Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 19:11 1 781 17

Андрей Новаков: Не може България и хората в страната да стоят заложници на вътрешнополитически игри

  • андрей новаков-
  • българия-
  • заложници-
  • интереси

"Или България е корумпирана и холандският бизнес обича подобна среда, или това не е така", каза евродепутатът

Андрей Новаков: Не може България и хората в страната да стоят заложници на вътрешнополитически игри - 1
Снимка: NovaNews

„Ако 1000 души на ден се опитат да пресекат българската граница – имаме проблем с нашите приятели от Турция. Всяко евро, което отива в Турция за спиране на мигрантската вълна към Европа – да се провери за какво е похарчено.”.

Това призова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS евродепутатът Андрей Новаков ГЕРБ-СДС/ЕНП след като трима български граничари загубиха живота си в опит да пресекат нелегално навлизане в страната ни от страна на мигранти.

Повод за думите му е предоставянето на нови 200 млн. евро за Турция за спиране на мигрантските вълни. „Милиарди директно към Турция са разплатени – за здравни грижи, за образование за децата, за настаняване на мигрантите. Като всяко друго евро, включително тези, които се харчат в България – да се проверят как са изхарчени”, призова Новаков.

Изявлението му е преди „помирителното заседание” за определяне на бюджета на Евросъюза. „Имаме около 6-7 часа до полунощ трябва да имаме одобрен бюджет. Ако нямаме бюджет, ЕК трябва да предложи нов вариант, за всеки месец да изпълняваме 1/12-та от настоящия бюджет на ЕС”, обясни Новаков.

Евродепутатите се скарали за сумарно около 200 млн. евро, което е за охрана на границите. Новаков разказал, че за месец-месец и половина в България са убити трима граничари. Той е сред евродепутатите, които настояват да има увеличен бюджет за опазване на границите на ЕС. „Пари за екипировка, оборудване, за да не излагаме живота и здравето на служителите на прекомерен риск. Парите, които са за охрана на външните граници са за държавите, които могат да пазят външните граници – Турция, Сърбия, Северна Македония. Не зная за какво точно ще се използват парите, това ще решат специалистите”, обясни той.

„Трябва да отговаряме на потребностите на хората. Ако се върна тук и им кажа колко пари има за Зелената сделка… ЕС трябва да е адекватен на нуждите на хората. Пари за това, че енергоносителите, храните са по-скъпи, за това, че строителните материали са двойно по-скъпи и не може да се завършат започнатите проекти”, обясни евродепутатът.

Относно финансовата помощ за Украйна, той каза, че тя няма да плати лихвите. 9 млрд. евро бяха гласувани, няколко млрд. още трябва да бъдат дадени. Трябва да подкрепяме Украйна в тази война, която не бе започната от нея. Български компании могат да бъдат заети за възстановяване на пътищата на Украйна. Не е въпрос на желание дали да бъдат отпуснати или не пари, а дали Украйна може да се възползва от тези средства”, поясни Новаков.

Според него решението е в нов план „Маршал”. „Украйна има нужда не само от средства, но и от ноу хау”, каза той.

За плана на Шолц – да бъдат предоставени 200 млн. евро на бизнеса и гражданите, за да преживеят зимата, Новаков смята, че този план поставя под въпрос много от принципите на ЕС. „ЕК и ЕС ще се произнесат по темата – ако подпомогнеш една компания в една от страните от ЕС, от другата страна на границата това би било проблем. Икономиката на тази страна се издържа от малки и средни предприемачи, които наемат хора на трудовия пазар и те трябва да са подпомогнати. Цената на газа трябва да бъде поставена в някакви рамки. НЕ може държавата да абдикира”, обясни евродепутатът.

За Шенген

„Шенген е втората тема след пакет „Мобилност”, в която има унисон на всички български европартии. Този път Холандия е по-изолирана от всеки друг път. Остава не Холандия като държава, а г-р Рюте като премиер. Ще попитам задочно дипломатите на Холандия, тъй като това е най-големият инвеститор в страната ни. Или България е много корумпирана и холандският бизнес обича да вирее в корумпирана страна, или това не е така”, каза Андрей Новаков.

„Не може България и хората в страната да стоят заложници на вътрешнополитически игри”, допълни евродепутатът Новаков.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    13 0 Отговор
    Този веднъж гостуваше във Факти и г-ца Ингилизова се разтапяше 😜
  • 2 Лесен отговор

    8 1 Отговор
    Ми хуу разпускайте герп и ще има правителство
  • 3 Този

    13 0 Отговор
    На който най голямото постижение е да си пусне брада седнал да дава акъл и на Германия защо е отпуснала 200млрд евро за потребителите. Майко мила
  • 4 позеленял

    9 0 Отговор
    още един дето плюска от лъжи и чужди страдания
  • 5 винету свиркаджията

    10 0 Отговор
    и неговите брадати свиркаджии...
  • 6 Асдф

    10 0 Отговор
    Яде тараторец за стотинки в стола на НС и си топи брадътъ.
  • 7 обективен

    7 0 Отговор
    Гледаш го в лицето - човек ,а душата му помиярска .
  • 8 мунчо

    12 0 Отговор
    Нащ Андрейчо освен да завъди евроатлантическа брадичка , нещо друго направи ли като евродепутат? Щеше да оправя превозвачите ни и да спира реформата на Макрон за превозите. Там направи едно голямо нищо, заедно с всички други многознайковци . Сега взел акъл да дава за УКрайна, за това как трябвало да и даваме пари. Абе ти на Украйна ли си евродепутат бе?
  • 9 Уаууу

    4 0 Отговор
    малката тираджийка пак се появи. Ела у нас да ти тегла един и да мирясаш
  • 10 Боруна Лом

    6 0 Отговор
    АБОСЮТНИ ТЪРТЕИ!
  • 11 12340

    5 0 Отговор
    Давайте списък на редовно правителство,герберски кияци прости!
    Не бутайте фалцови топки !
  • 12 мола

    4 0 Отговор
    Всички хлебарки от герб-дпс са слуги на сатаната.
  • 13 Защо?

    0 1 Отговор
    Че кой българин би излезъл на протест зимата??
  • 14 АКО 1000 НАРУШИНТЕЛЯ НА ГРАНИЦАТА БЪДАТ

    3 0 Отговор
    ЗАСТРЕЛЯНИ ПО ЗАКОНА ,НА ДРУГИЯ ДЕН ЦИГАНИТЕ ЩЕ МОГАТ СПОКОЙНО ДА ПРЕМАХНАТ ТЪПИТЕ МРЕЖИ ЗА КОКОШКИ ИЗГРАДЕНИ ОТ ВИНКЕЛА БОЙКО КАРАКАЧАН И СИДЕРОВ КОЙТО НАКРАЯ ОЦЕНИ ВИСОКО ТРУДА ИМ ! НИЩО НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ ЗА ТАЗИ КРАЖБА НА МИЛИОНИ !....... 250 КМ ПО МИЛИОН НА КИЛОМЕТЪР ................. МРЪСНИ КРАДЦИИИИИИИИИ
  • 15 НЕКА ПОМНИМ И КАК КАРАКАЧАН И ТИКВАТА

    2 0 Отговор
    ЗАБРАНИХА ДА ХОДИМ ДО ОГРАДАТА С НАРОЧЕН ЗАКОН ЗА ДА НЕ ВИДИМ ЗА КАКВА КРАЖБА ИДЕ ДУМА ! ДНЕС СЪЩАТА ТИКВА ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА КОЕТО ГОВОРИ КРАСНОРЕЧИВО ЧЕ ПАК КРАДЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ !
  • 16 НЕКА ПОМНИМ И КАК КАРАКАЧАН И ТИКВАТА

    3 0 Отговор
    ЗАБРАНИХА ДА ХОДИМ ДО ОГРАДАТА С НАРОЧЕН ЗАКОН ЗА ДА НЕ ВИДИМ ЗА КАКВА КРАЖБА ИДЕ ДУМА А ! ДНЕС СЪЩАТА ТИКВА ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА КОЕТО ГОВОРИ КРАСНОРЕЧИВО ЧЕ ПАК КРАДЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ ! АНДРЕЙ НОВАКОВ Е СЪЩО ЕДИН ОТ ТЕЗИ МРЪСНИЦИ !
  • 17 Как беше..

    0 0 Отговор
    Девет милиарда безвъзмездно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол