Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 05:50 1 312 27

Плевнелиев и Паси отчитат резултатите от преговорите за съставяне на правителство на Вежди Рашидов

  • росен плевнелиев-
  • соломон паси-
  • правителство-
  • контактна група

Работата на контактната група приключи с декларация

Плевнелиев и Паси отчитат резултатите от преговорите за съставяне на правителство на Вежди Рашидов - 1
Снимка: БГНЕС

Приключи работата на контактната група на президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси, предаде БНТ. Вчера беше последната им среща - с представители на ДПС, след която обявиха, че ще внесат в парламента декларация за постигнатото от тях.

Разговорите на контактната група приключиха с декларация, в която са събрани теми, които биха могли да обединят по-голямата част от политическите сили в Народното събрание и да са основа за съставяне на правителство.

Документът ще бъде връчен днес на председателя на парламента Вежди Рашидов като от контактната група изразиха надежда, че той ще бъде обсъден в пленарната зала.

Целия текст на декларацията вижте тук.

Йордан Цонев посочи, че за ДПС е важно да има диалог между политическите сили, а решаването на кризи да започне с политическата.

"Решаването на проблемите на хората, с които трябва да се заемем, минава през решаване на политическата криза. Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлантическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми", заяви Цонев.

ДПС подкрепят въвеждането на еврото и провеждането на съдебна реформа. Смятат, че ако не се събере устойчиво мнозинство в Народното събрание, не трябва да се приема новия бюджет. Йордан Цонев изрази и разочарование:

"В българския парламент от 7 партии, 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология - явно изразена. И тези партии имат 173 депутати. И с измислени причини, абсолютно измислени, защото ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия ЕС, но корупцията не я посочват политиците , а съдебните органи".

Президентът Плевнелиев и Соломон Паси напомниха, че единственото решение в кризисната ситуация е да има работещи институции. Смятат, че в политиките на евроатлантическите партии има много пресечни точки.

"Същевременно споделяме с обществото нашето съжаление, че все още по голяма част от въпросните евроатлантическите сили са дълбоко разделени, донякъде изкуствено и крайно противопоставени един на друг", подчерта Плевнелиев.

"Геополитиката диктува дневния ред на България, Европа и света. Отново геополитиката е тази, която може да даде решението у дома", допълни и Соломон Паси.

Плевнелиев и Паси ще предложат на парламента декларация, която отразява постигнатото дотук от контактната група. Част от задачите са - сформиране на редовно правителство, за да се избегне рискът от авторитарно управление, приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване, както и мерки за борба с корупцията, съдебна и правна реформа, присъединяване към еврозоната и Шенген, осъждане на руската агресия в Украйна.

"Считаме, че това е една добра база за целта, която ние си поставяме -да направим дебата възможен", заключи Росен Плевнелиев.

А за възможен премиер Соломон Паси отново използва чувството си за хумор.

"За министър-председател - или Том Круз, или Брус Уилис", пошегува се той.

Росен Плевнелиев вижда решение в програмно правителство, базирано на евроатлантически ценности.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вятър в океана

    22 0 Отговор
    Това не ме касае, ще ходя на работа и всичко ще отмине, защото трябва нещо да се яде а и пенсия трябва. Мислите ли, че след като приключат с реформирането ще останат същите ценности и брой население а за пенсия въообще не говорим? Всеки ден може да се видят много ходещи клетки за мечти по улиците, но това тяхното бъдеще ли е и дали в продаденият им модел те знаят какво искат? Затова най добре е главата в пясъка... Нали?
  • 2 Излишна

    40 1 Отговор
    патардия и поредния резил на продуктите БКП , вече милионери, играещи го демократи и евроатлантици ! Грандиозни лъжци с неутолима жажда за пари в името на най - доброто на българските граждани - парите им ! Милиардите от ЕС за подобряване на живота им !
  • 3 Двама предатели при това некадърни

    51 1 Отговор
    Ще представят нещо си пред един мултак!!!!!! Вие сте побъркани, болни мозъци от слугинаж на краварите!
  • 4 Гюро Михайлов

    35 0 Отговор
    Отиде ми настроението за днес.
  • 5 Инфо

    20 1 Отговор
    Блумберг: Средно 71% от европейските граждани вече икономисват от храната си.

    Коментиран от #21

  • 6 Как

    36 0 Отговор
    звучи само "съставяне на правителството на Вежди Рашидов"........ Да драйфаш и да не спираш !
  • 7 Пипи

    25 1 Отговор
    Е що ма Веждито, бе катъри? На Боко се отчетете!
  • 8 дядото

    32 0 Отговор
    камерите ли са виновни за визията на тези двамата,или са си такива по рождение.

    Коментиран от #12

  • 9 Жужа

    17 1 Отговор
    Искаме си герб и дпс. Да слагат един златен бутон. Само те ще но оправят. Те всички са с тях, но не си признават. А на следващите избори всички за Дпс и ще задмине и Швейцария.
  • 10 Според

    42 0 Отговор
    другаря плевнелиев, решението е в програмно правителство, базирано на "евроатлантически ценности"...Някой може ли да обясни в какво се състоят тези прословути "евроатлантически ценности", щото силно се съмнявам дали въпросната ирландска овчарка знае какви са те? А студуването и гладуването влизат ли в тях? Или пък подкрепата на един неонацистки режим за сметка на обикновените хора, живеещи от заплата до заплата?
  • 11 Бау бау

    23 0 Отговор
    Изме.кярите си взеха хонорарите от Козяк... И пак по дупките... Срам голям!
  • 12 ТИР

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "дядото":

    Все едно са Пижо и Пенда,,,
  • 13 С.П.

    23 0 Отговор
    Какво евроатлантическо мнозинство е в празните кратуни на тези двама хрантутници??? Това евроатлантическо мнозинство ни управлява вече над 25 години и резултатът е трагичен - най, най, най-бедната страна в ЕС, най-бързо топящата се нация в ЕС, най-високата смъртност в ЕС - минус 70 хил. българи всяка година. Даже ромите (циганите) вече напускат България и работят някъде из Европа....в обществото липсва всякаква солидарност - всеки се е окопал зад вратата на апартамента си, зад двуметровите си зидани огради и живее ден за ден, без да го интересува какво се случва отвъд дома му...огромното мнозинство от хората живеят на кредит...от заплата до заплата....а същевременно има една клика от 200-300 хил. (политици, държавни и общински служители, полицаи, митничари, магистрати, директори на болници, членове на бордове на държавни и общински предприятия, грантаджии, бизнесмени по обществени поръчки), която живее необезпокоявано от подкупи, далавери и други крими дейности....
    Не евроатлантическо, а пробългарско мнозинство трябва - мнозинство, което отчита и защитава интереса на България и българите. Пробългарско мнозинство, което да обедини обществото в постигането на конкретни цели, които ще направят живота в България смислен за всеки един от нас.

    Коментиран от #15

  • 14 Двамата Комици ще правят Правителство

    19 0 Отговор
    Тея Крадливи, Предатели са пълни Шушомиги!!
  • 15 Българските турци

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "С.П.":

    Докато се изправи България на крака и трябваше преходен период... през който да си създаде финансовите и политическите си олигарси !...С катастрофалните материални и хуманни ресурси след краха през1989 за съжаление преходът все още продължава !...Последната констатация беше че за политици с Харвардски или Оксфордски дипломи и с високо IQ в България е още рано !!!За да се задържи на крака и за да си оформи нов свестен капиталистически елит...България все още трябва да разчита на обиграните и твърде опитни вече свои политически чакали...защото за оцеляване в Световната политическа джунгла , положението става все по критично !!!
    Толкова трудно ли е да се осъществи онова национално равновесие с което България да заживее пак в нови "сладки времена"?!...Защо все някой трябва да ви "измъква от хаоса" ?!... Вие нали сте народ с достойнства ?!... Дайте отпор...обединете се и изритайте всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучат ресурсите на българската държавност !!!... И крайно време е да разберете че Демокрацията не се гради с протести и демонстрации а с принципи , единство и труд...труд в буквален смисъл...с пот на челото в заводи и фабрики...на полето и по нови строежи !!! Никакви американци или руснаци не са в състояние да ви попречат да си изберете къкъвто си искате "Диктаторъ" стига да сте единни и сплотени Никой не дава нищо на никого БЕЗВЪЗМЕЗДНО нито преди години СССР ... нито днес след години ЕС и НАТО !!!...

    Коментиран от #16, #18

  • 16 дъждовчикова

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Истината е, че българина е мързелив и в повечето случай без образование и дори база за сравнение!
  • 17 1020

    10 0 Отговор
    Високо платени палячовци! Поне да беше забавно...
  • 18 Тъмен субект

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Само в допълнение: демокрацията за да се случи, трябва първо да се случи в главите. Което не се е случило.
  • 19 Птката и Пасето

    9 0 Отговор
    Преговори имаше, резултат нула, парите си ги взехме. Аре, чао, болъци!
  • 20 Taka така

    8 1 Отговор
    Срам най некачествените да дават акъл
  • 21 Ти за европейските граждани

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Не се тревожи!
  • 22 Ха Ха

    2 0 Отговор
    катър на ....манежа !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ето накъде ни дърпат тези продажници,

    5 1 Отговор
    прочетете им декларацията, искат да правят морски бази на НАТО, това значи край и на туризма. Земята ни взеха, сега и морето. Заради тези бази, България е на прицел. Българино събуди се днес, утре ще е късно вече, мисли за децата си. Тези подлоги са си осигурили децата, а за вашите не им пука.
  • 25 Къдравата улица

    5 0 Отговор
    Бойко си направи един т...к, като избра тези,, народни любимци,,.Погледнете ги жалки, комунистически издънки,заменили пролетарската идеология със северо-атлантическа.Бивши комунисти-бивши хора.
  • 26 Щом

    1 1 Отговор
    тия двамата плужеци са се заели да оправят България значи сме в сигурни ръце! Може да гледаме спокойно в светлото бъдеще!
  • 27 Мили Боже

    2 0 Отговор
    Представяте ли си какво авторитетно събитие за управлението на България: палячовците,назначени от Герб,които са се срещнали със себе си за съставяне на правителство докладват на председателя на Парламента, наложен от Герб послушко на Герб, пияница,хулиган,корупционер мултак Рашидов.Накъде е тръгнала България, стремглаво под дъното. Лошото е,че тази гавра на най-високо управленско ниво се приема безмълвно от хората.Цялата тази контактьорска процедура е в нарушение на Конституцията, което също така безмълвно се приема от Президента, който първо трябва да връчи мандат на Герб и след това те да започнат консултации за правителство.Как така това се допуска да стане обратно- без връчен мандат на герб консултации. Консултации за правителство преди връчването на първия мандат има право да осъществява единствено президента.Т.е.сега президента разреши въпреки Конституцията на Герб да си прави каквото си иска.Тъй като Герб и дпс и български възход се съгласиха с това, значи ли това,че се натрапва на българския народ новото старо мафиотско статукво в съучастие с български възход и накрая ще се прибави и бсп,за оформяне на про-кремълското управление?Клета България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове