Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 05:33 3 132 53

Служители в държавната администрация искат 30% по-високи заплати

  • държавна администрация-
  • заплати-
  • синдикати-
  • протест

Синдикатите готвят протест в София на 11 ноември

Служители в държавната администрация искат 30% по-високи заплати - 1
Снимка: БНТ

В протестна готовност са служители от държавната администрация, предаде БНТ. Работещи в НОИ, Здравната каса, Агенцията за социално подпомагане и Националния статистически институт заплашват да спрат работа, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%.

Националната статистика е почти на дъното на статистиката за нивото на заплатите в държавната администрация.

"Статистиката е на 98-о място от 122 администрации. И нашата заплата е с 23% по-ниска от средната за страната", каза Надежда Сергиева, експерт в НСИ, КТ "Подкрепа".

По данни на Националната статистика средната заплата за страната, от която 4 пъти годишно зависи с колко ще се повишат заплатите на депутатите, например в момента е 1730 лева.

"Заплатите на президента, на общинските съветници - покачването на техните заплати е благодарение на данните, които се изнасят от статистиката. Има служители, които работят в статистиката повече от 20 години и са със заплати по-ниски от 1000 лева", обясни Сергиева.

Заради недостига на кадри институтът подава със закъснение данни на "Евростат". Заради забавянето страната ни може да бъде санкционирана. Работещите в статистиката искат 30% увеличение на заплатите догодина.

Служителите в агенцията по кадастъра, здравната каса, Агенцията за социално подпомагане и НОИ също искат 30% по-високи заплати догодина.

"Има заявки за ефективни стачни действия безсрочни . Директно без увертюри, без едночасови протести. Просто всички искат да спрат работа и да отстояват исканията си по този начин", твърди председателят на Синдиката на административните служители в КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова.

От КТ "Подкрепа" искат и по-висока минимална заплата догодина. Предупреждават, че ако 2023 започне без нов бюджет, НОИ няма да успее да плати увеличените пенсии.

"Тези увеличени разходи няма как да се покрият ако ползваме само 1/12 от бюджета за 2021 година през 2023 година. Очевидно е, че трябва да се приеме нов бюджет", казва Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Синдикатите готвят протест в София на 11 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 5 Отговор
    МОЛЯ що за НАХАЛСТВО

    Коментиран от #18

  • 2 Така е

    35 1 Отговор
    И шефа иска, но неможе !
  • 3 Беловеца

    60 6 Отговор
    Искайте си увеличението от ,,Бостанджията,,нали за него гласувахте цялата държавна администрация.
  • 4 Първо

    83 4 Отговор
    50% съкращения!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    45 0 Отговор

    До коментар #4 от "Първо":

    Най-малко!
  • 6 А гласувахте за тези некадърници

    42 12 Отговор
    Пинокио обясни на хората кое е по важно за хората оръжието за Украйна или хляба на масата? Простаците с евроатлантическите ценности и пълната мизерия на народа, какъв само контраст!
  • 7 Язе Сам

    63 4 Отговор
    Това е много лесно за изпълнение, съкращаваш ги с 30% и на останалите им увеличаваш с 30% заплатите.
  • 8 Габровец

    62 6 Отговор
    За тая работа дето вършат даже много им плащат а искат още
  • 9 Пенсионер

    40 3 Отговор
    И аз искам ама няма

    Коментиран от #17

  • 10 Пинокио

    10 25 Отговор
    Сега е по важно да помогнем на Украйна

    Коментиран от #19

  • 11 Хънт

    67 7 Отговор
    Наглата администрация! Повечето са мързеливи и корумпирани. Държат се безобразно с гражданите, които дефакто им плащат заплатите! А не произвеждат нищо, пълен тумор за обществото! Искали увеличение, демек правителството да увеличи данъци и усигуровки, и да бъдат теглени още заеми, които ще плащат следващите поколения. Ами като не ти харесва заплащането, намери си работа в частния сектор, нали си много кадърен, никой не те държи на сила в администрацията. Но там наистина трябва да се работи!....И така ще си я караме, докато не се направи електронно правителство.

    Коментиран от #14

  • 12 Гражданин

    45 4 Отговор
    А коледни и новогодишни премии не искат ли?

    Коментиран от #21

  • 13 квя

    21 17 Отговор
    Много хора не знаят, че да работиш на държавна работа, не означава че си държавен служител. Под този закон са основно всички в МС и разните му агенции и минестерства в София. Всичко извън това си е просто работник, който си плаща всичките осигуровки и работи за 700-800 лв. бруто. И това са основно хора из страната, а не в София. Повечето са в предпенсионна възраст и работата им не е преспективна за младите хора. А колко работят....колкото могат. Докато работодателят им /държавата/ не им осигури адекватни и съвременни условия на труд....ще страдат всички. Все едно да отвориш сервиз за автомобили, а да имаш само едни клещи и една отверка. Колкото и кадърен да си....

    Коментиран от #29

  • 14 квя

    11 25 Отговор

    До коментар #11 от "Хънт":

    Ей ако всички отидат в частният сектор, кой ще ти изхвърля боклука бре, кой ще ти гледа децата в градините, кой ще разнася храна на пенсионерите инвалиди? То много лесно се приказва, но я бягай на 50+ години се преквалифицираш и да се съревноваваш с хора на по 30, които са израстнали в по съвременен свят! Всички философи тука!

    Коментиран от #20

  • 15 малкият Жорко

    44 6 Отговор
    Трябва да увеличат заплатите на служителите.Мама работи там и казва че и е много трудна работата.По цял ден седи на един стол и пие кафета,кой може да издържи на такова натоварване.
  • 16 един

    29 3 Отговор
    А защо на Президента и другите,заплатите се качват автоматично?На каква лигика почива това,значи има-няма пари за другите за тях винаги има?!Другите са длъжни да се унижават и да се молят за заплати,Президента и депутатите няма нужда да го правят,тяхното е гарантирано!Не мисля,че това е правилно решение и мисля че то трябва да бъде отменено!Едва ли някъде по- света има подобна практика,заплатата да се качва автоматично!

    Коментиран от #32

  • 17 Наскоро бях в НОИ ..!

    45 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Пенсионер съм и имах нужда от една справка...!Дамата зад гишето щеше да се счупи от стойки, чалъми,фасони и нацупени физиономии...!Накрая и теглих една българска и си заминах възмутен...!
    И тези пари са им много...!
  • 18 Пешо

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Няма ли някий да организира контра протест.!!!! 30% когато на мен ми вдигнат заплатата. Обикновените хора плащат държавните заплати. Не стига , че.държавата е кочина и голяма вина имат имено държавните служители.... а сега искат 30%%%% !аааа!а

    Коментиран от #33

  • 19 То и Къдравата Сю...

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пинокио":

    ...иска оръжия за Украйна,ама Радев не дава...
  • 20 Пена

    21 4 Отговор

    До коментар #14 от "квя":

    Хайде да не говорим за градините. Там децата са на само отглеждане. Просто да знаеш, че е там някъде. Госпожице са разбирачки от всичко. От как се сее српаджик до ядрени физици. С всички облаги. Отпуски по 3 месеца. Като стане 5 часа и почват да звънят елате си го пребирете. Като дойде юни - ама не го записвате зборна група........
  • 21 Не искат!

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданин":

    Защото всяка година са им гарантирани...
  • 22 Бойко

    23 2 Отговор
    Всички на мин.заплата и толкоз!
  • 23 Жалко,че...

    20 4 Отговор
    ...свалиха Асен Василев от власт ...!Той обяви,че Държавната Администрация е прекалено раздута и не работеща и трябва да се съкрати с 30%...!

    Коментиран от #30

  • 24 хмм

    23 3 Отговор
    Тея паpaзити какво искат. Цял ден нищо не правят. Да отиват да работят.
  • 25 Това е супер наглост.

    28 0 Отговор
    Не стига че са безброй много за една малка България, а имат и наглостта да искат още за нищоправене. България е колкото един среден китайски град, това значи, че може да се управлява с хора колкото е кметството на такъв град. Да се съкратят половината от тези търтеи и останалите ще получат двойно заплащане, а и работа ще вършат.

    Коментиран от #28

  • 26 Да напускат

    23 0 Отговор
    и към частния сектор !
  • 27 Плащай данъкоплатецо

    21 0 Отговор
    Като им вдигнат на тея заплатите, тулоупите също ще си ги вдигнат - автоматично! Вместо съкращения тея по високи заплати искат. Пародия..
  • 28 Не двойно а

    22 0 Отговор

    До коментар #25 от "Това е супер наглост.":

    Тройно най малко трябва да се съкратят, и на останалите "търтей" както им викаш, прав си де! И тия пари, за лежане са им много! Хората имат нужда от работници с лопати, трактори мотики, а не от десет лежляци във всяка стая в съвета! Ако не им изнася чао, но и един няма да напусне!
  • 29 ФактЪ

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "квя":

    За административна работа не е нужно повече от един компютър! Интегрирайте се догитално и оставете халваджийските бумащини, тогава ще осъзнаете, че и едни мултифункционални клещи също могат да свършат работа!
  • 30 Да бе и тоя

    13 6 Отговор

    До коментар #23 от "Жалко,че...":

    както всеки комундел потомствен ви излъга!!! Я виж с колко увеличиха бюрократите на държавна служба,и с колко им вдигнаха заплатите докато бяха на власт.
  • 31 Дамаджони Уокър

    25 0 Отговор
    Що за наглост?Някой да е доволен от тяхната работа?Отиваш там,разкарват те от човек .на човек като панаирджийска мечка и неполучаваш адекватно обслужване, така че...…
  • 32 Има го има!

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    И ще ти кажа каде, и защо, в русия, и при нас ЗАЩОТО са същите като шефа им потин. Докато има и един комунист във властта така ще сме.
  • 33 Милен

    11 5 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    А ти искал ли си от шефа ти да ти вдигне заплатата? А ако откаже готов ли си да спреш работа и да стачкуваш?

    Коментиран от #36

  • 34 безпартиен

    19 1 Отговор
    Имате правото да напуснете и да си търсите по-платена и с по-добри условия на работа!До сега не съм чул или видял някой да е напуснал или да се обяви такова работно място за свободно!
  • 35 Защо с 30%???

    11 0 Отговор
    Вдигнете им ги с 300 400%! И бързо бягайте защото всички ще тичаме, на там! Кой с диплома кой с тояга кой каквото има. И такъв "конкурс" ще ви проведем, че ще ви хареса!
  • 36 И защо трябва

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Милен":

    да стачкувам? Щом не ми харесва заплатата сменям фирмата! Ама аз съм от по старото поколение, и зависи колко си "кадърен"....... иначе е лошо.

    Коментиран от #37

  • 37 Милен

    3 9 Отговор

    До коментар #36 от "И защо трябва":

    И това е вариант, но болшинството от хората които дават акъл на чиновниците от администрацията да напуснат работа и да си търсят по-добре платена са същите страхливци като тях и очакват някой друг да им извоюва по-добро заплащане и по-добри условия на труд.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Данчо

    9 0 Отговор
    Все едно да увеличиш заплатата на кметицата на район Красно село, която спира цялата работа в общината. Съкращения с 50% и ако започнат наистина да работят, да се помисли за увеличение на заплатите. Ако не сте доволни от работата им контрапротест. Иначе никога няма да има промяна.

    Коментиран от #43

  • 40 Сандо

    12 0 Отговор
    Напуснете масово администрацията щом не ви харесва. Как стоите над 20 г. с ниско заплащане. Намерете си друга работа. Не казвате нищо за доплащането ДМС -по 2-3 х.лв. месечно.
  • 41 това е

    13 0 Отговор
    държавата на мафиите и администраторите
  • 42 Наркос

    9 0 Отговор
    От кога Държавните служители са отделен Синдикат ? Мафия
  • 43 Хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Данчо":

    Какъв контра протест ние с по 800 лв заплати един ден без работа и ще ядем опинци. Тия сега ще докарат и цялата си безработна семка. Ако дойда ще трябва да им давам контри в главите с тръба
  • 44 Работещ

    8 0 Отговор
    Като не им изнася да пробват в частния сектор! Без това администрацията е повече от раздута. Всеки, който е човек на някого е там. Хайде стига!
  • 45 Прави са

    3 2 Отговор
    За нищоправене!
  • 46 Димитров

    0 2 Отговор
    Напълно основателно искане,инфлацията расте,нарастват заплати на управляващите,а останалите служители да не са друга категория,имат деца,кредити!?
  • 47 Пенсионер

    4 2 Отговор
    Пак пенсионерите виновни. Всякакви пишман социолози, икономисти и финансисти оправдават некадърност си с тях. Дацов, Станчев и т.н., все некадърници от класа. Те мразят Народа.
  • 48 българин

    4 0 Отговор
    Администрацията трябва да се съкрати с 80% . На тази служба от десетилетия се назначават шуреи,баджанаци, любовници,роднини....и тези всичките пиявици от години смучат от бедния българин
  • 49 офф

    3 0 Отговор
    Всеки ден ги гледам тука, местната администрация.Към обяд тръгват бавно към местното заведение, което е на около километър от общината...След това се връщат от там, около 14 часа, пак бавно...Еми, гладни са хората. Полезно е бавно да папкат...Ми то, цените в заведението сигурно са скочили...
  • 50 офф

    2 1 Отговор
    Тези са трима-четирима, а другите по другите закусвални...Абе, идилия.
  • 51 ЕТО ТОВА

    4 0 Отговор
    Са СКРОМНИ ХОРА!
    ИСКАТ САМО 30%, което си е "НИЩО"! ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ИМ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ!
    ПАРАЗИТИ!
  • 52 Алибаба

    2 0 Отговор
    Изключително важен въпрос:Откъде пари за увеличение?Никой не задава въпроса,никой не отговаря.Особено в условията на демографски колапс,кога ще осъзнаем някой неща.Очаквам твърдо приземяване
  • 53 Гост

    2 0 Отговор
    40 % съкръщение на администрацията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове