7 Ноември, 2022 17:52 2 390 31

Иван Демерджиев: При нагласени обществени поръчки се дават до 40% подкуп от цената

  • корупция-
  • демерджиев

Разследваме всички факти, лицата, от които се интересуваме са от целия политически спектър, казва служебният вътрешен министър

Ние събираме доказателства, прокуратурата трябва също да си свърши работата и при събрани необходимите доказателства, ще се стигне до осъдителни присъди. Това каза пред bTV вътрешният министър Демедгжиев.Няма значение от коя партия са разследваните, разглеждаме всички факти и не се интересуваме от тяхното положение, важното за нас е тези хора да са имали влияние върху икономическото ни развитие и да са го използвали за корупционни практики.

"Най-голям проблем се забелязва при възлагането на обществени поръчки. Предварителните изисквания за една поръчка се пишат така, че определена фирма да спечели поръчката", посочи технологията на корупцията Иван Демерджиев.

Според него най-интересни са дружества, които участват само в търгове за обществени поръчки, печелят ги и нямат никакъв друг практически опит.

"При такива случаи нито цената е най-добрата, нито изпълнението отговаря на изискванията. Има много данни ,че такива фирми плащат подкупи, за да спечелят. Дават се до 40 единици от цената за подкуп, при това положение няма как качествено да се изпълни възложената работа. При пътищата например средствата са огромни, говорим за милиарди лева" посочи министърът.

Парите, изнасяни в чували от авансите за строителството на АМ Хемус се проследяват, разследването все още тече и няма повдигнати обвинения от прокуратурата. Но вче е ясно, че са купувани терени, скъпи вещи и част от сумите са изнесени в ОАЕ.

Според него, паричните потоци тръгват от дружеството "Автомагистрали", отиват в известни на разследващите органи фирми и когато шефовете на тези фирми бъдат привлечени под отговорност, те вероятно ще кажат на кого са давали пари, за да получат сумите.

"Сега, след закриване на спецпрокуратурата няма да има смачкани дела. Това е труд на много полицаи, следователи и не можем да допуснем този труд да отиде на вятъра", каза още Демерджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    47 5 Отговор
    Не е прав министърът. Баце е искал и по 60%.

    Коментиран от #4

  • 2 Потребител

    30 2 Отговор
    Верно е!!!
  • 3 След 33 години

    31 2 Отговор
    Някой да каже истината 😇
  • 4 Това

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    исках да кажа - до 60% рушвет ! Друга тема е че " фирмите" нямат свои квалифицирани работници , а действат с бушони от под под под.......изпълнители !
  • 5 БОЛШЕВИК

    38 3 Отговор
    При тоя 32 годишен пладнешки грабеж, няма осъдени олигарси, политици корумпирани и магистрати!
    Всички се знаят, имотите и богатствата заграбени се виждат, а да са конфискували нещо и да са пратили някой от тия в дранголника, няма.

    Коментиран от #13

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    ПРЕКЪРШЕТЕ го ГРЪБНАКЪТ на подкупи корупцията престъпноста

    Коментиран от #23

  • 7 Гост

    29 4 Отговор
    Много оптимистичен процент, говорейки за шайки като герп и дъпъсъ
  • 8 Бойко Българоубиец

    25 3 Отговор
    40% МИ ОТИВАТ В ЧЕКМЕДЖАКА! ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    14 5 Отговор
    Заглавието казва всичко, няма нужда от коментар затова ганьо ще е беден
  • 11 такаето

    18 1 Отговор
    ами то всички го знаеха време беше и вие да го кажете
  • 12 зрител

    7 2 Отговор
    Нещо имаше май с министъра Демерджиев обвързано с пари, ако си спомняте. Доста парици се потрошиха да се позаметат следите. Ама избори идат и народа като видя прехвалената президентска стока може и да не отиде да гласува за милионерските слугички. Кой ще носи после отговорност, бе др. Министър?. Я медиите да се вземат в ръце . Колко ще лъжат и мажат - кой ще ги проверява. Мили родни картинки
  • 13 Спомени

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    "Кой не скача е червен,
    кой не скача е червен" викаше на площада хубавото Наде ! Ние глупаците скачахме ли скачахме !!
  • 14 нннн

    15 0 Отговор
    ,,Разследването все още тече и няма повдигнати обвинения от прокуратурата." Това явление започва от зората на ,,демокрацията", но разследването ще тече още много години и много години няма да има повдигнати обвинения. Какво ли би казал Хан Крум по въпроса...
  • 15 ГРЕШКА,

    17 3 Отговор
    ДЕРМЕНДЖИЕВ - ГОЛЯМА ГРЕШКА! ПРИ ЦАРЯ БЕШЕ ТАКА, АМА ПРИ БОКО ТИКВАТА 60% БЕШЕ МИНИМУМА ВЗЯТКА, СТИГАШЕ ДО 70%, ЧЕ И 80% ВЗЕМАШЕ ОТ НЯКОИ НЕДОЛЮБВАНИ . И НЕ СЕ ПРАВИ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ ЗА КРАДЕЦА ИЗНУДВАЧ, ЗА ПРЕСТЪПНИКА БОЙКО БОРИСОВ - ПОВЕЧЕ ИЗВЕСТЕН, КАТО БОКО ТИКВАТА!
  • 16 воики

    14 3 Отговор
    Ами 40% за чекмеджето, а после почваме ремонт на ремонта и така 12 г. Тези разбойници от ГЕПИ са крали и със задните си части. За това българите са най бедните в Европа.
  • 17 ежко

    13 2 Отговор
    Не са "до 40%" Гербаджии на 50% се мръщеха!Най евтинко беше при Костов -там около 10% При станишев бяха около 15% и т.н.Изглежда Тиквата ги таксува по тарифата "Право на продажба на собствена дрога на чужда територия"
  • 18 Анонимен

    9 0 Отговор
    Късно е, никой не вярва вече в каквото и който, изборите ще са края.
  • 19 безиме зиме

    2 3 Отговор
    Айдее почна се .ПРедизборната кампания явно започна.Започна се с претоляне на стари манджи :чекмеджета, магистрали...фараони
  • 20 коко

    4 0 Отговор
    Избрали са кого ще жертват за задоволяване на общественото очакване.
  • 21 безиме зиме

    2 1 Отговор
    Можеш да познаеш .че скоро в България ще има избори ,когато започнеш да чуваш масово по медиите за старите лаври магистрали ,чекмеджета, матахари и т.н.
  • 22 ПСР

    3 0 Отговор
    Още по-интересни са компаниите,които трайно са доказали безобразно некачествен продукт,но продължават упорито да"печелят" тлъсти обществени поръчки.Броят се на пръстите на двете ръце.След изпълненията им,излиза напр.Фандъкова и казва-"Хубаво е!".Що тъй?!
  • 23 Невъзможно е.

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хартиените бюлетини, ммммм. Защо чакаме още? Знаем какво следва и търпиим.
  • 24 вън!

    2 0 Отговор
    За 10 лв. хората ги вкарвате в затвора, а шефът на НОЗК, гр. Ловеч- условно за близо 2 млн. лв.
    Това ви е правосъдието от 30 год.
    И омръзна да слушаме за велики разследвания на големите на деня, големи доказателства, големи прокурори, накрая няма осъден нито 1 по високите етажи на властта за корупция и кражби в особено големи размери.
  • 25 Чекмеджане

    4 1 Отговор
    дали някой от шефовете на пътните фирми ще те изпее?
  • 26 Мнение

    3 1 Отговор
    Някъде и по-вече, зависи от дължината на клона.
  • 27 Умен по цялата глава

    1 3 Отговор
    Кой е луд да дава 40 % бе Мишок????В колко обществени поръчки си участвал бе....Колко е глупав тоя....Дават се 10% и после се компенсират с Анекс към договора и с Непредвидени разходи....Ще докажеш,че Обществената поръчка е за някой ,ама когато цъфнат налъмите....Смотаняк!!!
  • 28 ББ от Банкя

    5 0 Отговор
    Пълни глупости, аз за по малко от 50% не подписвам поръчка, те чекмеджетата с 40% не моем ги напълним
  • 29 БОЙКО Е НЕВИНЕН

    1 0 Отговор
    Иван Демерджиев: При нагласени обществени поръчки се дават до 40% подкуп от цената
    корупция-демерджиев
    Разследваме всички факти, лицата, от които се интересуваме са от целия политически спектър, казва служебният вътрешен министър
  • 30 БОКО МИЗЕШЕ НА 90%

    2 0 Отговор
    НИЩО ПО - МАЛКО - ТАКА ПЪЛНЕШЕ ЖИПКАТА И ЧЕКМЕДЖАКА !
  • 31 Алито от София

    0 0 Отговор
    Как няма да се дават такива подкупи като първо, цените за обществените поръчки са в пъти завишени, а всички виждаме дали има поне една качествена изпълнена поръчка, да не говорим и завършена, там вечно парите не и стигат, друго важно, народа искаме да чуем, имена на фирми, собственици, кой ги е наредил, доказателства, задържане под стража и най вече наказания под формата на затвор, а не с условни присъди, що до 6 месеца се акумулират и фирмата продължава да жъни успехи, а Дерменджиев да се прави на много ядосан, всичко друго е фалш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове