Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 15:10 1 930 10

Иво Христов: Законът у нас се финтира с едно позвъняване по телефона

  • президентска република-
  • парламент-
  • борисов

Отмирането на партийния бизнес е причина всички партии дружно да са против президентската република, казва евродепутатът

Българският модел е устойчивият безпорядък. Никое усилие не успява да ни изведе от него. Българите сме мнителни към всяка власт и всяка личност, саботираме всяка форма на организация, всички универсално признати системи. Примери много. Прегръщаме демокрацията, решаваме да гласуваме свободно, но скоро изработваме десетки начини за контролиране и купуване на вота. Приемаме закони, но ги заобикаляме чрез корупция и връзкарство. На пътя задминаваме отдясно и газим буслентата, за да спечелим няколко метра в задръстването. Това каза пред filternews.bg Иво Христов, евродепутат.

Според него, не се вижда в момента надеждна коалиция, която да поеме управлението на страната. "Последната червена линия разделя партиите според различната им външнополитическа васална зависимост. Това е особено опасно. Също като в Украйна враждуващи и воюващи страни противоборстват на наш терен, а ние сме зрители на опасната игра. Защото в този мач българите не определяме правилата, нито има кой организирано да отстоява нашия интерес", смята бившият шеф на кабинета на Румен Радев.

Той определи „Демократична България“ като ключът, който отвори вратата и покани войната да влезе в дома ни. Това е партия, която вее чуждо знаме, защитава чужди интереси и вече изпълни зловредната си мисия в парламента. Грубо казано, в момента за властта се конкурират националната олигархия (ГЕРБ-ДПС) и посолските партии (ПП-ДБ). И двата полюса (ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ) възприемат БСП като допълваща бройка в алтернативните си планове за формиране на управленско мнозинство. „Възраждане“ е достигнала своя стъклен таван и едва ли ще го пробие.

Христов смята, че левицата е пристанала на десните икономически догми и ограничила амбициите си до правата на малцинствата. Тоест загърби Маркс и последва Маркузе. "Забрави, че икономиката е базата (по Маркс), а от нея зависи надстройката на обществото. Крайната десница зае опразнения от левицата социален терен. Тя говори за бедност и престъпност. Днес традиционната левица е по-скоро в миманса на либерално-глобалистките партии, жертва на своето икономическо безволие и идейни компромиси с традиционната десница в името на властта", посочи евродепутатът.

Според него, лявото обединение е необходимост, но не като механичен сбор от сегашните раздробени формации. БСП се опитва, но не успява да организира този процес поради загубеното доверие и идейния хаос в партията. Ръководството на БСП вижда в президента възможен конкурент и се опитва да го унищожи, с което реално води война срещу бъдещето на левицата и това отблъсква нашите симпатизанти. Нужни са ново вдъхновение, нови лидери и нови идеи.

Иво Христов категорично се обяви за президентска република като изход от сегашната криза. "Абсурдно е да се върнем към конституционната монархия, нали? Още по-абсурдно е да вярваме, че парламентарната република може да бъде оздравена. Как? С въвеждане на мажоритарна избирателна система? В български условия това означава управляващата партия и местният бизнес да си назначават депутати с корпоративен, купен и административно организиран вот. Видяхме го преди години. В мажоритарните райони не влязоха личности, а анонимки от ГЕРБ. Да дадем изборен бонус на партията победител? Това дори ще задълбочи кризата с легитимността, защото при тази политическа апатия партия с 634 000 гласа, като ГЕРБ на последните избори, ще получи ключовете за МС, бюджета и бъдещето на страната", посочи той.

За него, изходът е в президентската република. "Мнозина ме питат какво би станало, ако си изберем някой нов Плевнелиев? Уви, никоя система не ни застрахова срещу собствената ни глупост като избиратели. Нито президентската, нито парламентарната. Десните всичколози вопият, че това щяло да роди личен режим. Несъстоятелна опорка. България тъкмо излиза от личния режим на Борисов, който се роди в рамките на парламентарната република. Не конституцията, а липсата на законност, липсата на граждански контрол и свободни медии правят възможно възникването на личен режим. Президентската република не е узаконена автокрация, а добре позната по света конституционна уредба, която отговаря на основните ни проблеми".

Първо: слага край на колективната безотговорност и концентрира управленската отговорност в лицето на президента, чиито действия подлежат на ефикасен и постоянен контрол от парламента, КС и други органи.

Второ: изчезват златните пръсти, балансьорите и други инструменти на сивата парламентарна политика. Президентската република по естествен път води до окрупняване на партиите. Борбата за власт в президентска република предполага широко коалиране, защото ключовият пост е един. Това коалиране се случва преди изборите, а не държи в шах държавата с партийни пазарлъци за правителство, които наблюдаваме вече година и половина. Тъкмо отмирането на партийния бизнес е причина всички днешни партии дружно да са против президентската република. Те са привързани към рекета, който дори малки формации могат да практикуват в парламента, когато мнозинството зависи от тях.

"Когато питали мъдреца, атинския държавник, мъдреца Солон коя е най-добрата конституция, той отвърнал: кажете най-напред за кой народ и в коя епоха? България не е Белгия, която живя повече от година без премиер. Явлението „Борисов“ доказа, че българите имат нужда от персонификация на властта. Дори в условия на парламентарна република по естествен път властта неформално се концентрира в едно лице. Връщам се на първия ви въпрос: Борисов е лицето, което най-умело управляваше механизмите на организирания безпорядък. Да, ние имаме конституция, имаме закони, но у нас животът протича по паралелните канали на организирания безпорядък. Законът се финтира с едно позвъняване по телефона. Това е вредно, покваряващо и разрушително. Президентската република персонифицира изпълнителната власт с всички произтичащи от това отговорности за президента. Зловредни решения вече няма да се прокарват по механизмите на колективната безотговорност на парламента", каза още Христов.

Евродепутатът коментира и управлението на "Продължаваме промяната". Според него, Кирил Петков и Асен Василев са се провалили скоропостижно и завещаха повече проблеми, отколкото наследиха. "Служебното правителство успя отчасти да поправи поразиите им в енергетиката, като подсигури слотове за разтоварване и закупи втечнен газ чрез открита тръжна процедура. През септември обузда и ръста в цените на горивата. Сега ценовата конюнктура се подобри, но войната прави бъдещето непредвидимо. Борба с корупцията не видяхме. Четворната коалиция се прочу със свои „калинки“, семейни назначения, мераци да назначат свой човек в КПКОНПИ. По-скоро наблюдавахме опит за приватизация на наследената корупция", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знае

    6 3 Отговор
    Знае явно как е този груйо
  • 2 попара

    8 9 Отговор
    Иво Христов: Законът у нас се финтира с едно позвъняване по телефона,защото не е пипан от 30 години,че и повече. Щом сме в ЕС,защо не са внесени европейските закони и правила? Докога ще чакаме с Конституция от социализма? Докато убият още полицаи на границата ли?

    Коментиран от #3

  • 3 Тъщата

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "попара":

    Нищо не си разбрал. Христов ти казва точно това, какъвто и да е закона той не се спазва, щото сме лумпен и
  • 4 На какво може да бъде научен един

    8 8 Отговор
    син от баща от ДС-КГБ ?
  • 5 Шопо

    9 5 Отговор
    Политиката на България се диктува от козяк, ние сме колония на САЩ.
    САЩ е бивша колония на Британия значи ние сме колония на колонията.

    Коментиран от #9

  • 6 Никой

    6 8 Отговор
    Човек с ментални кусури. Чие знаме държи посланик Макаров зад гърба на пРезидента Радев.Чие знаме Израждане опакова статуята на цар Освободител наскоро. С кого си говори Нинова за издигането на Радев за президент. Как и защо един Решетников наднича зад рамото и ? Тези радетели за българска свобода кого обслужват не ли родината си Русия.Те слуги ли са ? Айде моля ти се.Не прикривай срамежливо изчадието Адово. Тия номера само на русофилите ,те пият водка и миришат хляб.
  • 7 Едуард седми български

    7 2 Отговор
    Добре е, че има Европейски съд над нас. Българинът има къде да оспори купените решения на българските съдилища. Проклето племе сме. Богатите тъпчат бедните както си щат. Затова всички бягат оттук.
  • 8 НЯКОЙ

    5 4 Отговор
    Дъра-бъра, дъра-бъра президентска република, с президент румен радев и вицепрезидент иво христов - ЩЕ ЦЪФНЕМ И НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ВЪРЖЕМ - какво - ТИКВИ, НОВ СОРТ !
  • 9 Нема други шопи

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    по-прости от тебе ! Ти си сърбин, да те е...
  • 10 Артилерист

    1 1 Отговор
    Много мъдро казано. Преди си мислех, че този Иво Христов се е възползвал, без да иска, от популярността на другия -професора-Иво Христов, но постепенно се убедих, че този, да ме извинява г-н професора, е по-добър - по-конкретен и целенасочен е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове