Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 11:55 2 459 45

САЩ казаха с колко са помогнали на България за сигурността и отбраната

  • сащ-
  • средства-
  • помощ-
  • отбрана-
  • сигурност

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на стабилно партньорство в областта на сигурността като съюзници по договор с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион

САЩ казаха с колко са помогнали на България за сигурността и отбраната - 1

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на стабилно партньорство в областта на сигурността като съюзници по договор с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион. Съединените щати работят в тясно сътрудничество с България в областта на сигурността както на двустранна основа, така и чрез регионални и многонационални организации, включително Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Това се казва в доклад на Държавния департамент относно сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и България, публикуван на официалната страница на ведомството.

През последните пет години САЩ са предоставили на България над 238 млн. долара помощ в областта на сигурността, за да повишат професионализацията на армията, капацитета на човешките ресурси, киберсигурността, освобождаването от съветско и руско оборудване, информираността за морската област и оперативната съвместимост на НАТО. На преден план в американско-българското партньорство в областта на сигурността е двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г., което дава на американската армия достъп до и съвместно използване на няколко български военни съоръжения като например учебния полигон "Ново село".

То дава възможност за съвместни обучения между американската и българската армия. Освен това, 10-годишната пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната, подписана през 2020 г., установява рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и способностите на България чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната, се казва още в документа.

Със закупуването на осем изтребителя F-16 разходите на България за отбрана нарастват до над 3% от БВП през фискалната 2019 г. Годишните разходи за отбрана на България продължават да се увеличават и са напът да постигнат целта на НАТО от 2% до 2024 г. България е участник в ръководения от САЩ проект за повишаване на осведомеността за морския домейн в Черно море (MDA) заедно с Румъния, Украйна и Грузия и досега е получила финансиране в размер на 30 млн. долара.

Освен това, от финансовата 2017 г. до финансовата 2021 г. Министерството е отпуснало над 55 млн. долара за повишаване на способностите на България в областта на военното разузнаване, сигурността на комуникациите и отбранителната киберсигурност. Интегрираният старши съветник по киберсигурност към Министерството на отбраната, финансиран от Държавния департамент, допринася за тези усилия.

От 2017 до 2022 г. ведомството предостави също над 11,2 млн. долара под формата на средства за международно военно образование и обучение за български военнослужещи, които да участват в курсове за професионално военно образование и техническо обучение заедно с американските си колеги. От 1992 г. насам 5395 български служители от силите за сигурност са получили официално обучение от САЩ, включително 1346 чрез програмата IMET.

Съединените щати са осъществили междуправителствени сделки с България на стойност 1,4 млрд. долара по системата за чуждестранни военни продажби (FMS). Скорошната продажба на изтребители F-16 ще осигури на България флотилия от съвременни многоцелеви бойни самолети, ще подпомогне способността на страната да защитава въздушното си пространство, ще укрепи регионалната сигурност и ще повиши оперативната съвместимост на българските военновъздушни сили със САЩ и НАТО.

От финансовата 2019 г. до финансовата 2021 г. Съединените щати разрешиха постоянен износ на отбранителни продукти за България на стойност над 28,8 млн. долара чрез директни търговски продажби (DCS). Най-важните категории DCS за България са въздухоплавателни средства и свързани с тях изделия (5,2 млн. долара), боеприпаси и снаряди (4,4 млн. долара), и огнестрелни оръжия и свързани с тях изделия (2,4 млн. долара).

През 2020 г. Държавният департамент и Министерството на отбраната на България подписаха Меморандум за разбирателство, по силата на който Съединените щати предоставиха 2 млн. долара финансиране за унищожаване на конвенционални оръжия (КНО), за да помогнат на България да унищожи останалите си касетъчни боеприпаси и да подкрепят усилията за физическа сигурност и управление на запасите. От 2006 г. насам Съединените щати са инвестирали в България над 12,5 млн.

България участва в множество двустранни и многостранни военни учения със САЩ, сред които серията учения Defender, Combined Resolve, Thracian Viper и други съвместни американско-български учения. През 2021 г. между България и САЩ са проведени 127 военни ангажимента с повече от 1500 български участници, а повече от 1300 български военнослужещи са участвали в 9 учения, спонсорирани от САЩ. Тези ангажименти допринесоха за превръщането на България в по-способен съюзник и за увеличаване на регионалното сътрудничество в областта на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    89 7 Отговор
    С такива приятели - врагове не ти трябват!
  • 2 честен ционист

    74 7 Отговор
    Това са пари за подкупи и подаръци, а не помощ.
  • 3 УВИ- НЯМА КАКВО ДРУГО ДА КАЖАТ

    43 4 Отговор
    СЕГА Е СУБЛИМЕН МОМЕНТ ЗА НАТО И НЕ ИСКАТ ДА СЕЯТ ВЕТРОВЕ НАД РОДИНАТА НИ. А ИНАЧЕ СМЕ... "ПОДЛОГИ", С КЛЕКНАЛО НИЩО НАД ПОДЛОГИТЕ.
  • 4 БИКОВ

    50 5 Отговор
    ЧЕТИВО ЗА КОЗЯЦИ
  • 5 Истината

    65 5 Отговор
    Бг външния дълга порасна с 10 милиарда от както САЩ ни помагат в отбраната. От 10 милиарда видяхме фърчила на рисунка и построиха писта за сметка на РБ 300 милона в Граф Игнатиево.
  • 6 ха ха

    9 45 Отговор
    Тук ще има припадъци... Предупреждение за русофили: "Фактите са вредни за вашето здраве!"

    Коментиран от #41

  • 7 Не им щям нито меда, нито жилото

    62 6 Отговор
    САЩ съсипаха НР България, като насърчиха приватизацията, корупцията и пладнешките кражби, от които самите те се облагодетелстваха; източиха ни милиарди за самолети на картинка; накараха ни да си нарежем ракетите, танковете, бронемашините и самолетите, и сега като на балкански индианци ни пробутват стъклени мъниста - някакви си кирливи милиони долари.

    Цялата им "помощ" е на принципа на грабежа - даваме кон, получаваме кокошка.
  • 8 електрошок

    42 4 Отговор
    САЩ са предоставили на България над 238 млн. долара помощ ,а на Украйна дават милиарди долари помощи. Де е Киро? При Газпром.

    Коментиран от #37

  • 9 Ейбоклуци

    35 7 Отговор
    В България няма Сигурност, България е Терористична Държава на Гешев и Борисов

    Коментиран от #23

  • 10 Помогнаха като

    50 4 Отговор
    крадат от нас а ние събираме капачки и още нямаме даже детска болница.....
  • 11 Ха Ха

    34 2 Отговор
    С три надуваеми дюшека и албум с рисунки ......
  • 12 ами

    42 2 Отговор
    за последните години "помогнаха" с минимум 6-7 милаирда долара в минус
  • 13 БРЕ, БРЕ

    22 8 Отговор
    "САЩ съсипаха НР България, като насърчиха приватизацията, корупцията и пладнешките кражби" ????? УЖ СМЕ ПЛАЩАЛИ, А ТЕ НИ ДАЛИ ХВЪРЧИЛА С РИСУНКИ, А И НИ ДАЛИ ГЕЙОВЕТЕ. ДА АМА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НЕ Я НАПРАВИ ЧИЧО САМ, А ПОЛУ- РУСНАКА ЛУКАНОВ, ЗАЕДНО С М.- ГЕСТАПОТО, ЗАЕДНО С ДРУГИ ОТ ТОГАВАШНИЯ НИ ЕЛИТ. ТА ПОДОБНИ НАИСТИНА "ПОДЛОГИ" НЕКА НЕ ЛЪГОТЯТ БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #16, #18

  • 14 ТИР

    26 4 Отговор
    Котарака хвали мошока,,
    Дори го гали с лапа,,,,
    Не можах да изчета до края идва ми в повече ,,,
  • 15 ха ха

    23 2 Отговор
    помагат с каквото могат /естествено срещу заплащане/ , за сигурността на чекмеджарите и политическата шайка която ни е смачкала с крадливи закони
  • 16 Ран и Ът, БРЕ БРЕ!

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "БРЕ, БРЕ":

    Ран и Ът от ЦРУ защо бяха в София при Луканов (на три разузнавания слуга)?

    Я помисли!
  • 17 кака

    38 4 Отговор
    Там където е стъпил американец никой добро не е видял.Безплатен обяд няма.Да махнем руското да вземем американското което не е по добро но е в пъти по скъпо ,но ние сме богата държава.
  • 18 Ти не си българин, нали?

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "БРЕ, БРЕ":

    Нека подлогите на САЩ да замълчат пред историческата истина!

    Без САЩ нищо не става в тяхната колония ЕС и най вече в най-запуснатата им европейска колония - България.
  • 19 Адам Хилтън

    29 3 Отговор
    За 15 години 238 милиона долара са жълти стотинки в сравнение с над 1 милиард които ни взимат всяка година, само за членска такса в този "съюз."
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 чичо стамат шумов

    20 1 Отговор
    ГОЛЯМА ПОМОЩ.ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ФОРМИРА ЕДИН ЧИТАВ БАТАЛЬОН ПО НАТОВСКИТЕ СТАНДАРТИ.НА ТАЛИБАНИТЕ ОБАЧЕ ОСТАВИХА ТЕХНИКА ЗА ПОНЕ 10 ТАКИВА БАТАЛЬОНА,А НА НАС ОСЕМ САМОЛЕТА ВСЕ ОЩЕ НА ХАРТИЯ.БОКО,КИРЧО,КОКОРЧО,ПРЕЗИДЕНТА И ОНИЯ ХРАНТУТНИЦИ ДЕПУТАТИТЕ СИ МЪЛЧАТ КАТО КЪПАНИ ГЪ--ВЕ И НИКОЙ НЕ СЕ НАЕМА ДА ПОТЪРСИ КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЗАБАВЯНЕТО НА САМОЛЕТИТЕ.НАПРИМЕР СПОКОЙНО СПОРЕД МЕН ЩАТИТЕ МОГАТ ДА ОТДЕЛЯТ 5-6 САМОЛЕТА ВТОРА РЪКА ДОКАТО ВЛЯЗАТ НОВИТЕ В УПОТРЕБА.ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА,ЧЕ ЕДНО БЕБЕ ДОКАТО НЕ ЗАПЛАЧЕ НЕ МУ ДАВАТ ДА СУЧЕ..СТАРИТЕ БРАТЯ ПОНЕ НАВРЕМЕТО НИ ОПРОСТИХА НА ДВА ПЪТИ ПО 300 МИЛИОНА ДОЛАРА ДЪЛГ,А ТИЯ НОВИТЕ ЩЕ НИ СЪДЕРАТ КОЖАТА.
  • 22 Деций

    27 2 Отговор
    Голям късмет извадихме със САЩ!Те са добри хора и помагат на всички!За 5 г са ни дали 238 милиона,а всяка година ни завличат с по над 10 милиарда от злато,и от други много по ценни и редки метали които са в изходната суровина,и които не са обект на концесията.Същото е и положението с Контур Глобъл ,с безплатните бази,и чартежите на авиационната скраб! В България е пълно с невежи и захлюпени хора,за които названието" хора " е твърде пресилено,и една друга малка част от национални предатели,които сключват "изгодни" договори и са на хранилка в цялата схема!
  • 23 12345

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ейбоклуци":

    Като ти кажа, че си богат. Ставаш ли такъв?
    Само питам!
  • 24 Срам

    8 0 Отговор
    От финансовата 2019 г. до финансовата 2021 г. Съединените щати разрешиха постоянен износ на отбранителни продукти за България на стойност.....
  • 25 Джо Славянина

    20 2 Отговор
    Мерси, от такава помощ, ако не бяха помагали сигурно щяхме да сме по-добре!
  • 26 А казаха ли как

    15 1 Отговор
    са ни окрали з 2 милиарда грешна народна пара за рисунки на самолетчета и празни обещания?
  • 27 Ха-ха!

    16 1 Отговор
    Мадам Херо Мустафа да прочете коментарите!
  • 28 Име

    17 3 Отговор
    Единственото което правят Сащ е да използват нас за жив щит ако се наложи
  • 29 Равносметка

    17 3 Отговор
    България дала 4000 000 000 лева на сащ
    България получила250 000 000 от сащ
    Без коментар!

    Коментиран от #30, #33

  • 30 РусоРоб

    2 11 Отговор

    До коментар #29 от "Равносметка":

    ти добре ли си ?
  • 31 Кокса

    18 2 Отговор
    Колкото и пъте да го напишете или кажете НАТО нее помогнало на България със нищо, а само на няколко човека със болни политически амбиции .Само последният път ни вземаха няколко милиарда за самолети които не съществуват!!!!!НАТО помага само и единственно на САЩ и на никой друг!!!!!!
  • 32 Внимание

    16 3 Отговор
    Утре, 8 часа сутринта, пред Народното събрание ще се проведе митинг срещу утрешното гласуване в парламента за официално изпращане на оръжието ни в Украйна. Който има отношение към темата и обича България, да заповяда. Моментът е исторически и много важен

    Коментиран от #38

  • 33 Коментар

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Равносметка":

    неее далеч повече сме дали и още повече са си взели без да знаем колко злато е изнесено за жълти стотинки. Ама нали се бием във гърдите демократична държава под крилцето на нато
  • 34 справедлив

    9 0 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИТЕ УЗУРПАТОРИ И РАЗБОЙНИЦИ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ОТ ПЛОСКА БАТЕРИЯ„ НИКОПОЛ”

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "електрошок":

    ....абе,(.......)В българия живеят НА морето и в банско ПО царски 50 000 РУ.ци......а УКРАЙНА ...ИМА 50000 убити УКРАИНЦИ....разрушена държава ....и искаш същите пари,А🤔
  • 38 В КАКЪВ

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Внимание":

    Смисъл🤔....мижав митинг....оръжие ще има за украйна...ако ще и да е само ловната пушка на пенчо кубадински☝
  • 39 деолки

    9 2 Отговор
    Лесно може да се пресметне, помогнаха ни да нямаме самолети и пари едновременно. Хем плащаме лихви за заема дето простия пожарникар дръпна, хем нямаме самолети. Помогнаха ни да обеднеем като им плащаме скъп ток, и ни помагат като без пари крадат златото ни. Дават някои леф на лакейте си и на слугинажа в медиите и доят българите колкото могат.
  • 40 САЩ казаха

    5 2 Отговор
    с колко са помогнали на България за сигурността и отбраната с прескъпите виртуални ф16 на $шкембер$ войвода
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Артилерист

    3 1 Отговор
    Брутална американска пропаганда за баламосване на населението в колонията. За последните пет години ни били дали 238 млн$ за повишаване на сигурността и още по шест пера, ама по двустранно споразумение от 2006 година. Излиза, че за другите 10 години нищо не са ни помагали или ние сме си плащали те да ни "помагат". Други 55 млн$ ни били дали за " военно разузнаване...и... киберсигурност". Аз това го превеждам да можем да вършим шпионаж с техни средства по техния стандарт. Други 28,8млн ни ги "дали" чрез "директни търговски ПРОДАЖБИ"!!! Оръжията на Българската армия се ликвидират под наблюдение на американците още от 1991г., ама те били сключели "Меморандум за разбирателство", разбирате ли, с нас да ни ликвидират оръжията през 2020 година! Другите американски "помощи" са за по-скромни суми и преведено на разбираем език се отнасят за обучение на български офицери, разбирай вербуване и плащане на пропагандисти и прочие лоялни служители...
  • 43 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    помогнаха с грозни икономически кризи! Добре , че беше Ариел Шарон да ни спаси! за незнаеши истината!
  • 44 Те смятат за инвестиция

    1 0 Отговор
    Собствените си РАЗХОДИ,направени в безплатните за тях български бази.Обучавали нашите военни покрай техните.Това ли са инвестициите им?
  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    Армията се разпусна а самолети скоро няма да имаме. Тенкю вери мач, каубой сър
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове