Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 15:21 874 12

МС прие Стратегия и План за действие за преход към кръгова икономика

  • мс-
  • стратегия-
  • план-
  • преход-
  • кръгова икономика

В проекта на стратегията са формулирани три стратегически цели: зелена и конкурентноспособна икономика; по-малко отпадъци и повече ресурси; икономика в полза на потребителите

 МС прие Стратегия и План за действие за преход към кръгова икономика - 1

Министерският съвет прие Стратегия и План за действие за преход към кръгова икономика на Република България за периода 2022-2027 г. Изготвянето на Стратегията и Плана на действие за преход към кръгова икономика на Република България за периода 2022-2027 г. е с цел постигане на ресурсна ефективност чрез прилагане на йерархията при управление на отпадъците, предотвратяване на образуването им, насърчаване на повторната употреба и оползотворяването им чрез рециклиране, намаляване на депонирането и ограничаване на вредното им въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

В проекта на стратегията са формулирани три стратегически цели: зелена и конкурентноспособна икономика; по-малко отпадъци и повече ресурси; икономика в полза на потребителите. За тяхното постигане са обосновани конкретни мерки, които са залегнали като конкретни дейности в плана за действие към стратегията, като при прилагането на плана се залага основно на коригиране на дисбалансите и преодоляване на пречките пред постигането на целите на стратегията за кръгова икономика.

В проекта на Плана за действие са включени три вида мерки.

На първо място това са краткосрочни мерки, необходими като условия, за да се изпълнят средносрочните мерки. Краткосрочните мерки са с хоризонт на изпълнение 2022-2023 г. и включват: Анализ, разработване и приемане на секторни законодателни актове; Секторни анализи и проучвания; Повишаване на осведомеността и организиране на информационни кампании; Създаване на платформа за обмен на информация и добри практики.

На второ място са средносрочните мерки, които са и реалните стимули. Те са с хоризонт на изпълнение 2024- 2027 г. и включват: Финансиране въвеждането на технологии за ресурсна ефективност; Финансиране на МСП от преработвателната промишленост за въвеждането на екодизайн; Създаване на центрове за повторна употреба и за подготовка за повторна употреба; Обучение за придобиване или усъвършенстване на професионалната квалификация на хора от уязвимите групи, свързани с ремонтна дейност.

Третият вид мерки са тези с постоянен характер. Това са мерки, които ще се изпълняват през целия период на Плана за действие и включват: Привличане на частния сектор при постигане на целите за рециклиране на битови отпадъци; Дейности по предотвратяване, повторна употреба, разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци; Прилагане на нови технологии за сепариране, обработка и третиране на отпадъците; Засилване на контрола върху нерегламентираното изхвърляне/обезвреждане на отпадъците от строителство и разрушаване; Подпомагане на фирмите ангажирани с ремонтни дейности да присъстват в центрове за повторна употреба в градовете.

Изпълнението на Стратегията и Плана за действие за преход към кръгова икономика на Република България за периода 2022-2027 г. ще осигури прехода към кръгова икономика, в изпълнение на една от водещите политики на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 0 Отговор
    Кръгова икономика: карате си сами боклука от Швейцария, горите го, дишате, гробището. Затваряте кръга.
  • 2 ЕС фен

    7 0 Отговор
    План да се въртим в кръг и гълъбите да изкълват всичко.
  • 3 честен ционист

    3 0 Отговор
    Ганчо заприличва все повече на братчеда от Гана. Ето какво ви чака.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нашата кръгова икономика е

    6 0 Отговор
    да се въртим в кръг вече 33 години!
  • 6 Пусни си " Ну погоди!

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    тези работи не са за тебе!
  • 7 Псевдоним

    4 0 Отговор
    Като чета кръгова икономика, все се сещам за онези мишки дето се пързалят по едно кръгче като домашни любимци.
  • 8 зелен аналенбербоебекест либералдемократ

    5 0 Отговор
    кръгова е икономиката при която в затворен цикъл ядеш само онова дето излезе на изхода (за кокорчо - на задни вход)
  • 9 ха ха

    1 0 Отговор
    Кръгово усвояване на парите на данъкоплатеца обсаден от хиените...
  • 10 Бамбука

    1 0 Отговор
    "Справихме" се с пазарната икономика и ще преминаваме към кръгова. А кръговата пазарна ли ще бъде или планова ? Голяма част от парите в днешната икономика се намират в Офшорни фирми, наплащащи данъци у нас, същите те са в картелни споразумения и всичко в ущърб на портебителите. Та да попитам, ако се заменят имената на "събираемите" сбора променя ли се ? .
  • 11 Къде

    1 1 Отговор
    Къде точно е записано,че служебен кабинет има право да взема дългосрочни стратегически решения за развитието на страната?В Конституцията са записани съвсем различни задължения, или тука вече всеки във властта не признава закони, като се започне от Президента.Това се нарича анархия, защото демокрацията е законност.
  • 12 Дарин Щерев

    0 0 Отговор
    И какъв е смисълът от това Кръгова икономика нали и досега се рециклираше
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове