Last news in Fakti

1 Декември, 2022 07:05 1 091 18

Атанас Славов: Купеният вот при хартиена бюлетина е 200-300 000 гласа

  • купен вот-
  • хартиена бюлетина

Това на практика е една трета по състав парламентарна група, казва депутатът от "Демократична България"

Правителството независимо дали е служебно или редовно има срокове по силата на Закона за публичните финанси, който изисква до края на октомври да бъде внесен проект на държавен бюджет. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от ДБ Атанас Славов.

Забавянето на този процес до неясно кога следващата година, потенциално е сериозен проблем за хората и секторите, които очакват държавна помощ. Или най-малкото за институциите, които трябва да знаят с какъв бюджет разполагат, за да си вършат основните функции. Затова ние настояваме от самото начало служебното правителство да изготви проект за бюджет и да бъде внесен. Такъв всъщност има изготвен.

В момента условно казано, служебното правителство иска да мине метър. Да не поеме отговорност, да пусне само едно бланкетно удължаване и от там нататък да се оправят всички сектори, всички ведомства.

Обсъждахме декларация, която е преди всичко политически акт. Тя нямаше да има голяма юридическа стойност, защото всъщност е призив към служебния кабинет да изпълни закона. Важно е да посочваме винаги когато служебното правителство не изпълнява свои конституционни или законови задължения, за да не остават българските граждани с впечатление, че служебното правителство може да прави каквото си иска.

Върху служебния кабинет има много малко възможности за парламентарно въздействие. Приемането на декларацията е просто демонстрация на слабостите на служебното управление или президентско управление. Служебното правителство дългосрочно не може да управлява страната.

Тепърва текстовете за преброителните центрове в Изборния кодекс ще бъдат обсъждани. Ние нито сме искали да има такава промяна, нито сме съгласни да се премахнат машините или да се въведе смесено гласуване. Ако се върне хартиеното гласуване, нашата избирателна система ще породи всички пороци, от които се опитахме да се освободим – контролираният, манипулираният, купеният вот.

По данни на независими изследвания, те са от порядъка на 200-300 хил. гласа. Това е все едно третата по големина парламентарна група. Убеден съм, че връщането на хартията няма да върне доверието в избирателния процес.

Смисълът на предложението за преброителни центрове е, ако все пак има хартиено гласуване, да се разкъса връзката между подаването на вота в конкретна секция и преброяването, така че да не може да се контролира този вот.

В последните седмици наблюдаваме разминаване между това, което Бойко Борисов казва и парламентарната му група прави. Дали това е театър или има реално разминаване на приоритети между парламентарна група и Борисов, би било спекулация. Но Борисов звучи много по-консенсусно, отколкото неговата парламентарна група и това е сериозен проблем.

Кодовете за машините се държат от ЦИК, но който и да ги държи не може да интервенира по отчитането на резултата. Кодовете са необходими, за да може машината да започне да функционира, но с тях не може да се манипулира резултатът. ЦИК предоставяше тези кодове на всяка политическа сила, участваща в изборите, за да могат със своите ай ти експерти да проверят прозрачността на процеса. Много малка част от политическите сили се възползваха от тази възможност.

ДБ задава една категорична посока Запад-НАТО-ЕС, може би затова различни политически сили искат да се договарят с нас – ние да им подпечатаме, че едно управление е евроатлантиеско. Но по вътрешнополитически теми – корупция, съдебна власт – виждаме съществена разлика с партии, които имат такава ориентация във външната политика.

Органите на ДБ взеха категорично решение, че няма как първият мандат да бъде подкрепен. Ще положим усилия за втория мандат на ПП, за което ще търсим по-широка подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    9 2 Отговор
    - Каква е разликата между бедния и богатия швейцарец?
    - Бедният - сам си мие мерцедеса.
  • 2 въпросче

    7 0 Отговор
    Тая защо така си стиска носа? Кърпичка няма ли?
  • 3 Катастрофално

    8 1 Отговор
    много , катастрофална манипулация с българските граждани и с държавата !
  • 4 Краварска марионетка

    8 1 Отговор
    А вие с краварския софтуер какво направихте?
  • 5 Винету

    3 5 Отговор
    Ватенките вече загубиха тази война, сега ще трябва и да си платят лудостта на едно джудже.
  • 6 Атанас Славов Няма някой в Държавата да

    4 4 Отговор
    нее наясно че ГЕРБ и ДПС, масово копуват Избиратели да гласуват за тях!! Далаверата с Хартиената Бюлетина осигурява 1 място за ГЕРБ и Комфорт за ДПС!?това не трябва да бъде допуснато да се случва отново!!
  • 7 Народее ????

    10 2 Отговор
    АКО НЕ БЯХТЕ ПИПНАЛИ МАШИНИТЕ ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ ДА СТЕ В ПАРЛАМЕНТА ТОЧНО ВИЕ ДП ПП БВ ..ТО БИВА БИВА НАГЛОСТ ,НО МЯСТОТО ВИ Е НА ВСИЧКИ В ЗАТВОРА БАНДИТИ СТЕ ВИЕ И ПРЕСТЪПНИЦИ СЪСИПАХТЕ БЪЛГАРИЯ !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Некой си

    4 0 Отговор
    Странна ми тази шизофрения дебейска.
    Пред ДБ са ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП и Възраждане, а ДБ се държат, все едно те решават кой ще съставя правителство.
    Остави друго, ами ГЕРБ, ДПС и Възраждане биха ДБ с машинно гласуване, не с хартиено. Тоест нямат оправдание с манипулиране на изборните резултати.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор
    Никой не споменава , че при хартийките имаше 14% НЕдействителни бюлетини , при 17% за партията победител ‼️
    / никой не се запита колко от тях са "нарушени" при броенето ‼️
    Вече е в ЗАБРАВА , че главния виновник за Аферата Костинброд после случаЕно вместо в ЦСЗ бе произведен за Министър ‼️
  • 11 Гост

    3 1 Отговор
    Ицо Хазарта баста и аут от Нс ще е на следващите избори. Непознавал човек, който да иска хартиената. Ттоя не е в ред. Поредната лъжа. Много са. Не са глупави хората, които искат хартиени и децата им са в САЩ, а внуците им учат висше в Америка право с техни лични пари, а баба им е учител и вечно идваше да й оправям телефона. София, извинявайте, но не е провинцията включва и селата. Всеки да гласува по съвест. За 2 г всички си изтеглихте родителите в София при вас, а тук можем ние, или да сте учили. Много са учили, но им се дава оът на непосредствените, като Ицо хазарта и е дразнещо.
  • 12 Миризлив пор

    2 1 Отговор
    А като говорим за купуване на гласове, при машината не може ли да се купуват? Какво пречи някой да бъде убеден да отиде да гласува за "правилната" партия?
  • 13 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    За да има "купен " вот, насреща има "продаден" !! Кой продава ? Ще ли се засили някой да купува, ако никой нищо не предлага, не продава ??
    Подлостта и двуличието на "продавачите" на вот в българският политически живот е уникално. Лидерите на партиите-продавачи нищо не знаят !? Те само подвикват на МВР-министъра : : ДРЪЖ ГИ !
    И при тая действителност ме канят, мен, нормалният БГ-гласоподавател да гласувам !? Ама за кого – няма значение. Важното е да гласувам, да има бройка, за да имат хайдутите "представителност" !! А они си знаят кой глас накъде да засилят. Ти , тулуп-невзрачен, само гласувай ..................
  • 14 За протокола

    2 1 Отговор
    Купеният вот не зависи от вида на гласуването. Той съществува и при машинното гласуване.
    Освен това, не е сериозно цяла държава в продължение на 32г да не може да се справи с манипулацията и фалшификацията на изборите, независимо по какъв начин се гласува. Това говори само едно - че управлявалите през това време, както и сегашните НЕ ЖЕЛАЯТ да премахнат фалшификациите и купения вот, а се стремят единствено да направят гласуването така, че да могат да манипулират изборите по начините по които знаят и могат.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Купуването и продаването на гласове е
    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ❗
    А
    купуването и продаването на депутати е
    ПОЛИТИКА 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Защо когато някой ми обещае 100лв ,
    ако гласувам за него ,
    И ПОСЛЕ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНОТО
    сме престъпници ,
    А когато някой ми обещае 1000лв заплата ,
    ако гласувам за него ,
    И ПОСЛЕ МЕ ИЗМАМИ
    това е политика ❗❗❗
  • 17 Ха,ха

    1 0 Отговор
    Значи първия мандат не може да бъде подкрепен ,но искаш тези ,които не подкрепяш да подкрепят теб.Струва ми се ,че няма как това да стане.
  • 18 Грую

    1 1 Отговор
    Какво подкрепяте или не е важно.Важното е всеки български гражданин да има правото сам да реши ,как да гласува.Дали с машина или обратното.Мъка ви е ,че няма да можете да манипулирате хартиения вот но тома е положението.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове