОР, НЯМА ЖАЛ ЗА ТИЯ КРАДЦИ.
  • 5 Агата Кристи

    19 0 Отговор
    И земята, която е предоставена срещу кредита е "собственост" на малоимотни и малко грамотни БРАТОВЧЕДИ.
    ЧЕСТИТО, КОРНЕЛКЕ !
    А ето какво казва Боц-ко по въпроса :

    "И с гордост изрече КРАСНАЯ тьотя,
    - МИЛИОНИ ОКРАДОХ, без да се потя !"
  • 6 Киро оправи ББР

    22 2 Отговор
    Браво, Кире! Браво Корни!
  • 7 ГОРСКИ

    19 0 Отговор
    Защо не дават и на нас необезпечени кредити а само на свои хора а бе мафия!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Павел пенев

    17 0 Отговор
    Коментара е точен и коректен. Шампион е един от многото арменски мошеници у нас. Жена му има фирма и произвежда сладкарски изделия, а Корнелия Нинова както винаги умее да лъжи красиво.
  • 10 В случая

    12 0 Отговор
    Най вероятно някой сертифициран "оТценител" поръчково е "изготвил" "оценка" която е примерно за 5000000 лева. Там в КНОБ раздават сертификати даже и на завършили предучилищна педагогика. Изпита е с едни типови задачки и ура !!!!
    Куче влачи диря няма!
  • 11 За протокола

    14 1 Отговор
    Нинова е част от задкулисието и дълбоката държава и под нейно ръководство и БСП обслужва тези кръгове.
  • 12 Дамаджони Уокър

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОВА Е СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА БСП":

    Ами тя женицата има само 5000лв.влог, та затова тя така......
  • 13 гого

    8 0 Отговор
    продължаваме подмяната новите като старите ,а кой знае какви са ги вършили пп за 8 месеца освен 9 милиарда и голямата инфалация която ни натресоха
  • 14 Тити

    8 1 Отговор
    Що и на мен не вземат да ми дадат такъв кредит тази банка трябва да се закрие та раздават на килограм парите на данъкоплатеца
  • 15 Трагедията в държавата

    8 0 Отговор
    В България останаха само крадци и глупци.
  • 16 Антон

    2 0 Отговор
    Тази новина достатъчна ли е за да изгонят Вальо Михов известен като “пърхота” от банката заедно с целия недъгав управителен съвет назначен от Киро тъпото? :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове