Last news in Fakti

19 Декември, 2022 09:10 1 992 26

Експерт: Паравоенните у нас са колкото редовната ни армия

  • паравоенни-
  • сигурност

Липсва автентичен диалог за сигурността между гражданите, политическите партии и съществуващите институции в сферата според ген. Тихомир Стойчев

Прокуратурата проверява паравоенната организация Българско народно опълчение "Шипка" за евентуално извършени престъпления против държавата. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура, която е възложила проверката на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Бившият шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) ген. Тихомир Стойчев коментира пред Bulgaria ON AIR, че липсва автентичен диалог за сигурността между гражданите, политическите партии и съществуващите институции в сферата.

"Мигрантските потоци заливат не само нашата страна, но и Европа. Не се привлича гражданството да се включи както подобава и както е записано в Конституцията. Владимир (Дончо) Русев е познат на няколко места. Той е в полезрението на Националната служба за сигурност. Трябва да се обърнете към ген. Атанас Атанасов, Цветлин Йовчев, Иван Драшков - какво са правили, когато тези организации са показвали, че се занимават с военно обучение и правят тренировъчни лагери. Съществуваха също Динко и Перата, които със самоинициативи отиват да правят границата и задържат нарушители. Може да има криминална дейност", обясни експертът по сигурност.

Според ген. Стойчев прокуратурата, МВР, ДАНС и ГДБОП често пъти афишират това, което за тях е законово задължение да го вършат ежедневно. Нека след това афишират резултатите, когато има произнасяне на съда, изтъкна той.

"Обществото ни е силно поляризирано към Русия и конфликта в Украйна. Всеки български мъж съзнава, че този конфликт може да се разрасне и може да се стигне до необходимост българските граждани да бъдат призовани в армията. Г-н Русев твърди, че има около 28 хил. души членска маса в тези организации. Горе-долу толкова е нашата армия. Той може в един момент сам да генерира опасност за сигурността и да въвлече България в конфликти", подчерта ген. Стойчев.

По думите му проблемът, който е със социални характеристики, не е достатъчно добре наблюдаван, а случващото се е свързано с решението на парламента да предоставим оръжие на Украйна.

"Имам усещането, че в един момент върху Русев е разпънат чадър. Някой изгражда с апарата на службите нещо като мухоловка. Владимир Русев е наблюдаван, викан е на профилактични беседи, в един момент го оставяме да прави каквото си иска. Поддържа официални контакти с политически лица от Русия, Беларус, Украйна. Изпращал е писма до големи български предприятия, предлагайки им да ги охранява, като е твърдял, че е бивш офицер на Държавна сигурност", каза още ген. Стойчев.

Бившият шеф на ЦСБОП посочи, че не работи комисията в парламента за контрол на спецслужбите. Не бива да бъдат оставяни без контрол, но не бива да бъдат и политизирани, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    33 14 Отговор
    Кви паравоенни бре гугуткааа! Наричаш ловците и хората със Регистрирано оръжие паравоенни. Халюцкай са руски шпиони на писта. Смех.

    Коментиран от #4

  • 2 До Гешев

    30 15 Отговор
    Скоро ще паднат всички западни ротшилдови режими. Путин ще донесе демокрация във всяка страна с ротшилдов режим.

    Коментиран от #25

  • 3 Анти-маймуна

    38 13 Отговор
    Много го е страх ротшилдовия режим от неконтролирана опозиция. Треперят като листа.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 треперите рубладжиите

    6 21 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    от делириум тременс вследствие кофти ЦНС 😄

    Коментиран от #7

  • 6 Псевдоним

    33 11 Отговор
    Държавните хрантутници изпитват неистов страх, че някой може да им развали рахатлъка. А всъщност те са най-голямата паравоенна организация в България, с численост над 140 000 души. От тях не всички имат зачислено оръжие, но всички имат инструменти да унищожат и вгорчат живота на хората.
  • 7 Помниш нали

    21 7 Отговор

    До коментар #5 от "треперите рубладжиите":

    Предния път нахраниха прасетата с вас, ротшилдови помири.
  • 8 ЧВК Коиловци

    21 9 Отговор
    Тук не ги обичаме натовците.
  • 9 БгТопИдиот

    25 12 Отговор
    Ловът на вещици продължава от ислямски германистан към БГ мутристан.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор
    Ама ние и армия ли имаме 🤔🤔🤔
    То като се отделят Почетния караул , в целия му състав , остават група генерали с куп шапкари и няколко метачи на портали ❗
  • 11 Като сложиш и 120 000 комуняги-

    9 11 Отговор
    русофили ловджии картинката става трагична. За нас трябва да има приготвени 5 въздушно-преносими американски дивизии готови ! Иначе по един полк във Варна и Бургас и новото "освобождение" ще стане факт за две седмици. Да не пропускаме и факта, че офицерите н т.нар. наша армия са израсли с комунистическо-русофилско възпитание от командири, за които да говорят за Варшавския договор и братския СССР, е първа грижа !

    Коментиран от #13, #22

  • 12 МА ТОЙ

    7 8 Отговор
    Човека малко луд ,бре какво му обръщате внимание.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Като сложиш и 120 000 комуняги-":

    😀😀😀
    "...За нас трябва да има приготвени 5 въздушно-преносими американски дивизии готови ! ..."
    🤔🤔🤔
    Че кои сте Вие, че Чичо С(р)ам да дойде да Ви пази
    🤔🤔🤔
    Стига Ви един самолет с НЕзатворени колесници- справка Афганиста❗
  • 14 Бончо

    8 8 Отговор
    А ти дека беше, докато направиха българската армия на дреб, една шепа "генерали" и три дебели войника!
    Всички сте за затвора!!!
  • 15 смерш

    8 15 Отговор
    Тези от Българско народно опълчение "Шипка" трябва да бъдат натикани в затвора за дълго.И да се забранят подобни въоръжени организации.

    Коментиран от #19

  • 16 !!!?

    8 12 Отговор
    Кремълски паравоенни ОПГ кръстосват страната, а техни представители има и Парламента !!!?

  • 17 Генералът се слави със

    2 7 Отговор
    своята плашипутинщина, правоверен хардлайнер-русофил !
  • 18 редови оператор на небиологични единици

    3 12 Отговор
    Някой наши сънародници, още не могат да осъзнаят, че САЩ са най напредналата в технологично отношение страна в света, от постиженията на която, се възползват множеството страни и Русия, известна с производството си на некачествени стоки и с недружелюбното си отношение към нашата страна, заради цивилизационният ни избор.

    Коментиран от #20

  • 19 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "смерш":

    АЛООО А КАК ГЛАСУВА НАШИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ООН ...ЗА ВЕЛИЧАЕНЕ НА ФАШИСТКИТЕ РЕЖИМИ ....Е ТЕ ТОВА Е ФАШИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ НО НАЙ ИЗРОДЕНАТА ФОРМА МУТРОФАШИЗЪМ .ЗАБРАНАТА НА ТЕЛЕВИЗИОННИ КАНАЛИ ..ОБЛЪЧВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ , ГЕНОЦИД И МИЗЕРИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ...ТОВА Е ХИТЛЕР И НЕГОВАТА ПРОПАГАНДА ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 пенко

    1 1 Отговор
    НО , ТЕ СА НАРОДА ---НЕ НАТОВСКАТА БГ "АРМИЯ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 пенко

    1 1 Отговор
    НО , ТЕ СА НАРОДЪТ --- А НЕ НАТОВСКАТА БГ "АРМИЯ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А , ВСЕКИ ИЗ ПЕРКТ С МНЕНИЕ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #26

  • 25 ЕВРО СЪЮЗА

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "До Гешев":

    Много сме близко до излизане от Евро съюза и Нато,щом иска българина, ответната реакция
    от Евро съюза и Нато, ще бъде затваряне на границите, изтегляне на инвеститорите,Албания,Хърватска чакат да ги присламчат,точно за един ден ще върнат всички гастарбайтери от Евро съюза,как ще одговорите на тези хора ,които ще са безработни,с лъжи за велика Русия и Китай,който се уреди с гражданство там,добре а другите,това са 1 милион и повече,нещата не са толкова прости, колкото си мислите.
  • 26 ЕВРО СЪЮЗА

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "пенко":

    Не са те народа ,българският народ ,работи,няма време за глупости, в Европа от българи и от малцинства работят много хора,там се замогват и изпращат пари,на роднините си,не се разкарват въоражени,с автомати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове