Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 15:10 3 567 24

Напусналият ИТН Пламен Абровски акостира в правителството

  • бивш депутат-
  • земеделско министерство-
  • пламен абровски

Бившият шеф на земеделската комисия в парламента ще съветва служебния земеделски министър

Бившият депутат от "Има такъв народ" и председател на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски обяви, че става съветник на земеделския министър Явор Гечев. Абровски бе депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където влезе като водач на листата в Монтана, съобщи "Медиапул".

Той своевременно съобщи, че напуска партията, макар и да остава в приятелски отношения с нея. Преди броени дни друг депутат от ИТН Ива Митева, която бе и председател на два парламента (макар и кратки), обяви, че се разделя с партията на Слави Трифонов, чийто член никога не е била. Съобщението за "раздяла" на пръв поглед изглеждаше странно, докато не се разбра, че то предшества връщането на Митева като директор на правната дирекция в парламента. Пост, който тя заемаше преди да влезе в политиката и който ѝ се пази след приключване на депутатския мандат.

"Скъпи приятели, след три парламента (независимо колко кратки), след председателстване на две комисии по земеделие, храни и гори, дойде време да се върна към експертното начало. Благодаря на Министъра на земеделието Явор Гечев за признанието и поканата да бъда негов съветник. За мен е удоволствие да бъда част от неговия екип", написа в сряда сутринта Абровски във фейсбук профила си.

Реално, Пламен Абровски се връща на едно от старите си работни места. Той бе служител на аграрното ведомство още докато ГЕРБ бяха на власт. В първия кабинет на Бойко Борисов, когато земеделски министър беше Мирослав Найденов, Абровски бе изпратен в постоянното представителство на България в Брюксел с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. По същото време там като аграрен аташе беше бившия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, който наскоро нашумя покрай "канибалско дело", свързано с Бойко Борисов. Някои агроексперти твърдят, че по това време Абровски и Симеонов са били командировани в общ апартамент в Брюксел.

В кариерата си до момента Абровски е бил още главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне" на главна дирекция "Оперативна програма околна среда" към Министерство на околната среда. Той е бил също юрисконсулт на Българската агенция за безопасност на храните и главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

В 47-ото НС по предложение на Абровски бе въведен 0% ДДС за хляба и брашното. Той настояваше данъкът да бъде свален до това равнище и за плодовете и зеленчуците, но искането бе отхвърлено.

Още от миналата година, когато за кратко бе първа политическа сила и след това стана коалиционен партньор в кабинета на Кирил Петков, ИТН демонстрира добри отношения с президента Румен Радев. Впоследствие се заговори, че ИТН и Радев са в завера срещу кабинета "Петков", който през лятото падна от власт, свален от съюза между ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Най-ярките съмнения за потенциалните връзки между президента и Слави Трифонов е назначаването на Соня Момчилова за председател на СЕМ, която е от президентската квота в регулатора. Самата Момчилова е известна и като текстописец на песни на лидера на ИТН Слави Трифонов в албума "Ръгай чушки в боба". Тя бе пиар и на едно от служебните правителства на Румен Радев.

На изборите през октомври ИТН остана под чертата, а междувременно Радев реши да остави в служебното си правителство две ключови фигури от ИТН - Теодора Генчовска, която заемаше поста на външен министър в кабинета "Петков", беше назначена като служебен зам.-министър на отбраната, а Велислава Петрова запази поста си на зам.-министър в Министерството на външните работи, който заемаше като квота на ИТН.

Преди месец стана ясно, че неуспелият кандидат за управител на Българската народна банка (БНБ) и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански е назначен за съветник на министъра на финансите. Така, финансистът се оказа с държавен пост само няколко дни, след като партията на Слави Трифонов се провали на изборите на 2 октомври и не влезе в парламента.

През април Любомир Каримански не бе избран за управител на Българската народна банка, след като "Продължаваме промяната" твърдо отказа да подкрепи кандидатурата му и в крайна сметка "за" нея гласуваха само ИТН и ДПС, а ГЕРБ се ослушаха.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    11 14 Отговор
    Импийчмънт на Фатмака!!!

    Коментиран от #6

  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 10 Отговор
    Хората напускат потъващата гемия ИТН. Мишките остават, защото не знаят.

    Коментиран от #4

  • 3 12340

    11 13 Отговор
    байо Румен връща на власт гербери и итънари /герб2/ !
  • 4 Мдааа

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Май е точно обратното, имаше слухове че ИТН са троянският кон на Радев
    И сега за да не го обвиняват директно всички кадри на ИТН които работят за Радев "напускат" има такива чалгари.
    Не случайно са такива подръжници на президентска РеZпублика
    Гадно ко.пеле се оказа славчо и придворната му дружинка сценаристи

    Коментиран от #8

  • 5 хммм

    6 8 Отговор
    още едно юдо-еврейче на държавна хранилка..
  • 6 И аз искам

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Но няма кой да го извърши този импийчмънт. Радев и Борисов са двете лица на една и съща монета. Искаха промяна хората и какво стана?

    Благодаря на всички онези които не гласуваха. Благодаря и на онези които гласуваха с не подкрепям никого. Благодаря и на всички онези, които от лековерност гласуваха за по-малките проекти на злото, проекти като Български възход и Възраждане. Благодаря ви че отново с ваша помощ задкулисната мафия отново се върна в парламента с мнозинство, което да прави каквото си иска. Благодаря ви че разбихте надеждите на много хора и прецакахте държавата за пореден път, от злоба. Вие ще си получите по-добрия живот, познайте кога, абе я си пуснете Слави.

    Коментиран от #17

  • 7 Животът на договора

    0 10 Отговор
    Зрители скъпи радиослушатели видни моят фенове видни мое фенове мои са си лютеница хора хорцето 245 грама в опаковка стъклена опаковка степен на бурканче един лев и 50 стотинки драги зрители остава още малко време от работен процес да запомни времето си с някой тъпотия тъпня тъй наречени тъпня само да видим как за какво и диреч за какво е директ и диреч не директно и директ иди директна реч а така за какво идва директна реч засега нищо интересно три часа и 30 лв не е 30 лв 31 минути три часа и 31 минути така съм съгласен много мухи много мухи минерална вода 500 мл 2 тубички за 77 стотинки по 33 стотинки тубичка а на морето и на тубичка заведение беше 1,50 така че за напред тоалетна хартия за 32 бройки тоалетна хартия 18 лв драги зрители значи 30 стотинки на ролка 50 50 стотинки за работа евтимийка евтинийка 600 гр сланина с месце 500 грама 600 г 600 говорим за 600 гр сланина с месце е на българска фирма 5 лв идеално за каварничка за кавърма и свински гърди с кост 10 лв свински гърди с кос 10 лв х
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъжно

    2 5 Отговор
    Слави събра свестни хора но явно управлението в негово лице и на Тошко не струваше.

    Коментиран от #12

  • 10 трясъ

    8 2 Отговор
    Явно е,че този Пламен Абровски е дебел връзкар. В Бългерията шуробаджанащината и връзките са мноооого на почит.
  • 11 И какво от това

    11 4 Отговор
    Глупава статия! Хората са експерти и се връщат към старите си длъжности! Вменяването на глупави намеци от лъжите и пропагандата срещу ИТН, с нищо не ви помагат!
  • 12 Достойните хора

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Тъжно":

    са си пак със Слави! Утре ако има нужда, ще са там!

    Коментиран от #20

  • 13 И така нататък

    0 9 Отговор
    Да започваме с това започнаха и новите по-добри дни на селото ден след ден година след година пак се съживиха пазарищата зашумя чаршията и започна да се шири умножава да се дотяните и какво ли не дюкя не се отваря и какви ли не още не се отваряха работилницата по- многобройни започнаха да идват в село люде от други места да купуват и да продават съживи се през селяните съживиха се и се развеселиха селяните нямаше гладни уговорени луди доколкото всеки си спомняше за миналото тежко време сега се можеше само за добро здраве моля се за добро здраве една след друга средата годините добри си ти спокойни бедните намираха по-лесно работа богатите увеличаваха богатството си и увеличаваха доходите на работници поне като дойдете с по къщи на черен и ги украсяваха целят деца по това време реши и разходи между селяните нота събра доста пари вдигна чаршията кула от камък и дърво 48 метра височина часовниците на баня която се чуваше цялата чаршия направиха си доста нови къщи в селото се поднали по това време християнската църковна общност реши да се гради нова църква годината беше плодородна но другите бяха още изплашени още не бяха се насили
  • 14 емигрант

    5 7 Отговор
    Накрая ще се окаже, че Чалгаря е събрал в шайката си всички "туристи" кариеристи и измамници ! Този ако не ме лъже паметта беше родственик на М.Найденов и участник в някакви схеми в министерството на Найденов ? Как така почти цялата чалгаджийка потеря депутатска сега намери места в държавната администрация ? ПП са прави, че чалга потерята са куклите на задкулисието, ето го доказателството, но простия народ продължава да бъде контролиран от тандемът Тиквата+Доган ! Затова нито ще види Шенген нито подобрение, ще си остане "прегърнат" от мафията и политически пRosтитутки като Биков, Сачева, Данчо-ментата, Копейкин, Нинова и техните орди !

    Коментиран от #15

  • 15 Простият народ

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "емигрант":

    блее по лъжи и пропаганда, а още по простият, я тиражира!
  • 16 Иван

    4 0 Отговор
    Ша са оправим едни и същи пумпали се въртят с години независимо кой е на власт
  • 17 Ташунко Сапа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "И аз искам":

    Ти живееш на територията на абсурда.
  • 18 Хитлер

    3 7 Отговор
    А в тази шайка ИТН разпространяваща босфорска музика останаха ли други освен Чалгаря и клоунадата му от сценаристи ?
  • 19 На Слави

    2 6 Отговор
    Лоялните експерти.. Накрая момчето за всичко, Балабанов само ще остане да пере пешкира.
  • 20 Кои

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Достойните хора":

    Са тези хора за които говориш? Назови някого поне.

    Коментиран от #21

  • 21 Как кои

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кои":

    Ива Митева, Каримански, Балабанов, Тошко, Слави и всички, които не си продават достойнството, не лъжат, не крадат, държат на принципи и морал!

    Коментиран от #22

  • 22 до 21 "Как кои"

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Как кои":

    Абе ти знаеш ли значението на думите "не лъжат", "не крадат", "морал", че ги употребяваш в коментарът си ? Боже, Боже не можа да опазиш България от прости чалга индивиди, а уж си всемогъщ !

    Коментиран от #23

  • 23 Видно знам

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "до 21 "Как кои"":

    А ти кога ще ги научиш?
  • 24 Друго

    2 1 Отговор
    си е да си братовчед на Мирослав Найденов и да си вирял под крилото му?Само да питам РУМЕН РАДЕВ ЗАЩО МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО е ЯВОР ГЕЧЕВ-СРЕЩУ КОЙТО ИМА ПРОКУРОРСКИ ПРОВЕРКИ.ТВЯ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ СЕ ОКАЗА ВСЕ НА "НЕИЗБЕЖНИ " и НЕПРОКОПСАЛИ никъде другаде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове