Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 14:40 969 4

Нови наказателни постановления за ТЕЦ "Брикел"

  • наказателни-
  • постановления-
  • тец-
  • брикел

Резултатите сочат за констатирано наднормено замърсяване на въздуха в гр. Гълъбово със серен диоксид на ТЕЦ "Брикел", което е довело до налагане на 16 наказателни постановления

Нови наказателни постановления за ТЕЦ "Брикел" - 1

Проверките от регионалната екоинспекция (РИОСВ) на ТЕЦ "Брикел", Стара Загора бяха извършени на 15 и 16 октомври т.г. Резултатите сочат за констатирано наднормено замърсяване на въздуха в гр. Гълъбово със серен диоксид на ТЕЦ "Брикел", което е довело до налагане на 16 наказателни постановления. Това съобщиха от РИОСВ. По едно наказателно постановление е издадено на "ТЕЦ Марица-изток 2" и на "Ей И Ес 3С - Марица-изток 1". От своя страна Изпълнителната агенция по околна среда е поставила допълнителна мобилна автоматична станция на територията на Гълъбово.

В разпространеното съобщение до медиите става ясно, че в понеделник РИОСВ - Стара Загора, е започнала проверка на ТЕЦ "Брикел", като в същия ден операторът е информирал екоинспекцията, че спира дейността на енергиен котел 3 и преустановява работата на цялата инсталация. Това се е случило след възникналата авария в енергиен котел 2 на 22 октомври.

Тогава дейността му е спряна, а в сряда ТЕЦ "Брикел" е преустановил всички дейности по горивната инсталация, като от там са информирали, че предстои извършване на основен ремонт.

Във връзка с това от регионалната екоинспекция в Стара Загора съобщават, че за периода от 17 октомври до момента от автоматичната измервателна станция в Гълъбово не са отчетени превишения на емисиите на серен диоксид, както и отклонения по останалите контролирани показатели на нормите за качество на атмосферния въздух.

Междувременно електронното издание "За истината" съобщи, позовавайки се на сигнали от граждани на Гълъбово, че наднормени стойности на серен диоксид в града са били констатирани четири дни преди извънредната проверка на екоминистерството

Повод за реакцията му станаха превишени нормите на серен диоксид, отчетени от автоматичната измервателна станция в града на 15 и 16 октомври.

Съвпаденията в замърсяването, усетени от гражданите на Гълъбово на 14 октомври, е станало точно в деня, в който в Административния съд в Стара Загора започна делото срещу издадената принудителна административна мярка за затваряне на централата заради нарушения в комплексното ѝ разрешително.

Новата административнонаказателна процедура по Закона за опазване на околната среда, наложена на ТЕЦ "Брикел", едва ли ще радва гражданите на Гълъбово, които не вярват, че някога коминът на най-стария ТЕЦ в България ще спре да замърсява града. В същото време кметът на Гълъбово Николай Тонев коментира, че не е оглавил протеста на съгражданите си с искане за затваряне на централата, тъй като според него "няма полезен ход срещу зимата"

"Ако Христо Ковачки реши да затвори крана на топлофикацията, детските градини и училищата, както и немалка част от битовите потребители ще останат на студено", заявява още кметът.

Според протестиращите в града, ако системата за ранно предупреждение в Регионалната екоинспекция в Стара Загора е работила нормално, от ТЕЦ "Брикел" би трябвало реагират веднага и да не допускат повече от еднократно превишение на нормите на серен диоксид или на други вредни емисии в атмосферата. Само че да намаляват мощностите не е в техните правомощия, а на Енергийния системен оператор (ЕСО). А той едва ли в подобни случаи нарушава баланса в системата, за да предотврати замърсяване в Гълъбово или някъде другаде в страната.

Според информация от сайта на Изпълнителната агенция "Околна среда" от 10 до 19 октомври т.г. регистрираните превишения на нормите на серен диоксид в Гълъбово са отчетени пет пъти. Това поставя и въпроса колко са били тези превишения от началото на годината до сега, тъй като подобни данни в сайта липсват.

Сега на ход е Административният съд в Стара Загора, който на 22 октомври даде ход на делото срещу заповед на РИОСВ - Стара Загора, за принудително спиране работата на ТЕЦ "Брикел" заради констатирани нарушения на комплексното разрешително. Това дело може да продължи с години, в случай че стигне до Върховния административен съд. В това време централата на Христо Ковачки най-вероятно ще продължава да бъде източник на замърсяване на атмосферния въздух в Гълъбово, което автоматичните станциите на Министерството на околната среда няма да отчитат, както и досега.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съд

    8 1 Отговор
    и затваряне
  • 2 мъкаааа

    5 0 Отговор
    Христо Ковачки само смуче пари от ТЕЦ-овете без да вложи в ремонти нито лев вече толкова години. Това е срамно!

    Коментиран от #3

  • 3 Дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "мъкаааа":

    Човека си има проблеми, дпс-то го натиска да дава кинти за изборите за техния електорат, а сега го измуфтиха да плаща и за Българския възход. Не искайте такива зелени неща от него, той обича само да прибира зелени долари.
    А това, че трови народа.... ми да не са се раждали робите.
    Това е истината.
  • 4 Цуца

    0 0 Отговор
    Отдавна Брикел трябваше да се срине до земята, едва ли някъде и в третия свят има такова ужасно отвратително тровещо хората и околната среда предприятие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове