Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 18:07 2 640 29

Външно се готви за стачка

  • стачка-
  • мвнр-
  • заплащане

Причината е ниското заплащане в системата на МВнР

Външно се готви за стачка - 1
Снимка: БГНЕС

Държавните служители в МВнР се подготвят за стачка заради ниското заплащане в системата, съобщиха от професионалното им обединение.

„Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР“, се казва в съобщението.

Недоволните отбелязват, че „MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа“.

Те посочват, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд. Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не са били индексирани, се казва още в позицията.

Командировъчните средства в МВнР не са актуализирани повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства, пишат още държавните служители и уточняват, че понастоящем те получават едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на заплатите им (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

„Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“, посочват държавните служители в МВнР.

Техните искания са за достойно заплащане; индексиране на командировъчните средства; преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Буко Баламата

    52 4 Отговор
    Даже много взимате за свършената от вас работа.
  • 3 Тома

    61 2 Отговор
    Доживяхме хора със заплати и командировачни във валута да стачкуват.Ами какво да кажем ние с гайдите
  • 4 пенсионер

    26 3 Отговор
    ми то, моята пенсийка по-голяма , бе ! горките..... !
  • 5 боко

    30 2 Отговор
    Станете учители или счетоводители в училище и ще вземате 2-3000лв. заплати

    Коментиран от #11

  • 6 САЩ са международен терорист

    27 13 Отговор
    Робувайте на САЩ и ще станете още по-бедни.

    Коментиран от #25

  • 7 6397

    35 2 Отговор
    Истината е, че България поддържа посолства на много места, където не е нужно, а и съответната държава няма такова. За чий ни е посолство в Норвегия, Черна гора, Словения, Молдова и пр.???

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Спрете им заплатите!

    14 13 Отговор
    Тези са национални предатели!
    Докараха в България стотици хиляди руски шпиони!

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Работа

    28 0 Отговор
    Значи стачкуват срещу народа, който е техен работодател. Да си намерят друга работа,тези наглеци.
  • 13 Циник

    26 3 Отговор
    За какво ни е Външно министерство? Ей го къде е Козяк; там се определя външната ни политика (че и голяма част от вътрешната). Я затваряйте и бегом на полето картофи да копаете; по файда ще има от вас.
  • 14 Васил

    24 1 Отговор
    Като не им изнася да напускат веднага ще се намерят хора да ги заместят.
  • 15 Есхач

    21 1 Отговор
    До колкото си спомням там основно наемаха хора завършили фиологии. Колко трябва да взича една преводачка? Почти няма хора завършили МО или МИО. Да не забравяме и "наште хора " на сладки длъжности. Освен това масово там отиват, за да натрупат стаж и после да кандидатстват за длъжности във Брюксел и Страстбург. Следователно тези които са останали не са толкова добри.
  • 16 Стажант

    24 0 Отговор
    Карах стаж там. Почти не се работи. 2-3 часа на ден има да се пишат някакви доклади и дипломатически ноти, през другото време се пият кафета и се четат новини.

    Има столова, дето цените са смешни, почти като през комунизма. Масово се закъснява за работа. Единствен от нашия отдел ходех точно в 9 на работа. Шефчетата - към 10:30 - 11 ако се дотътрят.

    Има сумати ненужни отдели, министерството е сигурно поне 800 души, от които я рботят 200, я не.
  • 17 БАБИКЯН МИРИЗЛИВИЯ НЕКЪПАНИЯ

    17 0 Отговор
    КО РЕВЕТЕ БРЕ? НАЛИ СОРОС ВИ ПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНО! НАЛИ ХЕРО ВИ ПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНО! ОТ ТРИ ЯСЛИ ЦОЦАТЕ И РЕВЕТЕ НАГЛЕДЦИ!
  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    18 0 Отговор
    От МВнР да кажат общо колко са получаващите заплати там, колко са излишни дипломати - "празни куфари" получаващи заплата. МВнР са същите като МВР и там е пълно с излини позиции и пенсионери. Асен Васлилев ви го каза, първо реформи и съкращения на излишните бройки и чак тогава повишение на заплатите.

    Аз данъкоплатеца искам голямо намаляване на броя на бг "дипломатите" и бг посолствата по света. България може да скрати разходите и да разчита на дипломацията на ЕС.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 5 Отговор
    В далечни държави като Австралия и Нова Зенландия на другия край на земното кълбо не ни трябват посолства и дипломати. Също в диви и далечни държави като Монголия, Афганистан... Освен това в Афганистан на власт са нецивилизовани религиозни фанатици, с които нямаме какво заедно да правим, нито търговия, нито култура, нито туризъм... С тях ни дели огромен "цивилизационен разлом" както би казал Копейкин. С Русия също ни дели огромен цивилизационен разлом, те са огромна, дивашка, алкохолизирана и войствена страна, а ние сме малка и миролюбива страна. Също така силно е намалял, може би стотици пъти поток туристи оттам. Но с тях имаме търговски отношени и други исторически отношени, така че ни трябва посолство там, но с малък брой депутати. Според мен сме културно доста различни с руснаците. Общото е християнството и българската азбуката, която ползва Русия.
  • 21 Чистене

    8 0 Отговор
    Във външно трябва да се чисти много, както и навсякъде, както и редица дипломати отзовани и уволнени!
  • 22 Йеронимус БОШ

    7 0 Отговор
    А вариант ли е , ако не им харесват парите , да сменят работата ?
  • 23 Майк Алън Патън

    1 3 Отговор
    Не бойте се ! Сега бат Бойко като се върне на власт и ще ви дигне заплатите ! А и ще намали горивото , както каза до 2 лева !
  • 24 фАНТОМасс

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Спрете им заплатите!":

    А на американците дават всичко , дори преди да е поискано !
  • 25 Баро

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ са международен терорист":

    МИНДЖОФАНОВА ПУСНА ЛИ НОВАТА ЕМИСИЯ КОПЕЙКИ
  • 26 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Не знаех че и тези лентяи имат заплати?
  • 27 оня

    1 0 Отговор
    ниско заплащане,ама всичките дават мило и драго да са назначени там,сите там са назначени с протекции,един нема дето да е назначен с конкурс то и конкурсите там са формални
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нашийник

    1 0 Отговор
    Нещо не виждам числа в статията. Що така? А за средна и минимална заплата, пенсии ще си счупите пръстите да пишете с колко са се вдигнали, проценти, надбавки, добавки, данъци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове