Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 15:49 2 334 29

Хотелиери спряха изхранването на украинските бежанци-нямало предвидени пари за храна в новите разпоредби

  • хотелиери-
  • изхранване-
  • украински бежанци-
  • спряно

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лева на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност, обяснява собственикът на хотел в Приморско Михаил Зегов.

Хотелиери спряха изхранването на украинските бежанци-нямало предвидени пари за храна в новите разпоредби - 1
Снимка: БГНЕС

Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци настанени в базите им. Причината е, че в новите условия за удължаването на Програмата за оказването на хуманитарна помощ на хората от Украйна със статут на временна закрила не са предвидени средства за храна.

Сумата за издръжката на украинските бежанци от 15 лв. на ден не е променена, но в постановлението на МС е записано, че това са средствата за нощувки, без предвидени пари за храна, обясняват от БНР.

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лева на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност, обяснява собственикът на хотел в Приморско Михаил Зегов.

"На 15-и, 16-ти и 17-ти предоставихме храна със собствени средства на бежанците, но от днеска спираме изхранването поради факта, че и ние нямаме вече средства, като хотел, да заплащаме тяхното изхранване. Молбата ми е колкото се може по-бързо да се вземе някакво решение и просто да се каже на тези хора какво да очакват. При нас ситуацията е, направо ви казвам, драматична - никой нищо не казва, звънят на горещата линия за украинските бежанци, а оттам също им казват, че нямат никаква информация. Това, което е записано в постановлението е "15 лв. само за нощувка". Не знам какво да правя! Наистина не съм очаквал, че ще бъде такава ситуацията".

В държавните бази, обаче, изхранването на украинските бежанци продължава.

Хотелиери питат кой плаща там за предоставянето на храна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    87 3 Отговор
    Нали им отпускаха по 40 лева на ден?! Какво стана с тях? Подслон им е платен, храната им е платена, ток и вода не плащат, по 40 кинта на ден им дават, викат, че нямат пари. Къде налива е тия пари тогава?
    Хайде джа в укрия тогава!
  • 2 Путинофил

    3 47 Отговор
    Съжалявам, затвориха ми голямата уста!
  • 3 Стански

    57 5 Отговор
    Държавата им плаща от нашите пари.Хотилиерите също трябва да плащат от тяхните,не да реват постоянно.
  • 4 Дъртикурти

    55 3 Отговор
    Украинките още ли са по морето. Сега е по модерно зимните месеци да са във Велинград, Банско, Пампорово, Боровец. Стига сте изтезавали нашите украински сестри и братя. Веднага да се извозят и настанят по зимните курорти.
  • 5 Брат галев

    49 2 Отговор
    А така по един шут и във фургони в Каравелово ... с кеф ще си плащам данъците за пострадалите от потопа не за тия
  • 6 припомням

    52 0 Отговор
    закараните в Елхово са се отказали от подслон и храна там и са намерили пари за квартири в Сарафово.
    И гледайте как пазаруват с размах
  • 7 Голем кеффффф.

    49 1 Отговор
    И ся ко. стана бря. Нали бяхте много загрижени и им давахте фитилите да протестират и по корем се.влачихте да ги оставят в хотелите, приехте условията като в държавните бази. И сега??? Като сте поели ангажименти, оправяйте се. Някои може и да нямат по 5 лв. А в студеното като надуят климатиците и парното ли, каквото там имате, ще писнете пак за помощи. Дано този път не ви минат наглярските алчни номера.

    Коментиран от #9

  • 8 Хотелиери спряха изхранването на украинс

    3 43 Отговор
    нямало предвидени пари за храна в новите разпоредби........
    Отново прочутото българско ГОСТОПРИЕМСТВО в действие 😵‍💫
    По-добре е да потърсиш убежиище в Сомалия при талибаните. А отгоре на всичко, за това "убежище" вече е платено от ЕС! Нямам думи 😵‍💫

    Коментиран от #26

  • 9 Умници

    47 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голем кеффффф.":

    Нали преди една седмица заедно със тях протестирахте да ви ги оставят в хотелите, щото сте много добрички и загрижени, сега се оправяйте ,и да ви дават по 5 лева каква храна за тези пари, ще ти дойда в хотела лятото и ще поискам същата офертата, изхранване на ден за 5 лева, ние българите не заслужаваме ли такава почивка спане и храна за 20 лева,значи и така ви излиза сметката
  • 10 Баба Вуна

    52 0 Отговор
    Маята пенсия е 465лв. и ми се падат по 15лв. на ден. Оказва се че и за мен държавата не е предвидила пари за храна.

    Коментиран от #13

  • 11 Тома

    41 1 Отговор
    Те укрите и без това пазарят като луди в молове и супери.Количките им препълнени и не се тревожат за изхранването
  • 12 .......

    48 1 Отговор
    Хранете чужд народ, а не собствения си и гледайте какво ще стане.
  • 13 Хахах

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Баба Вуна":

    Ми кво искаш, ма бабо. Имаш по 15 лв. за нощувка, значи спиш в луксозни кревати с балдахин и ти ги сменят всеки ден по 5 пъти.

    Коментиран от #18

  • 14 Макс

    36 0 Отговор
    Хотелиерите искат само да печелят , затова приемат бежанци от Украйна . Не си мислете , че го правят от състрадание и добри чувства.

    Коментиран от #15

  • 15 У търгаши съчувствие няма

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "Макс":

    Спрат ли им парАта и добрите чувства изчезват на секундата.
  • 16 Доволен от гледката

    38 0 Отговор
    Скоро се върнах от Германия и случайно в града в който работих видях приют за украински бежанци беше "последен писък на европейското гостоприемство" . Във стар изоставен и разпадащ се бивш завод вътре по цеховете с височина 8 метра долу горе, бяха изградени на няколко етажа от строителни греди и Осби плоскости нещо като стаи без прозорци като кучешки колибки и многоуважяемите укро бежанци живееха в тях на никой нормален европеец не му пука за тях само ние от цял свят ги настанихме по хотелите .
  • 17 Кашата на Баба Вуна с пенсия 15лв.на ден

    27 0 Отговор
    1/яйце
    1глава лук
    1 една супена лъжица олио
    200гр вода.
    Запържете лука в олиото, след това добавете брашното да се запържва и то, после добавете предварително разбитите заедно вода и яйце, добавете сол на вкус и сервирайте. Може да добавите и към порцията две филийки от евтиния хляб на Корнелия Нинова.
  • 18 Зеленски

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахах":

    Всеки месец превеждаме пенсии и помощи по сметките на Украинските граждани

    Коментиран от #22

  • 19 НАП

    31 0 Отговор
    Ами авантата свърши. Ако не искат да работя, за да се изхранват, да се върнат обратно в Укрия. Нали Зеленски пред ден получава милиони я от ЕС, я от САЩ. Тука няма пари за нас, аре стига вече кърлежи. Имаме си!!!
  • 20 ЕК в това число и България

    24 0 Отговор
    плащаме само за легла. Тези хотелиери се съгласиха на 15лв на човек на ден. Това е! Стига с това изнудване. ЕК ни предупреди да интегриране тези, демек да се хващат на работа, а не да се шматкат по цял ден иначе спират и тези 15 ле на ден на човек. Казаха им да си намират работа!
  • 21 Да, бе

    30 0 Отговор
    В България няма украински бежанци, а само нагли украински туристи...
  • 22 Да си купуват

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зеленски":

    храна, а да не чакат на бедните българи
  • 23 Защо тези урки

    21 0 Отговор
    не се разходиха един ден с предкъпите си коли по селата във Видинско и да поискат пари от бабите там. Да си продават джиповете и да ядат.
  • 24 Наглостта на бг хотелиер

    14 1 Отговор
    В действие.
  • 25 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    23 0 Отговор
    Имат пари щом карат само расови джипове.
    Скоро обраха инкасото на Ринга,
    Отидете по черноморието да видите как живеят и как са облечени.
    Днес в магазина на черен петък 20% бяха украинци.
    Пазаруваха като за последно.
    Нашите хора ако пазаруват за 50лв, те за три пъти повече, от къде толкова пари?????????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ха ха

    10 0 Отговор
    Проблемът си е техен. Те ги натискаха да стачкуват, за да останат в хотелите им. Сега нямало пари. Да се оправят сами.
  • 28 скрипторий

    4 0 Отговор
    " 10...Когато бяхме с вас, ви дадохме такава заповед: „Който не иска да работи, не трябва да яде“.

    11 Чуваме, че някои от вас са мързеливи, нищо не правят и се месят в работите на другите. 12 Заповядваме на тези хора и ги умоляваме заради Господ Исус Христос да се трудят кротко и да печелят собствения си хляб. " Второ послание на св. ап. Павла до Солуняни,ГЛАВА 3.
  • 29 куку

    1 1 Отговор
    вече няма 40 лв малко по спокойно вие като сте отворени тук в чата защо не им давате по 1000 лв украйнките нали много знаете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол