Last news in Fakti

18 Декември, 2022 12:24 5 710 109

"Алфа Рисърч": ГЕРБ остава първа сила, рекордно неодобрение за Радев

  • алфа рисърч-
  • герб-
  • първа политическа сила-
  • неодобрение-
  • румен радев

Кабинетът получава одобрение от 24% и неодобрение от 29%, а служебният премиер Г. Донев – 24% одобрение срещу 22% неодобрение

"Алфа Рисърч": ГЕРБ остава първа сила, рекордно неодобрение за Радев - 1
Снимка: Алфа Рисърч

Рекордно затваряне на ножицата между доверие и недоверие спрямо президента Румен Радев и повсеместна ерозия на доверието към водещите политически фигури у нас, показва най-новото проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, публикувано днес и цитирано от Еuronews Bulgaria.

ГЕРБ-СДС запазва водеща позиция с 23.4% от деклариращите, че ще гласуват, следвана от „Продължаваме промяната“ със 17.7%, ДПС – 10.4%, „Възраждане“ – 10%, БСП – 8.5%, „Демократична България“ – 6.5% и „Български възход“ – 4.3%.

Оценка за дейността на институциите
2022-ра бележи траен спад на обществено доверие в институциите – пряк резултат от перманентната конфронтация и невъзможността да се намери изход от политическата криза, посочват от агенцията.

Ситуацията е уникална не с това, че хората споделят неудовлетвореност от дейността на отделна институция, а с това, че негативната тенденция засяга вече всички аспекти от управлението на страната, допълват от „Алфа Рисърч“.
Отношението към назначеното от президента четвърто служебно правителство е силно поляризирано.

Кабинетът получава одобрение от 24% и неодобрение от 29%, а служебният премиер Г. Донев – 24% одобрение срещу 22% неодобрение. Мнозинството от членовете на кабинета и тяхната дейност са непознати и всеки втори пълнолетен българин не е в състояние да изрази мнение за работата им.
Макар да запазва позицията си на най-одобрявана политическа фигура, рейтингът на президента Румен Радев също ерозира.

Конфронтацията с партиите, както и нетипичната за президентската институция отговорност за действията на изпълнителната власт, водят до регистрирания спад на доверие, отбелязват от „Алфа рисърч“.
За първи път от избирането на Румен Радев на този пост ножицата между доверие и недоверие се затваря до два пункта.

От началото на втория му мандат през февруари до декември положителните оценки спадат от 51% до 36%, а отрицателните нарастват от 23% до 34%. Подкрепата си за президента оттеглят жители на областните градове, младите и средни поколения.

Електорални нагласи и доверие в партийни лидери
Ерозията на доверие в институциите през последната година е естествена обществена реакция на политическата нестабилност и неефективния междуинституционален диалог. Критиката на хората е насочена не само към „обичайния заподозрян“ парламента, но вече и към президента и изпълнителната власт. Всички основни субекти на управлението се възприемат като съвкупно отговорни за невъзможността страната да посрещне предизвикателствата на кризите.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори, партиите и техните лидери също попадат в спиралата на намаляващо обществено доверие. Тенденцията засяга всички основни политически играчи. Проучването регистрира още по-голям отлив от намеренията за участие в избори и респективно, загуба на подкрепа от всички политически сили.

Ако следващата неделя се провеждат избори до урните биха отишли едва 35 на сто от имащите право на глас пълнолетни българи.
ГЕРБ запазва водещите си позиции с 23.4%, но губи два пункта от подкрепата си през октомври. Лидерът на партията Б. Борисов се ползва с 19.6% доверие и 55.7% недоверие.

На втора позиция, със 17.7% са „Продължаваме промяната“. Отливът при тях за последните два месеца е около 2.5 пункта. Това е партията, която понася най-сериозни щети от отказа на младите избиратели да гласуват. Спада и одобрението към лидерите К. Петков и А. Василев – от 23 на сто в предишните месеци до 15% - 16% в края на годината. За първи път неодобрението към тях минава границата от 50 на сто.

ДПС е една от партиите с по-слаб отлив на подкрепа. Тя се запазва на обичайните за Движението нива в страната от 10.4%, а доверието в лидера му М. Карадайъ – 10.1%. Той обаче се откроява и с най-високо равнище на недоверие сред партийните лидери – 57.4%.

„Възраждане“ е другата партия, регистрираща относително по-леки загуби. Подкрепата за нея възпроизвежда вота от октомври (10.0%), а одобрението за К. Костадинов е 13.9% срещу 55.5% неодобрение.

Електоралните позиции на БСП отслабват от 9.3% на изборите през октомври до 8.5% в началото на декември. К. Нинова губи 4 пункта от личния си рейтинг и към момента се ползва с 14.1% доверие срещу 55.1% недоверие.
Подкрепата за „Демократична България“ намалява с около 1 пункт през последните два месеца. Към момента тя възлиза на 6.5%. Разколебава се и доверието към съпредседателите на коалицията. В края на годината Хр. Иванов има 14.5% одобрение срещу 47.9% неодобрение. Вл. Панев остава по-слабо познат с 9.2% положително срещу 33.3% отрицателно отношение. Третият съпредседател А. Атанасов получава 8.3% доверие срещу 52.5% недоверие.

На границата на 4-процентната бариера е подкрепата за „Български възход“ (4.3%). Лидерът ѝ Ст. Янев обаче продължава да се разглежда като компромисна фигура, с умерено доверие и ниско недоверие – 17.5% срещу 30.8%.

15.2% все още не са се оттеглили от групата на активните гласоподаватели, но са силно разколебани коя партия да подкрепят. Сред тях се открояват привърженици на партии, които останаха извън парламента, но също и такива на сравнително нови политически формации като „Продължаваме промяната“ и „Български възход“.

Макар намеренията за гласуване да възпроизвеждат структурата на парламентарния вот от 2 октомври, нагласите на избирателите показват силно разочарование от работата на всички парламентарно представени партии, тенденция към спад в избирателната активност и като следствие - възможност за неочаквано разместване на позиции при скорошни предсрочни избори, обобщават от „Алфа рисърч“.

Оценка за годината и очаквания за 2023
България изпраща година на ескалираща политическа и икономическа криза, в условията на безпрецедентна военна агресия в Европа, с разделено и поляризирано общество, с избледняваща надежда политиците да излъчат отговорно правителство, способно да постигне значими национални цели.

Разбираеми на този фон са песимистичните очаквания за 2023г. От 1998г., откакто Алфа Рисърч следи този индикатор, нивото на личен оптимизъм (34%) е третото най-ниско след икономическата криза от 2009 -2011г. Дори и в бурните политически 2016-2017, дори по време на Ковид пандемията от 2020, традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизация на българите не са спадали под 50-55%. В края на 2022 те обаче бележат срив от 20 процентни пункта.

Ако по отношение на личния живот, особено сред младото и средното поколение, има и оптимисти, то очакванията за света и за България през 2023г. са почти единодушно негативни. Едва 20% се надяват на позитивно развитие за Европа и света, разчитайки на скорошен край на войната в Украйна. 27%, предвиждат да се запази сегашното положение и конфликтите да не се разраснат, но всеки втори се опасява от негативен развой.
В поредицата от тревожни очаквания, проучването регистрира и един своего рода негативен парадокс, който може да се резюмира с думите „аз и светът можем и да се оправим, но България – едва ли“. Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм – 58% очакват 2023г. да бъде по-лоша, едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

Несъмнено, политическата безпътица, в която навлезе България с каскадата от предсрочни избори, взаимния блокаж между партиите, довел до неспособността да се излъчи редовно правителство, както и икономическите тревоги на хората, имат основен „принос“ за тези оценки. Показател за това е фактът, че по този въпрос вижданията на почти всички социални групи съвпадат. 64% са на мнение, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза, поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.
Нерадостни, но не и неочаквани в този скъсен хоризонт, са предвижданията на хората какво ни чака през 2023г. Най-голям дял, 57 на сто, виждат поредните предсрочни избори. 35% смятат, че ще се стигне до социални протести и вълнения. 27% очакват ескалация на конфронтацията и нестабилността. Около една трета от българите обаче споделят и оптимистични очаквания.

34% се надяват България да започне да излиза от кризите, 32% - да се увеличат доходите и жизнения стандарт. Далеч по-скромни са очакванията България да реализира по-амбициозни цели и да се превърне в желан модел за живот и просперитет. Едва 14% се надяват повече млади българи да се завърнат от чужбина. Двойно по-малко, 7%, предвиждат нарастване ролята на България на Балканите и в Европа.
В година на крушения на много лични надежди, национални разочарования, съпреживян ужас от войната и от хилядите загубени и разбити животи, очакванията за 2023г. няма как да не бъдат пъстър калейдоскоп от упования и опасения. Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата надежда, 24% - тревога 21% - оптимизъм, 7% - страх. Ако все още е валидно правилото, че могат да се самоорганизират и измъкнат от кризите онези общества, в които надеждата и солидарността доминират, оптимизъм ще има и за българското общество.

Проучването е национално представително проучване, част от регулярния мониторинг на "Алфа Рисърч". Проведено е в периода 1 – 13 декември 2022г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    117 19 Отговор
    Герберска агенция

    Коментиран от #104

  • 2 Гейчо

    24 109 Отговор
    Без герб няма държава.

    Коментиран от #7

  • 3 Първа

    73 11 Отговор
    в канала !
  • 4 Русофил

    30 47 Отговор
    С една дума: рашистите в канала.

    Коментиран от #72

  • 5 Дидо Д

    45 28 Отговор
    Боко не е притеснен защото се е наговорил с Радев и Янев за 3-ят мандат да управляват!
  • 6 Загрижен

    84 14 Отговор
    Поредната платена агенция. Еййй, тва чекмедже на чекмеджан няма изпразване...
  • 7 Гербер

    18 29 Отговор

    До коментар #2 от "Гейчо":

    това, което остана на заден план обаче бе, че Габровски избра да даде най-високите вицепремиерски постове само на жени. Досега това в демократичната ни история не се е случвало. Предложи общо 7 дами за министри.
  • 8 Стари номера

    80 11 Отговор
    Нагласено от Алфа Рисърч.
  • 9 Зипо

    39 9 Отговор
    неодобрение за Радев, но пак е по-добре от останалите!
  • 10 Ггххххх

    58 7 Отговор
    Сякаш някой вярва на тази статистика.
  • 11 Платени измамници

    49 7 Отговор
    Се вихрят в социологията.
  • 12 Гого

    35 9 Отговор
    Политическата ни "класа" е с ниско КПД
    В НС е пълно с чужди партии, но не и български Възраждане и БСП- Руски, ДПС турска, ПП и ДъБъ хамерикански, а интересите на народа са на по-заден план!

    Коментиран от #16

  • 13 Да да

    35 11 Отговор
    Ходете си гласувайте сами,нормалните хора отдавна са се отказали от това безсмислено упражнение.
  • 14 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 20 Отговор
    Да продължава да тупа топката с мандатите и да обслужва ГЕРБ и ДПС по този начин и импийчмънт ще има скоро за КРадев!
    Много му станаха действията в нарушение или по ръба на конституцията.....
  • 15 Бойко Тумора-ЧехмеджиеФ

    29 11 Отговор
    Още помня като бях малък,как Бойко Рашков и Кирил Петков дойдоха в къщи и арестуваха дядо ми....Дори другаря Живков беше потресен...

    Коментиран от #47, #82

  • 16 Коко

    16 24 Отговор

    До коментар #12 от "Гого":

    Нещо забрави за ГЕРБ?
    Те каква партия са?
    Защото те са най-големите слуги на Кремъл,и Терориста-Путин....

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Гого

    31 2 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    германската фондация "Ханс Зайдел"!
  • 18 Азим

    41 8 Отговор
    Първа сила, а два месеца кабинет не можаха да съставят. И никоя партия не желае да работи с тях. С подобни резултати на партиите, дълго още ще се влачим по дъното и лошото е, че изход не се вижда.

    Коментиран от #22

  • 19 Ние българските просттаци

    8 30 Отговор
    Сме 10% и гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Преди гласувахме за атака

    Коментиран от #53

  • 20 Чоко

    5 15 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    Обясни как са най големите путинисти, но не говори с опорки като турски поток . За 8 месеца сме платили на Путин 7 милиарда евро при 3,5 милиарда преди това .

    Коментиран от #25

  • 21 Радев ме разочарова...

    22 16 Отговор
    Вдигна юмруче ✊ !
    Сега от ГЕРБ смуче !
  • 22 Баба Гуна от село Горно Надолнище

    37 9 Отговор

    До коментар #18 от "Азим":

    Те не са партия,а организирана престъпна група...
    Начело с доказан престъпник от СИК....
  • 23 Гроб повече НИКОГА няма да

    37 10 Отговор
    Управлява! Вече е плява!
  • 24 Дел4ева

    10 4 Отговор
    Пак никаква информация за електоралните нагласи за партия атака!!!
  • 25 Чоко-чокоо чокооооооо

    20 9 Отговор

    До коментар #20 от "Чоко":

    Защо да не говорим за "турски поток колко милиарда наля бандита от Банкя?
    При това с заем от гсзпром...
    Ще ни трябват около 80г да изплатим тоя заем....
    Това ако не е путинско слугуване здраве му кажи...
  • 26 ПСР

    34 5 Отговор
    Значи,"ората" си сакат Бойко Бат.Булю,булю,булю....Всяка събота и неделя-инспекцийка,лентичка,джипка,антураж,раздаване-човекът от народа,всред народа.Гледа стпого,но справедливо,дудне на нЕкакъв диалект и всички са яко хепи.Особено структурите-ГЕРБ лели,баби,малчугани,баджанаци,стари ергени и пр.

    Коментиран от #56

  • 27 Ала- бала

    21 4 Отговор
    Стъкмистики хахаха
  • 28 Всички млади и интелигентни, образовани

    19 34 Отговор
    Хора ще гласуваме за П П !!!
    От другите и чеп за зеле не стават !!!

    Коментиран от #34

  • 29 "проучване"

    19 9 Отговор
    поръчано от атлантическата мафия - герб, пп, дб, дпс и бв
  • 30 Алтънбаш

    20 7 Отговор
    Бойко е апаш
    Баш
    Аталай Карадайъ
  • 31 бкп-дс-мутро-олигарх

    7 16 Отговор
    и да гласувате за герб и дпс,иначе умираме!
  • 32 гласопроДавател на хартия

    20 12 Отговор
    Голяма лъжа . Няма човек , който твърдо да е решил да гласува , а да не е решил за коя партия да гласува , при това даже били 15 процента . Никакво значение няма дали ГЕРБ ще са първа , или последна сила , повече управление няма да имат. Никога ГЕРБ !
  • 33 Брюкселската зелка

    13 11 Отговор
    Дай да видим одобрението на другите. Радев все още се ползва с най-висок рейтинг, по-голям от на цялото тиквататво
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Платените поръчкови стъкмистики

    22 8 Отговор
    Внушават ни - примирете се със сегашния бардak, няма нужда от нови избори, нищо няма да се промени.
  • 36 нннн

    24 7 Отговор
    Без мъдурките ПП, ДБ и БВ падат наполовина(за ДБ и БВ е фатално), ГЕРБ и ДПС запазват позиции чрез твърдия си електорат. БСП качва малко, Възраждане качва повечко. Следващият парламент - с 5 партии.
  • 37 Додо

    20 3 Отговор
    Айде,сега направете едно проучване дали спадът в доверието към политическите лидери се дължи,защото не са се прегърнали или е защото единствената им грижа в този парламент беше да подарят оръжие и да платят чертежи??
  • 38 Радев

    7 14 Отговор
    Какви са тези "Алфа Рисърч", на мен одобрението ми го дават в Москва, 100% одобрение имам.
  • 39 такето

    13 5 Отговор
    бацо пак е разкешвал,еййй това българина много невдяващо ба,колкото повече бацо разкешва,толкова по дълго после ще възстановява ,така ,че избирайте го за да остане нещо и за вас
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 С ГРОБ, всеки роб,до гроб !

    14 9 Отговор
    Тук няма прокопсия !
    Плюл съм в тази орисия !
    Станахме кат Русия !
  • 42 Зеления чорап няма кой да обвинява вече!

    21 8 Отговор
    Фатмака твоя е вината за обира на парите и доходите на хората, инфлацията твойте протежета я докараха и не е 17-18%, а е над 50%, така че на Боко Тиквата му се размина свалянето чрез протести от власт, но при теб ще си ходиш по трудния начин! Радев нещо за кражбата да споделиш, къде са парите, защо живеем по зле, къде отидоха заемите?

    Коментиран от #90

  • 43 Е за Радев,

    19 9 Отговор
    Много важно, щото той си постигна целите.
    Избраха го пак и потопи държавата.
    Скапа живота на всички, на дългът се увеличава, а на 12.12.България стана вносител на ток вместо да печели, на ще печелят други. БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНА ТЪПА НАЦИЯ, НА ЩОТО ПОЗВОЛИХА ДА ИМ СЕ СЛУЧИ ВСИЧКО ТОВА
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 байган

    21 10 Отговор
    не разбирам защо все още има малоумници,които гласуват за харвардските мошеници?!!!!

    Коментиран от #61

  • 46 Копейкин.....

    5 10 Отговор
    Какво е станало, да не сме превзели най-накрая Бахмут?, или пак сме се н@.с..р@..ли.....
  • 47 И после го

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бойко Тумора-ЧехмеджиеФ":

    пребиха в царевичака с тояги?
    Или беше в гората?
  • 48 Смерш

    14 10 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Заблуди ни ловко че иска да свали баце а започна да цица пари от митрофаница.
  • 49 Льотчика

    14 8 Отговор
    отврати всички от себе си. Време му е да си ходи.
  • 50 аржентински Москвич

    12 10 Отговор
    Поне 15% за Възраждане! 🇧🇬

    Коментиран от #79

  • 51 Демократ

    19 5 Отговор
    С колко пари пак ще се нагушат продажните платени социолози не казват.герб имат най-много пари не техни, а наши,които сме принудени да им плащаме по дръгливия им закон.Ние си плащаме,за да ни лъжат.Къде другаде по света има такова чудо? До гуша са ни втръснали тези мафиотски празнодумци.
  • 52 ТИР

    14 11 Отговор
    Абе тия ПП дето ни набутаха във всякакви икономически и политически кризи и то ударно по заръки от кой знае къде как само ги лансират заедно с Българския Вседеход,,,как най накрая тия гъбари не се сетят ,,,

    Коментиран от #59, #65

  • 53 И преди и сега

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ние българските просттаци":

    Акъла ви е глупота.

    Коментиран от #55

  • 54 ЗАМИСЛЯМЕ ли се за НАРОДНА ВЛАСТ ?

    8 2 Отговор
    Държавен Едър КАПИТАЛИЗЪМ и Народа да е единственият БЕНЕФИЦИАР ?
  • 55 гого

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "И преди и сега":

    за пореден път ,гомя деб...л си какво общо има Възраждане с Бахмут джендърмиризлив че си омазал с какао от дупката е ясно
  • 56 Някой

    12 7 Отговор

    До коментар #26 от "ПСР":

    Ами тия 23% са само от подобни елементи от разните герб-хранилки и работещите /работили/ за тях, както и доста заблудени.Герб са токсична партия,спор няма,проблема е че и останалите не им отстъпват .Единствено на Янев хората,но те не знаят още къде се намират.Но пък започнаха с номерата на останалите.Отдавта дълбаем под дъното на всички възможни дъна,спасение е Велико НС и изцяло нова Конституция,като и пълна промяна на избинателната система.
  • 57 Индианците от племето

    14 7 Отговор
    си искат вожда от Банкя!
    Той им казваше, че са прости и затова се разбират!
  • 58 АВАТАРИ - човекоподобни същества БЕЗ

    8 1 Отговор
    Без Сърца, Душа и Чувства ! Това е Напаст като ГАНГРЕТАТА която има за цел да СТОПИ не само Държавата като територия но и народа в нея !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ИЗХОДА ! НАРОДНА ВЛАСТ !

    7 5 Отговор
    Държавен КАПИТАЛИЗЪМ и бенефициар САМО НАРОДА ! Не се ли усеща нуждата от народна партия " Ш М А Й З Е Р " , значи народа още не е УЗРЯЛ !
  • 61 ОБЯСНЕНИЕ

    0 6 Отговор

    До коментар #45 от "байган":

    щото си тъп синко ,щото си тъп

    Коментиран от #89

  • 62 С АВАТАРИТЕ се процедира както

    3 1 Отговор
    С ГАНГРЕНАТА ! Иначе гушнахме БУКЕТА !
  • 63 Кой е финансирал

    8 1 Отговор
    проучването?
    Бг. поговорка: който поръчва музиката - той плаща.
  • 64 Тезимса платени измикяри

    9 1 Отговор
    Нагласена работ.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Възрастен

    11 8 Отговор
    Въпреки цялата пропаганда и агитация дори и в неделя, индивидите плюещи по ГЕРБ не осъзнават ,че при следващите избори тази партия ще спечели поне 5-6% повече от тези които прогнозира въпросната агенция!За разлика от ПП които ще спечелят максимум 10-11% а "демократите"от ДБ категорично ще са под 4% и няма да са в следващия парламент.Запомнете го.Един съвет-намалете невъзпитаната/меко казано/ пропаганда и агитация защото така още повече отвращавате нормалните хора от тези "шарлатани"/думи на този който ги доведе на власт/и от слугите на подсъдимите олигарси!!!Приятен ден.
  • 67 Кзкзкзкькьк

    8 2 Отговор
    Няма нормален българин който да харесва една от партиите там. Трябва ни нов формат на управление
  • 68 Бсп

    12 4 Отговор
    Ами той вдигна юмрук, насади омраза, стои в килера и управлява. Всеки ден по 2-3 убийства, мигранти, хаос, глад и разруха. Това направи той.
  • 69 неутрален

    11 6 Отговор
    Как няма гробарите да са първа сила, като тиквата раздуха администрацията двойно с калинки ! Това са семействата на държавните клатикурци....
  • 70 Алфа Рисърч!! Поредната Платена,

    14 1 Отговор
    Прогноза, от Алфа Рисърч!! Много от Рано, започнаха Агенциите, да, трупат пачките!!

    Коментиран от #74

  • 71 Гаглей

    6 4 Отговор
    Къде ви е ИТНто бахаххахаххаах

    Коментиран от #78, #88

  • 72 Хе,хе...!

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Че той Боко е най-големият рашист на БГ ве...!Бе ухилен до уши,рамо до рамо с Путин ,въртейки крана на рашистанският газопровод...!
  • 73 Стоян Александров

    9 3 Отговор
    Фалшиво и долно проучване и още по- долна маниполация. ГЕПИ и Радюфффф заедно с ПП, турците с родина Турция, глупавия военен са ВСИЧКИ ОТ ЕДНО КОЗЯШКО КОТИЛО И ПРАВЯТ ЦИРК. БСП Е ГЛАВНИЯ ЦИРКАДЖИЯ СЪЩО. ВСИЧКО Е ЗА РАЯТА. БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ПОГРЕБАНА. ВЕЧЕ Е САМО ТЕРИТОРИЯ. ВМЕСТО В ЗАТВОРА ТЕ СА В ПАРЛАМЕНТА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДЪТ И РЕЗИЛЯТ БЪЛГАРИТЕ. ПОЗОР. САМО ГОСПОД ВЕЧЕ Е НЯКАКЪВ ШАНС ЗА НАС. ЕВРЕЙТЕ НИ ЗАТРИХА. ЗАЩО ИЗОБЩО ГИ СПАСИХТЕ ПРЕЗ НАЦИЗМА, ЗАЩО, ЗА ДА НИ ЗАТРИЯТ СЕГА ЛИ ????????
  • 74 Ами ДА...!

    13 7 Отговор

    До коментар #70 от "Алфа Рисърч!! Поредната Платена,":

    От банкянските чекмеджета,та право в ,,Алфа-Рисърч"...!
  • 75 Анонимен

    8 1 Отговор
    Твърдите едра гласуващи и обещаващи им Светло бъдеще и нещо от държавната баница.
  • 76 Анонимен

    3 7 Отговор
    Герб ще е, защото там са събрани от кол и въже, всякакви, дпс си имат твърд електорат, пп там не са ясни, но и те не са по различни от герб, шуробаджанаците, другите, едни са за Нинова и за Радев, левите роднини. Все тяхното грозде най сладко, на децата им, внуците им хихи
  • 77 Наблюдател

    8 4 Отговор
    Обективно погледнато изборите не решават нищо. Това е факт. ГЕРБ е 1-ва политическа сила и какво от това? Не могат да направят Правителство, защото останалите политически сили не искат да се коалират с тях. Вторите също не могат и тогава какво правим? Perpetuum mobile Без коментар.
  • 78 Хахх

    6 8 Отговор

    До коментар #71 от "Гаглей":

    ИТНто е в батака при атака.

    Коментиран от #87

  • 79 От тях нищо

    9 2 Отговор

    До коментар #50 от "аржентински Москвич":

    Не зависи.Освен да нагъват депутатски кюфтета и пържоли от 3 лева.И да пълнят градската канализация.
  • 80 ТИР

    9 6 Отговор

    До коментар #65 от "ПенсионерА":

    Пенсио,,,, ходил съм на много места и мога да ти кажа че в Русия ни посрещаха като близки роднини и за тях беше чест да им гостуваш,,,
  • 81 Стоянов

    9 8 Отговор
    Най-после хората разбраха, че пРезидента е човек на Путин и шарлатанин. Едно говори в Европа и САЩ, друго говори и прави у нас.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Муаха-ха-ха-ха...

    15 3 Отговор
    Хвърчилото сам си ритна канчето.Щом ДПС го хвалят,смятайте какво падение е този лицемер и шарлатанин !
  • 84 Никой

    5 9 Отговор
    Отпора на корумпираните ще е ожесточен.КОЙ иска да изтърве кокала ? КОЙ иска при бай Ставри.Борисов до последно ще стиска партията си докато не получи уверение ,че няма да бъде съден.Тогава спокойно ще се оттегли,а оттеглили се партия ГЕРБ отива при НДСВ в патологията ,е не толкова бързо.Ще има една остатъчна енергия ,която ще я движи смаляващокъм отвъдното. Тогава корупционерите ще се заоглеждат къде да подирят подслон.Предполагам,че пак бързо от небитието ще изкочи новия спасител,нова партия. И нали сме шилета ще се затичаме право излъгани пак в кошарата на безвремието.
  • 85 Реалност

    10 3 Отговор
    Резултата потвърждава! Българина е овтса! На първо място крадец, крал стадото 12 години и обслужвал доган! На второ лъжец, световен рекордьор, долен без грам ценности и морал, проект на мафията на прокопиев! На трето, турска партия, зад която се крие едната мафия и кръга зад доган! На четвърто, лъжец, усвояващ субсидии, взимаш процент от депутатите си, развеждащ се фалшиво за да прикрива имоти! И за капак тези лъжци и слуги на мафии, пускат и вменяват лъжи и пропаганда за Президента и резултата овтсата веднага дава резултата! Българино, ти си заслужаваш съдбата! Не 33 години! Мисля, че за такава овча мисъл и 133 години, ще са ти малко, да те лъжат, крадат, решат и стрижат! Овтсата прави същото! На където я поведат, натам тръгва блеейки! Ти българино, правиш едно към едно, същото с овтсата! Истината не е важна за теб! Важно е да ти кажат какво "мислиш", кой е мафия и те така! Блеенето започва!
  • 86 Диамантената ръка

    7 1 Отговор
    Дет се вика мислехме че ще стане по добре, пък то стана същото...
  • 87 И това що те радва

    7 1 Отговор

    До коментар #78 от "Хахх":

    Щото ги няма единствените които не искаха да те крадат и лъжат! Мечтата на глупака!
  • 88 ИТН е доказателство

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "Гаглей":

    че политиката в България е окупирана от мафии, олигарси и интереси и не играеш ли по свирката им, няма как да оцелееш и вирееш в тази среда на крадци и лъжци! А всичко това е възможно, заради глупавият народ, който възпроизвежда мафията, а тя го лъже и краде!
  • 89 Е ако беше тъп

    10 2 Отговор

    До коментар #61 от "ОБЯСНЕНИЕ":

    Щеше да гласува за киро тъпото! Нали трябва да е тъп човек за да гласува за лъжец и слуга на мафията! Няма друго, което да обясни подобна тъпотия!
  • 90 Ами

    11 4 Отговор

    До коментар #42 от "Зеления чорап няма кой да обвинява вече!":

    питай кирил петков лъжеца и слуга на мафията, плащащ на тъпанаре за лъжи! За една седмица източи 9 милиарда! И колко още от комисионни за газта!
  • 91 Павел пенев

    11 5 Отговор
    Алфа Рисърч са една от големите платените платени социология у нас. Всички електорални нагласи са нагласени, но за Радев е вярно. Щом се целува с крадлата Урсула и той като простака Боко, няма кой да го удобрява.
  • 92 Аз гласувам

    3 12 Отговор
    за единствената партия с морал в политиката за 30 години ИТН!
  • 93 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 9 Отговор
    Изборните статистики последно време приличат на горска растителност - всички тревички и млади фиданки се задушават от едно голямо изгнило дърво ГЕРБ, което краде светлината и топлината само за себе си и стои там напук!
  • 94 Истината!!!

    9 4 Отговор
    Лидерът на партията ГЕРБ - Бойко Борисов се ползва с 19.6% доверие и 55.7% НЕДОВЕРИЕ !!!!!!!!!!!!!!!.
  • 95 РАДЕВДОБРЕ РАЗБЪРКВА ПЛЪХОВЕТЕ В ТОРБАТА

    4 5 Отговор
    НО ТРЯБВА ДА ГИ ПРАСНЕ ЯКО В ЗЕМЯТА ИНАЧЕ ЩЕ Я ПРЕГРИЗАТ !
  • 96 Селянина без колело

    2 3 Отговор
    Алфа Ричърс това зайчарника на тиквата ли е че дава такива резултати
  • 97 Румен

    5 2 Отговор
    Алфа Ричърс???? Това се едно се из——— ниш на теменушка, и прекъснеш фотосинтезата за много време
  • 98 Матей преображенски

    4 5 Отговор
    Алфа рисърч да има много здраве,какво го курдисват герб все начело,баш раз-бой-ниците,и аш-ла-ци-те.Доста вече досадиха на народа с нескончаемите си избори и служебни правителства на конвейр,де факто радевско еднолично управление.като ще е гарга,рошава да е! 33 г. изборна одисея и накрая фиаско,крах на държавността,връщаме се към тоталитаризма,без член първи в конституцията,но с лична диктатура.И с американска доминация и окупация.Свободата не ще екзарх,иска Караджата.
  • 99 Ани

    9 3 Отговор
    Това беше очаквано, но е добро. България имаше нужда от пречистване и то се случи. През дългите, продължителни и много скучни предавания на Слави Трифонов по бТВ, по които той пропагандираше провинциален вариант на носталгия по социализма, народа разбиваше скуката като гледаше млади момичета които щъкаха наоколо. Секса продава. Иначе хората ще сменят канала.
    След такава предварителна подготовка, ни сервираха летец, което трябваше да се подразбира като по-умен от един пожарникар. И в един момент ни пробутаха Бандата на Румен като черешката на тортата.
    И подивелия от бедност, скука и безперспективност българин трябваше да се хване на гола кука.
    Обаче, в един момент се оказва че е добре човек да има мечти и много лошо когато те се окажат илюзия . . .
    И така, образованите и трезвомислещите ще запазим и ще увеличим своето благоденствие, а за тези които са се хванали на гола кука ще остане болката и поуката: Социализма е вреден и за обществото и в личен план.

    Коментиран от #100, #101, #102

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Абе

    8 5 Отговор

    До коментар #99 от "Ани":

    каква полза имаш като си продадеш бъдещето? Хубаво ли е такива човекоподобни жалки паднали хорица като кирил петков да те лъжат? Голям кеф! Къде ви е достойнството? Жалка работа! Продажници!
  • 103 С триенето

    5 4 Отговор
    дали ще промениш факта, че троловете ти продават бъдещето? Как мислиш или не мислиш? Защо ви влече простотията?
  • 104 бациБоци

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Генерал Борисов премиер отново! Единственият истински държавник след Стамбулов!

    Коментиран от #107

  • 105 Буха ха

    8 2 Отговор
    На първо място е неграмотна проста, лъжлива и крадлива мутра. На второ място е лъжлив и крадлив амбулантен търговец измамник. На трето място е някакъв невнятник който дори не знае български. Всъщност, и първите двама не могат да се похвалят с кой знае какъв български, но речникът на първия е по-богат защото той знае много псувни.
  • 106 Поръчано и платено от ХероинМустафа

    6 2 Отговор
    Верваме, че отново това е правилната козяшка конфигурация. Ама без малко.
  • 107 Бля бля бля

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "бациБоци":

    Кой бре, СИКаджийската мутра-рещетьор и ортак на мафиот ли наричаш "истински държавник", оня дето спинкаше до шкафчето с пачки и кюлчета ли, хахаха моралния ти компас се е бъгнал!!!!!!
  • 108 Въпрос???

    2 0 Отговор
    Процентите на ГЕРБ да не са вдигнати с 5-6%, а? Нали така ги вдигали като им пратиш от черната кутия?
  • 109 Мнение

    2 0 Отговор
    Фалшименто стъкмистики, на ПП, ДПС и Възраждане са занижени процентите, ана ГЕРБ са завишени!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол