Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 12:26 878 20

Борислав Сарафов: Съдебната реформа се превърна в шаманско заклинание

  • борислав сарафов-
  • съдебна реформа-
  • съдебна власт

Има много архаични неща, които пречат на разследването

Борислав Сарафов: Съдебната реформа се превърна в шаманско заклинание - 1
Снимка: БГНЕС

Темата за съдената реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс. А тя е много важна. Ние сме тези, които ежедневно правоприлагаме, най-добре знаем какви са практическите затруднения. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по бТВ.

„Нормалният начин за реформата е да се чуе и нашият глас, да се сформират работни групи, кръгла маса и др., подчерта заместникът на Иван Гешев. Той припомни, че още в първия работен ден на депутатите Обвинител №1 им е изпратил писмо. Съдебната реформа винаги се е правила от адвокати и кабинетни специалисти, а не от практикуващи, категоричен е Сарафов.

Той посочи, че има много архаични неща, които пречат на разследването. Сарафов разкри, че на американските колеги им е абсолютно непонятно присъствието на две поемни лица в нашия закон. С недоумение и почуда питаха как е възможно външни лица да се допуснат на местопрестъплението, добави заместник-главният прокурор.

Той посочи, че има влошаване на работата по телефонните измами, делата за наркотици, ключови показатели като дребният рекет, който се осъществява дори от различни служи.

По тази причина гражданите имат усещането, че държавата лека полека започва да отстъпва от своите позиции, заяви Сарафов и добави: „Усещане, че държавата липсва и именно това трябва да прекършим. Ще се активизират делата от страна на прокуратурата, за да се обърне негативната тенденция в борбата с престъпността. Ако трябва, ще предприемем проактивен подход по отношение на оперативните служби, ДАНС“.

Според него проблем е честата смяна на областни полицейски ръководители. Ако хоризонтът им на работа е 4-5 месеца, има влошаване. При Бойко Рашков тези ръководители дори се опасявали да говорят с прокурорите, разкри Сарафов.

Той посочи, че има влошаване на работата по телефонните измами, делата за наркотици, ключови показатели като дребният рекет, който се осъществява дори от различни служи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много сериозен човек

    4 15 Отговор
    и голям професионалист
  • 2 ффр4

    16 2 Отговор
    Структурите ви са постсъветски, сталинистки, нереформирани. Цялото ви правораздаване е в разрез с европейското законодателство. Демократични ценности няма.
    Затворите са пълни с кокошкари за дребни неща и суми, а няма осъден нито 1 политик за милиони.
  • 3 питам

    7 6 Отговор
    Американските им колеги? Полицейска държава ли ще правят по подобие на САЩ? Та тук няма такава престъпност. Там всеки вади оръжие.
    Бг е в ЕС. Не е ли редно европейският пример да се следва, а не американският?

    Коментиран от #5

  • 4 Любо

    9 2 Отговор
    На тоя синчето осъдиха ли ги за наркотрафика или не, щото тато в гербераст.
  • 5 мнение

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "питам":

    Полицейската САЩ е най голямата икономика.Хора които не вършат престъпления не трябва да се притесняват за нищо.Е някой адвокати ще отпаднат от клона защото ще им по трудно с процедурни хватки да събарят дела.Но може да се напише ново НПК текстове като самоуправство обида и клевета да си отидат от НК и да се търсят мястото в общия исков процес.Сегс хвърлят една жалба в полицията или прокуратурата с която се задейства механизъм в частен интерес от общия бюджет.В момента за нашето право един бой е много по малко от телефон за 200 лв.Сега модела е сбъркан като цяло .Хората искат повече полицейски присъствие навън като превенция но се получава обратното Получават повече дознатели които са в края на процеса и съотношението някъде е 1прокурор на 3,дознатели на двама разузнавачи и 1 квартален 2 патрулни. а трябва последните да са най много.Това става така защото се трупа юридически стаж после се става адвокат и в МВР все пак дознателите все пак повечето са жени а женския чар неусетно увеличава тези бройки но намалява хората за границата.В парламента повечето са адвокати и на тях естествено им идва да раздуват тяхната гилдия.Такс че хайде да почнем с обикновенните сметки и въпроси.

    Коментиран от #6

  • 6 питам

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "мнение":

    Не е важно коя е най- голямата икономика. Важното е, че няма място за сравнение. Там на всеки 2,5 секунди се извършва арест, масово са въоръжени, гърмят се за няма нищо, убийства, изнасилвания, забранени вещества... В Бг няма престъпност чак в такива мащаби. Но ви харесва американският модел на полицейска държава заради агресивните методи на структурите. От една агресивна система(съветската) скачате на друга агресивна система. Или екшъните, които гледате ви идват в повече. Много вживяване, много престараване в репресиите.
    Нито 1 държава в ЕС не следва американските методи на действие. Забравяте, че Бг е в ЕС.

    Коментиран от #20

  • 7 Реалист1

    12 0 Отговор
    Мафиотите от правната система са се активизирали по всички медии за да не им отнемат кокала.
  • 8 Интересно

    8 0 Отговор
    Каза ли нещо за Осемте джуджета?
  • 9 Ламбо

    3 0 Отговор
    Един от шаманите.
  • 10 Българка

    9 2 Отговор
    Не смятам, че мнението на хора с меко казано съмнителна репутация имат някакво значение. Определено правосъдните закони трябва да са справедливи и водещи. Но голяма значение има кой ще ги прилага и как ще ги изпълнява. И сега имаме закони. Но явно Главният Каскет е глух и сляп. Та по делото КТБ той дори не привлече един от основните виновници Д.Пеевски за свидетел. Емблемата на разграбването и българската корупция, внушителната й осанка дори не бе забеляза като един от основните кредитополучатели, които не са обслужвали заемите на фирмите си. А това е грабеж за 4,5 милиарда наши пари. И като награда от мафията си имаме многознаещ/ многоговорещ милиционер, който препира мафиоти и обвинява невинни, но пък неудобни за мафията
  • 11 Нидерландия ни вдигна поредния Червен

    8 0 Отговор
    Картон като държава заради Липса на Върховенство на закона!! Каквото и да се оправдавате, липсва Правосъдие в България, няма Справедливост, Държавата е на Дъното в ЕС, заради липсата на Върховенство на Закона!! Всичко останало са празни приказки и оправдания!! Няма Шанген, докато сме Управлявани от Мафия!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един

    7 1 Отговор
    Нещо не му се иска съдебна реформа,щото чорапа като тръгне да се разплита,току виж са стигнали и до него!
  • 14 Боже пази България

    6 1 Отговор
    Този е шеф на онзи Ясен Тодоров.Виж им физиономиите,на които е изписано всичко- интелигентност,одухотворенаст,образованост- тъп,по-тъп,най- тъп милиционер от Сименовската школа.Ръководство на НСЛС,няма нормален българин,който да мисли,че ще излезе нещо.Да не забравяме кой ги инсталира на тези постове- самия дерибей от симеоновската школа Гешев,Вишински,който беше казал,че е противник на разделението на властите и го доказва.Иначе бил демократ по душа,ама ако има такава.
  • 15 нннн

    8 0 Отговор
    Абе, верно ли прокуратурата от десет месеца превежда от испански някакво писмо за една къща? Колко са осъдените по високите етажи на властта? Правосъдието трябва се закрие и създаде отново. С реформи не става.
  • 16 аз и ти

    9 0 Отговор
    Вие от съдебната система се правите на шамани. Абсолютна липса на справедливост цари благодарение на вас - шаманите. Хората ви нямат доверие и какво повече е нужно. Всинца вкупом -вън! Вън! Вън!
  • 17 Гост

    6 1 Отговор
    На герберастии и депесари трябва, със закон, да им се забрани да говорят за съдебна реформа
  • 18 Хъхъ

    5 1 Отговор
    ГЕРБавите пак започнаха да плюят, защото виждат че губят власт. Независимо колко пари набивате господа на всички е ясно че сте корумпирани, нагли боклуци
  • 19 Дааа

    0 2 Отговор
    Адвокати и капиталските нпо- та на медийния олигарх да правят съдебна реформа е нон сенс.Те си обслужват клиентите олигарси, а не правораздаването.На Бойкикиев реформата е да се влияе политически на прокуратурата и заветната мечта техен гл.прокурор.Само това се дъвче откакто са в НС.Ей на като закриха специализирания,дето никъде не се е случвало в Европа какво надградиха,абсолютно нищо Върнаха комунистическия ред за да може да се влияе.А законите са определящи ,и са в компетентност само на НС
  • 20 мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "питам":

    Очевидно никога не си се сблъсквал с насилие упражнено върху теб и невъзможността да се защитиш адекватно. Не става въпрос , като навремето да стрелят на месо.Просто да е ясен един репресивен орган в лицето на полицията и никой друг при абсолютни правила.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове