Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 16:50 752 9

Д-р Александър Симидчиев: Необходими са устойчивост и консенсус за промяна в здравната политика

  • д-р александър симидчиев-
  • здравна система-
  • пациенти-
  • медицина

Пациентът трябва своевременно да предостави достъп на медицинските специалисти до цялата здравна информация, която касае състоянието му

Д-р Александър Симидчиев: Необходими са устойчивост и консенсус за промяна в здравната политика - 1

Пациентът трябва своевременно да предостави достъп на медицинските специалисти до цялата здравна информация, която касае състоянието му. Това се регламентира с проект за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от д-р Александър Симидчиев и депутати от "Демократична България".

Задължение на пациента е да даде точни и изчерпателни данни за състоянието си, проведени диагностични и лечебни дейности, приемани лекарства и рискови фактори, свързани със заболяването му, гласят новите текстове. Акцент е поставен и върху профилактиката, където редовните прегледи, изследвания и ваксинации от имунизационния календар са отговорност на пациента или на лицето, което е поело грижите за него. Пациентът е длъжен да не прилага вербална или физическа агресия към медицински лица, да спазва изолация при заразна болест и принципите на диспансеризация при хронична болест, гласят текстове в проекта.

"Вече има национално здравно-информационна системата. Собствеността на информацията на всеки един пациент е негова и той дава правото и възможността някой друг да има достъп до неговата информация. От тази гледна точка трябва да сме сигурни, че когато има събрана такава информация за даден пациент и той отиде при лекар, който иска да го консултира, този лекар ще има възможността да има достъп до информация за пациента“, коментира в "Нашият ден" д-р Александър Симидчиев, депутат от гражданската квота на ДБ.

Стратегически здравен съвет

С друга група промени се предвижда създаването на Стратегически здравен съвет. Според вносителите това ще бъде независим консултативен орган, който ще определя здравната политика и управлението на сектора. Предвижда се Съветът да разработва стратегическите приоритети в здравеопазването, да следи за изпълнението им и да извършва независимо наблюдение.

"Това е съвещателен експертен орган към законодателя, той не се меси в изпълнителната власт. Но има два допълнителни компонента, които адресират проблеми, които не са решени до сегашния момент. Първият е, че се създава орган, чиято основна цел е търсенето и намирането на консенсус сред експертите, които се занимават със здравеопазване. И на второ място, той служи, за да стабилизира системата между чести смени на парламентите, тъй като неговият мандат е шестгодишен. В резултат на което той служи като мост между отделните парламенти за продължаване на стратегическите насоки, които са свързани с това здравеопазването да има устойчиви политики", допълва д-р Симидчиев.

Ако по време на мандата партия или коалиция вече не е парламентарно представена, нейният представител не напуска Съвета. При включване на нова партия или коалиция в НС, тя излъчва свой представител, гласят текстовете. Новите членове на Съвета се избират от формациите не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата им. Председателят и членовете на Съвета продължават да изпълняват функциите си и след изтичане на мандата до излъчването на нови членове.

"Сигурен съм, че в новия състав на парламентарната комисия по здравеопазване ще мога да разясня на колегите и ще отстоявам позицията, че ние има нужда от устойчивост в здравните политики, от надпартийност и профилактична насоченост“, посочва д-р Симидчиев.

В момента в България се реализират телемедицински услуги. Но те са изцяло извън закона, защото тя никъде не се споменава в законовата рамка. Тези услуги се регулират подобно на "интернет магазин“, а те не са. При тях трябва са има поддържане на качество, което е характерно за здравеопазването и безопасността на пациентите. Третото предложение в законопроекта е да има телемедицина, като понятие в правния мир, допълва д-р Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    10 0 Отговор
    Щуракът Семкаджиев е готов на всичко, за да ви набоде до един, само и само да му отблокират криптото.
  • 2 честен ционист

    8 0 Отговор
    Тоя е пропуснал да споне, че ще е шеф на медицинското Гестапо. Ваше задължение е да му плащате заплатата, и като каже "заголи" и вие да питате "лява или дясна буза"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист1

    9 0 Отговор
    Този е пропагандатор на медицинския фашизъм на Сорос. Задълженията са за пациента, а не за лекаря според неговия закон.
    И в неговия Здравен Съвет са само представители на лекарите, но не и на пациентите (т.е. тези които плащат).Под предлог че не разбират.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Здравни търгаши

    5 0 Отговор
    За промяна на здравната политика на РБ да се иска компетентното мнение на милиардери професор доктор ГЕНЧО НАЧЕВ.
  • 7 Необходим е

    4 0 Отговор
    устойчив Коронавирус за дда напълним гушките - може и телем-ейни услги да станат окато си карам Мерцедеса и ЧАСТМАКА ИЛИ другият загрижен със зъбни импланти - за бъларското насление и здтаве . Станаха и Геополитици ..
  • 8 мириши на бунак

    5 0 Отговор
    тая мръсна ковидарфашага защо не е в пандиза?!
  • 9 Народът

    1 0 Отговор
    Ни е казал,че болестите са в резултат за: нерви, мизерия и простуда. Лошият живот, в България , не е “ дар” от политиците . МЗ трябва да се прекръсти, на министерство на медиците. Не гарантира здраве, а сервиз, обслужване, след дъжд качулка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове