Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 14:45 1 194 25

Смилов за манипулирането на вота с хартиени бюлетини

  • даниел смилов-
  • манипулиране-
  • вот-
  • хартиени бюлетини

Основната причина да се иска връщането на хартиената бюлетина е желанието за манипулиране на резултата с нея по познати схеми

Смилов за манипулирането на вота с хартиени бюлетини - 1

"Основната причина да се иска връщането на хартиената бюлетина е желанието за манипулиране на резултата с нея по познати схеми."

Това написа в социалните мрежи политологът доц. Даниел Смилов. Той онагледява тезата си с пример от една софийска секция от Факултета по време на местни избори през годините. Той обръща внимание: "това е софийска секция - да не говорим за отдалечени краища на страната":

Обърнете внимание на недействителните бюлетини, които на моменти надминават 50%. Така е в много подобни секции, като вариацията е между 0% невалидни в някои години и 70% в други. Също така има систематичност при победителите, които в рамките на страната в подобни секции са ГЕРБ и ДПС:

"...секция № 254611062, Факултета. На изборите през 2007 година избирателите са 750 души, от тях гласувалите са 362, а недействителните гласове са повече от половината гласували или 195 невалидни бюлетини. Очевиден е печелившият кандидат за кмет Бойко Борисов със 114 гласа, а Мартин Заимов е подкрепен от 10 души...

Четири години по-късно в същата секция избирателите са се увеличили до 810, от които 333 са упражнили своето гражданско право. Недействителни гласове -115. От всички гласували 74 са пуснали своя глас в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, а 52 души са подкрепили Георги Кадиев, който е кандидат на левицата. За общинска листа са гласували 331 избиратели, а недействителните бюлетини са значително по-малко или 31. Победител е партия ДРОМ със 188 гласа, а Коалиция Евро София е получила второто място със 75 гласували.

Същата секция през 2015 година избирателите по списък са 948, от които гласували са едва 139 души. Отново е висок броят на недействителните гласове- 51. Кандидатът на ГЕРБ получава 70 гласа, а Андрей Георгиев, издигнат от ДПС, е получил 9 гласа. Точно 139 са гласували и с бюлетина за общински съветници, но недействителни са 58 от всички подадени бюлетини. От общият брой на получени действителни гласове в конкретната секция 54 са за листата на партия ГЕРБ, а 12 за ДПС.

Последните проведени местни избори през 2019 г. избирателите са 910, а упражнилите своя глас 292. От всички гласували 207 са подкрепили досегашният кмет Йорданка Фандъкова, а едва 10 са гласували за Мая Манолова. На проведения втори тур само седмица по-късно избирателите вече са 905, а 340 от тях са се мотивирали да отидат до избирателната урна, 49 са недействителните бюлетини. Отново се повтаря високият резултат на кандидата на ГЕРБ е той печели 256 гласа, 24 избиратели са подкрепили независимия кандидат Мая Манолова. По отношение не гласуването за общинска листа, резултатите доста приличат на тези за кмет, а именно 292 гласували, от които 160 са подкрепили ГЕРБ, а 8 ДПС."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    18 17 Отговор
    Основната причина за нежеланието за връщане на хартиената бюлетина е желанието за манипулиране чрез флашките.
  • 2 Еднакви са

    9 8 Отговор
    Едните манипулират софтуера, другите хартията. Борбата е кой да държи инструмента за манипулация.
  • 3 Ели Енчева

    8 1 Отговор
    Софийска секция от Факултета по какво? По журналистика ли? Секция в квартал "Факултета" е може би.
  • 4 Българка

    14 14 Отговор
    Цитирани са цифри от избори във Факултета, и??? Какъв е извода г-н Смислов? Аз ги виждам така, неграмотни хора са задраскали нещо в бюлетината и тя е станала невалидна. Грамотните, са предпочели ГЕРБ, къде е драмата, къде е фалшификацията??

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Българинът е много

    14 14 Отговор
    поста овца, 30 години му фалшифицират хартията не разбра това, сега един Тиквоч от бустана му каза за "флашка" и веднага започна да разбра от техника, много чудно, 30 г. не разбра за простата хартийка сега веднага разбра от техника и това ако не е КОНТРОЛ над прости тикви какво е ?
  • 6 Благой

    15 3 Отговор
    Значи този вот който ни устройва той не се манипулира само другия е манипулиран . ЛОГИКА
  • 7 Ха ха ха

    15 9 Отговор
    Ами по твоята логика смиловче , вие също държите на изцяло машинно гласуване ,в желанието си за манипулации по флашчиците .
  • 8 Хахаха

    13 5 Отговор
    Не виждам какъв е проблема с връщането на хартиената бюлетина? Освен за СИК-овете - там ще пада работа. Все пак вота ще е смесен - и машинно и с хартия, кой както иска да гласува. Така е редно.
    Не виждам защо е този вой, а и най се дразня на представянето - "Машина или хартия?" по предаванията. Защо не изписват истината - "И ДВЕТЕ"? Явно "някой" много се страхува, че няма да може да ЗАДАВА (ИЗПИСВА, НАПИСВА, ОПРЕДЕЛЯ - кой както иска така да си го нарича) ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ. Явно този/тези някой/и виждат, че са аут от следващо НС, при действително отчитане на гласовете. И да си дойдем на думата.... кои надигат най - много вой срещу връщането на хартиената бюлетина и смесеното гласуване, а не както го представят - "премахването на машинния вот"?
  • 9 анонимен

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Това не е за разбиране от малограмажни кратунки които се смятат за българки. Все пак човекът ясно доказа но за стадна овца резонно е неразпознаване на фалша !
  • 10 ФакТ

    15 8 Отговор
    А вашето желание какво е , да се гласува само с машина , та да ви е по лесно фалшифицирането , щото да купиш хартиен вот трябва да плащаш на стотици хиляди , а да купиш машинен вот , просто ти трябва да притежаваш само един специалист по софтуера .....
  • 11 Хахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Грамотните предпочели Герп, хахахахахахах. Грамотни като вожда си едникник ли хахахахаха

    Коментиран от #20

  • 12 Бедна и пRоста

    6 5 Отговор
    нация, много разбираща от флашки, софтуери, машини от каквото и подскажат "КОНТРОЛНИТЕ И ОРГАНИ" от това разбира, само не разбира от бедност и корупция ?
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор
    Дълбоко уважаеми Даниелчо, .................... не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!! След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по монитора, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
    Нaкрaткo: глacувaнeтo c мaшинa e ПРOCТAЩИНA, КAКТO И ЧAЛГA-КУЛТУРAТA прoпoвядвaнa oт шeбeкa Cтaниcлaвчo...

    Коментиран от #14

  • 14 анонимен

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Как бе империалисте, не ти ли е достатъчно, че ти контролират мозъка та търсиш още начини за контрол, или искаш да ти контролират и навеждането и мишкуването ? Кой договори тези машини и кой искаше машинното гласуване, а сега го критикува и маскари ? Сега биле "мадуровки" преди бяха германски, но след изборите станаха "мадурки" и грешници, преди нямаше никакви опасности при тях за фалшифициране, но сега вече всичко може да им се програмира ? Вие толкова прости ли сте, че все някой друг трябва да ви контролира разума и да му повтаряте като папагали глупостите ?
  • 15 Това са ГЕРБ и ДПС

    5 5 Отговор
    Ако не фалшифицираха изборите нямаше да управляват 12 години, а щяха да изчезнат още след първите две.
  • 16 Не познавам

    5 6 Отговор
    човек, гласувал за ГЕРБ. От къде им идват тези проценти - само от фалшификация.

    Коментиран от #22, #25

  • 17 Цуца

    4 4 Отговор
    Никога повече хартиени бюлетини!!! Нима не помните как цели чували с хартии бяха захвърлени на боклука, как се анулираха ”невалидни” бюлетини! Хаосът създаден при ”броенето” и безобразните неграмотмно птредставени протоколи... Там където е пипнала ръка, чакайте ИЗМАМА. Затова е целият вой против машините! Сещам се за един виц (в заключение) в БГ само децата се зачеват без ръчна намеса
  • 18 развеселен

    5 1 Отговор
    Статийка № 18 в подкрепа на машинките и против хартиеният вот ?! В подкрепа на обратната теза - 0 (нула) !!! Изобщо - боят настана , тупкат сърца ни ! Ето на това му се плурализъм , обективност , невзимане на страна , журналистическа етика и пр. !!! Браво бе , ФАКТИ !!! Да се надяваме , че Прокопи ще бъде доволен от вас. А ние , ние се забавляваме .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Грамотните от Факултета, ти да не се засегна ??
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Психo от Курило

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Не познавам":

    Хихихиииии, измислете нещо друго, тоя лаф е за ПП!
  • 23 Анонимен

    0 3 Отговор
    Лошо или хубаво, но бойко поне управляваха с дпс и бсп, а сега стана по зле. ПП са млади. Много трябва да извървят да стугнат бойко. Печен си бе, но е вече преуморен, а и си постигна целта, парите. Щерка му и внуците му няма да работят цял живот. Плюете по Цветанов, може да е крал, но е умен и добре се справяше с цвета к. Народа страда. Не всички, но започнаха от терасата да гледам ровещи хора и търсещи храна явно. Никой не мисли за бедните хора, а следва.
  • 24 Гражданин

    2 1 Отговор
    По близо сме до Турция. Много бедни и богати. Плюехме по бай Тошо, но имаше социална политика и просещи гладни хора нямаше. Някои хора заПочнаха да ровят в кофите за боклуци.
  • 25 Ти да видиш

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Не познавам":

    А сигурен ли си, че не си объркал "ГЕРБ" с "ПП" в коментара си. Защото много хора не познават такива, гласували за Продуктовото Позициониране, или каквото всеки сам си избере за ПП - в народния фолклор има доста материали по тази тема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове