Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 10:16 1 931 12

Социолози: ПП ще понесат много пасиви! Евроатлантическа коалиция няма да е стабилна

  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • мерки-
  • правителство-
  • криза

По-големият разлом в българската политика е идеята за смяната на статуквото с нов модел

Социолози: ПП ще понесат много пасиви! Евроатлантическа коалиция няма да е стабилна - 1
Снимка: БГНЕС

Евентуална евроатлантическа коалиция няма да бъде стабилна и дълготрайна основа за следващо управление, а „Продължаваме промяната“ ще понесат много големи пасиви от коалиране с ГЕРБ.

Това коментираха в студиото на Euronews PrimeTime социолозите Добромир Живков от „Маркет линкс“ и Евелина Славкова от „Тренд“.

„Политическото разделение продължава да доминира в настоящия политически пейзаж и дори хора с много сериозна политическа биография в настоящия момент не са в състояние да прокарат дори малки мостове в българската политика. Ние сме в една тежка политическа криза и разделение. Според мен поне частична развръзка на това положение бихме могли да получим някъде след година, когато най-вероятно ще имаме още дни парламентарни изброи, заедно с местните“, прогнозира Добромир Живков.

Евелина Славкова от „Тренд“ също е песимистично настроена за възможността за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание. Според нея всички политически партии се държат като на предизборна кампания и това си е проличало с фалстарта по процедурата за избор на председател на парламента.

„Всъщност се създаде усещането, че след тези избори ще има други избори. Това някак си продължава да се забелязва в поведението на политическите партии, което може би е естествено предвид това, че тяснопартийните интереси надскачат държавните интереси. ГЕРБ си дават сметка, че ако направят друго правителство без ПП и ДБ това ще бъде голям пасив за тях. ПП калкулират, че ако направят коалиция с ГЕРБ, на фона на тяхното създаване на анти-ГЕРБ реториката, ще понесат много пасив“, отбеляза Славкова.

По думите ѝ в редиците на „Демократична България“ вътрешнопартийни противоборства също оказват влияние, като от обединението се чуват, както по-консенсусни изказвания в посока съставяне на правителство, така и по-остри изявления.

Според Добромир Живков в настоящия парламент няма проектокоалиция, която да събере повече от 120 депутати, като е по-вероятно да се състави правителство на малцинството с третия мандат, който социологът очаква да бъде връчен на партия „Български възход“.

Живков посочи още, че изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента е шанс за ГЕРБ и ДПС да излязат частично от политическата изолация, в която са попаднали. По думите на социолога геополитически обусловеното разделение в българската политика не би била устойчива основа за формиране на коалиции за по-дълъг период във времето.

„По-големият разлом в българската политика е идеята за смяната на статуквото с нов модел, т.е. да се случи закъснялата модернизация и качествена реформа в съдебната система“, подчерта Живков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    23 7 Отговор
    Какви пасиви бе социолози платени, всичко ще бъде предрешено с хартиените бюлетини !
    ГЕРБ-ДПС-БСП ще си върнат изгубената избирателна “активност” …..
    Лъжите ви край нямат

    Коментиран от #4

  • 2 Агата Кристи

    22 16 Отговор
    "ПП ще понесат много пасиви"....
    НЕ "пасиви" - ЗАТВОРИ, ЗАТВОРИ да ОТНЕСАТ !!! Най-вече варненската булка и онзи със задокеанското гражданство !
  • 3 на пролет

    10 11 Отговор
    герб, пп, дпс, дб, бсп и бв - В КАНАЛА!!!

    Коментиран от #11

  • 4 хаха

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    важното е че най-бесните козяшки проекти ще загубят машинациите си през софтуера на машините
  • 5 Хаха

    14 6 Отговор
    Баце е най-големия евроатлантик! Най-много евра е олиперил. А самото ГЕРБ да не говорим. Ако ги поизтупаме, ще живеем поне 30 години без проблем.
  • 6 Хитлер

    10 2 Отговор
    ГЕРБ ли ви издържа бе врачки ?
  • 7 Някой

    17 8 Отговор
    Тулупа е запушил развитието на държавата отвсякъде с неговия страх от правосъдна реформа.
  • 8 Стига

    15 1 Отговор
    Пак се почнаха заклинанията на платените говорители на мафиотското статукво ,наречени социолози.Те познават,защото казват какъв е сценария на задкулисието.Сегашният парламент е точно това,което казаха социолозите преди дори да се обявят изборите и кампанията не защото познават настроенията на избирателите,а защото така им е наредено както е наредено и на ЦИК какви резултати да обяви.Държава без честни избори няма как да има честно избрано управление.Социолозите трябва да им прави впечатление какъв е изборния закон.Защо няма електронно гласуване и гласуване по пощата,както е в целия демократичен свят, което ще пести много средства за откриване на бюра по цял свят и ще даде възможност на абсолютно всички българи по света да гласуват.Да ама така изборите ще бъдат честни зад граница и няма как да се манипулират.В България трябва честно да се гласува по трайно местоживеене, а не по 50 души да се регистрират в 1 апартамент преди изборите.Изобщо в демократичния свят отдавна има намерени начини за провеждане на честни избори и затова в същия ден съобщават резултата, а не го натъкмяват цяла седмица.
  • 9 да, да

    4 3 Отговор
    Коалиция "салата" сами се закопаха, ти за ПП ми говори!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "на пролет":

    Забрави израждане.
  • 12 До др живков

    0 0 Отговор
    Абе Щом ГЕРБ Е В ИЗОЛАЦИЯ ПП що не направи коалиция с всички други партии / но Явно само с Възраждане и БСП може до 90 депутата /това са хората на протестите ПП НЕ СА В ИЗОЛАЦИЯ С 53 депутата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове