31 Октомври, 2022 15:31 4 529 19

Варненски села готвят референдум срещу проект за вятърен парк

  • вятърни турбини-
  • референдум-
  • варна-
  • села

Изграждането на вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата

"В последните 10 години община Ветрино се развива много добре, заселват се млади хора. Те знаят много добре за какво става въпрос, когато се говори за ветроенергийни паркове и колко те са вредни за природата и за хората. Позицията на нашето Сдружение е, че ветроенергийните паркове нямат място до домовете на хората и въобще в близост до населени места.

Това каза пред БНР Красимира Катинчарова от Сдружение "Човек, природа и живот" и добави, че не са против зелената енергия, но "тя не трябва да е за сметка на хората и природата":

"Ветрогенераторите произвеждат нискочестотен шум, който подлудява хората. ... Има дела, в които хора от 10-12 държави са се самоорганизирали и са се явили на едно от тези дела, за да свидетелстват, че този шум се разпространява между 11 и 30 км, в зависимост от чувствителността на човека. По нашия закон ветроенергийна кула може да има на минимум 500 метра от последната точка на регулация".

Община Ветрино е наложила мораториум върху изграждането на ветрогенератори, което обаче се очаква да падне в съда.

Според Биляна Петрова, изпълнителен директор на "Добротич Уинд", няма конфликт между инвестиционното намерение на компанията и туризма, който се развива в община Ветрино:

"Доказателство за това е хармонията, в която се развива туризмът в районите на Шабла и Каварна, където са монтирани най-много ветрогенератори, които работят в страната".

Тя подчерта, че "Добротич Уинд" стъпва върху стар проект, който е минал през всички процедури, включително и съдебна, т.е. компетентните институции са взели отношение по всички екологични аспекти, свързани с такъв проект.

Жителите на варненски села се заканват с референдум да не позволят да се реализира мащабната инвестиция на компания "Добротич Уинд" АД.

Изграждането на вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата на селата Добротич, Михалич, Искър, Калоян, Изворник и Есеница в Община Вълчи дол и 24 в землищата на селата Доброплодно, Ягнило, Средно село, Ветрино и Момчилово в Община Ветрино, е записано в инвестиционното намерение на проектната компания "Добротич Уинд" АД. Тя е част от групата на международната компания "CWP Global", реализирала едни от най-големите проекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа. Компанията иска да вложи над 1,2 млрд. лева в изграждането на модерен вятърен парк със 74 генератора на територията на двете общини Ветрино и Вълчи дол, съобщиха от "Добротич Уинд".

Районът e избран поради комбинацията от много добър ветрови потенциал, нисък екологичен риск и наличието на подходяща електропреносна инфраструктура. Проектът ще се реализира с вятърни генератори от последно поколение, използващи най-новите и модерни технологии. Планираната единична мощност на всяка турбина ще бъде до 8 мегавата, като те са разположени по начин и на разстояние, така че да нямат негативно въздействие върху местното население, природа и земеделие.

След изграждането си вятърен парк "Добротич Уинд" ще генерира електричество, достатъчно за захранването на 440 000 домакинства. Проектът не предвижда използването на европейски грантови програми, държавни субсидии или преференциална цена за произведената от него електрическа енергия.

Всеки битов потребител в общините Ветрино и Вълчи дол, област Варна, може да получава енергийна помощ, която да покрива консумацията от 1200 киловатчаса електроенергия годишно за период от приблизително 35 години, е записано още в инвестиционното намерение на дружеството.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТъйТъй

    9 3 Отговор
    Историческия парк не искат да има друг инвеститор в района освен тях.

    Коментиран от #13

  • 2 Хихихи..

    2 4 Отговор
    Ветар нема - Паре нема..Ихууу...
  • 3 патка

    4 5 Отговор
    Подкрепям! Вятърните мелници застрашават живота на патките!
  • 4 Сталин

    14 14 Отговор
    Значи тези западни мародери пак ще си правят милиони за сметка на здравето на българина
  • 5 ...............

    8 2 Отговор
    На някой места ги слагат в морето .

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Луд умора няма

    12 13 Отговор
    Само се потят. В цял свят се ползват, ама те щели да имат проблемни. Ми направете им една централа на въглища м/у селата - та да се радват. Ей... тъп народ.
  • 7 даааа

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "...............":

    щото там им е вятъра. и щото шелфа ом не е дълбок. И щото имат технологията и ПАРИТЕ да ги сложат там. Ако ти кажат че 2х по-скъпо веднага ще ревнеш че ти дерат кожата.
  • 8 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "...............":

    Тези в морето са си отделно и тепърва предстоят и то много по-големи !! А проруски тролове "защитници" на екологията сме се нагледали и наслушали !! То затова от десет години имаме ОТКРИТИ находища на газ за две Българии , а продължихме да купуваме от "братския " газ на десеторни цени !!
  • 9 Българин

    7 10 Отговор
    БРАВО! АМЕРИКАНСКИТЕ КОЛОНИАЛИСТИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 10 Евала

    6 10 Отговор
    Браво ето това са истински българи, които не прекланят глава пред американския окупатор!
  • 11 Юрист

    11 5 Отговор
    Впрочем, Франция дори забрани да се строят перки на сушата.. само в морето.
  • 12 Ветричанин

    9 6 Отговор
    ВЪН ОТ НАШАТА ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ! ДА СИ ГИ СТРОЯТ В МОРЕТО! Там вятър колкото щеш!
  • 13 123456

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТъйТъй":

    Да, май само ти знаеш същината на проблема. Другото стадо пак се е вързало на екологичните глупости. Сектата не иска конкуренция явно. Имат един говорител, който само вятър има между ушите, обаче много безпросветен народ има в тази държава явно, та му се връзват на глупостите. Само не знам как тази пирамида все още не е обект на разследване поне от КФН. Иначе, не е лоша идеята, но да не е за сметка на измамените пишман акционери.
  • 14 Гост

    6 5 Отговор
    Спрете всичко! 100 процента да сме енергиен роб на Русия ако може
  • 15 Един местен

    5 1 Отговор
    След като хората от историческия парк направиха кой знае колко фалшиви адресни регистрации само и само да спечели техния кмет (защото местните не искаха никакъв парк) сега почнаха да се опитват да налагат своите си възгледи за околността.

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 16 Ветричанин

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Един местен":

    Местните не искаме копторите ни да струват 100 000лв+ вместо 5000лв? И да продължаваме да живеем в мизерия без развитие?! По-добре ли живяхме преди парка?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Юрист

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Един местен":

    А твоите възгледи какви са?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове