Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 18:44 1 579 26

Росен Христов: От самия меморандум не е ясно какво е трябвало да прави "Джемкорп", и аз се опитвам да разбера

  • росен христов-
  • джемкорп-
  • меморандум-
  • яснота

 „Начинът на подписване на меморандума – не е минало нормалното съгласуване през службите на Министерството на енергетиката и останалите министерства. Това прескача цялата структура и се подписва – това е нарушение. Че се подписва от министъра на енергетиката от името на България, без да е упълномощен за това. Защо ни е необходима компания, която да развива енергетиката? Това е работа на министерството. Това също ме притеснява", обясни енергийният министър

Росен Христов: От самия меморандум не е ясно какво е трябвало да прави "Джемкорп", и аз се опитвам да разбера - 1
Снимка: bTV

Не е много ясно какво е трябвало да прави „Джемкорп” от самия меморандум, и аз се опитвам да разбера. Предметът на договора е да се извършват съвместни дейности с правителството ни за развитие и внедряване на технологии в на практика всички направления в сектор „Енергетика”. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV.
„Българската енергетика и всички обекти в нея са от стратегическо значение за страната. Самият достъп до тази сфера, до информация, до обектите вече представлява даване на нещо, което е свързано с националната сигурност. Хората имат нужда от заповед, достъп, специално разрешение до тях. Предоставянето на достъп и информация е критично. Компаниите, купили енергийни обекти в страната, са проверени. Счетено е, че присъствието им не нарушава националната сигурност. Не знам да има връзка с руснаци”, информира той, цитиран от novini.bg.
Той обяви, че няколко неща го притесняват: „Начинът на подписване на меморандума – не е минало нормалното съгласуване през службите на Министерството на енергетиката и останалите министерства. Това прескача цялата структура и се подписва – това е нарушение. Че се подписва от министъра на енергетиката от името на България, без да е упълномощен за това. Защо ни е необходима компания, която да развива енергетиката? Това е работа на министерството. Това също ме притеснява.”

„Когато ни е нужен консултант в определена технология, това се прави с процедура. Ако си купувате автомобил, няма да идете при „Джемкорп”. Защо е нужно такова нещо на България? Нямаме информация да са правени плащания за услуги, тъй като цялото нещо е извън системата”, допълни още той.

Той заяви, че има внесено писмо за считане на меморандума за прекратен и че се отказват от претенции към държавата, но поясни, че не е сигурно чисто юридически дали има възможност след време да се възползват от клаузата за арбитраж, чисто юридически.

„Не сме открили пътната карта с „Газпром”, няма я по чекмеджетата”, засмя се той.

По повод „Лукойл”, министърът заяви: „България има дерогация да внася руски петрол по море. Тя е дадена, защото рафинерията в България не може физически да внася петрол от друго място. Другият достъп е през Босфора, където сега не се пускат танкери да преминават. Дерогацията, по тълкуването на юристите ни, не забранява износ на нефтопродукти. Лукойл не е към Министерство на енергетиката, както повечето смятат, петролът и петролните продукти са към Министерство на икономиката. Знам, че сега текат разговори с Европейската комисия за изясняване на този казус.”

„Рафинерията в България трябва да работи – това е източникът на горива, които са на приемливи цени и са по-ниски от всички останали държави в Европа. там работят много хора. Приоритет е да работи рафинерията, да плащат данъци в България”, категоричен е той.

Той увери, че дерогацията е осигурена, има разрешение за внасяне на руски петрол за производство, но нямаме право да изнасяме петрол: „Спорният въпрос е дали можем да изнасяме продукти или не – тълкуването на юристите ни е едно, чакаме какво ще каже ЕК.”

„Надявам се да се намери решение, което да съответства на европейската политика, и „Лукойл” да работи, за да имаме евтини горива”, каза още той.
Той даде информация и за наложените глоби от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране на компании, които са манипулирали пазара на ток: „Това е за разследване, което е за дейности от 2019 г. За съжаление, тогава са се извършвали неправомерни действия. През 2019 г. очевидно не е имало необходимият контрол и е имало нарушения. Три години е процесът по установяване на факти и вземане на решения.”


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    39 11 Отговор
    Интелектът на това човече, със сигурност няма да му позволи да разбере нещо от меморандума.
  • 2 Радев

    36 8 Отговор
    Тоя пък , опитвал се . Как се опитваш да разберш нещо , за което не си компетентен и достатъчно грамотен ?
  • 3 Бамбука

    33 6 Отговор
    Гостин министър, ако след 10 месеца не са ви обяснили съветниците за какво иде реч, изгонете ги. Ако, са ви светнали, но вие не разбирате, защо сте на този пост ? Напуснете, не разтягайте лакардии за "национална" сигурност,
    очаквайки обществото да ви разясни, какво е това и има ли почва у нас по време на вашето министерстване. Съчувствие ли търсите за вашата некомпетентност ?
  • 4 този енергиен

    28 6 Отговор
    капацитет буди само смях у хората
  • 5 истината

    29 5 Отговор
    Г-н Росен Христов така и не иска да признае, че меморандума НЕ е договор!!! Мемарандум - изложение, съобщение, нота, послание, бележка, а НЕ договар!!!
  • 6 Тома

    31 2 Отговор
    То да не е да возиш бабички на катамарана и да си облизваш веждите бе росене
  • 7 хахаха

    28 6 Отговор
    Изключитемно НЕкомпетентен министър е този Росен Христов, щом не знае какво е меморандум.
  • 8 един

    24 6 Отговор
    Опитвал се бил,съвсем умишлено излезе с обвинение по-медиите, че заради подписаният меморандум Джемкорп щели да ни съдят за милиарди $!
  • 9 ха ха

    18 1 Отговор
    Компаниите, купили енергийни обекти в страната, са проверени./ мафията не допуска случайници , всички са препоръчани
  • 10 Мдаа

    20 8 Отговор
    От самия меморандум министър Христов не му било ясно какво е трябвало да прави "Джемкорп", и той се опитвал да разбере.
    А стига бе! Сериозно ли не му е ясно на този некомпетентен министър или се прави на неразбрал. Пълен манипулатор! Колко му платиха, за да прави тези лъжливи внушения в ущърб на Продължаваме Промяната? Вече и на министър да нямаш вяра, че няма да говори фейк опорките на ГЕРБ!

    Коментиран от #19

  • 11 БОМБЕТО

    13 1 Отговор
    Не можаме да станем наследствена република , но криминална си останахме , както си и било винаги
  • 12 Виктор Черноземски

    16 5 Отговор
    Като не разбираш и не знаеш отстъпи на някой който разбира и знае. А най добре си иди в Русия радваш там хората
  • 13 Не е

    15 2 Отговор
    за теб , разбираш само от далавери , последно нидерландците те изхвърлиха за това !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шерлок Холмс

    9 12 Отговор
    Дбемакорп е офшорка и соросоидите ПП-ДБ са я наели да купува за България скъп втечнен газ от прекупачи и дефектно ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй от Устингхаус !
  • 16 Именит

    12 4 Отговор
    Смешник, къде ти е дипломата?
  • 17 Опази Божеее

    9 4 Отговор
    От такива умствени eвнуси!
  • 18 жжжжжж

    7 11 Отговор
    става въпрос за много милиони за кирчо и кокорчо. толкова е просто .като просто киро.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 чико

    13 2 Отговор
    До пишещите по-долу:

    А за баба теменушка, дето ви ошета с 3млрд за подарък за Путин, дето изгниха два готови реактора за още няколк омилиарда, дето ЕРП-тата само инкасират и нищо не инвестират в инфраструктура (далекопроводите са от Бай Тошо и нищо не е мръднало). Нещо да кажете!? 12 ГОДИНИ СА ТОВА!! ?

    Коментиран от #23

  • 21 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    9 4 Отговор
    Не можах да разбера пРезидента Рундьо от де го намери тоя мъпед ??!!!
    Този катамаран сам не знае кой е и какъв е . Явно това е целта на мунчо, катамарана само да повтаря лъжите на Делян и Боко без да мисли какви глупости реди .

    Коментиран от #22

  • 22 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ":

    Веднага се връщай в болницата.
  • 23 чичо стамат шумков

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "чико":

    12 ГОДИНИ СА ТОВА!! ?========================================================================= Защо само 12 години .Българската демокрация е от 1989 г,21 години преди БОКО започна краденето в БЪЛГАРИЯ. Припомни си куфарчетата и мораториума върху върху външният дълг по ЛУКАНОВО време,двете приватизации особено тази по времето на КОСТОВ когато знайни и незнайни лапачи изкрадоха 90% от българските ДЪРЖАВНИ фирми приватизацията на БТК по времето на царя и опрощението на дълг около 180 мил.долара на ЛУКОЙЛ пак от царското правителство.Ако беше само БОКО дето има един,, лаф,, на ръце да го носим.
  • 24 Оххххх

    6 5 Отговор
    Ако челото ти е един пръст няма защо да се чудиш,че трудно разбираш.Ти вече толкова месеци не си на катамаран,а ключов министър,а още не си разбрал,пък камо ли сложен меморандум да разбереш.
  • 25 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Христов, нема и да разбереш, то акъл малко трябва, а от ЕК ти казаха за Лукойл, селски номера йок...
  • 26 ммм

    0 0 Отговор
    само като му види човек физиономията и разбира че е подлога на мафията без собственно мнение ЕЙ ТАКШИ ГИ НАЗНАЧИ ФАТМАКА ДА МУ КОЗИРУВАТ И СЛУШАТ ЧЕ ИНАЧЕ ВЪН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол