Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 21:15 2 178 14

Росен Христов: Дисциплинарна комисия за двама служители в МЕ, съхранявали меморандума с "Джемкорп"

  • росен христов-
  • дисциплинарна комисия-
  • служители-
  • съхранение-
  • джемкорп

До този момент не са установени плащания към споменатите в меморандума дружества. Според министър Христов особено притеснителното в сключения меморандум е големият обем искана информация за цялата енергийна система на страната

Росен Христов: Дисциплинарна комисия за двама служители в МЕ, съхранявали меморандума с "Джемкорп" - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че в сключения с компанията "Джемкорп" меморандум фигурира клауза за арбитраж. Тя важи до 2 години след прекратяване на споразумението, независимо от причините. Това беше съобщено на първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване на фактите около меморандума, на което министър Христов беше изслушан по казуса, съобщават от БНР.
Служебният енергиен министър Росен Христов съобщи още, че третата страна в меморандума - компанията " IP3 Corporation", все още не е потвърдила, че няма претенции. Такова писмо има само от "Джемкорп", но то е дошло, след като е поискано потвърждение. Преди това липсата му е крита три месеца от министъра и той не е знаел, че няма съгласие от компанията "Джемкорп", че приема прекратяването на договора. Затова сега двама служители на Министерство на енергетиката ще бъдат наказани:

"В момента събираме дисциплинарна комисия, за да разглеждаме дисциплинарни наказания на двама от служителите в Министерството на енергетиката, които изглежда са единствените, които са имали по-близък достъп до меморандума и всъщност меморандумът се е намирал в тяхно съхранение. Буквално юристите на министерството не знаят, че има такъв договор и са го научили от новините", посочи Росен Христов.

До този момент не са установени плащания към споменатите в меморандума дружества. Според министър Христов особено притеснителното в сключения меморандум е големият обем искана информация за цялата енергийна система на страната:

"Булгаргаз", където е искът на голям обем информация. "Мини Марица изток 3" също - след подписването на меморандума е направен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финанси са пристигнали в мините и са поискали информация на практика цялата финансова информация а дружеството. Подобна е ситуацията с Българския енергиен холдинг, където са поискани данни, включително и копие от паспортите на управляващите“.
Бившият енергиен министър Александър Николов определи твърденията на Христов като "странно скалъпена конструкция": "В мините имаше проверка, тъй като по хоризонтална структура Министерството на финансите може да извършва проверка, в което и да е държавно предприятие. И не знам защо се изгражда някаква конструкция между проверки, които текат и които са нормални, относно финансови плащания, ресурси, цени на материали и така нататък, които са крайно необходими, за да има прозрачност на процесите. А класифицирана информация естествено, че няма разгласена, просто защото няма размяна на каквато и да е информация", каза бившият министър.

Според него няма опасност от предявяване на арбитражни претенции към страната ни.Първото заседание на комисията премина бурно и с много спорове. Не беше прието предложението на ПП Николов да бъде изслушан, но все пак беше гласуване това да стане в следващи заседания.

От ДПС поискаха и получиха подкрепа пред комисията да дадат обяснения Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    25 6 Отговор
    значи затова няма компенсации за населението , щото имало клауза за арбитраж , и кътате парички да платите на некой от вашата мафия ?
  • 2 зачуден

    28 14 Отговор
    С колко ли милиона ще "олекне" (заради това "арбитражче") "мъдрият" български гласоподавател ,повярвал на Кики/Коко и банда ?! Да се надяваме да са само десетки ,да не са стотици (милионите ,де).
  • 3 честито на печелившите

    23 16 Отговор
    Ми ,честито на печелившите! По груби сметки ,благодарение на Радев + служебни кабинети + седем месеца Промяна и ортаци ,България /демек - всички ние/ е загубила минимум 12-14 милиарда Евро и това е без да броим съсипиите .
    Пък който иска - нека пак глаДува /пардон - гласува/ за тях. . с машинка или не - все тая.
  • 4 бабата

    21 0 Отговор
    Нямат ли деловодство в това министерство и ако имат, на книга ли го водят още? Или всеки служител там си има пощенска кутия и оригиналните документи са си у него? Това е първото и като се отговори на него ще се разберат много неща.
  • 5 много вероятно

    12 3 Отговор
    е всичко да е измислица за арбитража , просто усвояване на едни пари по държавнически
  • 6 Ставаш смешен

    14 21 Отговор
    Стига вече Росене омръзна на всички да ти слушаме глупостите.Знаем че ти е възложено да ръсиш простотии но ти нямаш усет че се излагаш като кифладжия
  • 7 Слава ВСУ

    8 13 Отговор
    Жиголото е използван от фатмака за мръсни поръчки срещу враговете на Русия в България!
  • 8 дедко

    24 5 Отговор
    Бе ,че в България се е крало ,краде се и ще се краде и за в бъдеще ,това всичко го знаем ,ама чак толкова явно ,нагло ,безсрамно и по толкова много ,досега не знам да се е крало. Тези момченца и момиченца са направо шампиони. Кой ни би по главите да гласуваме за тях? Или ,ние може и да не сме гласували за тях ,ама машинките са.
  • 9 Токсик

    18 10 Отговор
    Неофашистите от ПП веднага на съд и в затвора за престъпна дейност и измяна на родината! Още по-добре на разстрел!
  • 10 Сара

    9 17 Отговор
    Стига с тези излагации. Джемкорп заявиха официално, че всичко е прекратено и нямат претенции. Само дъвки и локуми разтягат да имитират колко работят. Жалка РР работа.
  • 11 Реалист1

    12 13 Отговор
    Този човечец, назначен за министър на енергетиката, не знае дори как работи собственото му министерство.
    Лъжите са абсурдни.
  • 12 Бултрас

    6 8 Отговор
    Абе, тоя дали сам си е палил лодката? Как не се е удавил досега, незнам
  • 13 дядо бг

    5 0 Отговор
    има ли достатъчно места в затворите за мошенниците или да правим частни затвори като швейцарците ?
  • 14 Диамантената ръка

    3 3 Отговор
    Интересно Радев със служебното си правителство как ни баламосва, че играе срещу Кирчо и Василев, за да замаже факта, че той ги пробута да управляват и сега се опитва да си измие ръцете и ни лук ял, ни лук мирисал. А назначението на Гешев е с указ също на Радев, нищо че е избран от ВСС, без указ няма главен прокурор Гешев...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол