Last news in Fakti

1 Декември, 2022 07:43 1 547 12

Предприемач за медицинските хеликоптери: Поръчката бе направена бързо и неугледно

  • медицински хеликоптери-
  • обществена поръчка

Основните производители, които биха могли да ги доставят, не участват в конкурса, казва Мариян Боновски

"Поръчката за медицински хеликоптери беше направена прекалено бързо и неугледно. От кабинета на "Продължаваме промяната" решиха, че в последния ден ще направят един пиар. Имаше повече от 34 грешки. Сигнализирахме и периодично оправяха по нещо. След това направиха още 9 съществени грешки. Цената е удобната причина да прекратят поръчката. Изискванията са сложени от напълно некомпетентни хора", обясни предприемачът инж. Мариян Боновски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му имаме много голяма необходимост от медицински хеликоптери, но основните производители, които биха могли да ги доставят, не участват в конкурса.

"Слушах горди обещания, че първият хеликоптер ще е тук до 30 ноември. Не виждам коя година 30 ноември ще бъде. Най-важното е да няма политическа нагласа, а да седнат компетентни хора", подчерта инж. Боновски.

Той е разговарял със здравния министър, но отбеляза, че по никакъв начин не участва в работната група. Инж. Боновски е на мнение, че експерти трябва да изготвят поръчката, а министърът просто да я пусне.

"Производителят, който е участвал, въобще не влиза в изискванията на поръчката. Дали е дал цена или не - това е второстепенно. Той не отговаря на стандарта, който е заложен в поръчката. Тя е направена така, че няма нужда останалите да си губят времето да кандидатстват", обясни предприемачът.

Според него не е малка сумата, която страната ни е заделила за 6 медицински хеликоптера - над 102 млн. лв. Но той не вижда смисъл в поръчката да се включва обучението на 36-ма пилоти, тъй като то струва повече от два хеликоптера.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо

    5 5 Отговор
    достоверно от другаря предприемач , освен плювни !
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    някой е бързал да краде пари затова е така

    знаел е че няма да изкара дълго във властта
  • 3 Иванчо

    5 3 Отговор
    "Предприемачът" май е от кохортата на здраво финансираните от гроб. Какъв му е бизнесът? С какво се занимава?
  • 4 Ццццц

    4 0 Отговор
    Сигурно някой е гушнал кирливи парички
  • 5 лоза

    3 2 Отговор
    Поръчката за старите амерски изтребители беше по същия начин направена,но нали ганю ще плаща,глей нагоре!
  • 6 абсолютно

    1 1 Отговор
    кой медик ще се качи в тези хеликоптери, с това заплащане в България, много сте далеч от истината
    чиновници получават десет пъти повече от медиците!!! Докога?!
  • 7 Мафията

    4 1 Отговор
    В държава ,управлявана от ченгесарска мафия 33 години нищо свестно не може и няма да се случи,докато тези престъпници в управлението не бъдат изхвърлени на политическото бунище.Превърнахме се в посмешище не само на Балканите,в Европа ами и в третия свят.Единствена държава без медицински хеликоптери,без грижа за човешкия живот и единствено с грижа как да се краде и безчинства.На това трябва да се сложи край.
  • 8 Бъзиктар

    3 0 Отговор
    "Искахме да е добре,но се получи както винаги"
  • 9 Госあ

    2 0 Отговор
    “ Имаше повече от 34 грешки. Сигнализирахме и периодично оправяха по нещо. След това направиха още 9 съществени грешки. Цената е удобната причина да прекратят поръчката. Изискванията са сложени от напълно некомпетентни хора" 😂 ПП-ДБ Планктона е напълно неграмотен, въпреки курсчетата и купените си дипломи. Никаква разлика с шайката на баце.
  • 10 Летище София

    2 0 Отговор
    Хеликоптерите са на летището пред складовете на Лу фт ханза 5 броя жълти на цвят!!

    Коментиран от #12

  • 11 кольо

    0 0 Отговор
    Докато хора като Боновски се водят експерти, нищо добро не ни чака. Такава експертиза ни зачука и за БМП-тата, и за модернизацията на танковете и за 3Д радарите и за всичко. За това сме на дъното и в ЕС и на Балканите. Хора за които колкото сме по-зле, толкова е по-добре.
  • 12 Гоуст

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Летище София":

    Баха. Отдавна не са там. А и тези са на частна компания, която ще осъществи идеята за "медицински вертолети", или HEMS. Писах го и в друга статия. Въпроса е, кое е по-малкото зло. Държавна фирма( вече създадена) с ЩАТ, бройки, и др. ГОЛЯМА ЛАПАЧКА( и в момента там има хора на заплати). Или частна фирма, финансирана от държавата,пак ГОЛЯМА ЛАПАЧКА. Но винаги частното е по-добро. ВИНАГИ си прави сметка на разходите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове