Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 16:40 2 388 18

Удължиха срока за заявка за безплатно саниране на жилища

  • саниране-
  • план за възстановяване и устойчивост на република българия'

Средствата за това са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост

Напоследък всяка седмица Министерството на регионалното развитие (МРРБ) произвежда по някой нов документ, свързан с програмите за саниране на блокове и на обществени сгради. Последните новини са свързани с указанията за кандидатстване съобщи "Сега".

Срокът за приемане на заявки за "безплатно" саниране за жилища се удължава до 31 май (вместо 31 март) догодина, предвижда проект, който МРРБ е пуснало за обществено обсъждане. Става дума за възможността обствениците да кандидатстват за 100% безвезмездно финансиране. Тя е заложена като кратък преход (етап 1) към новия модел (етап 2), при който обитателите на сградите ще трябва да участват със собствени пари, като поемат 20% от разходите по обновяването. Безвъзмездните средства и за двата етапа са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Целта на тези инвестиции е да се намали прахосването на енергия в сградния фонд.

Насоките за кандидатстване са 52- страничен документ, който разяснява кой има право да кандидатства, какви подобрения в сградата се финансират, какви са праговете и таваните на разходите, какви са изискванията за енергийно спестяване и т.н.

За всяка община е определена максимална стойност на безвъзмездната финансова помощ, която тя може да получи за сгради на своята територия. Например за София МРРБ предлага "таванът" да е 150 млн. лева, за Пловдив, Варна и Бургас - 80 млн. лева, за други 40 по-малки градове - 30 млн. лева. Предвидено е финансиране и за 212 общини, попадащи в "селски райони". В тази група, за която общото финансиране за саниране на жилища не може да превишава 15 млн. лева, влизат и курортни градове като Банско, Несебър, Приморско, Созопол, Поморие, Балчик и др.

Безвъзмезните средства по Националния план за възстановянане и устойчивост са за саниране само на "многофамилни сгради". За еднофамилните къщи също ще има безвъзмездни помощи, но по оперативната програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г., която е пратена в Европейската комисия за одобрение.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 1 Отговор
    И кога ще върнат вложените пари на собствениците? Когато инфлацията ги изяде ли?
  • 2 Гост

    21 0 Отговор
    Вярно ли е, че първо собствениците си плащат за енергийно обследване и паспортизация, по 12лв/кв, заедно с общите части, и АКО ТЕ УДОБРЯТ ЗА ПРОЕКТА, ти ги възстановяват, ако не - пиеш една студена? Тази паспортизация не мина по стандартния ред, та сега я мъчат през задната врата, покрай примамката със санирането.

    Коментиран от #11, #18

  • 3 ежко

    16 0 Отговор
    Безвъзмездни средства плащани от целият народ и половината откраднати от политиците!

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор
    Санирането ви е лъжа и измама.Само цапате с теракол и стереупор и после трябва някой като мен да чисти и да подновява с цветя ос....ното от вас.
  • 6 Тома

    17 0 Отговор
    При санирането ако някой материал струва 10 лв.те го пишат най малко 100.Българска работа
  • 7 Чакат

    13 0 Отговор
    милионите за грабене !
  • 8 Матей преображенски

    16 1 Отговор
    С годините се доказа,че това е дълбокомудрена корупционна схема с разни вариации.Какъв е тоя план за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ,значи сами признават,че държавата е порутена за да им нужда от възстановяване,от кого е порутена не се споменава пък хептен.Уловката с безплатния обяд е много куха,та дрънка,нали трябва в капана за мишки да виси малко сиренце.Колко милиарда опаткаха за десетина или повече години,чет нямат,и не кандисват,грабят държавно,грабят частно,всичко наред.Самото кандидантсване било с дебело капаро,това май старателно се крие от публиката.
  • 9 МНОГО САНИРАТЕ , МНОГО КРАДЕТЕ

    10 1 Отговор
    МНОГО ДАЛЕЧ ЩЕ СТИГНЕТЕ - В СИБИР , МРЪСНИЦИИИИИИ !
  • 10 СТИРОПОРА НЕ Е САНИРАНЕ

    12 0 Отговор
    МРЪСНИ ПРЕСТЪПНИЦИ !
  • 11 Биби

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Вярно е, но цените са различни - 5-6 лв. на кв.м.

    Коментиран от #14

  • 12 ДАВАТ ПАРИ НА ТЕХНИТЕ СИ ФИРМИ ЗА ОБСЛЕД

    19 0 Отговор
    ВАНЕТО КОЕТО Е МЕНТЕ ............ . КАКВО ОБСЛЕДВАТ ЗА 15 ЛЕВА НА КВ. М.? НИКОЙ НЕ ЗНАЕ - ТОВА СИ Е ЧИСТА КРАЖБА ОТ СЪЩИТЕ ГЕРБАВИ КРАДЦИ !6343

    Коментиран от #15

  • 13 БРАВО

    9 0 Отговор
    Вместо да инвестираме 2-3 милиарда в АЕЦ Белене и вече да се е изплатил половината, инвестираме в стиропор. Щото ще си затваряме ТЕЦовете и поне да ни е малко по-топло докато сме на тъмно. Но важното е че няма да зависим от руско ядрено гориво!
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Биби":

    Аз проверих при познат, каза 8 лв за паспортизация и 4 лв обследване. Може и да съм разменил местата, но цифрите бяха това. А след нова година се очаква поскъпване, така каза.
  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДАВАТ ПАРИ НА ТЕХНИТЕ СИ ФИРМИ ЗА ОБСЛЕД":

    Вярно ли е, че при обследването, преди да те УДОБРЯТ, може да те накарат да смениш или отремонтираш стар асансьор, пакет тръби за вода, за парно и други неща, заради които не пасваш по процедура и няма да те приемат по програмата заради тях? Вярно ли е, че отстраняваш забележките със собствени средства, които не се възстановяват от програмата? Вярно ли е, че ако не се съобразиш със забележките в срок, не стигаш до програмата и направените разходи си остават за теб?
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "ежко":

    Накратко, по-добре да се намали потреблението на енергия с цената на 1-2 милиарда за саниране, отколкото да се изграждат нови алтернативни енерго-мощности за 5-10 милиарда и то в ущърб на екологията. И в двата случая разходите ще ги плаща държавата, т. е. всички ние...Може да се помисли, как при санирането да се игнорират прищевките на разни "куковци" ...като тоя архитект-министър.
  • 17 шири

    3 0 Отговор
    Когато правихме събранието на входа за санирането,ни казаха,че ще плащаме за енергийно обследване и паспортизация по 300 лева на апартамент. Ако не ни одобрят за саниране,300-те лева нямало да ни ги върнат. Т.е.замисля се един голям грабеж на хората в панелките. Някой от обкръжението на министър Шишков ли го е измислил това? Чиновниците му да шишкавеят,а платците да преглъщат на сухо от глад и жажда. Българска работа!
  • 18 Дуньо простия

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    То това е повече от ясно. Ама хич не ми е ясно, за какво ще се издава тоя технически паспорт, и какви характеристики ще пишат вътре, като при едно евентуално саниране след това, те ще се променят. Все едно да си извадя нова лична карта, и след ден-два, да си направя пластична операция на лицето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове