Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 21:31 6 793 26

Пробив: В Швеция променят мнението си за влизането ни в Шенген

  • швеция-
  • шенген-
  • парламент

Социалдемократите се присъединяват към правителството за даване съгласие България и Румъния да бъдат приети в безвизовото пространство

Социалдемократите, една от двете партии в управлението, противопоставила се на разширяването на Шенген с България и Румъния, промени позицията си и ще даде подкрепата си властите в Стокхолм да подкрепят такова решение, съобщи "Дневник".

Заедно с десните евроскептични Шведски демократи, представители на партията не бяха съгласни със състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност в тези страни. Но съгласието на социалдемократите осигурява мнозинство в Рикдсага (парламента) на Швеция, когато това предложение бъде внесено от правителството.

Причината е, че кабинетът е представил на депутатите от комисията но правосъдие набор от мненията на различни власти по този въпрос. Социалдемократите бяха заявили, че не им е било позволено да видят анализите на съответните власти за ефекта от падането на паспортния контрол на вътрешните граници на България, Румъния и Хърватия.

Ардалан Шекараби, говорител по правните въпроси на Социалдемократите, е казал днес, цитиран от обществената телевизия SVT, че "изглежда властите нямат нищо против разширяването и в този контекст сме готови да застанем зад шведската позиция за разширяването на Шенген, така че България и Румъния да влязат".

Шекараби допълва, че партията ще продължи да се противопоставя на предложенията на ЕС, ако те не взимат предвид сериозни анализи за въздействието им върху шведските интереси: "Това ни изискване към правителството ще важи по всички въпроси, свързани с ЕС".

Той е напомнил, че тази позиция е особено важна, защото от 1 януари Швеция поема ротационното председателство на Света на ЕС и в следващата половин година трябва да се следи кое е важно за страната в по-широк контекст, а не само дали председателството е преминало успешно.

Гласуването се очаква на последното за годината заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието в ЕС на 8-9 декември. Шведският министър изглежда ще се яви на срещата с одобрение от парламента, като засега не е ясна позицията на Нидерландия и Австрия, а има съмнения и за тази на Дания.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е ход на шведите

    29 5 Отговор
    за да ги пуснем в НАТО!

    Коментиран от #3, #7, #19

  • 2 честен ционист

    8 5 Отговор
    По-точно добре, че беше турската делегация от оня ден, та да се разберат нещо за ваша сметка.
  • 3 швед от Лом

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Това е ход на шведите":

    Вие турците ли?
  • 4 ха сега де!

    15 3 Отговор
    " Факти - Анатоли Стайков
    25 Ноември, 2022 21:33
    Новина! България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година "

    Сега този автор какво наказание ще получи затова, че бърза като пале пред майка си?

    Коментиран от #6

  • 5 Госあ

    22 3 Отговор
    Всичко супер, но пак холандците няма да ни пуснат. Евтин цирк.
  • 6 Винкело

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ха сега де!":

    Че кво е излъгАл Анатолий Удивителната? В края на ноември писАл, че нема влезнеме таа година.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    13 10 Отговор
    Копейкин разпуска Възраждане..
    Призовава симпантизантите си: спасявайте се в Русия...
  • 9 ха сега де!

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Винкело":

    Абе знаеме, че пред винкело всички са равни, но защо го е писАл като нЕма хабер ит нещата? ОмръзнА ни да четем гадатели де никога и нищо не познават!
  • 10 __!__

    12 8 Отговор
    Германия и Франция не ни искат,тези шведите и холандците просто казват каквото им заповядат големите началници.Всички сте пълни лицемери и долни корумпета.
  • 11 Селяк

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "73737":

    Поправка! Не от 2г, ами управляващите от 33г са със женски топки.. Дай пример с управляващи които са защитили български интерес за последните 33г?
  • 12 Перо

    11 2 Отговор
    Калинката,начело на гранична полиция е по-важна от Шенген и мигрантите,които ни превземат и реекспортираме за Западна Европа! Шенген,през крив макарон!
  • 13 Мдаааааа

    16 0 Отговор
    Ако имаше мъже в нашата политика отдавна да сме приети в Шенген. Постоянно налагане на Вето на всички решения на ЕС докато не ни приемат в Шенген. Особено на инициативи на Холандия, Австрия и Швеция. Те Шведите ще искат сега нашия глас за НАТО и затова си промениха решението. Народа го е казал - Бий, за да те уважават!
  • 14 От Нидерландия

    7 10 Отговор
    В Шенген през крив макарон! В територията гъмжи от руски шпиони!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Асан

    7 2 Отговор
    Шведи сме от Максуда 🇻🇳🤣🇹🇷
  • 17 Надявам се

    1 5 Отговор
    Че България ще е цяла И ФЕДЕРАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНИЯ СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕТНА ГОРА а Българския президент ще запази ПРЕСТИЖНИЯ ПОСТ НА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ А НЕ да стане КМЕТ НА село БЪЛГАРИЯ С ПРЕВИКВАНЕ ОТ ЕВРОПА И САЩ ДА МУ КАЗВАТ КАКВО ЩЕ ДА ПРАВИ. ПРЕЗ ВРЕМЕТО БЪЛГАРИЯ Е УСПЯЛА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ДА КАНДИДАСТВА ЗА ШЕНГЕН И ЕВРО.
    ТОВА КОГАТО ГН - ДРУГАРЯ ТОДОР ЖИВКОВ ПОДАВА МОЛБА ЗА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ 16 РЕПУБЛИКА НА СССР А ВАЛУТАТА ДА Е РУБЛА.
    ПИТАМЕ СЕГА КЪДЕ Е СССР ???
    КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ АКО БЯХМЕ 16 РЕПУБЛИКА
    ДРУГА ВОЙНА КАТО УКРАЙНА.
    КАКВО СТАНА С РУБЛАТА ???
    КОЛКО Е ИНФЛАЦИЯТА СССР???

    От тук натам КАКВО ЛИ СЛЕДВА
    КЪДЕ Е ТОВА ОБЕДИНЕНИЕ ЕВРОПА КЪДЕ ЩЕ ИЗМИСЛЕНАТА ВАЛУТА ЕВРОТО
    КЪДЕ ЩЕ Е ЕЦБ СЛЕД КАТО СЕ Е НАБУТАЛА С ТРЕЗОРИ БОНД - ДЦК НА ФАЛИРАРИ ДЪРЖАВИ
    И ЗАДЪЛЖЕНИЯ КОЙТО БЪЛГАРИЯ ТРАБВА ДА СЕ НАБУТА. НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ИСКАТ ДА НИ НАБУТАТ С ВСИЧКО
    ДА НЕ СМЕ ПЪРВА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА ДА НЕ СЕ ОБЕДИНИМ С МАКЕДОНИЯ НЕКА ТЕ МАКЕДОНИЯ
    ДА МИНЕ В ЕВРОПА
    НЯМА НИЩО МЕ НИ СТРЕЛЯТ КЛУБОВЕТЕ.
    НИЩО ЧЕ НИ КРАДАТ
    НИЕ СМЕ ДОБРЕ НЯМА ДА КАЖЕМ СТИГА И ДА СЕ ЗАЩИТИМ.
    НЯМА ДА ЗАЩИТИМ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС НА ИЗНОС НА ЛУКОЙЛ ОТ $350 МИЛИАРДА ГРУБА ПЕЧАЛБА НА ГОДИНА. КОЛКО ЛИ ПОМОЩИ ЗА БЕДНИ
    ЗА ВЪОРЪЖЕНИ И ПОЛИЦЕСКИ ЗАПЛАТИ НОВИ ПРОЕКТИ СА
    ЕВРОПА КАЗА НЕ ЗАЩО ЛИ
    ЗАЩОТО НЯМАМЕ КОЙ ДА НИ ЗАЩИТИ
    А ПЛАЩАМЕ МНОГО И НА ВСЕКИ.

    Коментиран от #20

  • 18 Нощен.

    2 9 Отговор
    Какъв “шенген” бе младежи?
    Вие знаите ли? Разликата м/у сръбската и българската митница? По-вероятно е Сърбия да влезне първа🫣😂😂😂
  • 19 Хахахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това е ход на шведите":

    Другар, България вече разписа влизането на Швеция в НАТО! Само Турция и Унгария все още не са.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ном 1

    3 6 Отговор
    Турция и Унгария никога няма да пуснат Швеция и Финландия в нато
  • 22 Ном 14

    10 1 Отговор
    Холандия- 4 тона кокаин на пристанищата на ден!!!!!!!! и тези боклуци ще коментират България със ЗЛАТЕН ЛЕВ в швейцария
  • 23 Мнение

    2 4 Отговор
    Дори и да ни вземат в Шенген не отговаряме вече на 3 от 4-те условия за присъединяване в еврозоната хихи.Доскоро беше само едно.Кеф.
    Онзи искат да ни вкарат в еврозоната дори с риск да плащаме чужди заеми само и само да гарантират,че България няма да мърда от ЕС.Не е ли психопатско това?Задължават следващите поколения.Не че толкова са пририпали да им се стопяват от инфлацията богатствата при прехода,а за задължат следващите да не мърдат.Не сме тръгнали да "мърдаме",но не е редно тяхното.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СЛОНА

    2 2 Отговор
    КАКВО НИ ГРЕЕ ШЕНГЕН???
  • 26 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Променили са позицията разбира се, защото или Урсула, а може би големият брат на РБ са ги натиснали. ЕС няма желание да ни пусне в Шенген докато не се оправи проблема с мигрантите и граничната бразда. Страхуват се! Казал съм: Връщане на гранични войски, заставата, граничари, граничарски кучета и необходимите съоръжения за граничната бразда, така както беше при социализма. На времето пиле не можеше да прехвръкне ,какво остава за човек. Това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове