Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 05:19 2 108 14

"Пътна полиция": Хиляди шофьори карат с превишена скорост в София всеки ден

  • пътна полиция-
  • превишена скорост-
  • автомобили-
  • радослав начев

На ден с нашите системи за контрол на скоростта констатираме средно около хиляда нарушения на скоростните режими на територията на град София", заяви комисар Радослав Начев – началник на "Пътна полиция" - СДВР

"Пътна полиция": Хиляди шофьори карат с превишена скорост в София всеки ден - 1
Снимка: БНТ

От столичната "Пътна полиция" връщат доверието в институцията с реформа, която да подобри административното обслужване и по-солени глоби за нарушителите. Това заяви пред БНТ новият началник комисар Радослав Начев. На този фон хиляди шофьори карат с превишена скорост в София ежедневно, показват данни на полицията.

Наша проверка на столичния булевард "Черни връх" показа, че таблото за скоростта засича превишения с над 20 км/ч. Камерите на "Пътна полиция" са хванали шофьор, който е карал с над 130 км/ч. Тази отсечка се контролира 24 часа. От столичната полиция обмислят пакет от промени, които да улеснят процедурите за връчване на нарушенията, както и да въведат по-леки административни услуги.

Отсечката от булевард "Черни връх", където две млади жени загубиха живота си, продължава да крие рискове заради висока скорост. За близо два месеца от "Пътна полиция" са установили над 8 000 нарушения. Най-високата скорост, засечена от камерите е от порядъка на 136 км/ч.

"На ден с нашите системи за контрол на скоростта констатираме средно около хиляда нарушения на скоростните режими на територията на град София", заяви комисар Радослав Начев – началник на "Пътна полиция" - СДВР.

След инцидента отсечката е под 24-часов контрол. Според експерти по пътна безопасност броят на камерите за скорост не е достатъчен и затова продължават проявите на чувство за безнаказаност на пътя.

"В София стационарните камери са три-четири. Докато липсват камери за контрол на всеки по-прав булевард ще се развиват такива скорости", каза Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

"Мисля, че законите в нашата страна са изключително либерални по отношение на пътната безопасност и те водят до тълкуване, а трябва да водят до прилагане", каза комисар Радослав Начев.

От "Пътна полиция" предлагат пакет от законодателни промени, които да подобрят системата за санкциониране на водачите, както и да облекчат административните услуги. Едно от предложенията е премахване на наказателните постановления.

"Тоест, налагането на санкция да става с един документ на място на пътя. Да не се налага, повторно издирване на съответния водач нарушител и съответно връчването на наказателно постановление. Той е там на място, връчен му е документа. Дава му се срок за обжалване, след това този документ влиза в законно установена сила", обясни комисар Радослав Начев.

Направени са и редица промени по отношение на връчването - идеята е такива правомощия да имат всички държавни служители по Закона за държавната администрация, както и всички държавни служители, които осъществяват контрол, да могат да извършват връчване при спирането на шофьорите.

От неправителствения сектор предлагат и друга идея - всеки водач да има официално обявен имейл и номер на мобилен телефон, който да присъства в масивите на "Пътна полиция".

"И било чрез имейл или чрез СМС и други приложения той да бъде уведомяван за актове, за фишове, дължими глоби, липса на контролни точки, за срокове на подновяване на документи. За съжаление "Пътна полиция" е още в гутенбергово време, когато всичко се е пишело на ръка и на хартия", каза още Владимир Тодоров.

За да се избегнат случаи като този с "полицейския чадър" по случая "Семерджиев" новият началник на "Пътна полиция" заяви, че обмисля въвеждането на система за мониторинг на целия състав. Той ще включва редовни проверки на служителите за изпълнение на задълженията, склонност към прояви на корупция и стандарт на живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напредък

    8 1 Отговор
    Никой, никой не е.@в@ !!! Така ще я караме и в Шенгена !!!
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 14 Отговор
    Сложете електронни скоростомери навсякъде в софия,като на входа за Годеч.Ще има ефект!В софия е много натоварен трафик,шофьорите са по стрес и видят ли малко пространство без ппс,газ....Като мига електрониката в червено ще ги връща на земята.....

    Коментиран от #11

  • 3 оня с коня

    9 8 Отговор
    България е най-демократичната Държава в Света по отношение на Закони и Правов ред,Държава с най-ниските Глоби почти в Световен мащаб.Затова и съм щастлив че живея в нея,но ИЗБУЯВАТ разни Мнения на разни Другаре че това трябва да се БАСТИСА...Е няма стане ваща Гаспада Афицери- ще се уволняваме,да си го знайте!
  • 4 Хахаха

    33 2 Отговор
    Нормално, като законите още са ви за жигулита. На голям буливард ограничение 50..
  • 5 ха ха

    5 1 Отговор
    пак се почна с човеколюбивите намерения , които винаги свършват в банковите сметки на криещите се зад властта бандити , а психясалите под чадърите са им много полезни ,винаги им дават основания за нови репресивни мерки и по високи глоби по фалшиви закони
  • 6 Един

    5 0 Отговор
    Задължително всеки ден по 3 пъти минАвам от там с 55 кмм/ч. Винаги свети в червено.
  • 7 Тити

    12 1 Отговор
    Това че караш с 10-15 километра не те прави лош шофьор просто прикриват истината че повечето са неправоспособни пияни дрогирани и без свидетелство за управление
  • 8 777

    13 1 Отговор
    Добро утро, пътна полиция!
    Хиляди полицай спят в София, всеки ден!
  • 9 С.П.

    12 1 Отговор
    Преди да налагат глоби от КАТ, да вземат и да се съберат със служителите на Столична община и да оправят генерално транспортната схема на града - къде да има пешеходни пътеки, къде не; зелена вълна на светофарите; къде да се построят кръстовища на няколко нива без светофари, за да може да се избягват задръстванията.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    нека ви е гадно на софиянци

    у козлудуй си имаме гърбици и няма как да вдигнеш над 30км/ч което е дори много

    нека и на вас да ви зложат много гърбици да ви питам после как ще карате бързо а?
  • 11 Циник

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Без да искам натиснах негативен коментар. Напълно съм съгласен, това помага
  • 12 Пенчо

    6 3 Отговор
    Отново прехвърлято отговорността на полицията на хората. Как ще връчваш по емайл глоби. Дядото на 60 години който няма компютър как ще си проверява емайла за глоби. Как ще докажат, че смс-а е получен при човека. Как ще докажат, че човека е прочел смс-а. Полицаите да не стоят в колите си и да ровят телефоните, а да правят това за което им се плаща.
  • 13 Катаджии,сър

    7 1 Отговор
    Като се криете по храстите подобни на прстититки така ще е….
  • 14 Нормално

    0 2 Отговор
    Нали у софето са най-яките дупета, за тях е срамно да не дават яко газ 🤣 Просто комплексарщината им е на изключително високо ниво (противно на всичко положително).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове