Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 09:52 1 725 29

Никола Филипов: Асен Василев говори безотговорно за дълга

  • никола филипов-
  • асен василев-
  • дълг-
  • бюджет-
  • дефицит-
  • бюджетен дефицит

Абсолютно задължително е да се върнем към едно финансово благоразумие

Никола Филипов: Асен Василев говори безотговорно за дълга - 1
Снимка: БГНЕС

Покачването на лихвите е голям проблем за хората с кредити. Те трябва да са готови, че когато държавата се финансира на 6%, ипотечният им кредит няма как да е 3%. Парламентът си губи времето в дребнотемия, а пред гражданите има реални проблеми, които тепърва ще се материализират.

Политиците трябва да намерят разбирателство и да се фокусират върху бюджета за следващата година, който да не фалира държавата.

Вместо да погасяваме кредити, ние трупаме все повече дългове и правим публични харчове, а кризата все още не е настъпила. Предстои ни да теглим 16 млрд. лв, а не успяхме да запишем и 200 млн.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

Прогнозираният за следващата година бюджетен дефицит от 6,6%, който се равнява на 11,6 млрд. лв, ни отдалечава тотално от еврозоната. „Еврозоната наистина се отдалечи заради харчовете, които бяха направени през последните месеци. В парламента цари популизъм и се съмнявам, че ще се достигне до провеждане на реални реформи, които да ни доближат до приемането на еврото“, заяви Филипов.

Абсолютно задължително е да се върнем към едно финансово благоразумие, защото „тепърва ще се финансираме много трудно от пазарите“. „Видяхме това във вторник, когато пропадна емисията от 200 млн. лв. дълг, което е голям проблем. Вместо да акумулираме буфери, да погасяваме кредити, защото се намираме в пика на бизнес цикъла, правим точно обратното. Взимаме все повече дългове и правим все повече публични харчове, а кризата все още не е дошла и въпреки това вече не можем да се финансираме“, предупреди финансистът.

Той се надява управляващите да намерят някаква форма на разбирателство, да остават на заден план тяснополитическите си щения и да се фокусират върху това да направят един бюджет за следващата година, който да не фалира държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Референдум

    20 7 Отговор
    Направете референдум за приемане на еврото! Не го щем и няма да си затрием лева заради шепа майцепродавци!

    Коментиран от #7

  • 3 7777

    21 11 Отговор
    Асен мошеника беше най-слабият финансов министър от както има Министерство на финансите. Портрета му трябва да бъде свален, този е тотален резил за финансовата наука.

    Коментиран от #5

  • 4 до къде го докарахме

    22 8 Отговор
    Заради безхаберниците (крадливи) от ПП и коалиция , вече никой не ще пари назаем да дава на България ,без значение от лихвата.

    Коментиран от #9, #21

  • 5 анонимен

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "7777":

    Я кажи и "финансисте" като много схващаш от финанси, колко страни има балансът ?
  • 6 Свинската зурла

    15 4 Отговор
    вместо лице, за какво е говорил "отговорно" и истината!??? Заедно с другият .ей простотокире.
  • 7 Ей сега веднага

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Референдум":

    "заради шепата майцепродавци" за копейки ще приемем рублата!
  • 8 заеми - нанай

    18 5 Отговор
    Кокорий така ни е увъртял в заеми , че и внуците ни ще ги плащат. Вече никой не вярва , че ще можем да ги връщаме или да плащаме престъпно високите лихви договорени от него. Мошеник и в червата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 44 г. трудов стаж

    17 2 Отговор
    Василев и Петков ,както и кохортата гепаджии около тях ,трябва много скоро да станат контингент на СЦЗ . Иначе ,оправия няма.

    Коментиран от #15

  • 11 УРА,, УРА

    11 2 Отговор
    Тези финансови и разни други експерти, защо не инициират редовни публични дебати с обектите на тяхната критика? Така хората ще видят и чуят двустранни гледни точки. Същото се отнася и за всички политолозите. Лесно е да се дърдори с часове по студия и медии само едната гледна точка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уточнение

    18 4 Отговор
    Асенееее, голям боклук се оказа, майцепродавец долен.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А ма

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "44 г. трудов стаж":

    видя изборните резултати. ГЕРБ и ПП, най-големите боклуци - първи политически сили. Е, кой ги избра?
  • 16 Има ни пак

    5 8 Отговор
    Ха, ха, ха, ха!!! Поредният порой от тролове. Пичове, големи сте! Вашите бездарни работодатели, както винаги, нямат елементарно чувство за мярка.

    Коментиран от #19

  • 17 СЗО

    1 8 Отговор
    Никъде в статията не видях и дума за Асен Василев. Само заглавието....пак ли клик ту бейт?
  • 18 Уточнение

    13 0 Отговор
    тези продажници ще дозакрият окончателно България. Излизай народееее, с камъните!!!
  • 19 Немо

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Има ни пак":

    Какви тролове те гонят ,бе ? Не знаеш ли колко милиарда заеми взеха ПП и коалиция ? Заеми , които бяха разпилени най безотговорно и без никакъв резултат ,част от тях бяха откраднати , а условията и лихвите ни бяха "спестени". ако отричаш това - ти си трола.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чудя се

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Щурмът на глупаците":

    Каква говорилня,какви пет лева.ПП ми приличат малко на джендър --нито лява,нито дясна партия,нещо като нито тя,нито той,а просто то.Ама на хората не им харесва такова неопределено същество.Като няма капиталови вложения,как да има пари за пенсии и социални плащания.Хайде да оставят социалната политика на БСП, пък те да се определят точно къде са.Искат да се харесат на всички ,ама ефектът е обратен.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 емигрант

    3 4 Отговор
    Отстрани акъл раздават всякакви бг-знайковци, обаче ако им се отвори биографията и веднага се разбира защо е встрани, а не директно да ръководят даден отрасъл в българската икономика ! Този е в някакъв съвет в който ако бяха добри финансисти всеки би ги забелязал, а те са се намърдали на службица там някъде в някакъв съвет и сега отчитат дейност за оправдание на парите си и така в цялата държава само администрация която стои настрана и дава акъл и някакви врачки на които казват по модерно "социолози" бъркат в празни тикви и поставят "чипове" за контролиране на празната глава, това е България, това е следствие на простотията ! А сега както винаги да се появят и папагалите на фрази изречени от главатарите им за да разберем кой им момтира "чипа" ?
  • 24 Ами ти наистина

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Чудя се":

    си учуден щом изписа толкова глупости да се правиш на икономист ! За пенсия всеки пенсионер сиюе платил когато трябва и колкото трябва, но парите му са на неправилното место, вместо в държавата, те са в чекмедже за чужди разходи пазени ! Как в другите държави има за пенсионерите в България винаги НЯМА ?

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да питам

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ти наистина":

    Как така някои хора вярват,само на това,което им е изгодно.Значи за чекмеджета не са нагласени снимките,но за парапета са.Ами докато гледаме кои са наши,кои ваши,работа няма да се свърши.Пък за пенсиите беше добра политика,но тя беше благодарение на НИНОВА.От ППпросто нищо не вършат за благото на хората.Само за своите приятели и за себе си.Сега просто са бесни ,че не ги оставиха достатъчно дълго на власт.Ами то дори Президентът се разочарова от тях,макар,че ги хвалеше.
  • 28 Гост

    2 0 Отговор
    Вие защото 1 години говорихте, "умно", затова Народа обедня.
  • 29 ЦенатаНаЮмрукът

    2 1 Отговор
    Юмручето на Радев вероятно ще ни струва поне 50 млд лв. Честито!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове