Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 08:36 2 545 31

Експерти: Водата ще поскъпне средно с 34%

  • цена на водата-
  • поскъпване-
  • вик сектор

Най-сериозен скок на цената ще има в Бургас, казват Димитър Кочков и Ивайло Касчиев

Средното повишение на комплексната цена на ВиК услугите (включваща доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води) през 2022 г. спрямо действащите цени в разгледаните до момента бизнес планове е около 34 процента. Това заявиха за БТА членът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сектор "ВиК" Димитър Кочков и директорът на Дирекция "ВиК услуги" в регулатора д-р Ивайло Касчиев.

КЕВР стриктно контролира дали цените на ВиК услугите са под прага на социална поносимост, което е законово изискване, допълват от регулатора. "Разбира се, при определянето на новите цени Комисията трябва да отчита и необходимостта ВиК дружествата да бъдат финансово стабилни, за да могат да продължат да предоставят на потребителите услуги с необходимото качество и непрекъсваемост. Това означава да бъде осигурено възстановяване на признатите им разходи и да се осигури икономически обоснована възвръщаемост на вложения капитал. Този баланс между интересите на потребителите и интересите на ВиК дружествата е сложен и КЕВР прави максималното, за да осигури достъпа на хората до вода", заявиха още от регулатора.

Най-високо е увеличението на цените в област Бургас. Причината за това са предвидените от дружеството значителни инвестиции в язовирите "Порой" и "Ахелой", които бяха предадени за ползване от МОСВ като алтернативни водоизточници. Комисията направи всичко възможно за да намали това високо увеличение. Изпратено беше искане до МРРБ и "Български ВиК Холдинг" ЕАД с цел да бъде намерена възможност тези инвестиции да се финансират със заемни средства, такава възможност обаче не беше осигурена, според експертите.

Сред регионалните /областните/ ВиК оператори най-ниско е увеличението на цените на ВиК услугите във Враца - 14,8 процента и в Благоевград - 19,8 на сто.

Една от основните причини за повишението на цените са значително увеличените през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги, обясниха от КЕВР. Водещ фактор са драстично увеличените разходи за закупуване на електроенергия от свободния пазар, които нараснаха многократно в сравнение с цените от 2020-2021 г. Успоредно с това през изминалия регулаторен период бяха въведени в експлоатация много нови съоръжения, които изискваха допълнителни разходи – пречиствателни станции, помпени станции и др.

Друго основание за повишението на цените на услугите е заложеното увеличение на работните заплати във ВиК сектора в резултат на подписаното споразумение между НБС "Водоснабдител" - КНСБ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и "Български ВиК холдинг" ЕАД. Съгласно споразумението те ще растат ежегодно с 15 процента.

Трябва да се подчертае, че тази стъпка е абсолютно необходима, изтъкнаха от КЕВР. През последните години възнагражденията на ВиК специалистите изостанаха драматично по отношение на растящата средна работна заплата и към момента те са сред най-ниските в страната.

"Справедливо е да се отбележи, че ВиК секторът се развива неравномерно на територията на страната и причината за това са различните условия, в които отделните дружества оперират – брой на потребителите, географски условия, дължина на ВиК мрежата и др. Ръководствата на определени ВиК оператори проявяват по-голяма инициативност в търсенето на решения за повишаване на ефективността - осигуряване на сериозни инвестиционни ресурси, реализация на проекти по oперативни програми, цялостно подобряване на управленските процеси, внедряване на информационни системи, управление на водното стопанство, реализацията на мерки за енергийна ефективност.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    50 0 Отговор
    Естествено! Нали ние сме поданици и водата е владение на барон фон Фекалий. И колкото му решило милостивото сърце, за толкова ще ни дава водата. Водата е НАЦИОНАЛНО богатство! Да се начисляват само разходите по доставката!!!

    Коментиран от #8

  • 2 Крум

    36 0 Отговор
    Абе вашата м...а! Как винаги намирате причини за повишение! То така и баба дуда знае! А за течовете на ВИК тата, за кражбите за това ново дума! Там където ВИК закопае винаги след това асфалта пропаднал. И нали Тоскана свободния пазар щеше да поевтинява! Ами качете и водата на свободния пазар,вашта м...а безродници! Свободния пазар е най лесния нячин да се манипулират цените,там виновници няма,има де,пазара,амаиьисеоплаквай на арменския поп от пазара!Тоя Иванов,откакто се върна в кевр всичко пак нагоре и все за доброто на хората!
  • 3 Бойко Българоубиец

    26 3 Отговор
    Матриала пак го излъгах, че ще му смъкна цените хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 4 ПРОМЯНАТА НИ ПРЕЦАКА

    29 6 Отговор
    Честито ви българи.....
  • 5 БОЙКО

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Българоубиец":

    Връщай се че БСП другарите ни разказаха играта.....НЕ Е ДОСТАТЪЧНО само да ги трескаш на избори....

    Коментиран от #13

  • 6 РАДЕВ

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Българоубиец":

    Пращам ти сметките да ми ги платиш...може и с вдигнато юмруче
  • 7 Санчо

    34 2 Отговор
    Вода,храни,ток,гражданска,цигари....абе всичко нагоре, после инфлацията само11%....ама как иначе ще хрантутим ония в хотелите на 1ва линия,как ще плащаме ф- ки на хартия ,как ще даваме помощ на Окрайна....как ще купуваме ново обувки на лорер....

    Коментиран от #10

  • 8 АКВАМЕН

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мамул":

    Така де.....авариите по канализацията сами си ги оправяйте....

    Коментиран от #16

  • 9 Уса

    18 6 Отговор
    Не ме касае,купих си къща с дълбок геран и го свързах с водопровода.Изкопах 2 на 2 метра септична яма с преливници и накрая излиза чиста вода за поливане.В днешно време ти трябва само информация и малко познания и да не си наркоман.или пияница или сиганин,който разбира само от незаконна сеч и ще се оправиш

    Коментиран от #28

  • 10 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Санчо":

    Не споменавай нашите хотели на първа линия....
  • 11 Факт

    18 1 Отговор
    Парите не стигат за нищо в България освен ако не си политик.БъГъ няма реално съществуваща икономика
  • 12 БСП СА ОКАКА

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Българоубиец":

    Сега търсят кой да ги...ОБЪРШЕ
  • 13 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "БОЙКО":

    И като се върне, чекмеджетата ще почнат да играят. И пак няма да има.
  • 14 Бесен😡😷😡

    14 2 Отговор
    Всички заинтересовани довечера по площадите
  • 15 бл.134 в Zап. парк

    9 1 Отговор
    Още може ! Зелен преход за две години двойна На ви Шенген и Еврозона
  • 16 Мамул

    0 8 Отговор

    До коментар #8 от "АКВАМЕН":

    Колкото да се направиш на умен ли? В разходите по доставката естествено, че влизат и разходи за ремонт, подмяна или обслужване на водопреносната мрежа.

    Коментиран от #18

  • 17 Защо

    14 0 Отговор
    Защо толкова много години трябва ние,народа ,да плащаме все по-скъпо за услуга,която държавата не е осигурила както трябва.Осигуряването на комуналните услуги е задължение на държавата. Тя трябва да ги гарантира на всеки човек нормално,а не да тероризира,хем няма вода,хем качеството е лошо,хем е безумно скъпо.България е толкова богата на водоизточници,че е срамно 78 години да не е изградена подходящата инфраструктура. Извиненията,че тази или онази фирма е виновна и затова ние трябва да плащаме е нагъл грабеж.Държавата е длъжна да намери добре работещи фирми и тя е виновна,ако това не е така.Крайно време е да подредим държавата си така,че носенето на отговорност да е ясно и да престане народа да плаща за лошото управление на виновните.

    Коментиран от #22

  • 18 АКВАМЕН

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "Мамул":

    Тогава това е реалната цена, която плащаме сега...
  • 19 нннн

    15 0 Отговор
    80-те процента загуба на вода на ВиК не се споменават в статията. Те също се плащат от потребителите... Всъщност, потребяваме 1, а плащаме 5!

    Коментиран от #21

  • 20 ПИКАПА

    10 1 Отговор
    КАК НЕ ВИ Е СРАМ ПАРКЕТНИ ГОСПОДА ,КАК МОЖЕ ОЩЕ ДА СЪДИРАТЕ КОЖАТА НА БЕДЕНИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СПРЕТЕ СЕ ИНАЧЕ ЩЕ ВИ ПОКАЖЕМ ТОЯГИТЕ !!!! А КОЙ ЩЕ ВИ ПЛАЩА СТОТИЦИТЕ ВОДНИ ТЕЧОВЕ ПО ГЛАВНИТЕ ВОДОПРОВОДИ ,ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ В ЦАРЕВО ТЕЧ ОТ ПРЕДИ 8 МЕСЕЦА И ВСЕ ОЩЕ ТЕЧЕ И ТОВА Е ЗА СМЕТКА ПАК НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ,И ЩЕ МИ ГОВОРИТЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ВОДАТА !!! БЕЗСРАМНИЦИ ,САМО ТОЯГИТЕ ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ !!!!!
  • 21 Лост

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "нннн":

    И част от тези загуби отиват като бонус за едни гласоподаватели.

    Коментиран от #30

  • 22 ТАКА ДЕ

    0 7 Отговор

    До коментар #17 от "Защо":

    Щом ти е скъпа услугата, спри си водата...или бачкай за повече пари...

    Коментиран от #25

  • 23 Бен Навлек

    5 0 Отговор
    няма лошо - за това скачаха хората навремето и вириха двата пръста. Се де се, се де се
  • 24 От Варна

    8 0 Отговор
    Дрън,дрън….Обяснения за “ канарчетата” ! Просто тези са поредните бъркащи в джоба на българина! Като го прави Енергото, хранителната гилдия, търговци облекла и обувки, доктори, аптекари, ресторантьори и хотелиери, защо да не го направят и ВиК? Имам чувството,че живея в най-мрачното средновековие, защото моето право остава само да ме ограбват отвсякъде. И от никъде няма спасение…..
  • 25 Демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ТАКА ДЕ":

    Много умно,затова сме на този хал,защото има такива хора като вас, които не могат да разсъждават и не знаят.
  • 26 Мишел

    3 0 Отговор
    Поскъпването на водата при 70-80% загуби в мрежата показва неизпълнение на концесионния договор, санкциите за което плащат потребителите.
    За да не поскъпва така водата, трябва да се приеме закон, че водата може да поскъпва едва когато загубите по мрежата станат толкова, колкото е записано в условията при сключването на концесионния договор.
  • 27 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Нашите управляващи изроди отново намериха аргументи за повишаване цената на водата. В сравнение със социализма, сега цената на водата е 100 пъти по- висока. Заплатите на управляващите ВИК дружества са в размер на около 10,000 лв. месечно. Там работят най елитните мошеници на ГЕРБ, ДПС и БСП. Водата е жизнено необходима за всяко живо същество и за това в много държави, включително и от Европа водата е безплатна.Заплаща се само за пречистване на отпаднат води. България е богата на водни източници и може да си позволи безплатно водоснабдяване, а за пречистване да се заплаща по 5,00 лв.месечна такса, която да се събира еднократно за цялата година или по 60 лв. от домакинство. Така ще отпаднат инкасаторите а също и виско платените кожодери от КЕВР. Това може да се постигне ако всички ние обявим бойкот и спрем плащанията. В Германия например се плаща само за топлата вода,нали ние гледаме и копираме западни ценности?
  • 28 Павел пенев

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    А регистрира ли си кладенеца в Басейнова дирекция. Срока е до 28.11.22 год. и тогава ще ти светне, че нищо не си направил, защото ще имаш лимит на източника.
  • 29 един от многото

    2 1 Отговор
    Няма да пием вода , ще си къркаме ракийката и така ще правим икономии!
  • 30 нннн

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лост":

    Ми то, вода! Да не е ракия, че да я плащам - казват въпросните гласоподаватели.
  • 31 Мафия

    2 0 Отговор
    Ненормални кожодери
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове