Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 14:16 2 694 15

Проява на човешко съчувствие

  • елхово-
  • хуманитарна акция-
  • професор стоян денчев-
  • унибит

Хуманитарна акция по инициатива на проф. Стоян Денчев в Елхово

Проява на човешко съчувствие - 1

Преди няколко дни, по почти всички наши телевизии показаха как един украински автобус докара 35 мигранти от Украйна в лагер за бежанци в гр. Елхово. Като че ли този лагер не е предназначен за хора, бягащи от война. Тяхното пристигане съвпадна с решение на правителството, съгласно което, поради липса на средства, да се прекрати програмата за настаняване на украински бежанци в хотели по черноморието.

Групата пристигнала в Елхово, първоначално се е състояла от 35 човека. Но по-късно 7 от по-заможните от тях, са напуснали лагера и са си наели частни квартири в бургаския квартал „Сарафово“.

В лагера сега са останали 10 деца, на възраст от 1 до 12 год., 1 възрастен мъж и 17 жени.

Изхранването на тези хора се осъществява единствено и само от Българския червен кръст (БЧК). Бежанците не разполагат с никаква информация относно продължителността на техния престой в този транзитен център (който украинските деца наричат затвор).

Проява на човешко съчувствие

Нашето посещение в Центъра показа, че няма никаква координация между държавната и общиснката власт. Потърсихме по телефон областния управител на обл. Ямбол г-н Георги Чалъков, но не можехме да осъществим връзка с него. Но кметът на гр. Елхово г-н Петър Киров любезно ни отговори, че за съжаление местната власт няма никакви правомощия по отношение на бежанците, никой и не търси тяхната помощ, а общинската администрация се чувства изолирана.

По време на посещението си забелязахме, че в двора на този център се намира един автомобил, брандиран с отличителните знаци на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в гр. София. Попитахме хората, които бяха наоколо, какво прави този автомобил тук. Те ни съобщиха, че по инициатива на техния съгражданин проф. Стоян Денчев се организира хуманитарна акция с доброволно събрани средства от преподаватели и служители от УниБИТ, в помощ на тази бедстваща група. Опитахме се да разговаряме с проф. Денчев, но той не пожела да отговори на нашите въпроси, като заяви, че това е една чисто човешка акция и в този случай е кощунство, както той, така и университета да се използва за реклама.

Кратка информация получихме от г-жа Руска Манолова, началник на отдел „Административно-стопански дейности“ на УниБИТ.

Тя потвърди, че наистина по инициатива на проф. Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на УниБИТ, колегите им са откликнали доброволно на този призив, и дори са изразили желание за допълнителна помощ, ако е необходимо. Тя сподели също така, че по време на пътуването до гр. Елхово проф. Денчев се е свързал по тел. с г-н Георги Чалъков, областен управител на Ямбол, с г-н Мариян Дянков – от Дирекция „Миграция“ при Министерство на вътрешните работи, както и с акад. Христо Григовор председател на БЧК. И тримата господа любезно са дали съответните препоръки относно разпределението на паричните помощи.

Проява на човешко съчувствие

Ние с очите си видяхме как г-жа Манолова и проф. Денчев раздаваха на децата големи торбички, пълни с различни лакомства – шоколади, сокове, бонбони, дъвки, бисквити и мн. други, а децата искрено им благодаряха. След което на всяко семейство срещу подпис бяха раздадени парични суми за задоволяване на най-неотложните нужди на тези бедстващи хора, в очакване на тяхното преместване в държавни почивни станции.

Както в очите на децата се забелязваше радост от получените подаръци, така и в очите на възрастните хора се забелязваха сълзи на благодарност и признателност към жеста на тези хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    36 5 Отговор
    Добре бе, само украинците ли да хора??? В селата около Карлово българите какви са??? Колко месеца чакат за по един фургон????
    Хвърлиха им по едни триста и малко лева и това беше...
    Нищо не се пише повече, защо??? Явно не са хора българите...

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    26 5 Отговор
    Направили грешка,че избрали България. Никога не бягайте в държава, където и местните бягат от нея
  • 3 да, колега

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Явно професорът е избирателно състрадатален - от карловската трагедия няма да натрупа точки пред баш шефчетата, поради което не си прави труда.
  • 4 Е значи поне няколко

    4 20 Отговор
    Човека в България още си спомнят какво означава думата гостоприемство. Значи може и да е останала надежда за нашия народ!
    Поздравления на професора и хората от УниБИТ 👍👍👍👍👍
  • 5 Кога ще се научите

    27 1 Отговор
    Не са бежанци, а мигранти. Бежанци са в първата близка държава, в която няма военни действия.
  • 6 Историята

    25 4 Отговор
    "...в очакване на тяхното преместване в държавни почивни станции." - Някой знае ли къде има данни за това колко бездомници българи има в страната ни?
  • 7 пфууууу

    22 3 Отговор
    За пострадалите от Карловско по един изгнил фургон и 350 лева. А колко ни струват украинските не-бежанци вече 8 месеца и техните олинклузиви? 200 милиона от държавния бюджет. Ами без думи.
  • 8 Хайл

    12 3 Отговор
    Баш ми е през грездея за украинските "бежанци" да си ги взима афтора у тях...за бежанците в хармснлийското поделение ЗАЩО НЯМА ПОМОЩ????
  • 9 Крайно време е

    19 1 Отговор
    да решат какви са - бежанци или мигранти. Ако са бежанци - в лагерите, ако са мигранти, то никой не им е длъжен. Имаш подслон, имаш храна и легло, толкоз. Никой не е длъжен да им подсигурява тамошния стандарт, бил той висок или нисък.
  • 10 Всичко е ясно,

    17 2 Отговор
    ама щом държавата е преценила, че не можем да си позвилим, да ги пуснем в хотели, то сме им предложили истински лагер за бежанци!
    И може и да го наричат "затвор", но той е същият и за други хора от Сирия, Либия, Афганистан, Пакистан, Иран ... които са също някакви бежанци или мигранти!
    Лично за мен няма разлика между тези хора, от където и да са. Иначе е расизъм! Защо едни от тях да живеят в лукс хотели, а другите да са в този "затвор"?
    Кое е разликата? Цветът на кожата ил, езика им, държавата от която идват ли, или кое?
    Аз бих помогнал и на руски граждани или руснаци, ако сега дойдат и поискат убежище в нашата страна. Обикновенните руснаци също са жертва на решенията на правителството им, така че от хуманитарна гледна точка и те за нас са бежанци от война или преследване, понеже там си протестирал против войната и системата те преследва... Не трябва да се прави разлика, между едните или другите! Иначе всичкото това се превръща в порочна политика, нямаща нищо общо с хуманност!
  • 11 коментар

    10 0 Отговор
    Някой знае ли кой е Ст. Денчев и какъв е бил след 10 ноеември 1989 г.

    Коментиран от #13

  • 12 Пандизчия

    12 0 Отговор
    Децата им наричали този транзитен център затвор!!! Ами, пуснете ги от затвора! Нека си потърсят късмета другаде!
  • 13 Библеотекар

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "коментар":

    Аз. Ама, няма да ти кажа!:)
  • 14 За протокола

    10 2 Отговор
    Ако не им харесва, винаги могат да се махнат. Насила тук никой не ги държи.

    Коментиран от #15

  • 15 0808

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "За протокола":

    .. Българи, знаете ли, че тези украинци са изяли помощите, които БЧК даваше на бедни сънародници за тази година?
    Не желая да ги хрантутя. Да се махат от Родината! И в Европа вече ги не желаят, в Германия ядат бой на улицата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове