Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 15:35 1 209 32

Мустафа Карадайъ:Драма в парламента няма, има народни представители в истерия

  • дпс-
  • конституция-
  • народни представители

Ако има нужда да защитим Конституцията и законите в страната ще призова всички отговорни български граждани и най-вече симпатизантите на ДПС, каза партийният лидер

"Драма в парламента не гледаме. Виждаме народни представители, които са в истерия", това е позицията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по повод скандалите в НС за Изборния кодекс и 15-часовото заседание на депутатите в петък, цитиран от bTV, информира пресцентърът на ДПС.

"Основният въпрос е защо са в истерия. Ние дадохме нашия отговор от трибуната на НС, като посочихме факти за разминаването на данните от физическите носители и електронния вот. Истерията е разбираема", каза Карадайъ.

В четвъртък той даде два примера от сайта на Централната избирателна комисия. Първият е от секция в Трявна. Там броят контролни разписки, разпечатани от машината е 229, броят положени подписи в избирателните списъци - също. Но потвърдените гласове от машинното гласуване са с два по-малко - 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, то се различават от електронните гласове.

Във втория пример контролните разписки и положените подписи са 349, но броят потвърдени гласове от машинното гласуване е с един повече – 350.

По повод връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване наравно с машините лидерът на ДПС заяви, че има хора, които са притеснени дали ще се справят с този вариант на машинен вот и затова не отидоха до изборните секции.

"Чухме от истериците изказвания за морал. Съгласно Конституцията всеки български гражданин има право на глас. В Изборния кодекс пише, че гласуването е задължително. Технологията, с която ограничават българските граждани да гласуват, за тях е морал", възмути се Карадайъ.

Детската им мечта е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да бъдат следователи. Ние сме народни представители и трябва да се водим от интересите на народа. Не да ограничаваме правата му. Ако тръгнем да решаваме един проблем, това не значи да създаваме друг, подчерта лидерът на ДПС, като припомни, че Движението от 2014 г. призовава за въвеждането на сканиращи машини на изборите, каквито ползват най-развитите демокрации в света – САЩ и Великобритания.

"При този модел хората гласуват както досега – с хартиена бюлетина, която пускат в скенер. Ако тя е правилно попълнена, устройството я пуска в урната. Ако ли не, я връща за поправка. Накрая машината разпечатва протокол. И така има пълно доверие в изборния резултат", каза лидерът ан ДПС.

Хартиената бюлетина е в полза на гарантиране правата на българските граждани, както са разписани в Конституцията на страната, каза Карадайъ като подчерта, че не може гласуването е задължително, когато се ограничава възможността за вот.

По повод подвижните избирателни секции председателят на ДПС коментира, че в Изборния кодекс е посочено как те могат да се образуват за хора с увреждания или трудно подвижни граждани по преценка на личния лекар. Образуват се със заповед на кмета на съответното населено място.

"Никъде в Изборния кодекс не е записано, че демократичната полиция, съгласно указания на политическото ръководство, може да се превърне в политическа милиция, да вземе избирателните списъци и да обикаля от къща на къща българските избиратели, припомни Карадайъ случаите на милиционерски тормоз по време на изборите през юли и ноември 2021 г. В резултат съдът приема всяко обжалване на тези действия. Само този, който не е завел дело срещу милицията в съда, не е спечелил", подчерта той.

"Трябва да направим проверка в НОИ колко български граждани са в неравностойно положение. Мисля, че са около 600 000. Има една класическа партия, ДПС, която се опитва да изпълни закона и да даде на тези хора възможност да гласуват с подвижни избирателни секции", заяви още Мустафа Карадайъ.

Той коментира и информацията, че в община Стамболово над 50% от хората са гласували с подвижни секции, Карадайъ отговори: "Поздравления. Къде е упрекът? Благодаря на всички български граждани, които са гласували за ДПС. Ние гарантираме и защитаваме правата на хората. Не виждам никакъв проблем".

"Ако има нужда да защитим Конституцията и законите в страната – защото ние сме платили много висока цена за защита на демокрацията, ако е необходимо, ще призова всички отговорни български граждани и най-вече симпатизантите на ДПС. Очаквам много повече от 20 000, защото демокрацията е ценност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността", допълни Карадайъ, коментирайки възможността за организиране на протести в защита на правото на избор за начин на гласуване.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    19 14 Отговор
    В истерия обикновенно изпадат русофилите!

    Коментиран от #24

  • 2 Асен Кризата

    16 19 Отговор
    ПП сме в голяма кризаааааааа!
  • 3 Гост

    27 12 Отговор
    В парламенто има мафия - герп, дъпъсъ и бъсъпъ
  • 4 Дааа

    22 10 Отговор
    Излизе сикаджийската мутра след като неговите лейтенанти Деса дуловска, пкп бичето му докладваха, че недейcтвителните хартиени бюлетини и "технически сгрешени" протоколи са довели до победата на мафията дпс-герб-бсп и заяви "Пак бихме".
  • 5 Само питам

    27 11 Отговор
    Ти идиот ли си?

    Само малоумник може да повярва на Свиленски,
    че Кирил Петков държал в джоба си кода за машините за гласуване!

    Но лъжата е силно оръжие на комунистите!
    А на комуниста Борисов
    бръщолевенето и лъжата е най-силното оръжие!

    Къде е правителството му,
    което комунистът Борисов
    обеща преди изборите?

    Ще си отговорят ли на въпроса?
    600 000 малоумника,
    гласували за идиота Борисов!

    Коментиран от #10, #31

  • 6 Ментата

    21 4 Отговор
    истеряса тотално , откакто се пихендри на стола за Председател на НС , реши , че е пораснал с 1/2 метър и направи куп нарушения в интерес на грабливото трио !
  • 7 Специални

    11 20 Отговор
    Поздрави за Кире и Ристе , с песента " Пътнико свиден " !
    -От ГЕРБ и компанията

    Коментиран от #21

  • 8 Ами да

    9 20 Отговор
    Не ми е особено симпатичен, но в случая е прав - нека да е възможно гласуването и по двата начина, и всеки да си избира !

    Коментиран от #11

  • 9 Български

    19 9 Отговор
    Тоя има много ниско интелектуално ниво.
  • 10 Тоя

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Може и да не е идиот , но ти - определено си !
  • 11 А майка

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ами да":

    му , не една , а две къщи за гости с европейски пари !
  • 12 ха ха

    10 6 Отговор
    Очаквам много повече от 20 000, защото демокрацията е ценност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността" / май му се иска да повика и армията в защита на демократичните ценности в чекмеджето , и това не е хистерия
  • 13 Чочи

    16 4 Отговор
    Като говорим за конституция......ДПС,законна ли е?

    Коментиран от #25

  • 14 а ъъъ

    16 6 Отговор
    Кой го направи депутат този трудноговорещ български незнам.

    Коментиран от #20

  • 15 Бамбука

    14 2 Отговор
    В един град разлика с два гласа, в друг с един. Комшу, както ще кажеш за близо половин милион мъртви души при хартиената бюлетина ? Турците имат една много силна, но правилна дума - мекере !
  • 16 Тома

    18 3 Отговор
    Този който работи за турските служби щял да защитава българската конституция.Мууухаха
  • 17 Красимир Петров

    15 3 Отговор
    Най-вредната в историята на България-мафиотската структура ДПС.Който и да ни управлява,той винаги е бил зависим от ДПС.
  • 18 Българка

    12 1 Отговор
    Върхушката на ДъПъС-ото е раково образувание в българската държава. И не ме интересува мнението на небългарин с родина-майка Турция. Съветвам Карата да научи българския език, а не да размахва пръст с нечленоразделни речи
  • 19 касапа

    8 2 Отговор
    този апаш много взе да се отваря,алкохолика от росенец скоро ще му вземе зелката
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дядо николай

    11 3 Отговор
    Тоя на какъв език говори - не му разбирам?!
  • 23 ПСР

    11 2 Отговор
    Днес беше"събеседник на Цънцарова.
    Такова випиющо нахалство,като неговото не бях виждал.Засенчи своят Полубог от Сараите.
  • 24 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Тъй ли било бе, ага! Май много си се наплашил от русофилите. Сакън, да не ти отнемат секциите в Истанбул.
  • 25 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чочи":

    Следващият въпрос, моля.
  • 26 Гост

    5 1 Отговор
    Прави въпрос за два гласа артък, докато десетки хиляди са гласували без да знаят.
  • 27 Минева

    5 3 Отговор
    Българският парламент не ти е бащения, фес!
  • 28 Крадладайь

    4 3 Отговор
    Абе нагъл и простоват нахалник Аго, я кажи колко българския народ ви обича и харесва дпс-то в северозапада, където преди нямаше и един глас за вас, а и сигани няма в тези села. След 32 г грабене на народа, докаран до просешка тояга се случва така, че там сега стигат до 30-40 % гласували за 50-те лева. ДПС е престъпна организация и е свързана с всички мафии: горска, земеделска, енергийна, абе навсякъде където дпс мафията е проникнала.
  • 29 Пак ли този нахален и гаден

    4 4 Отговор
    грабител на българи и мюсюлмани. Тази противоконституционна партия, създадена от КГБ и турските служби е за разоряване на страната и те грабят и разсипват държавата с оправдание за някакви
    "права и свободи", които в родината-му -майка отдавна да са в панделата или да са изчезнали.
  • 30 шопендар

    2 2 Отговор
    драма в парламента няма,гласуваха си големи заплати,и не ги интересува че драмата на народа е страшна,ЗАРАДИ ТРИ ГОДИНИ БЕЗВРЕМИЕ,БЕЗХАБЕРИЕ,И ДЕПУТАТСКО БЕЗСРАМИЕ
  • 31 Тц тц тц

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Пак халюцинираш комунисти...Няма комунизъм в България.Напиши си го на някакъв лист.
    А когато Кирчо е казал това си е имало свидетели.Кирчо сам си е признал,защото е будала.
  • 32 Ех ,нещастник!

    0 1 Отговор
    Заради такива като теб,Доган и Данчо Ментата,хората мразят ДПС!Какво току развяваш етническата карта!Аз не знам кой е в истерия!Я се погледнете!От 2 г не сте на себе си!Защо ли?!Врътнаха ви малко кранчето!Няма по-големи наглеци от вас!Ще се задавите от алчност!"Големите политици"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове