11 Ноември, 2022 08:15 4 544 38

Прокуратурата не проверява Борисов за теч от делото за чекмеджето

  • бойко борисов-
  • чекмедже-
  • прокуратура-
  • дело

Лидерът на ГЕРБ разгласява публично информация, която държавното обвинение крие

Прокуратурата не проверява Борисов за теч от делото за чекмеджето - 1

Прокуратурата не проверява откъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил вътрешна информация по разследването срещу него за кюлчетата и пачките в чекмеджето. Той случайно се издаде в интервюто си за bTV, като се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не е съобщавал информацията. "А той (Гешев) каза и още нещо при Полина Паунова. Че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?", каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването, пише в. "Сега".

Всъщност главният прокурор каза нещо различно по-рано в интервюто си за "Капитал". "Това, което на мен ми е известно, но това е неформален разговор, така че не мога да потвърдя дали е вярно. Ще го кажа: Това е от разследването и ми го сподели неофициално, докато обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, но може би не е коректно да го казвам. Да кажем, че ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува", заяви Гешев през октомври.

Пред "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че не е запозната в подробности с делото за скандала с чекмеджето, защото за него отговаря Софийската градска прокуратура. Говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова обаче отговори, че не е гледала интервюто с Борисов и не е наясно с разкритата от него информация, която не е съобщавана досега публично. Тя също така отказа да отговори дали действително има някакъв отговор от френска банка за банкнотата от снимките в спалнята на премиерската вила в "Бояна". "Не може да се дава така информация на парче. Когато разследването е финализирано, прокуратурата ще съобщи официално", добави Петрова.

Че теч на информация от разследването срещу Борисов е имало подсказват няколко неща. Фигурата на съдия-следовател е отличителна черта на френската наказателна система. Това значи, че такъв действително може да се е свързал с българската прокуратура, ако има отговор от френска банка. Съмненията затова се допълват и от мъглявото обяснение на главния прокурор Иван Гешев как е научил за отговора на "една европейска банка" - неофициално в неформален разговор с "един прокурор", което по принцип не трябвало да казва.

Но дори и френска банка да е отговорила, че не е отпечатвала банкнотата от снимката, това не значи, че тя е фалшива. Ако се водим от публикуваните снимки на парите в чекмеджето, ще видим, че на една банкнота личи ясно хоризонталният сериен номер, който започва с буквата X и продължава с 10 цифри. От Европейската централна банка обясняват на сайта си, че първата буква обозначава печатницата - в случая Мюнхен, Германия.

През януари т.г. държавното обвинение съобщи, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, за да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти. Това се случи, след като почти година преди това прокуратурата спря разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето с аргумента, че не е успяла да открие кой е авторът на снимките от спалнята.

През юли пък прокуратурата частично оневини Борисов, като изпрати до евродепутатите техническа експертиза, според която снимките и видеото от правителствената вила са манипулирани. Компютърно-техническата експертиза на снимките е установила, че "доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето". Експертите признават, промените в имената и времевите характеристики на файловете са прекалено очевидни - възможно е това да е, за да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е непременно, че снимките са фалшиви, а че има съмнения за истинността им. Освен това държавното обвинение е изпратило въпроси за кюлчетата, които то през цялото време нарича "жълтите правоъгълни предмети", до Българската народна банка, за да научи продават ли се в страната златни кюлчета, дали се продават, опаковани в прозрачно фолио, и възможно ли е да се отговори кога и на кого са продадени златни кюлчета от същата фирма. "От постъпила информация от Министерството на икономиката става ясно, че не е възможно да се изясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с установените в експертизата идентификационни номера", заключва прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кабел

    61 8 Отговор
    Прокуратурата не проверява,защото Баце го пазят от Брюксел,а това е сериозно дебела връзка.
  • 2 родител

    69 16 Отговор
    Тиквата трябва да е осъден на 1000 год затвор за убийството на държавата и народа. Всичко друго ще му е награда
  • 3 Българска "институция"

    27 6 Отговор
    Няма данни за извършено престъпление!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 7 Отговор
    Абе, КОЙ е Матьо Хари ❓❓❓❓❓❓❓❓

    Коментиран от #38

  • 5 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️9757

    54 10 Отговор
    А МА ЛИ НАИВНО ВЯРВАЩИ ЧЕ КАСКЕТА ЩЕ ПРОВЕРЯВА ТИКВАТА...............ТОЯ ЗАТОВА Е КАСКЕТ ,ЗА ДА МУ ПАЗИ СЯНКА !!!!
  • 6 завод

    54 11 Отговор
    Тези пачки и кюлчета в чекмеджето са само джобните му кинти. Б.Б. е по-богат и от софийската борса.
  • 7 бла бла

    54 9 Отговор
    Всичко му снасят на Боко. Не знам защо изобщо някой се учудва, че сме на това дередже. Разделението на властите е някакъв мираж само. Ще си останем бананова република докато сички тия не идат при Ставри, ама всички без изключения дето са били на власт последните 33 години.
  • 8 глоги

    23 5 Отговор
    ...не е успяла да открие коЯ е авторКАТА на снимките от спалнята.
  • 9 црррр

    35 6 Отговор
    Авторката на снимките е Шехеразада.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пипи Чорапчето

    33 5 Отговор
    Тъй, тъй... "независимата прокуратура" докладва на "независимата изпълнителна власт" в лицето на баш заинтересования субект как си върви "делото" срещу него по този конкретен казус;))
    И двете власти обаче не му викат "докладване", а "взаимодействие между институциите";))
    В този контекст на наратива "всичко им е законно", както обикновено...
    А дяволът е в детайла (на взаимодействието), но пък на кой му пука за тези тънки нюанси?!
  • 13 Тикви и каскети

    27 9 Отговор
    Бойко в затвора
  • 14 Копия и пасти

    25 5 Отговор
    Кюлчетата са натежали и чекмеджето се е разлепило, затова има теч.
  • 15 Гай Турий

    16 3 Отговор
    Егати и прокуратурата. Какво значение има, кой автор или не на снимката, ако тя е факт и съдържа улики??! Нима ако намерят труп на убито неизвестно лице, ще спрат делото, защото убитият не си е написал името на челото, или че няма известен извършител ?!
  • 16 981

    17 3 Отговор
    Тиквата бил прост и му плащали с фалшиво евро??!!!!!?
  • 17 5577

    10 15 Отговор
    Аз пък не мога да разбера защо се показва това чекмедже. И да не са го монтирали трябва да си най- големия мухльо да си ръководител на държава и да си нямаш нещо. Това което излиза че го искате като го снимате, аз не го искам. Тоя ръководител дето няма пачка в чекмеджето, тежко им на ръководените хора. И къщичка в Барселона да има, но да вкарва по 20-30 милиарда в страната си. Туй дето ни докарахте вече две години, ми то само крадене бе, за хората нищо не остава. Малко срама имайте.

    Коментиран от #19

  • 18 гешев , гешев

    7 5 Отговор
    Елементарен трик с привмъкване на компрометиращо фактите обстоятелство , толкова си го могат " специалистите " в областта , сите истински , но една видите ли не била истинска.
  • 19 Пипи Чорапчето

    20 7 Отговор

    До коментар #17 от "5577":

    А да те питам така: Тоя с пачките и чекмеджетата колко и какво "докара" в държавата ни, че за 12 годишното му управление си останахме "най-бедната държава в ЕС, с най-ниско качество и стандарт на живот"? По официална статистика...

    Коментиран от #20, #21

  • 20 мило пипе

    15 7 Отговор

    До коментар #19 от "Пипи Чорапчето":

    Бих ти отговорил така , каквото " докара " , въпреки , че лично нищо не е докарвал , а е търгувал срещу съсипване на държавата ни в полза на чужди интереси , та от него каквото можа обра , другото прахоса в схеми за пране на пари. Ресто върна и там където трябва и на когото трябва , демек плати си за подкрепата . Та те така .
  • 21 5577

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "Пипи Чорапчето":

    Докара докара. От тошово време не бяха пипнати много неща. Кривите и да не бяха на горе, поне бяха по полигати. Сега са стръмно на долу. От сега ти казвам че ако дойде мухльо който няма пачка в чекмеджето нищо хубаво не те чака, както и в момента се случва. Не поддържам Борисов. И аз гласувах да се махне но от лошо разбрах че има и по лошо. Глупаво е такова наивно мислене. Кюлчета пачки бутилки олио и други глупости. Не ни имайте за толкова глупави да ни подхвърляте толкова евтини мемета. Това че и две године се повтаря като папагали вече не е смешно. не го разбирате че има обратен ефект.

    Коментиран от #35

  • 22 Време е за Възраждане

    9 11 Отговор
    Възраждане внася за трети път закона за контрол и смяна на главния прокурор !!! Слугите на Козяк не желаят да го вкарат за разглеждане в парламента !!!!! ПП, ДБ и БСП иначе голяяяяяяма борба водят с корупцията и Шайката
  • 23 Тома

    14 4 Отговор
    Какво искате да стане от прокуратурата като каскета вика на тиквата шефе.
  • 24 1111

    7 1 Отговор
    Абе хора, то България цялата се е овъртяла в зависимости...как ще стане нещо..
    Хемус - този Христо Савев от 2008 година го спонсорират..проектират и бутат ..как от гол цървули се прави такава фирма, как без обороти се взимат лизинги на огромно количество строителна техника АГРОМАХ-Грома
    Виктор Велев - слагаш табелите на колите в КАТ, сега мастит бизнесмен- Агромах-Грома
    ББ - как се става гл.секретар, кмет, мин. председател...ПРОЕКТИ НА БАШ БАРОВЦИТЕ В ДЪРЖАВАТА..Те си знаят кои са, но никой не смее да ги спомене..ЗАЩО ЛИ...
  • 25 Вълк единак

    11 1 Отговор
    Гешев вземи поработи малко бе, заплата взимаш народна пара, 2години чакаме разследване за чекмеджетата.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ????

    7 1 Отговор
    КОЙ, ще ОТГОВОРИ:КАК е ВЪЗМОЖНО в един от най-охраняваните обекти РЕЗИДЕНЦИЯТА на МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на България, да ВЛЕЗЕ НЕЗАБЕЛЯЗАНО НЯКОЙ, да СНИМА МИНИСТЪРА ГОЛ и НИКОЙ НИЩО да не види и чуе????!!! КАК????

    Коментиран от #37

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    ....ай стига с това чекмедже, от 10-15 чекмеджета показани във видеоклипа, баш това се отвори...По-нескопосана манипулация не може да се измисли!!!

    Коментиран от #33

  • 29 така е

    6 1 Отговор
    у нас. Беззащитните скромни хора ги осъждат най строго.Виновните се разхождат на свобода и ги пазят.
  • 30 ххххх

    2 1 Отговор
    Заблуждавате хората бкп след Борисов. И то, защо мисля така. Една селска, комшийка от селото на L, все хубави думи за него и след Борисов, ни бе наводнили на 8 етаж и старицата от селото в града се обръща с тон към мен, как така за твоят син няма работа, (без да се интересуваме за работа, извън Бг и е доволен и спокоен) , Та да продължа, нашата внучка се яви в Пловдив на конкурс в нои започна работа, а зет ни в мвр... не искаха да плащат за ремонта, трабите, запушени и по тръбите теч, как ще се оправи България с тия нагласени неща. Разбирам я, червената Елена от Брюксел и другите искат да се облажат с идващите пари от вън, но и вие, мили комунисти сте същите, както Бойко, Рашков, Богомил Б, Иван К, Ив. Костов, С. Станишев и сие. Не е казано всички да се министър-председател и депутати. И днес бкпгерб старците над 80 г, до вчера бяха за Борисов, а днес бкп запяха друга песен, по добре комунистите и ако нещо лошо за тях, че си репресиран именно от тях, наскачат и с тежки обиди започват, вие сте луди, луди сме от червената номенклатура, но тъй като всички сте едно цяло, събирате се, търсите връзки, парите ги имате, защото бяхте в борда на директорите и днес любо с торбичката само му дай акъли да дава на старчетата, само тромпета и шаха му липсва, те са по луди, мързеливи клюкари. Луд умора няма. Те луди, те крадат, до там я докарахте, мили хора, народа се е побъркал за пари. И ние ядем фасил картофи леща ориз без месо и сме живи. На всеки ълъл трябва на има п
  • 31 уви ФАКТ

    3 0 Отговор
    Но Белобрадова се тревожи за правата на иранските жени. Други шериатски страни не съществуват, няма кълцане на Хашоги, няма Иванчева.. ГЕРБ-Гешев и ДБ, са поставени и поддържани от Сорос-ЦРУ, НАТО, САЩ, ЕС, западно-атлантическата демокрация и дясното там. Деси и сие, са десни - градската десница. Ако не е Бойко и Сорос-ЦРУ-САЩ, ДБ нямаше да са в парламента вече 9 години. Но ги вкарват с фалшиви избори. САЩ накараха и принудиха Бойко да носи СДС, под мишница като диня. ТИКВА ПЛЮС ДИНЯ - ГЕРБ-СДС.

    Коментиран от #36

  • 32 Гешев

    5 1 Отговор
    Шефе айде престани да ме излагаш, че вече не моем се праим на луд, толкова.
  • 33 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да обаче народа овчи се връзва.Това си е манипулация на службите и то не нашите.
  • 34 хахахах

    0 1 Отговор
    "доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето"

    Ихаааа, срахотна експертиза, страхотни експерти :)
  • 35 емигрант

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "5577":

    Глупав си, много глупав, с тези разсъждения само ти може да си повярваш, че в главата ти има орган който може да разсъждава ! Какво направи този банкянски крадец за 12 г., едно голямо НИЩО за суверена и държавата, създаде система с която да краде от всяко ведомство и отрасъл, негови са "ремонт на ремонта, на ремонта", "имитацията саниране", "имитиращи хранителни продукти"-които убиха животновъдите, имитацията на скоростни пътища в магистрали построени с лошокачествени материали пораждащи ремонтите, 700 млн.неплатени данъци на Божков, няколко милиарда неплатени данъци от Лукойл, разбит малък и среден бизнес и приватизирани големи бизнеси, да изреждам ли още бе УЖ ПРОТИВНИК НА ТИКВАТА ? Ти си от ония овце на боковото стадо които винаги казват едно и също:-"не съм гласувал за ТИКВАТА, но е прав в еди какво си"....СЪД И ЗАТВОР ДО ЖИВОТ ЗА ЦЯЛАТА ГЕРБЕРСКА ХУНТА !
  • 36 анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "уви ФАКТ":

    Ти от МОСАД ли си бе, така подробно си "изшпионирал" всичко ? Или в кошара с овцете това счинихте за копейки ?
  • 37 Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "????":

    АМИ ПИТАЙ ТИКВАТА, ГЕШЕВ И ОХРАНАТА БЕ ПИЧ ! Нали самата Тиква каза, че и той е човек и той има човешки нужди ? Тиквата не е отричал, че е посещаван от дами, но ги нарече Мата Хари ! Гешев знае всичко, но суверена понеже е като стадо овце само ще пита, няма смелост да се хване за тоягата, защото зад колоните го чакат заптиетата на Гешев/Тиквата от Ипон и Делта
  • 38 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Поли Симитлийския!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове