Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 09:39 734 11

Атанас Пеканов: България може да разчита на 20 млрд. лева в новия програмен период

  • европейски пари-
  • нов програмен период-
  • финансиране

Сериозни ресурси ще бъдат отделени за активизиране и подобряване на човешкия капитал, посочи вицепремиерът

По оперативните програми в новия програмен период, които са в Социалния и Кохезионния фонд, страната ни разчита на над 20 млрд. лева, от които 14 млрд. лева вече са одобрени. През последните два месеца бяха одобрени осем от десетте програми. Очакваме в идните дни и последните две да бъдат одобрени. Това е ресурс от над 14 млрд. лева европейско финансиране, към който ще се добави и частично национално съфинансиране по някои от програмите и процедурите, изискващи такова. Това ще доведе до вливане в българската икономика на по-голяма сума, от тази, която получаваме. Именно това е и целта – не само Европейският съюз да инвестира, а това да катализира и частни инвестиции.

Сред важните инвестиции, които ще бъдат направени по транспортната програма са инфраструктурните, сред които - тунела под Шипка, автомагистралата Русе – Велико Търново, както и друга пътна и железопътна инфраструктура. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред БТА.

"Имаме нужда и от стимулиране на интермодалността, така че хората да се прехвърлят от един вид на друг вид транспорт. В тези сектори се залагат и важни реформи, някои от които са част от Плана за възстановяване и устойчивост. Там има реформа за осъществяване на устойчива градска мобилност. Това означава голяма част от новите автобуси, които се купуват, да са съобразени с новите стандарти на зеления преход", посочи той.

По програма "Образование" голям ресурс ще бъде отделен за модернизация и приобщаване на учениците, особено на ранно отпадащите от образователната система, стана известно от думите му.

Сериозни ресурси ще бъдат отделени за активизиране и подобряване на човешкия капитал – квалификация, преквалификация и намиране на нови възможности. Всичко това ще се случи по програмата "Развитие на човешките ресурси", която трябва да стимулира активността на работещите и хората, останали без работа. Предвидени са и средства за най-уязвимите, които ще бъдат подпомагани през Програмата за храни и основно материално подпомагане – с топъл обяд, детска кухня, пакети с храни и такива с хигиенни материали за бебета.

"Важни са и основните средства, които ще отидат към бизнеса – малките и средни предприятия, по двете основни програми: "Иновации и конкурентоспособност" и новата Програма за научни иновации. И по двете ще има солиден ресурс, чрез който малките и средни предприятия да влагат повече инвестиции за това да бъдат природосъобразни, да подобрят енергийната си ефективност, дигитализацията и кръговата икономика. По новата програма университети и други научни институти ще могат да правят инвестиции в научни достижения“, коментира още вицепремиерът.

"Въпреки някои спекулации, по отношение не оперативните програми не бих казал, че има голямо закъснение. Всички други страни, в общи линии, също тази година са получили одобрение на оперативните си програми. Някои дори след нас са подписали т. нар. споразумение за партньорство. Това се дължи също и на кризата с пандемията. Европейският съюз се забави с приемането на новия регламент, защото той трябваше да бъде приет, докато се случваха доста големи изпитания и предизвикателства. Новите програми бяха напасвани към тези променящи се обстоятелства, така че да отговарят на целите на Европейския съюз, сред които са зеленият и дигиталният преход", уточни Атанас Пеканов.

Според него ключов момент ще бъда изпълнението, а прекалено честата смяна на ръководствата в институциите може да доведе до частично забавяне.

"Това е проблем. Трябва да сме зрели и да се действа възможно най-бързо, за да се използват ресурсите", смята Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Кон за кокошка :::
    България
    може да разчита на 20 млрд. лева в новия програмен период
    ЕС разчита на 20 млрд. евро от България чрез прилапване на нашия валутен резерв ‼️
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 црррр

    6 1 Отговор
    Ма,да! Ония брюкселани ще ни пекат на шиш,ще ни съдят,когато им е кеф и ще ни смучат кинтите. Мъ-хъ! Засипаха ни със старите си коли и с боклуците си.
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    0 3 Отговор
    Всички останали са чужди слуги ! Съд и затвор за престъпници и национални предатели
  • 9 Анонимен от Пв

    0 1 Отговор
    По старите пловдивчани помнят! На това Ю Пи дядо му Наско лъжеше по-малко, но пък много се подмазваше на Иван Панев и Дража Вълчева!
  • 10 БСП И КОПЕЙКИН ШОКИРАНИ

    0 0 Отговор
    ЕС ДАВА ПАРИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО....
  • 11 дааа

    1 0 Отговор
    Тия 20 милиарда ще ги "усвои" ГЕРБ, както "усвояваше" 12 год. И Нинова може да се облажи, неслучайно се усуква около ДПС- ГЕРБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове