Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 13:31 1 388 22

Продължава поскъпването на хранителните стоки в страната

  • храни-
  • стоки-
  • поскъпване

На годишна база поскъпването е рекордните 32%

Продължава поскъпването на хранителните стоки в страната - 1
Снимка: Нова ТВ

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 1,17 на сто до 2,166 пункта.

Наблюдава се слабо, но трайно повишение на индекса през последните три месеца - с над 6,75 процента. На годишна база ИТЦ е нараснал с над 32 процента, припомня БТА.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поевтиняват с 1 на сто и се търгуват по 2,85 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, падат с 1,3 на сто и се продават по 2,15 лева на едро.

Цената на оранжерийните краставици се вдига с 3,69 на сто до 2,15 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 1,2 на сто и се продават по 1,65 лева за килограм, а червените се търгуват по 2,02 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 2 стотинки и се продават по 1,03 лева за килограм, цената на морковите също е 1,03 лева за килограм на едро. Зелето се търгува по 0,96 лева за килограм.

Ябълките се купуват по 1,37 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 2,1 на сто до 2,80 лева за килограм. Прасковите се продават по 2 лева за килограм, а гроздето поскъпва с 0,9 на сто и се търгува по 2,15 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 11,45 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,6 на сто и се продава по 17,40 лева за килограм.

Олиото този седмица намалява цената си с 1,3 на сто до 4,70 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,82 лева.

Пилешкото месо поевтинява с 0,7 на сто и се продава средно по 5,74 лева за килограм. Захарта се продава по 2,55 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" се търгува по 1,43 лева за килограм.

Оризът поевтинява с 1,4 на сто и достига 2,88 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,34 лева за брой на едро в края на седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тежка зима

    36 1 Отговор
    ни чака, нас, обикновените хора

    Коментиран от #15

  • 2 Спокойно

    1 31 Отговор
    новото правителство ще вземе мерки и всеки един Българин ще бъде обезпечен и ще се справим с кризата
  • 3 Това е

    36 0 Отговор
    Геноцид!
  • 4 Българка

    38 1 Отговор
    Да се сложи таван на цената за всички жизнено важни стоки и услуги. Това вече се прави в ЕС. Определено не е пазарна. Но не са пазарни исегашните спекулативни цени. В момента се мародерства срещу народа
  • 5 Сменям си ник-а

    33 4 Отговор
    Не се паткосвайтееее.
    Важното е ,че украинските бежанци/туристи/ са добре.

    Коментиран от #7

  • 6 Хаха

    25 0 Отговор
    Купих си кашкавал на промоция и като го отворих мирише на чорапи.

    Коментиран от #19

  • 7 На украинците

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сменям си ник-а":

    дават хотели, на пострадалите от наводнението българи - вагони
  • 8 ГОРСКИ

    14 0 Отговор
    Ами как няма да поскъпва като наличната им стока се оскъпява и парите отиват във джоба им!!!!!!!!!
  • 9 Имаме

    2 17 Отговор
    нов председател на НС, това е първа стъпка към успеха. Новият кабинет ще се погрижи за цените и ще се оравим
  • 10 123

    25 1 Отговор
    Според ООН цените на храните в световен мащаб поевтиняват 6 ти пореден месец. Отделно цените на газ и ток по борсите също поевтиняват поне от месец. Та какво се случва на нашия пазар един Господ знае...

    Коментиран от #14

  • 11 Печатаме пари

    1 10 Отговор
    да храним на путин "бежанките"!
  • 12 тогава

    12 0 Отговор
    Не купувайте!
  • 13 Йтръ

    16 0 Отговор
    Всичко е изкуствено, да спрем да пазарувам, само най необходимото
  • 14 Мда

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    У нас всичко е изкуствено вдигнато! Половината инфлация е изкуствена! Цените са спекулативни, но щом народа продължава да пазарува масово, значи е съгласен!
  • 15 А бе

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тежка зима":

    Поплачи си, не се притеснявай!
  • 16 Таков

    6 0 Отговор
    Лошо Седларов, но замълчи, замълчи ...Магазините са пълни с тъмнолики, и наднормени, така че пред нас са блеснали ...
  • 17 Кочо

    10 0 Отговор
    Сетне, защо имало Народен съд!!?
  • 18 М.м.м

    8 0 Отговор
    Безконтролнато повишение на цените е само в България и банановите републики, като Аржентина.
    Иначе в ЮК цените не се повишават драстично ,въпреки брекзит и повишените цени на газта.Ако компаниите претендират да следват само повишението на цените на търговските борси , то държавата няма да им дава субсидии когато имат нужда.Държавата трябва да защитава народа.
  • 19 точно така

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    трябва да мирише кашкавал
  • 20 6 ЛЕВА ОЛИО, 30...КИЛО КАШКАВАЛ

    0 4 Отговор
    Радевите питомци и БСП ни докараха до просешка тояга ...
  • 21 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРЕЦАКВАНЕТО

    2 1 Отговор
    Безкрайно......докато българина издържи, ше го дерем яко....
  • 22 3 ЛЕВА ЛЕБ, 3.50... БЕНЗИН...3.60 МЛЯКО

    0 2 Отговор
    Честито ви БСП управление българи.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове