28 Октомври, 2022 10:19 3 665 61

Зърнопроизводител: Ядем хляб от нискокачествена украинска пшеница

  • хляб-
  • зърно-
  • украинска пшеница-
  • мерки

Спрямо миналата година цената на земеделските торове е скочила с над 500%

Зърнопроизводител: Ядем хляб от нискокачествена украинска пшеница - 1
Снимка: БГНЕС

Българските потребители консумират хляб, произведен от изключително нискокачествено украинско зърно, заразено с канцерогенни патогени. Уж зърното от Украйна трябваше само транзитно да минава през България и да отива към крайни дестинации от нуждаещи се и бедни страни, а хиляди тонове от него влизат в България и никога не излизат от нея. Това обяснява защо много български зърнопроизводители, които отглеждат пшеница с изключително високи хранителни качества, вече са пред фалит, а стоката им стои непродадена по складовете.

Това каза в интервю за БГНЕС Радослав Христов, бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обработва 8 хиляди декара и отглежда пшеница и слънчоглед. Повод за разговора е Споразумението за износ на зърно от Украйна, сключено през юли между Русия, Украйна и ООН с помощта на Турция, което би следвало да изтече след няколко дни. Дали ще бъде продължено, все още не е ясно.

Преди дни у нас бе удължен срока по хартата за движение на украинско зърно през България до 2024 г. Може би са наясно, че войната изобщо няма да приключи дотогава, коментира Христов. Вносът на зърно от Украйна се отразява ужасяващо тежко на цените на пшеницата у нас, чиито цени вървят надолу заради евтиното предлагане на вносната стока у нас. Ситуацията е много трудна, защото при продажба на висококачествената българска пшеница, известна с богатите си хранителни качества, производителите ще са на абсолютна загуба.

Скандално е, че преди дни на заседание на Консултативния съвет по зърното български зърнопроизводители са занесли проба от пшеница, внесена от Украйна. „Всички държавни органи видяха заключението на независимата лаборатория, която е изследвала зърното. Заключението на пробата е, че житото е „негодно за ползване“, заразено е с микротоксини, и има допълнително замърсяване от торове, забранени за ползване в ЕС“, съобщи Христов. На въпрос къде отива това зърно, което се внася у нас, отговори: „никой не знае“.

Идеята на транспортните коридори беше това украинско зърно ако мине през Дуранкулак, да отиде във Варна или Бургас, и да замине за Тунис, Алжир или други остро нуждаещи се страни. „Обаче, уви, то влиза в България и се губи тук, просто изчезва. Не излиза от страната“.

Всички ние ядем хляб от това нискокачествено, заразено с канцерогенни патогени, зърно, категоричен е Христов. Тези въпроси са поставяни многократно на Консултативния съвет по зърното, но досега не са видели бял свят за широката общественост, допълва експертът.

Лабораторната проба, потвърдила, че украинското зърно е негодно за ползване, е потвърдена и от друга, направена от държавната лаборатория на Българската агенция по храните. Пробата на БАБХ, взета лично от служители на агенцията, също не вижда бял свят извън заседанието на Консултативния съвет, твърди Христов. „Българският потребител и консуматор на уж български хляб трябва да знае какво се случва. Не казвам, че всичкото украинско зърно е заразено и негодно, но една голяма част е“.

Членове на Асоциацията на зърнопроизводителите в Бургас също правят собствени лабораторни проби на зърно, внос от Украйна и разтоварено в бургаски зърнени бази. Пробите са взети още през юли, като те показват същото: украинското зърно съдържа канцерогенни патогени, остатъци от забранени в ЕС торове, и хранителният му състав е изключително незадоволителен като качество.

По идентичен начин стои въпроса с вноса на слънчоглед от Украйна. „Слънчогледът се внася и остава у нас. В България той се преработва, после фирмите го изнасят накъдето искат – една част в Гърция, една остава в България, а друга отива като наливно в Ротердам“, обяснява Христов.

И при слънчогледа от Украйна са правени лабораторни проби. „У нас се търгува реколта слънчоглед, ожъната преди две години. След първата година на жътвата, слънчогледът започва да се вкислява и качеството му пада значително, всъщност става почти негоден за консумация. А до онзи ден Украйна изнасяше само стари реколти. Това олио го ядем ние, нали разбирате“, коментира Христов.

И пита: защо, след като слънчогледът се търгува за 2 лева, олиото от 3 лв. стана 6 лв. Обаче вече няколко месеца цената на слънчогледа е 1 лв. Защо тогава олиото все още стои на цена от 6 лв., пита Христов. „Обяснявам си го с това, че някой в момента реализира толкова огромни печалби, че вие дори не можете да си представите за какви мащаби“, коментира експертът. Заради некачествената украинска продукция тонове висококачествен български слънчоглед също залежава по складовете.

Спрямо миналата година цената на земеделските торове е скочила с над 500%. „Не мога да си позволя да продавам пшеница със супер качество за 60 ст. Дори и така в складовете, пшеницата пак има своите разходи: за заплати на работниците, за горива, за осигуровки, за кредити, свързани с производството“, допълва зърнопроизводителят и допълва, че напролет ще трябва да се поръчват торове, семена и консумативи. „Има Програма за развитие на селските райони, но тя изобщо не работи за земеделските производители“, коментира Христов. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    62 1 Отговор
    Ядем нискокачествен хляб и, въобще, храна, независимо от пшеницата....

    Коментиран от #48

  • 2 Експерт

    43 13 Отговор
    За пръв път чувам за производител с "изключително високо качество" на продукта, да се оплаква, че няма клиенти, заради много по-нискокачествена стока. Поначало висококачествената стока винаги се ползва с повече внимание, пореди качествата й. Май българските производители не знаят елементарни неща за бизнеса си.

    Коментиран от #6

  • 3 тарикат зърнен бос

    29 8 Отговор
    сред 32г "демокрация" се радвай,че има и такава!
  • 4 Пешо с калибрата

    29 2 Отговор
    А нашето зърно е висококачествена фуражна пшеница даваща високи добиви и натъпкана с еврпейски отрови
  • 5 Стига си ревал!

    50 3 Отговор
    От много години изнасяте качественото зърно, а ние ядем фуражно! "Хляба" не мирише, на хляб а на....... И все вашето трябва да го купуваме, на двойна тройна цена щото било "българско"??!!
  • 6 Няма такава държава

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Експерт":

    А аз познавам тарикати които и майка си ще продадат за печалба ... Има ги такива които взимат тази укра пшеница и продават хляба на по висока печалба ... И не забравяй българина е алчен вечен хич не му пука какво продава .. голямо реване на Украйна ... Май се видя за какво да изнесат боклука ...

    Коментиран от #41

  • 7 пишманготвач

    30 11 Отговор
    Абе аз се чудя защо хляба ми се разтича във фурната и на стомаха не му е окей от него, а тя каква била работата. Боклуците от БАБХ да се самосезират и да забранят украинската пшеница, ако не заради народа, поне заради себе си и близките, които също ядат и ще ядат от тази отровна пшеница.
  • 8 аман от зърнари

    31 5 Отговор
    То зер българската фуражна пшеница е по хубава . Същия боклук . Никой вече не сее хлебна пшеница . Ама ревете защото ви удари по кесиите .
  • 9 Бате Ачо

    34 3 Отговор
    Българските зърнари отглеждат 99% сортове фуражна пшеница, която има ниско съдържание на глутен, обаче дава повече зърно. Всичко беше супер, когато нямаше внос и си ни "хранеха" с нея. Обаче сега стана непотребна и реват.
  • 10 Само питам

    32 2 Отговор
    Българските зърнари кога ще почнат да плащат данък за земята ? Мораториума нали беше до 2013 година . Аз за един декър двор си плащам данъците , а ония за хиляди декари - нито стотинка . на всичкото отгоре ги субсидираме .

    Коментиран от #51

  • 11 Бандера

    36 5 Отговор
    Много интересно е да кажете колко % от бг пшеницата, която ползвате е хлебна и колко фуражна? Щото зърнарите сеят само фуражна пшеница!
  • 12 истината

    30 5 Отговор
    Тая година няма да има нови джипове за зърнарите . За това реват .

    Коментиран от #33

  • 13 Сандо

    25 6 Отговор
    Абе не сте ли разбрали още простата истина и практика:качественото и хубаво отива за висшата,демократична и поразена от евроатлантически ценности раса на Запад,за останалите - каквото остане.А за най-останалите нищо не остава и умират от глад,но пък за награда ги вписват в статистиките на разни организации.А колкото до България - тя усилено и под зоркия поглед на Господаря се движи към последната група.
  • 14 тарикати

    19 2 Отговор
    То нашите пшеницата дето я сеят само с мед и мляко я пръскат . Преди да ожънат пръскат всичо с Рандъп за да изгори и тревата в нивите и самата пшеница . После ние я ядем . А царевицата и животните не я искат .
  • 15 Гертруд

    18 7 Отговор
    Депешата от Козяк е зърно срещу патрони. Байдън- син трябва да защити инвестициите си.
  • 16 сирене

    7 6 Отговор
    Благодарим на Дебела България за това, че чрез оръжия искат да се погрижат да не гладуваме през задаващите се тежки зима и 2023та година.
  • 17 Корги

    14 0 Отговор
    Спи овцата, спи. И я стрижат докато спи. Каквото даде за плюскане небеденият за овчар, това ще е.
  • 18 Българин

    6 6 Отговор
    Тоя май реве сигурно защото не е американска
  • 19 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    15 6 Отговор
    Винаги съм казвал и твърдял : БАБХ е най неработещата и нефункционираща институция в държавата . Всички в БАБХ трябва незабавно да бъдат уволнени дисциплинарно и да бъдат дадени на съд . Цялата структура до чистачката в БАБХ трябва да бъдат заменени с хора които са манияци на тема :БИО ХРАНИ И БИО И ОРГАНИЧНО ХРАНЕНЕ И ЗЕМЕДЕЛИЕ .Това ще е удар по БКП и милиционерите които владеят и тази институция от която си набавят около 10-15 милиарда всяка година в червените черни каси.

    Коментиран от #46

  • 20 ехаааа

    16 2 Отговор
    Батка,гроздето е кисело,а -на такова ми прилича коментарът ти ,при условие ,че не можеш да продаваш ,заради конкуренцията от Украйна !

    Коментиран от #22

  • 21 ганю

    8 2 Отговор
    Мафията изнесе българското зърно и внесе боклуци ли
    аиде в Алкатрас всички замесени
  • 22 Няма такава държава

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "ехаааа":

    Тя е една конкуренция.. отрова .. и това ние го ядем ... Тия които го плюят не си дават сметка че тая отрова се продава свободно .. а Украйна е гледала да се отърве... Ся видяхте ли как се работи в Украйна
  • 23 един

    4 6 Отговор
    Бих казал че си ядем нормален хляб,ами много се разглезиха хората и забравиха че има и по-лошо!В брашната започнаха да се влагат разни подобрители,които правят хляба по-пухкав и по-вкусен,което не може да се постигне само от натурална пшеница.Не съм специалист,вероятно има и сортове с по-добри хлебопекарни качества,но дали тези сортове вереят на всяка почва,дали издържат на суша,студ,на каква цена се продават и т.н.,все въпроси на които малцина знаят отговорите!Качеството освен това зависи и от майсторлъка на хлебопекаря,но когато той прави качествен хляб,влага повече усилия и старания,съответно той ще иска и по-висока цена за продукцията си,която пък не всеки може да плати!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отворко

    6 2 Отговор
    Е яж си хляб от твойто зърно.
  • 26 много ги разбираш .

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "един":

    Кое му е нормалното бе . Бъкат го с набухватели и подобрители за да може да стане на хляб . Иначе може и половин хляб да изядеш и пак да се чувстваш гладен .

    Коментиран от #34

  • 27 всичко е гмо

    14 1 Отговор
    Някой да пробва да свари два кочана царевица от блока . Мирише на умряла котка от тенджерата . А иначе правят царевичен хляб , царевични пръчици , картофен чипс и др . И кокошките не искат да я ядат тая царевица .
  • 28 Копейката

    5 6 Отговор
    Яде лютеница за 26 лева.

    Коментиран от #53

  • 29 Мемфис

    8 15 Отговор
    Стига плюхте бе изроди червени! Сигурно по времето на комунизма, когато ядяхме заводският кирпич беше много по- добър? Един хляб в Турция струва 30 стотинки, а гербераската мафия ни го продава по два лева! Засрамете се, млъкнете! Руски гАзолизци! Ако пшеницата беше руска, щяхте да цвилите- колко е хубав хляба! А къде е нашето зърно, кой спекулира и кой прибира милиардите от далаверите!?!?!?

    Коментиран от #32

  • 30 мушенгии

    17 1 Отговор
    Зърнарите лъжат държавата , а ние на всичкото отгоре ги субсидираме . Лъжат за добивите , продават половината продукция без да я фактурират , лъжат с внесените осигуровки . Някой виждал ли е комбайнер или тракторист на минимална заплата ? Обаче в Нап са виждали .... Защо не направят една проверка ?
  • 31 Пешо от блока

    15 1 Отговор
    Зърнарите реват, защото не могат да си купят новите Майбах, а не заради качество на вносното жито. Те са свикнали на раздути цени и огромни субсидии от ЕС, а сега някой е внесъл малко жито на ниска цена и почват да рИват. Да бягат у лево, в България цената на хляба е най- скъпа в целия Балкански полуостров, а махнаха ДДС - то.
  • 32 много знаеш

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Мемфис":

    По времето на комунизма един бял хляб беше 36 ст за килограм . И си беше истински хляб от хлебна пшеница . Обаче добивите са 350 - 380 килограма от декар . Не като сегашните боклуци 800-900 килограма от декар .
  • 33 1957

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "истината":

    Украински зърнари ще имат джипове. Това добре ли за теб?

    Коментиран от #36

  • 34 един

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "много ги разбираш .":

    Когато станеш хлебопекар,ще си отговориш на въпроса защо слагат подобрители и т.н.!Правят го по различни причини,за да не изсъхва бързо,да стои мек хляба с дни,да не се рони и т.н.!А до тогава,приготвяй си хляб у дома,купувай си качествено брашно,печи си вкусен хляб твое производство,и никой няма да ти е виновен че ядеш некачествен хляб!Не ме разбирай, че адвокатствам на хлебарите,вероятно и те си имат кусурите,но и са зависими от ред обстоятелства!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 всичките за пандиза . няма един редовен

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "1957":

    За мене е добре зърнарите да сеят хлебна пшеница , не Гмо боклуци . Ако ще и волска каруца да карат . За 10 години всичките станаха милионери . Все едно наркотици са продавали .
  • 37 много ги разбираш

    18 0 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    То за това на третия ден хляба мухлясъл . И то във всички цветове на дъгата . Червено , жълто , синьо ,зелено ... Не съхне - направо мухлясва .
  • 38 Мрънкялник

    7 1 Отговор
    Мрънкялник ..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 123456

    9 6 Отговор
    нашата хубава пшеница заминава за Германия и т.н. , а ние ядем тук ГМО мухъл от Укр

    Коментиран от #44

  • 44 един

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "123456":

    Германците не консумират много хляб/за твое сведение/!
  • 45 Мнение

    2 4 Отговор
    Това е геноцид!
  • 46 БИОлогията,

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    Е наука за живота! Абсурдно е да се консумират живи храни! Поне в България !
  • 47 Калъчев

    5 4 Отговор
    А къде е БАБХК, или лкак се казваше службата на тия бабки, да забрани и наказва ползването на отровната украинска ръж?!! КЗП къде са да зищитят родното производство от родна пшеница??! Държавата ръботи ли въобще. Сперете дивите капиталисти и мафиоти!
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    НАПЪЛНО сте ПРАВ
  • 49 Клиент

    10 0 Отговор
    С други думи, купувайте скъпата пшеница. Онази, която изхранва целия свят я оставете, вредна е, отровна е!
  • 50 А така!

    3 1 Отговор
    Заради укрите, не мога да си карам брабуса, да ге...
  • 51 Минувач

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Не си наясно май, но зърнарите си имат и тяхна земя, но много по-голямата част от отглежданата земя не е тяхна, а на обикновени хора, които се наричат арендодатели, а зърнарите - арендополучатели. Зърнарите обработват земята, имат печалба, на която плащат данък печалба. Собствениците на земя са освобдени от данък собственост и данъл печалба от рентите. Разбира се има и фондове и всеки зърнар си имат немалко и техни декари, но повечето я вземат под наем и дават рента.
  • 52 жито за смет

    2 5 Отговор
    В Украйна са блеснали житата,
    окъпани от нуклеарен дъжд.
    Но ний ще им ги изкупим без остатък,
    пък ще търсим Спасител във цъфналата ръж.
  • 53 1957

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Копейката":

    Завиждаш че нямаш пари за лютеница.
  • 54 Ние това го знаем

    2 2 Отговор
    въпроса е кой ни убива при условие,че имаме качествена пшеница за целия китайски народ?ЕСЕС ТЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ГО ПРАВЯТ! ИСКАТ ДА НИ УБИЯТ ДО 10-20г.
  • 55 Ние това го знаем

    2 2 Отговор
    въпроса е кой ни убива при условие,че имаме качествена пшеница за целия китайски народ?ЕСЕС ТЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ГО ПРАВЯТ! ИСКАТ ДА НИ УБИЯТ ДО 10-20г.
  • 56 Инъче цените

    2 2 Отговор
    най-високи в целия евробардак.КОЙ УБИВА БЪЛГАРИЯ:ЕСЕС И СЪТРУДНИЦИТЕ ИМ ФАЩ

    Коментиран от #57

  • 57 ми аре ври

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Инъче цените":

    стига си квичал
  • 58 бг зърнар

    1 1 Отговор
    лошите украинци ми пречат на далаверките !
  • 59 Абе

    0 1 Отговор
    Горките зърнопроизводители!Като ви е толкова качествена продукцията,що не я продавате навън?!Винаги има глад за зърно по света!Или до сега ви беше гарантирано,че ще продавате на гарантиран пазар и на каквато си решите цена?!Може и да греша,но я слезте малко от самолетите и майбасите!И престанете да натягате неприязън към всичко украинско!Разбира се ,че искам да печелят само българи,но здравата се оядохте,а сега вероятно други тунеядци го правят с евтиното украинско зърно!Аман от бай Ганювски номера!
  • 60 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Каква власт имаме тук,щом си затваря очите за подобни злоупотреби,за такова крайно опасно за здравето тър-га-шество?Какво дреме това БАБХ,имат ли някакви правомощия,да спрат и изловят зловредния внос на зърно от Украйна.Позволяват да ни хранят с бок-лу-ци от Украйна за да се издокарват пред Брюксел,всичко им се пише на сметката.Затова ли напираше ша-ша-вия зеленски да изнася жито,за да ни пробутва бо-клуци,след като България произвежда ПРЕДОСТАТЪЧНО жито,и населението ни остана наполовина ,отколкото беше до 1990 г.
  • 61 избирател

    0 0 Отговор
    когато някой иска да ни отвори очите , ние ги затваряме ,когато някой ни казва истината , ние не вярваме , а когато ни лъжат ние вярваме , що за хора сме , не сме единни , подкрепяме чуждото , а мразим своето - защо така бе братя българи и докога така ще се тъпчем , ритаме , отричаме един от друг ???? не е ли време да се обеденим , да не се делим за да си направим живота равностоен за всеки независимо кой какъв е , да ценим НАШЕТО пред другото......Да сме единни , само тогава ще си подобрим живота ......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове