27 Септември, 2022 12:52 771 5

Министър Гечев: Очакваме ЕК да обърне специално внимание на пазара на маслодайни култури

  • явор гечев-
  • ек-
  • маслодайни култури

Гечев информира своите колеги за настоящата ситуация с пазара на зърнени култури в България

Министър Гечев: Очакваме ЕК да обърне специално внимание на пазара на маслодайни култури - 1
Снимка: МЗХ

Очакваме Европейската комисия да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, включително извънредни мерки, съгласно чл. 219 от Регламент (ЕС) 1308/2013 с цел смекчаване на въздействието върху производителите от Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Той добави, че България подкрепя Украйна в тези трудни времена, но има смущения на пазара на слънчоглед, които будят безпокойство.

„Считаме, че са необходими инструменти за бързо въздействие по отношение на възникналия пазарен дисбаланс, за да бъдат предотвратени по-сериозни икономически сътресения с дълготраен ефект върху пазара на слънчоглед, намаляване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в сектора“, допълни министър Гечев. По отношение на изпълнението на Плана за действие „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна, България се ангажира да положи максимални усилия за осъществяване на превозите на зърно за трети страни по транспортните маршрути и по всяко направление от железопътната мрежа и пристанищата си, с наличния технологичен капацитет.

Министър Гечев информира своите колеги за настоящата ситуация с пазара на зърнени култури в България. Той отбеляза, че новата реколта от пшеница, ечемик и рапица вече е прибрана, като се отчита спад в количествата в сравнение с предходната реколта – при пшеницата и ечемика от около 10%, a при рапицата от около 20%.

В рамките на заседанието бе поставена и темата за устойчивата употреба на продукти за растителна защита. Министър Гечев изрази подкрепа към призива на Полша – ЕК да представи допълнителна и подобрена оценка на въздействие, която по изчерпателен и адекватен начин разглежда влиянието на предложения проект на регламент върху продоволствената сигурност на ЕС. „Липсата на оценка на социално-икономическото въздействие на много от аспектите, свързани с намаляването на употребата на продуктите за растителна защита, в контекста на последиците от войната в Украйна, за производството на основните храни в ЕС и в глобален мащаб, буди притеснения“, добави аграрният министър.

Европейските министри дискутираха и Директивата за емисиите от промишлеността по време на заседанието. „Намаляването на прага, над който инсталациите за отглеждане на свине и домашни птици се включват в приложното поле на Директива 2010/75/ЕС, както и добавянето на инсталациите за отглеждане на едър рогат добитък, ще окаже въздействие върху голям брой животновъдни стопанства, като ще създаде значителна финансова тежест“, посочи министър Гечев. По думите му на практика се обхващат голям брой семейни ферми в селските райони, които не разполагат с възможностите на индустриалното животновъдство и са заплашени от прекратяване на дейността. И акцентира, че това би довело до сериозни социални, икономически и финансови последствия, с пряко въздействие и върху продоволствената осигуреност на населението.

Земеделският министър добави, че увеличаването на натоварването върху компетентните органи ще доведе до допълнително забавяне при издаването на разрешителните, ще влоши инвестиционната среда и ще забави прехода на ЕС към чиста, кръгова и неутрална по отношение на климата икономика.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 1 Отговор
    6ти гол се чака, но по Гол!
  • 2 Последствия

    2 1 Отговор
    Чакайте, Гечев! През това време изрязаха горите и селското стопанство в България умря!
  • 3 Да питам само за ед. приятел

    1 0 Отговор
    В ЕС не се ли продават самобръсначки?
  • 4 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Както казва другарят Бойко Борисов : “Лозето не ще молитва ,а мотика.”Незнайно защо,никой не споменава цифри а само проценти.Вероятно добивът от тазгодишната реколта от зърно е строго засекретен.
    Зърнената мафия отново ще храни българите с трици вместо с брашно.

    Z
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове