Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 10:32 1 345 31

Генерал Христов: Крайно време е да разберем, че държава без армия не може

  • армия-
  • модернизация-
  • генерал

Изцяло модернизация на армията не може да си позволи и най-богатата държава, казва командирът на 2-ра механизирана бригада

"Армията е винаги там, където трябва и в помощ на народа." Това каза бригаден генерал Станимир Христов, командващ Втора механизирана бригада, на празника на Сухопътните войски пред БНР.

Сухопътните войски като най-голямата въоръжена сила разполагат с най-много техника. Тя е боеспособна, но сткомандирара, обясни той.

"Нуждае се от подмяна. И при нас сигурно ще дойде един момент, че ще остарее толкова, че ще бъде негодна за използване. Заложена е тази модернизация, заложени са тези проекти и се работи по тях."

"Изцяло модернизация на армията не може да си позволи и най-богатата държава. Военното оборудване е доста скъпо. Трябва да наваксваме много. Тези 30 години армията е недофинансирана, но е крайно време да се разбере, че армията е един от стълбовете на държавата и без армия не може", коментира бригадният генерал.

Модернизацията на армията трябва да бъде неизбежна, категорична е позицията му.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 4 Отговор
    На територия под окупация не и трябва армия.

    Коментиран от #2

  • 2 Мдам

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав си. Но ето, дори германците (най - окупираната държава) започнаха да се превъоръжават.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 СтраненФакт

    12 0 Отговор
    "Изцяло модернизация на армията не може да си позволи и най-богатата държава" ... да ама ние вече сме го имало това в миналото, значи признавате, че тогава сме били сред най-богатите държави ? А днес чрез срещички по скайп се надяваме някой да ни пази...
  • 4 Бай Канур

    13 0 Отговор
    Ама как така? НалЕ АзаБъ, атлантици и прочие видни папагали, десетилетия подрет ни продъниха ушите с "НАТО ни пази" ? Някой ще им потърси ли отговорност?
  • 5 АтиСл

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мдам":

    А случайно да се сещаш първата и втората световна когато немците пак се превъоръжаваха ... лошото е, че и този път сме на тяхна страна и после пак ще ревем, че друг ни е крив ... че все избираме потъващия кораб.
  • 6 Бай Канур

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдам":

    Технологичната пропаст в германската армия не е толкова голяма, колкото в нашата. Не сме на зад от останалите страни в НАТО- в страни сме!!!
  • 7 Хора

    16 2 Отговор
    няма , тоя за армия говори ? България е на първо място в света по изчезване на населението !!!

    Коментиран от #11

  • 8 Бацо прецедател

    5 2 Отговор
    Сткомандирара.....,брачет,туй и я не можем го разбра дон! А армиа требе да имаме голема и убаво воаражена! Шо иначе нема да имаме такиви лоареати-презеденти ка Пембен!
  • 9 Кара Ибрахим

    5 3 Отговор
    И без държава ще можете скоро. Поробена рая.
  • 10 Бай Канур

    13 0 Отговор
    Всъщност, като се замисля нашата армия не само е несъвместима с никоя съвременно армия, но и отделните родове войски са несъвместими помежду си. На ниво Талибани сме. Авиация на практика нямаме, пехотата няма да може да излезе от поделенията си, машините ще окапят на десетия километър, артилерията е хем сляпа хем глуха, морските....те са съвсем отделна губерния, последно се похвалиха с водосвет на гумена лодка
  • 11 Последния Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хора":

    Планът на Хитлер за славяните.Половината роби,а другата половина под земята.
  • 12 Някак си познато

    9 1 Отговор
    Имаше една стара приказка "Който не храни собствена армия е обречен да храни чужда." ...
  • 13 ВИНЕТУ

    10 1 Отговор
    Абе гусин Дженерал младите бягат от тук каква армия кой ще служи ние сме НАЙ БЕДНАТА И КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА в ЕС...
  • 14 Алеко Кнс

    16 5 Отговор
    При лошия социализъм имахме над 300 бойни самолета , над 1000 танка , Ц-300 - супер модерни за времето си и ракети сс-23 - ужасът на Турция . Бяхме на 27 място в света по индустрия - сега имаме Тиквата , Мони Паси , Чехлю , айфони , все по недостъпна храна и здравеопазване , но си живеем демократично , не чакаме 3 г за лада , а си я изплащаме 5 г и е западна кола.

    ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ , СЕГА ПИТАТЕ КЪДЕ Е И МВР , АМИ НАЛИ СКАЧАХТЕ ДЗА ПО-МАЛКО МИЛИЦИЯ , на ви сега. Най-умиращата и неграмотна нация , при соца печелихме по 1 кашон злато на олимпиади по физика , математика......

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кочо

    7 1 Отговор
    Аман от генерали! Ген. Радев, Борисов, Янев, Атанасов, Събев и цяла плеяда светли имена! То в България генералите са повече от редниците!Мъжаги от класа, като им тропне оная красавица от Козяк сядат с изплезени езици и настава хвалебствен вой и квичане! Нашите актуални генерали са за чудо и приказ! Но защо няма генералки и от тези полово неутрални генерали като в САЩ! Има да ги гоним евроатлантиците!
  • 17 яйатеб

    4 2 Отговор
    И този гейрал и той е на пенсия и заплата едновременно. Взема и пенсия и заплата и "много" милее за армията. Ако може да служи докато се на се ре. Разтуриха армията а те мълчаха и се снишаваха за да останат. Сега много милее.
  • 18 Ганчо Потурев, без цензура

    6 0 Отговор
    Така е, така. ДЪРЖАВА БЕЗ АРМИЯ НЕ МОЖЕ, НЕ МОЖЕ И БЕЗ ИНФРАСТРУКТУРА, БЕЗ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ....
    А НАЙ- ВАЖНОТО Е ЧЕ ДЪРЖАВА БЕЗ НАРОД ЗА НИКЪДЕ НЕ Е. САМО С НАШТЕ ОРА НЕ ВЪРВИ.
  • 19 Алф

    5 0 Отговор
    От прости генерали и малоумни милиционери цари пълна разруха в клетата ни държавица
  • 20 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Каква велика мисъл на генерал без армия.
  • 21 Павел пенев

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Алеко Кнс":

    Не си прав само за новата западна кола на 10 години, която изплащаме още 5 години. Всичко останало от твоя коментар е точно.
  • 22 БОЗА

    6 0 Отговор
    Имахме БНА...сега имаме БА...открийте десетте разлики,както се казва... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 23 Ти си

    3 1 Отговор
    Който не храни своя армия е храни чужда - е доживяхме да видим поговорката в действие ......
  • 24 Емо

    1 1 Отговор
    А за какво ни е държава , в която мафията е на власт? В крайна сметка армията и полицията ги купуват с пари за заплати, храни кучетата, да не те ръфат. Армията последните години въобще не е в час с нуждите на народа. Генералите са купени с високи заплати. Като цяло армия има, за какво й е държава? Реформирана, натовска , модерна армия, без възможности да воюва, но съвсем възможно е да бъде използвана срещу народа заедно с полицията.
  • 25 Хахаха

    1 2 Отговор
    Като даваме пари на краварите.......... Докъде ще го докараме ?
  • 26 въпросче

    1 0 Отговор
    Какво е: сткомандирара?
  • 27 Артилерист

    6 2 Отговор
    При цялото ми уважение, г-н генерал, за коя/каква държава говорите? Ако имате пред вид България, тя не е свободна и независима, за да има своя държава. Ще ви припомня, че през 1990 година америакнците дойдоха и безапелационно се разпоредиха: "Вие сте победена страна в Студената война и ще изпълнявате каквото ви кажем!" Аз нямам право и не се интересувам от истинското състояние на Българската армия, но висши политици, които не са обучени и нямат притеснение за секретността, публично твърдят, че армията ни е в окаяно състояние. Един генерал-депутат, заяви преди две години в Народното събрание, че нямаме интегрирана система за управление огъня на Артилерията!? Наскоро се коментираше, че ние не сме в състояние да сформираме дори само една батальонна бойна група!? Платихме на американците 3-4 млрд за самолети, но не се знае още колко ще чакаме да ни ги доставят!? Сега, преобладаващите слагачи-атлантици в Парламента, взеха решение за предоставяне на оръжие на Украйна!? Предателите-атлантици повтарят за превъоръжаване, но само с прескъпо американско оръжие, щото тъй трябвало в НАТО!? Преди 32 години във Варшавския договор, разполагахме с най-модерните образци оръжия, вкл. ракетни комплекси с оперативно-тактическо и тактическо назначение, реактивни системи за залпов огън и др. На последния 6-то майски военен парад-не помня вече преди колко години- се видя, че НАТО, тъй де американците, са ни продали само 10 Хамъра!? Всичко останало от времето на Варшавския договор

    Коментиран от #28

  • 28 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Артилерист":

    Колега,ако погледнем от друга страна,едва част от това минимално количество уж професионални 50 годишни войници,дават само дежурства( пазачи) на все още останалите от миналото обекти и са фактически изън реалната армия.А как мислиш,при липсата на каквото и да е патриотично , гражданско възпитание и мотивация,ако пукне една пушка,накъде ще тръгнат тази шепа войници-дали да се бият за интересите на Домусчиеви,Арабаджиеви,Диневи,Марешки и тем подобни олигарси или за Байдън и синът му,или ще си отидат при внуците си?И с какво по точно?Още през 1990.г видях в Търговишкия военен комбинат стотици разфасовани танкове,подредени като във аптека,по точно приличаше на гробище.Ами ако влезеш в огромния казармен район в същия град,където имаше материална част за 3 артилерийски полка,какво мислиш,че ще намериш?Ами като минеш през Странджа Сакар и погледнеш разпадащите се бивши военни блокове,за какво си мислиш?
  • 29 Пацифист

    1 3 Отговор
    За какво й е на България армия...???

    Винаги когато БЪЛГАРИЯ се е гордеела че има силна армия, само се е стигало до тежки национални катастрофи, многохилядни жертви на български млади мъже и орязване на български територии ....!!!
  • 30 Артилерист

    3 1 Отговор
    До коментар 28 Моряка
    За пореден път ти благодаря за коментара, уважаеми морски. Абсолютно с всичко съм съгласен. Имам предвид още някои събития, но няма място. Служих в тежкия 45 армейска артилерийски полк, района на казармата ми е до болка познат, а на Давидовската поляна трябва да издигнат паметник на артилерийския старши офицер на батарея(СОБ), заради безбройните ежеседмични нощни занятия по огнева служба. Не ми се говори за опустошенито на армията. Минавал съм през много изоставени казармени райони-опустошени, ограбени, превърнати в лунни пейзажи. А войниците от Саморановския противотанков полк-убити от наряди-се страхуваха и отказаха да стрелят с щатното си снайперско 100мм. оръдие и на стари години трябваше да обърна фуражката и да дам личен пример. После колегите от командването на полка ме кориха, че съм им ликвидирал най-хубавия ориентир...

    Коментиран от #31

  • 31 Моряка

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Артилерист":

    "Изправи се гора от стомана..."...И гората,и стоманата,отидоха отдавна за скраб.Пъкленото дело го стартира парвенюто Луджев.Е,имах възможност и помогнах да му бият скоропостижно дузпата.Не съм описал случката от мързел,но документи за това се намират в БТА ,в НС,в МС и в Президентството.Ако не са ги унищожили.Но е било безсмислено,американските протежета съсипвваха армията един след друг,включително до оня дребен комплексар Аню Анев.След него май не остана нещо за съсипване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове