Last news in Fakti

18 Декември, 2022 14:54 3 362 19

Замря интересът към прехвърляне на втора пенсия в НОИ

  • втора пенсия-
  • нои-
  • прехвърляне-
  • интерес

Над 4,6 пъти са намалели хората, които се отказват от универсалните фондове

Замря интересът към прехвърляне на втора пенсия в НОИ - 1
Снимка: БГНЕС

Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване е намаляло значително в сравнение с годините на големи неясноти за втория стълб. 4,6 пъти по-малко хора се отказват от универсалните фондове и прехвърлят партидите си за втора пенсия в сребърния фонд, за да получават само една пенсия - държавна. Това показват данни, предоставени на "Сега" от Националната агенция за приходите.

Тази година само 6938 души са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд към фонд "Пенсии" на НОИ, показва информацията. Стойността на прехвърлените партиди от началото на тази година е над 28 млн. лв., които се вливат в държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система (т.нар. сребърен фонд). Миналата година тази стъпка са предприели рекордните 32 507 души, а прехвърлените средства са около 266 млн. лв., а през 2020 г. - 17 403 души, които са прехвърлили 135 млн. лв.

Зад числата стои влиянието на конкретни решения по отношение на втория стълб. Третият кабинет на Бойко Борисов бави до последния възможен момент регламентирането на фазата на изплащане на втора пенсия, която започна миналия септември. Паралелно с това възможността за прехвърляне в държавното осигуряване бе разширена максимално, за да се даде право на хората пред пенсия да направят що-годе информиран избор за спестяванията си. Така до средата на 2021 г. имаше например гратисен период за прехвърляне на втора пенсия в сребърния фонд за жените, родени между 1960 и 1964 г., които са изпуснали сроковете.

При дебатите за промените в КСО (за фазата на изплащане) усилено се говореше също така, че две пенсии за някои хора ще се окажат по-малко от една. В крайна сметка обаче управляващите склониха да отстранят една голяма несправедливост на досегашния регламент и намалиха наполовина коефициента на редукция на основната пенсия. С този коефициент се компенсира отчислението на 5% от пенсионната осигуровка към универсалните фондове за родените след 1959 г. Той трябваше да е около и над 20%, но бе намален на около 9-10%. С това до голяма степен стана ненужно хората да търсят една по-висока държавна пенсия без плащане от втория стълб.

Затихналият отлив прави впечатление и на фона на тежката година, която преживяват пенсионносигурителните дружества заради кризата на световните пазари, която за пръв път удари всички видове техни инвестиции. Както "Сега" многократно писа, прехвърлянето е изгодно за много малък кръг хора. Хората с минимални натрупвания например вероятно ще получават известно време само втора пенсия, тъй като осигуряването им подсказва, че нямат достатъчно стаж да се пенсионират с държавна пенсия. Не е изгодно да се прехвърлят и хората, които очакват да получат минимална пенсия, тъй като нейният размер е гарантиран и добавката от втория стълб ще е в плюс. Най-малко изгода пък имат хората с по-големи спестявания, които са достатъчни за пожизнена пенсия.

Обратна посока

От началото на 2022 г. повече хора се връщат в универсалните фондове, след като веднъж са прехвърлили парите си в сребърния фонд - 751 души. За 2021 г. към тази стъпка са пристъпили 570 души, а за 2020 г. - само 78 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде отиват

    54 1 Отговор
    вноските на недоживелите до пенсия ??? А те не са хич малко.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 разбира се

    41 5 Отговор
    на държава-престъпник кой да вярва?
  • 3 оня с големия

    58 1 Отговор
    Когато насилствено ни караха да заделяме лични средства за втора пенсия никой не казваше,че ще получаваме намалена държавна за тази и това продължаваше години.Като дойде време за пенсиониране ще получаваме по малко и що бе ИЗЕДНИЦИ.
  • 4 Задаваш риторичен въпрос ли?

    50 1 Отговор

    До коментар #1 от "Къде отиват":

    При бай Тошо на 9 милиона овчици - 60 000 администрация, при демонокретенщината на има-няма 5 милиона (ежедневно намалят) - 600 000 администрация... Пари за бонусите откъде?!
  • 5 пенсиониран кумсуМОЛЕЦ

    16 1 Отговор
    абе който са фанъл фанъл. се файда е
  • 6 пешо

    33 1 Отговор
    те повечето ги прехвърлиха
  • 7 Някоя си

    42 0 Отговор
    Подкрепена от държавата финансово измамна схема.....насила ни вкарват в тия пирамиди...и после по една студена вода....
  • 8 Скоро

    19 0 Отговор
    Всичко ще замре
  • 9 Слепок

    29 0 Отговор
    Това с втората пенсия си е чист рекет - едни мутри окрадоха парите на пенсия на хората. Когато го въведоха го бяха кръстили "ДОБРОВОЛНО-ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ФОНД". :))) Въпреки че фондовете официално отчитат печалба, демек парите ви за пенсия във фонда се увеличават то не е съвсем така. Реално парите ви в тези фондове намаляват. От всяка вноска фонда ви взима такса. В края на всяка година фонда ви прибира "такса управление" върху цялата ви сума по партидата. Накрая ще излезе че таксите са повече от доходоносността която постигат фондовете. Накрая получаваш по-малко отколкото си внесъл. Умните отдавна се махнаха от тези пирамиди.
  • 10 Доко

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Къде отиват":

    Вноските на не доживелите пенсионери и то с дълго годишен стаж "излетяха през комина".
  • 11 Зевс

    7 3 Отговор
    Аз не съм сигурен, че е така. Днес един пенсионер на 65години за да получи 300лв.пенсия от Универсален фонд. Той трябва да е внесъл 60 000хил. лева по индивидуалната си партида. Това може да се случи далеч във времето да кажем след 15-20години за тези които са днес на 40г. възраст.
  • 12 Бай Иван

    9 2 Отговор
    Държавата пак спасява частните пенсионни фондове, защото те прибираха 30 % от пенсионните вноски и би трябвало да намали с 30% пенсията от НОИ, а сега обявява, че ще ги намали само 15%. Това си е чист грабеж на НОИ! Изобщо създаването на тези частни пенсионни дружества си бе чиста далавера, поради насилственото събиране на пари в тях! Те трябваше наистна да са доброволни и тогава нямаше да има такова грабителство от парите за пенсии!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Усещате се !Браво!!!Голямата пара за НОИ иде от.....Спрените пенсии.....тоест умрелите пенсионери и новите пенсионери.....От там е голямата пара,а приказките как държавата отделя от залъка на Бюроклатите за да даде на пенсионерите .......Се пускат ежедневно за да се чустват виновни "Пчеличките",че подяждат търтеите!

    Коментиран от #19

  • 14 Хората пак са прекарани от..

    6 0 Отговор
    Върлите врагове и грабители на трудовите Българи!Народа е овчи и само блее и навежда робска главица...
  • 15 ОБЕКТИВНИЯ

    10 1 Отговор
    ИДЕЯТА ЗА ВТОРИ "ДОБРОВОЛЕН" ПЕНСИОНЕН СТЪЛБ БЕШЕ ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПЕНСИИТЕ.
    ПОСЛЕ РЕШИХА, ЧЕ ЩЕ СТАНАТ МНОГО"ВИСОКИ" И ИЗМИСЛИХА КОЙТО ВЗИМА ОТ ДВЕТЕ МЕСТА ДА МУ НАМАЛЯТ "ОСНОВНАТА".
    ЗАЩО БЕ "ДРУГАРИ"? ЧУДИТЕ СЕ КАКВА ГЛУПОСТ ДА ИЗМИСЛИТЕ!
  • 16 асдаа

    9 0 Отговор
    Идеята за втори стълб никога не е била да се увеличат пенсиите. Единствената и цел беше да се отклонят 25% от парите за пенсия и да се използват от определени хора.
  • 17 Пенсионер

    8 0 Отговор
    Логично. Няма полза от 2-ра пенсия.
  • 18 НОИ

    4 0 Отговор
    2-ра пенсия - имал дал !
  • 19 Пенсионер с таван

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Така е. Сега зимните месеци, много пенсионери, братя и сестри, ще хванат пътя към небето. 1.Освободените средства, от пенсиите на починалите, автоматично отиват за юлското увеличение на пенсиите. Не случайно увеличението на пенсиите се прави средата на годината, а не от 1-ви януари, което е правилното. 2. Другото по малко перо използвани са увеличение на пенсиите са таваните на пенсионерите. Годишната икономисана сума от таваните е 120 млн.лева.3. Лъжа е, че НОИ се до финансира от бюджета. Това са приказки за наивници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол