Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 07:08 12 755 22

Кои популярни имена не влязоха в парламента?

  • депутати-
  • нс-
  • 48-о нс

Все още обаче няма яснота кои ще бъдат новите депутати

Кои популярни имена не влязоха в парламента? - 1
Снимка: БГНЕС

След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент вече се очертават. Доста от лицата, които сме свикнали да виждаме на парламентарната трибуна в миналото, вече няма да могат да говорят от нея. Това се отнася с особена сила за хора от редиците на БСП и ДБ, пише в. "Сега".

Все още обаче няма яснота кои ще бъдат новите депутати. Предстоят сериозни размествания в листите заради разните хитрости, които политиците използват на избори – например, партийните лидери се кандидатират в два избирателни района, за да могат да освободят спечеленото място в единия за някой фаворизиран съпартиец. Очаква се и някои кандидати въобще да се откажат от влизане в парламента – отново в полза на нечии любимци, разполагащи с благоволението на партийните централи. Разбира се, трябва да се види и пълният ефект от преференциалното гласуване.

ГУБЕЩИ

Филип Попов, един от юристите на БСП и дългогодишен депутат, се провали във Видин. Неуспех претърпя и съпартиецът му Александър Симов – журналист и също ексдепутат, който не можа да пробие в Перник.

Няма да седне отново на депутатската банка коалиционният съюзник на БСП и лидер на „ПК Екогласност“ Емил Георгиев – в столичния 25-и район левицата взима само един мандат, а той е втори в листата. Единственият му шанс е, ако соцлидерът Корнелия Нинова, която водеше в района, избере да влезе от Благоевград.

Нинова обаче предпочита София. Така, между другото, благоевградският ѝ мандат можеше да се освободи за втория в тамошната листа - Георги Михайлов. Той обаче е изпреварен с преференции от петия в листата – Богдан Боцев.

Социалистът Момчил Неков, който беше депутат в Европейския парламент, няма да разполага с възможността да заеме същата позиция в Народното събрание – той водеше листата в Силистра, но там партията му претърпя погром.

Не изглежда да има шансове съпредседателят на ДБ Борислав Сандов. В Монтана, където оглавява листата, десницата не печели нищо. Сандов също е втори в 24-и район, където ДБ взима два мандата. Христо Иванов, който води там, печели също в Пловдив-град и вероятно ще използва мандата там, както е правил в миналото. Така Сандов става първи, но двама от кандидатите в листата – Мартин Димитров и Кремена Кунева, го изместват с преференции.

Въпреки активната агитация, Антоанета Цонева не успя да влезе нито от Пазарджик, нито от София-област, където оглавяваше листите на ДБ. Няма късмет и икономистът Георги Ганев. Той беше пети в листата в 23-и столичен район. Там обаче ДБ взима 3 мандата и освен това има и двама кандидати с много силен преференциален вот – Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова.

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при ДПС, както обикновено, а петият – при кандидата от БВ Григор Захариев. Така бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която от няколко избора насам отчаяно се опитва да се върне вътре, отново се провали.

ГЕРБ-СДС взима две места от Ловеч. Това отвори пътя към парламента на шефа на младежката организация Георг Георгиев, който беше втори в листата. Оказа се обаче, че третият - Иван Миховски, е доста по-популярен от него сред избирателите и го изпреварва с преференции.

Венцислава Любенова от ПП, която в миналия парламент оглавяваше Комисията по външна политика, няма да участва в новия. Тя беше четвърта в Пловдив-град, а коалицията спечели 3 мандата.

Делян Пеевски от ДПС за пореден път спечели мандати и в двата района, в които се състезаваше – Благоевград и Пазарджик. В парламента вероятно ще влезе от Благоевград, както направи в предното Народно събрание. Това означава, че в Пазарджик ще се освободи място за третата в листата – бившият депутат Небие Кабак.

Бойко Борисов, който на практика се отказа от парламента, ще освободи две места за свои хора – в Пловдив-град и в столичния 25-и избирателен район.

Съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков ще влезе от 24-и район в София, където формацията му взе 4 мандата.

Най-мощно се представя ПП в столичния 23-ти район с 5 спечелени депутатски места. Ще ги заемат съпредседателят на коалицията Асен Василев, бившият образователен министър Николай Денков, Настимир Ананиев от коалиционния съюзник „Волт“, ексдепутатът Венко Сабрутев и университетският преподавател Васил Пандов. Ако Василев обаче избере да влезе както преди от Хасково, а Денков от Шумен, където двамата също печелят мандати, тогава ще се отворят места за Искрен Митев и Ива Руйчева, които се радват на нелош преференциален вот.

Радостин Василев, който поведе отцепниците от ИТН в миналия парламент, е направил печеливш ход – сега ще влезе в новия като депутат от ПП от Габрово. Няма обаче същия късмет Кирил Симеонов, който също изостави Слави Трифонов – той беше втори в листата на ПП в Търговище, където коалицията не спечели нищо.

Бойко Рашков, ексшеф на МВР и върл противник на ГЕРБ, е единственият от ПП, който печели мандат в Перник.

Надежда Йорданова от ДБ, правосъден министър в кабинета „Петков“, печели мандат в Русе. Тя обаче вероятно ще предпочете да влезе от 23-и район София, където също побеждава. Това би освободило мястото за следващия в русенската листа Иван Станев.

БВ грабна един мандат в Пловдив-град, благодарение на който партийният лидер и бивш служебен премиер Стефан Янев ще стане депутат. Той печели мандат и в 24-и столичен избирателен район. В парламента проби и неговата колежка в правителството Виолета Комитова, която беше регионален министър, а сега участва на изборите в Бургас от листите на БВ. Ако влезе от Бургас, Комитова ще освободи едно място в Пловдив-област, където партията също печели мандат, и то ще отиде при Румен Йончев – лидер на ЗНС, някогашен съюзник на Николай Бареков.

В София-област БВ взима един мандат, с който в парламента ще се завърне Гален Монев – някогашен депутат от „Атака“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    47 0 Отговор
    Какво стана? Май кака Цонка си остана на каруцата ли? 🤣
  • 2 От Атака

    6 9 Отговор
    Кой влиза?

    Коментиран от #11

  • 3 краварска измама

    31 32 Отговор
    Да си гледат работата с тези фалшиви избори . Машините са манипулирани , за да не допуснат Възраждане и БСП да върнат руския газ. Машините им повече няма да пипна , няма да гласувам , докато не върнат бюлетините
  • 4 Хан Аспарух

    48 11 Отговор
    Тъпата Кърджалийска Простакеса ,ако беше 20 години по млада,можеше да свърши некоя и друга работа.Ама сега хем ТКП ,хем дърта.

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сивата котка

    28 0 Отговор
    Който не е блажил досега, той влиза у парламента. Който се е понаблажил, отпада...засега.
  • 9 Това е дъното

    15 7 Отговор
    Май ще се наложи провеждането на референдум със следните въпроси: мажоритарна избирателна система, абсолютна монархия (без парламент) или военна диктатура.
  • 10 Ами ХРИСТИНКА къде е?

    11 1 Отговор
    Оная ХРИСТИНКА от плевенско
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ние от Кърджали

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хан Аспарух":

    Сме най доволни от това че ПКП си остава тук. Така всеки който я види може да й тегли една майна. Когато тя дерибействаше и кадруваше не я болеше. Сега седнала да се оплаква и реве. Заслужава си гаврата. Тъпа ПКП. С това ще я помним ако изобщо се помни такова нищожество!?

    Коментиран от #15

  • 15 япа тоя

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ние от Кърджали":

    Чакай сега вие не се ли кланята на падишаха Ви доганчо
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Яни

    6 3 Отговор
    Най много ще ми липсва госпожа Митева😃,Тошко Йорданов и компания куку-Бенд😉😃😃😃

    Коментиран от #22

  • 18 Българин

    9 1 Отговор
    И мен тва кво ме интересува? Все са 240 отпадъците, на които плащаме залудо! Дали тоя или оня - разлика никаква!
  • 19 Аз съм

    3 2 Отговор
    Иван Миховски е от Троян, затова е порулярен. Георгчо го пусна Баце. Дойде да се венчае в манастира и на Празника на сливата. И хоп депутат.
  • 20 Реалиста

    3 0 Отговор
    Голямата изненада да останат извън парламента са Филип Попов , свършиха си работата герп купиха циганите, а Александър Симов е жертва на продажника Станислав продаде са на ББ за милиони и работеше от самото му избиране като кмет за мутрите.Този и останалите продажници от БСП са много елементарни но нагли изменници!
  • 21 Тотото

    0 0 Отговор
    Ха честито на печелившите.А Вие не губете кураж до следващия тираж!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове