Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 15:23 3 494 17

Йотова за изчезналия Сашко от Перник: Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ

  • илияна йотова-
  • изчезнало дете-
  • перник-
  • различни деца-
  • експерти

"Не зная дали са потърсили помощта на Сдружението "Аутизъм днес", дали са потърсили експерти, но чувайки мнението на доброволците, мисля, че не е направено това, а трябваше да се направи", отбеляза вицепрезидентът

Йотова за изчезналия Сашко от Перник: Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ - 1
Снимка: БНТ

В България няма пълен регистър на децата с аутизъм – колко е техният брой, какво е тяхното териториално разположение, на каква възраст са, какви са досега добрите практики. Нямаме на национално ниво този анализ. Това каза днес в Плевен вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Форум за социалните услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма, съобщават от БТА.

Вицепрезидентът очерта основните посоки, в които според нея трябва да се работи, за да се постигат добри резултатите в грижите за децата с аутизъм и в подкрепа на техните семейства.

"Хората с аутизъм и техните близки живеят в една много сложна ситуация и това изисква разработването на конкретни и координирани действия", каза Йотова. Според нея трябва да се разработи няколкогодишен план за развитието на национална програма с подкрепа на държавата в помощ на всички, които се нуждаят. Тя подчерта, че е нужно на първо място да се диагностицира точно какви са проблемите на децата с аутизъм, с какво се сблъскват техните близки, как да става тяхната социализация, образование, обучение, как да живеят в обществото ни и как родителите им да бъдат подпомогнати. На второ място трябва да се прецени какви да бъдат действията на различните институции и на гражданските структури, за да бъдат координирани помежду си.

Вицепрезидентът каза още, че трябва да се направи обобщен анализ на медицинските практики, които се прилагат у нас и в другите страни, за да можем максимално да се възползваме от тях. Също така е необходим анализ на съпътстващите проблеми като се започне от достъпа до здравеопазване, социалните условия и училище. По думите ѝ здравеопазването е много важен аспект в грижите за децата с аутизъм, защото тяхното състояние изисква специфично отношение.
Илияна Йотова подчерта, че е необходимо да се засилят връзките и интеграцията между грижите и услугите в единна мрежа, която ще координира медицинските, социалните власти, институциите, общините, училището, професионалистите. Тя акцентира и върху нуждата от създаване на интегрирани екипи, които да наблюдават и лекуват хората с аутизъм.
По повод на случая с изчезналото дете от Перник пред журналисти Йотова каза, че той е достатъчно показателен, за да бъде направен един добър анализ и "да се види къде са пробойните, къде са недостатъците".

"Слушах различни гледни точки по случая с малкия Сашко. Не сме убедени, че още от самото начало, предвид заболяването на детето, са взети необходимите мерки. Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ", смята Илияна Йотова. Според нея подходът в началото на издирването е бил като при всеки един изчезнал човек. "Не зная дали са потърсили помощта на Сдружението "Аутизъм днес", дали са потърсили експерти, но чувайки мнението на доброволците, мисля, че не е направено това, а трябваше да се направи", отбеляза вицепрезидентът.

Тя добави, че в България липсва цялостен подход на държавата към социалните грижи. "Законът за социалното подпомагане е един от най-често ремонтираните. Според мен, когато има координация между институциите, когато един проблем се разглежда комплексно от всички страни, тогава и резултатите са по-добри“, отбеляза вицепрезидентът.

Форумът за социалните услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма в Плевен ще продължат два дни. Организатор е Сдружение "Аутизъм днес". Като лектори са поканени световно признати експерти. Водещ на събитията, които се провеждат в хотел "Ростов", е актрисата Елена Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вместо акъл да даваш

    18 2 Отговор
    Кажи твоята длъжност за какъв чеп е?
  • 2 въпросъ

    12 1 Отговор
    сега ли се сети за експертната помощ ??
  • 3 Анонимен

    17 2 Отговор
    Да, на първо време тези мерки се наричат гривна с GPS, които можете да осигурите безплатно за всички деца с държавна поръчка. Би струвало колкото огледалото на един от президенстките мерцедеси!!!!
  • 4 Не,че нещо

    12 1 Отговор
    Но има ли доказателства, че детето е било в петък на мястото, откъдето се твърди, че е изчезнало? Свидетели, които да са го видели или някакви записи от камера? А, че издирвателната акция вероятно не е съобразена със спецификата на случая, е ясно от самото начало. Въпреки това, дори и при тези условия, ми се струва, че ако акцията е толкова мащабна, колкото се твърди, би трябвало да имаше резултат до сега. Освен ако детето не е изчезнало на друго място и/или в друг момент.
  • 5 Румен

    2 2 Отговор
    Егати, що не викнете поткрепа от Туция. Бащата знае къде е детето. Под или над земята. Кат няма правителство а имаме мафия, гонете Михайла
  • 6 Даа

    11 3 Отговор
    Беше много важно да се запознаем с блябосването на некаква оядена баба. Тия хрантутници в президентството съвсем оскотяха, бе.
  • 7 По - добре

    10 1 Отговор
    да не беше казвала абсолютно нищо ! Излишно , както поста ти !
  • 8 Геле

    9 2 Отговор
    Не ви ли е срам, бе? Да си правите пи ар с Радев на гърба на бедното дете.Това нормален човек не може да го направи, само морален у.р.о.д.

    Коментиран от #15

  • 9 Да!

    8 1 Отговор
    Пропаднала държава!!! Това "трябва", онова " трябва"... Коня у РЯКАТА...
    РЕД в държавата !!! Това трябва!!! Адекватна реакция във всяка критична ситуация!!! Нямаме нищо подредено!!!
  • 10 Въпросният "Профилакториум"

    4 0 Отговор
    работи ли въобще? Претърсени ли са помещенията му, разпитан ли е персоналът, ако има такъв, посетители...
  • 11 СЪДБАТА НА

    2 0 Отговор
    ...ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ🙏

    Коментиран от #13

  • 12 Пола с лампази

    4 0 Отговор
    Пилота откриха ли го или откриха само счупената черна кутия?
  • 13 За съжаление

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "СЪДБАТА НА":

    и аз правя такава асоциация.
  • 14 шогун

    3 1 Отговор
    Егати вицето . Ти , какво прави досега , ма ? Колко години си все във властта, дори и сестра ти беше шеф на ЗК , ако не се лъжа .Ужасно се учудвам , когато лица от вечната политика , се учудват какво има и какво липсва в България.
  • 15 Блаканджи Йово

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Геле":

    Радев беше поканен на сватба , само пътьом се отби в Перник. След като показа загрижена физиономия в Перник , отиде да се разтуши на сватбата .
  • 16 ЕТО ТАКИВА ИЗКАЗВАНИЯ МЕ РАДВАТ

    3 0 Отговор
    И МИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ДА СЕ ЧУДЯ С ДНИ И ГОДИНИ КАКВО МИ КАЗВА ТАЯ ОХРАНЕНА ГОСПОДЖА ! ЛОШОТО Е ЧЕ И ПРЕЗИДЕНТА ПОНАУЧИ И ТОЙ ТОЗИ ЕЗИК НА НИЩОКАЗВАНЕ И ГО ПОЛЗВА ЕЖЕМИНУТНО !
  • 17 Фуууу

    1 0 Отговор
    Какво съвпадении - международна конференция за аутизма, изчезнало дете аутист и създаването на поредната единна мрежа, след поредния задълбочен анализ..То от толкова анализи и мрежи не остават нито пари, нито време за истинска работа с децата. А стрината в последно време е повече от хиперактивна, но президентският пост няма да я огрее.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове