Last news in Fakti

6 Август, 2013 08:49 1 337 3

Зелени Балкани: Семинарът струва 1500 лв., а не 24000 лв.

  • зелени балкани-
  • делфини-
  • делфините

В семинара участваха общо 22 представители от 8 черноморски общини, ИАРА, РИОСВ-Бургас и РИОСВ-Варна, Зелени Балкани

Проведеният семинар на 31 юли е само  първото събитие в рамките на проект „Създаване на капацитети в българските черноморски общини за реакция при изхвърлени на брега китоподобни”, подкрепен финансово от Секретариата на ACCOBAMS (Споразумение за Опазване на Китоподобните бозайници в Черно море и Средиземно море и съседните зони на Атлантически океан), а не от МОСВ (това е първата неточност в съобщението). Общата стойност на проекта е 12 700 евро и продължителност от 8 месеца.

Проведеният еднодневен семинар е на обща стойност НЕ 24000 ЛВ, А 1500 ЛВ (тоест 16 пъти по-малко от разпространената сума!).

В  семинара участваха общо 22 представители от 8 черноморски общини, ИАРА, РИОСВ-Бургас и РИОСВ-Варна, Зелени Балкани.

Това се казва в позиция на „Зелени Балкани” относно публикацията от някои медии информации относно „организиран от Зелени Балкани полудневен семинар за общински еколози на стойност 24-25 000 лв.“

Проектът е съвместна инициатива на СНЦ „Зелени Балкани” и МОСВ и цели разрешаване на няколко казуса, свързани с високата смъртност на делфини – един от основните проблеми, касаещи опазването им:

- при случаи на изхвърлен на брега мъртъв делфин в момента се получава ситуация, в която няма ясно начертан „път за действие“. Основна цел на проекта е намиране на работещо решение или комплекс от решения, в което отделните институции (РИОСВ, Общини, ветеринарно-медицински власти, ИАРА) да си сътрудничат за успешно решаване на проблема и намаляване рисковете за плажуващите.

- подобряване качеството на събираната информация за изхвърлени на брега китоподобни – към момента често не се определя видова принадлежност, което води до редица неточности в докладите, които България (като страна по споразумението ACCOBAMS) предоставя. За целта смятаме, че повишаване на капацитета на общинските еколози по отношение определяне на вид, пол и събиране на друга допълнителна информация е необходима стъпка за отстраняването на този проблем.

В рамките на проекта са планирани серия от обучения за общински еколози на място; разработване на ръководство за действие при случаи на изхвърлени на брега мъртви китоподобни; предоставяне на комплекти за действие при случаи на изхвърлени на брега мъртви китоподобни.

Повишаване капацитета на общинските еколози по отношение събиране качествена информация за изхвърлени на брега мъртви китоподобни е изпълнение на одобрения от ACCOBAMS през 2007 г. „План за опазване на китоподобните в Черно море”. България като страна по Споразумението е поела ангажименти за изпълнение на редица мерки за проучване и опазване на китоподобните в своите води.

В тази връзка категорично заявяваме, че осигуреният от Зелени Балкани ресурс (чрез проектопредложение пред ACCOBAMS) значително допринася за изпълнение на поетите от страната ни ангажименти. Дейностите за опазване на делфините, които в България са в самото си начало са един от примерите за добро сътрудничество между неправителствена организация (в лицето на Зелени Балкани) и МОСВ.

Намираме за неуместни опитите да се дескридитират усилията за повишаване на капацитета на общинските еколози  (по каквато и да е тема, свързана с опазване на биоразнообразието). И занапред считаме един от приоритети в работата ни да е създаването на капацитети за опазване на природата.

Оставаме без коментари намеците за „липсата на смисъл“ в дейностите за опазване китоподобните (едни от бозайниците с най-висок консервационен статус). Намираме подобни изказвания за неуместни на фона на съвременните концепции за опазване на биоразнообразието, неимоверните усилия, насочени към това и ангажиментите на страната ни по тези въпроси.

Не на последно място завяваме, че разпространението на подвеждаща информация не прави чест на никоя медия, а опитите за подвеждане на обществеността намираме за некоректни и позорни.

Факти.бг припомня, че информацията относно въпросния семинар и сумата за него бе разпространена официално  от Национална асоциация "Българско черноморие" и тя не е съчинена от медия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    1 0 Отговор
    Така ще се измъкне Белев-делфина, какво друго да каже. Ама и 5 лв. да е струвал, пак не си е заслужавало, защото г-н Белев така и не е разбрал каква е разликата между делфини и акули. Та ще му кажа безплатно. Няма да искам 25 000 лв. хонорар - Г-н Белев, акулите се броят по перките, а не делфините както лекомислено се изказахте вчера. Хайде проверете го и после кандидатствайте за 3 млн. лв.
  • 2 Черноморец

    0 0 Отговор
    абе тея зелени скакалци не бяха ли същите, които искаха да разсипят Пиринска Македония, ама с макитата шега не бива! нещо там със зелената мафия няма да се получи! Ударете фитила братя Банскалии, ние от Черноморието ще ви подкрепим и заедно ще спасим природата от ненаядните скакалчета - Белевски, Ковачески, Ангелски и знам ли още кои...
  • 3 Съд

    0 0 Отговор
    Зелени лекета, откога разбирате от делфини и вие? големи експерти сте, ама не протестирахте срещу застрояването на Черноморието, срещу създаването на ВЕИ на Витоша или срещу изсичането на горите в Пампорово. Защото Тома Белев и компания са продажници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове