Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 07:15 2 065 35

Гълъб Донев: Ще помогнем на Украйна, без да рискуваме нашата армия

  • гълъб донев-
  • военна помощ-
  • украйна-
  • шенген

Не смятам, че Шенген е загубена кауза. Напротив! Очаквам, че усилията на страната ни ще бъдат възнаградени и до края на годината България ще стане член на Шенгенското споразумение

Гълъб Донев: Ще помогнем на Украйна, без да рискуваме нашата армия - 1

Какво ще дадем на Украйна ще покаже анализът на Министерството на отбраната. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в специално интервю за Euronews Bulgaria.

„Народното събрание задължи правителството да изготви такъв анализ и да покаже какво военнотехническо оборудване и помощ може да бъде предоставена на Украйна“, посочи Донев и подчерта, че служебното правителство е взело решение и вече е предоставило на Украйна хуманитарна помощ, медикаменти и други санитарни материали в помощ на пострадалите, както от военните действия, така и за цивилното население.

Българската армия по никакъв начин не трябва да отстъпва от своите способности такива, каквито те са заложени още от чл. 9 от конституцията на Република България и да гарантира суверенитета, сигурността и териториалната цялост на България, както и да изпълни ангажиментите по чл. 3, които има по Договора от Вашингтон, според който всяка държава трябва да гарантира своята боеспособност.

„Този анализ е много сложен и той трябва да отчете всички рискове, които седят пред въоръжените сили на България“, каза още Донев.

Проблемите с корупцията не трябва да бъдат условие за Шенген

Не смятам, че Шенген е загубена кауза. Напротив! Очаквам, че усилията на страната ни ще бъдат възнаградени и до края на годината България ще стане член на Шенгенското споразумение. От това печелят не само българските граждани, но и цяла Европа.

Това коментира служебният премиер в ексклузивното интервю за Euronews Bulgaria. Пред Марина Матева той напомни, че България още през 2011 г. е изпълнила абсолютно всички технически критерии за Шенген.

Последната проверка, която беше направена между 11 и 14 октомври още веднъж доказа това. Във всяка една държава има проблеми, които трябва да бъдат решавани, включително с организираната престъпност и корупцията, но това са елементи и системи, които не трябва да се пренасят към условията за членство в Шенген.

Според премиера дори ползите за Европа от нашето членство биха били много по-големи, отколкото за България, защото страната ни „има уникално положение, което ѝ дава връзка както със страните от Южен Кавказ, Черноморския регион, Азия, Близкия Изток, Африка.

„Така че това е уникален шанс за Европа и ако България стане пълноправен член, много по-бързо ще се придвижват стоките, суровините, хората през границите“, заключи служебният премиер.

Границата ни е сигурна

Убийството на младши инспектор Петър Бъчваров поставя множество въпросителни за това къде са пропуските, какви са, доколко границата ни е сигурна. И моят отговор на този въпрос е - да, границата е сигурна.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по повод трагичния инцидент с убийството на граничния полицай край Елхово. Той изказа съболезнования към близките на загиналия полицай.

Пред Марина Матева Донев напомни, че българо-турската граница е най-голямата сухопътна граница на ЕС.

"Ние имаме над 1000 души жива сила, които я охраняват. Всеки ден мъжете и жените там полагат неимоверни усилия на този труден, тежък терен. Оградата има нужда от ремонт и ние заделихме необходимия ресурс", изброи Донев. По думите му в момента българската граница е подложена на най-тежкия мигрантски натиск от началото на кризата през 2015 г.

140 000 са нелегалните мигранти, които са отблъснати от границата на България. По този начин ние гарантираме и сигурността на Европа.

Затова по думите му е необходимо страната ни да поиска "малко повече солидарност" от страните-членки на ЕС, включително и във финансово изражение.

"Защото до момента българската държава е отделила през бюджета, през парите на българските данъкоплатци над 1 млрд. лева, за да се охранява тази граница и да се гарантира сигурността на ЕС", отчете служебният премиер.

Стартира комуникационна кампания за влизането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

България не е изгубила инерция в подготовката си и за еврозоната, смята министър-председателят.

„Решението, гласувано в парламента, показва, че по тази тема в парламента няма разногласие“, посочи министър-председателят. Затова той е оптимист, че България ще изпълни всички критерии и ще бъде приета за член на Еврозоната от 1 януари 2024 г. Предстои да стартираме и комуникационна кампания, която да разясни на обществото всички въпроси около предстоящото въвеждане на еврото.

По отношение на инфлацията той изрази очакване, че е възможно нивата ѝ не само да растат, но и да намаляват - в зависимост от развитието на геополитическата обстановка. Гълъб Донев призна, че покачването на цените е тревожно, но напомни, че то се случва навсякъде в Европа.

Ако вземем за пример само горивата – те участват в в определянето на цените на всяка една стока и услуга. Така че за служебното правителство беше първостепенна задача да ограничи ръста на цените на горивата, даже да ги намали, така че да може това намаление да бъде почувствано и да се отрази на останалите стоки.

Премиерът заяви, че България има най-ниската за месец ноември цена на природния газ в Европа и даде да се разбере, че все така не планира служебното правителство да внесе нов проект за бюджет, въпреки настояванията на част от политическите сили.

Той посочи, че е работа на редовно правителство да подготви свой бюджет, и през него да проведе своята политика, свързана с услугите и социалните плащания за гражданите и за бизнеса.

„Служебното правителство внесе т.нар. Удължителен закон за действие за бюджета от 2022 г. Това гарантира, че всички плащания, свързани с работни заплати, социалните плащания, данъчни облекчения, ставки, ще бъдат запазени. И че всички нива на разходи, достигнати към момента, ще продължат да се изпълняват и през 2023 година“, успокои Донев.

България – фактор на стабилност на енергийната карта на Балканите

„България в момента играе изключително стабилизираща роля и фактор за сигурността на енергийните доставки в региона и не само по отношение на газа. България по същия начин полага усилия за това да балансира и да изнася електрическа енергия в количествата, които не достигат в съседните държави – няма държава от региона, за която да не изнасяме ел енергия в този зимен сезон“, подчерта Донев.

Той посочи още, че от 31 октомври има имаме сключено споразумение за изграждането на интерконектор и връзка между България и РСМ през нова точка на свързване, така че да осигурим в максимална степен не само сигурността на доставките на газ за България, но и за съседните държави от региона.

Колко дълго е готово да управлява служебното правителство?

„Ние имаме своите стратегически цели за развитието на България, за това да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани, да гарантираме на бизнеса, че той ще функционира нормално и това го доказваме само за по-малко от 100 дни, тъй като българският бизнес не изпитва трудностите, които изпитва бизнесът в голяма част от ЕС“, посочи служебният премиер.

По неговите думи служебното правителство, което управлява без парламент, има много по-голяма отговорност и натовареност, отколкото едно редовно правителство.

„Осигурихме необходимите доставки на природен газ на бизнеса, намаление на цените на горивата, така че за всички да има една нормално зима“, допълни Донев.

По неговите думи основният ангажимент на Народното събрание е да сформира коалиционно мнозинство и да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да има провежда през законите подкрепените от това парламентарно мнозинство политики.

„Така че най-добрият изход от една такава създала се политическа обстановка е сформиране на редовно правителство“, подчерта служебният премиер.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    КЪДЕ ВИДЯ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жмуц

    42 6 Отговор
    Аве най добре е да обявим война "символична".

    Белким старио гулем брат ви издумка с един искандер продажните чутури.

    Два пъти да настъпяме мотиката е късопаметност.
  • 4 Тити

    10 17 Отговор
    Ауууу г-жа Нинова от БZП ще получи нервна криза викайте и линейка или япращайте в Кремъл.
  • 5 зеленчук

    31 8 Отговор
    Пак ще сме мишени на руските ракети.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Олга

    26 3 Отговор
    Вземи единия, та удари другия.Всичките са от един дол дренки.Никакво разнообразие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Това е краят

    14 2 Отговор
    МВР е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ХОРА КУПУВАЙТЕ СИ ОРЪЖИЕ ЗА ЗАЩИТА
  • 10 а де

    24 2 Отговор
    Не знам какво ще им дадете задника вече си дадохте друго нямаме.
  • 11 Да бе да

    3 3 Отговор
    Не мога да си помогна 😅
    Ако този литне , колко метра полет ще впие 🤣🤣
  • 12 случаен

    19 4 Отговор
    първо го платете от джоба си и тогава го ДАВАЙТЕ,продажници
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И тоя

    20 3 Отговор
    май ще тича пред тълпата надавайки писъци от ужас. Вижте в тубата интервюто с Григор Сарийски за еврото. А за ОсРайна ,твърдо неутралитет, както Унгария.
  • 15 Онзи

    17 3 Отговор
    И тоя е помияр контролиран от Глобалистите.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Иска да даваме БОНБИ
  • 17 Хурка

    9 1 Отговор
    Някой,прочете ли дописката?
    Донев,ти свърши хубавата работа.
    Въведе закон, за етажната либералка.
    Започва ,поетапното изгонване на
    хората от апартаментите им.
    Още един куршум,в душата на нацията.
  • 18 ха ха

    16 2 Отговор
    Какво ще дадем на Украйна ще покаже анализът на Министерството на отбраната / костов ли ще прави списъка , дето наряза всички заводи за скрап , или някой негов ученик ? измиване на ръцете с ; експерти ;
  • 19 хахаха

    8 0 Отговор
    Хахаха тя па една армия :)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кочо

    12 3 Отговор
    Национални предатели, американски колониални марионетки! Съсипват България, обезоръжават остатъците от армията, украинските мафиоти се разпореждат какво да дават като оръжие! Никога България не е била такава жалка и разсипана колония! Но на дъното на това са негласувалите 63% апатични и безразлични български гласоподаватели и тези които гласуваха за евроатлантическите ястреби ГЕРБ, ПП, ДБ, БВ, ДПС, БСП! Пожелавам на тези които гласуваха за изброените да бъдат изпратени на фронта да громят руснаците!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Фэээ

    7 0 Отговор
    В тая жалка колония има един премиер - Херо Мусака.
  • 25 еми те

    10 1 Отговор
    толкова могъщи държави, като САЩ, Англия, Франция и Германия не могат, та ние ли бе гугутко, кво им става на тия когато влезнат във власт, някой ги препрограмира.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 само

    8 1 Отговор
    да не стане да плачим и ние като гърците, които си гледат техниката разбита на бойното поле.
  • 29 един от многото

    8 1 Отговор
    А бре , гълъб ли си , гарга ли си , не знаеш ли , че не можеш да направиш омлет без да счупиш яйцата!
  • 30 Азазаз

    7 2 Отговор
    Ще давате на урките от джоба на българина?!?Не случайно нацакахте всяко българче над 6 години да ви плаща нещастници такива.Подарили сте на укро мафията цял военен завод-ами да си направят сами оръжията и да ги пращат на майка си
  • 31 Козата от "Граница"

    4 1 Отговор
    Зачестилите инциденти във военните заводи показват, че помагаме на "армията" на чужда държава отдавна, и "руските шпиони" на гешеф са взели мерки. А инцидентът на границата показва, че бг армията отдавна не е приоритет за управляващите.
  • 32 Перо

    5 0 Отговор
    С грандиозната корупция,безотговорност и безхаберие по опазване на държавната граница,където около 1100 престъпници,дневно,преминават, БГ не може и да мечтае за Шенген! Голяма част от разпитаните нелегални имигранти в Нидерландия,потвържадават,от къде и как са пристигнали и откриват неспособността на БГ да опази външната граница на ЕС и конфединциалността на информацията в международните полицейски източници по престъпления във вътрешността на страната! При тази до съдебна и съдебна система Шенгенски договор,още дълго ще е недостижим за БГ! Днес се видя и как се употребява съдебната система от организираната престъпност с делото Иванчева!
  • 33 Йоцо

    1 0 Отговор
    Пред Марина Матева Донев напомни, че българо-турската граница е най-голямата сухопътна граница на ЕС.
    =====================
    Поредната глупава лъжа. Ами границата между Финландия и Русия?
  • 34 ___!___

    0 2 Отговор
    Каквото и да мислите за тези от парламента е вярно,както и тази помощ за Украйна може да е параван и оръжията да заминават за Русия.Ние сме прости но сме и големи върти опашки.
  • 35 ВМЕСТО РУСКИТЕ САМОЛЕТИ

    1 0 Отговор
    ВЕЧЕ ЩЕ ИМАМЕ НАПЪЛНО АМОРТИЗИРАНА СКРАБ ОТ ХОЛАНДИЯ ! А МАЙ И ТОВА НЯМА ДА ИМАМЕ И ЩЕ ЛЕТИМ НА БАЛОНИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове