Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 05:32 1 518 1

Изборът на комисии в Парламента ОБЗОР

  • парламент-
  • комисии-
  • избор

ГЕРБ оглави комисията по отбрана, ДПС - вътрешната, а ПП - здравната

Изборът на комисии в Парламента ОБЗОР - 1
Снимка: БГНЕС

Народните представители избират ръководствата на новоформираните постоянни комисии, предаде БГНЕС, цитирана от БНР.

Комисията по въпросите на Европейския съюз ще бъде ръководена от ПП с председател Деница Симеонова, като членовете се разпределят по 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по отбрана ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС, като народните представители избраха за председател Христо Гаджев. Членовете се разпределят както следва – 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще бъде ръководена от ДПС. За председател е избран Хамид Хамид, като членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС с Даниел Митов за председател. От всяка парламентарна група има по двама членове.

Комисията по труда, социалната и демографската политика ще бъде ръководена от БСП с председател Георги Гьоков, членовете в комисията се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по образованието и науката ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС с председател Красимир Вълчев. Членовете се разпределят, както следва – 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по здравеопазването ще бъде ръководена от ПП, като народните представители избраха за председател доц. Антон Тонев. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по околната среда и водите ще бъде ръководена от ДПС. За председател депутатите избраха Станислав Анастасов. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по транспорт и съобщения ще бъде ръководена от БСП с председател Георги Свиленски. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Депутатите не успяха да изберат председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Бяха издигнати и подложени на гласуване две кандидатури - на Радостин Василев от "Продължаваме промяната" и на Халил Летифов от ДПС.

Номинацията на Василев подкрепиха 93-ма депутати от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", а тази на Летифов подкрепиха 99 народни представители от ГЕРБ и ДПС.

След края на гласуването на кандидатите на ПП и ДПС от "Български възход" издигнаха кандидатурата на Даниела Дашева за председател на спортната комисия, но след това оттеглиха предложението.

Процедурата по избор на председател се отложи и ще се гласува по-късно.

На този етап за комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите също няма излъчен председател, като беше подкрепен съставът само с предложените заместници и членове.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на "Продължаваме промяната" депутатът Иван Христанов да поеме председателството на постоянната парламентарна комисия по земеделието, храните и горите.

Номинацията на бившия заместник земеделски министър в кабинета "Петков" беше гласувана отделно от състава на комисията и получи подкрепата на 71 народни представители от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и 1 депутат от БСП.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната", чиято предварително разпределена квота е земеделската комисия, поиска почивка, за да реши дали да излъчи нова кандидатура.

След почивката депутатите решиха процедурата по избор на председател на земеделската комисия да се отложи за днешното пленарно заседание.

Президентството и спортният министър Весела Лечева са оказали натиск, за да не бъде избран Радостин Василев за председател на Комисията за младежта и спорта. Такова изявление направиха в кулоарите на парламента от "Продължаваме промяната". Василев обвърза това с подготвения от него сигнал за конфликт на интереси срещу служебния министър на спорта Весела Лечева.

"В сряда сутринта преди началото на заседанието бях поканен на разговор в кулоарите на Народното събрание от един от основните лица на Движението за права и свободи и бях помолен да се откажа от председателството на тази комисия по спорт. Веднага попитах каква е причината и - забележете колеги, тука е най-основният аргумент, че е имало обаждане от президентството и от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно в момента да се влиза в конфликт там", каза Василев.

Той не пожела да назове с кого от ДПС се е срещал и кой е звънял от президентството. Уточни обаче, че в рамките на днешния ден е имало втори разговор, в който участвал съпредседателят на ПП Кирил Петков и цялото ръководство на ДПС:

"Въпросът тука е има ли връзка тука между тези обаждания извън тази сграда с представителите на ДПС и този сигнал, който е свързан с конфликт на интерес и то от огромен размер. Или тези неща са така наречената случайност. Другото, което е - господин Карадайъ ясно заяви, че е поел ангажимент - тука се обръщам към медиите да попитате към кой е поел, какъв ангажимент извън тази сграда", каза Кирил Петков.

"Хората, които трябва да взимат решения за комисиите, трябва да са в тази сграда, а не през телефонни обаждания", отбеляза още Петков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди за среща с Радостин Василев и Кирил Петков, но отрече да е оказвал натиск

"Те дойдоха с Кирил Петков, беше чудесен разговор и им казахме онова, което днес го чухте от трибуната на Народното събрание. Радостин Василев на вас, ако ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила!? Извинявайте, дайте малко по сериозно".

Председателят на ПГ Андрей Гюров пък обясни, че са приели ръководството на Комисията по младежта и спорта, защото нито едно от техните първоначални искания не били удовлетворени.

Той направи разграничение с казуса с Комисията по земеделие, където техният кандидат Иван Христанов днес също не беше избран за председател. На Национален съвет тази вечер ще бъде взето решение дали ПП ще промени номинацията си.

Депутатите не успяха да излъчат днес председатели на спорните постоянни комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, и на земеделието, храните и горите. Досега са гласувани съставите на 19 от общо 23 парламентарни комисии.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 загрижен гражданин

    2 0 Отговор
    Бряхх! Ама ,да не вземе мургавото Гелче да остане без комисия?! Ми ,то много ще страда и като едното нищо ще изпорти за какво са си говорили и договаряли с Кирцата. Лошоо! Ама ,за кратко време ,щото него така или иначе СЦЗ ще си го прибере.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове