Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 14:46 2 110 9

Експерт: Първо ще се вдигнат лихвите по новите кредити

  • лихвени проценти-
  • банкова система-
  • кредити

Банковата система у нас е високо конкурентна и ликвидна, смята кредитния консултант Иво Димитров

Темата за кредитите, лихвите и банковите такси коментираха кредитният консултант Иво Димитров и финансовият анализатор и икономист Преслав Райков по NOVA NEWS.

"Лихвите в България няма да се покачат правопопорционално с тези в Европа", каза Преслав Райков. Според него, банковата ни система е много ликвидна и това ще задържи лихвените равнища.

"Лихвите по съществуващите кредити ще се повишат, но това няма пряка връзка с EURIBOR", уточни Димитров.

Според него лихвеният процент на новите кредити от началото на следващата година ще се повиши, но към днешна дата този по старите ипотечни кредити не е скочил. "Когато банковия пазар се промени и ресурсът поскъпне, тогава ще се променят и лихвите". Той посочи още че от началото на следващата година ще се повишат лихвите, но на новите кредити. Това няма да важи за старите, отпуснати вече от банките.

Въпреки това Райков предупреди, че потребителите трябва да бъдат внимателни, да не живеят на ръба на кредитоспособността и платежоспособността си, както и да търсят нови възможности за увеличение на доходите си. банките за привличане на клиенти. Той посочи и високата конкуренция между банките като условие да не се стигне до рязко вдигане на лихвените проценти.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куц кон за бягане и този икономист

    11 0 Отговор
    За лихвите са еднакво добри стават за всичко най вече за шоу! Изял си дипломата експертен не чуваш нещата нещо!
  • 2 Фикус

    13 0 Отговор
    Експерт: Първо ще се вдигнат лихвите по новите кредити,а после ще намалят пенсии и заплати.
  • 3 глоги

    8 0 Отговор
    ....както и да търсят нови възможности за увеличение на доходите си. банките за привличане на клиенти. Той посочи.....НЕЩО МАЙ,А?
  • 4 Калитко

    9 0 Отговор
    Абсолютни глупости.Няма как да се вдигне лихвата само по новите кредити!
  • 5 Този филм

    5 1 Отговор
    Сме го играли. Почва се с 20% инфлация и големи лихви
    И стига до големи лихви и по часова инфлация в евро след като минем в евро ЗАЩО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА Е ВАЛУТАТА И КАК СЕ КАЗВА ТЯ ПРАВИЛАТА И ТЕОРИТЕ ЗА ИКОНОМИКИТЕ 6. КОГАТО СИ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА И НЕ ПОДПРАВЯШ ДАННИТЕ Е ЛЕСНО. НО КОГАТО ДАННИТЕ СА ПОДПРАВЕНИ НЯМА КАК ДА СЕ ОТРЕАГИРА. €1.2 милиарда от Европа много добре
    Да ама не ще санираме за €800 000 000. Това някак ще помогне ли социалните програми ??? Ще помогне ли залетите от Карлово села ??? Ще помогне ли на хотелиерите помогна ли на Украинските бежанци и си чакат парите. ???? Ще помогне ли на малкия и среден бизнес с нещо. ???
    Ще помогне ли за медицината болничните заведения лекарствата ???
  • 6 А бе тея банки

    6 0 Отговор
    плащат ли някакви данъци?
  • 7 хикс

    9 0 Отговор
    Той зам . управителя на БНБ ясно им каза на банкерите -Не се бавете с вдигането на лихвите по депозитите . Гледам още се услушват ...
  • 8 МДД

    6 0 Отговор
    Никой не използва личен пример, защото ако се посочи на хората ще им стана малко по ясно.
    Аз например наследих ипотечен кредит точно по времето на кризата 2008 година. Август вноската ми беше 164лв ( което за времето си не бяха чак толкова малко пари ). Април 2010 вноската вече беше 243 лв.
    Само да напомня, че в този период банките отказваха ново кредити, рефинансиране, овърдрафти и въобще повечето от инструменти за финансиране на кредит бяха строго ограничени.
    Така, че приятели умната с кредитите и с бляскавото бъдеще.
  • 9 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Чета коментари и статии от западни издания в САЩ, Канада, нова зенландия, Австралия Великобритания и дори ЕЦБ. Каквото и да става с лихвите те скоро няма да се върнат до нулеви и още повече отрицателни нива. Просто забравете за това. При дълбока рецесия биха паднали но вече ще е твърде късно. Стоиността на капитала се възражда, което ще срива цената на активите, по е за мпмента
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове