19 Декември, 2022 20:18 1 182 28

Проф. Герджиков: Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст

  • огнян герджиков-
  • мнозинство-
  • фантаст

"Ако ще да дойде Нобелов лауреат, ако ще да бъдат най-качествените хора на планетата, те няма да бъдат подкрепени, защото политиката е такава”, коментира бившият шеф на 39-НС

Проф. Герджиков: Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст - 1
Снимка: БГНЕС

„Цяла Европа се отказа от машините, защо са отречени. Ние ли сме най-умни от цяла Европа с най-малко стаж в демокрацията”, каза в интервюто на „Твоят ден” по NOVA News Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание, бивш служебен премиер - 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. Той препоръча да се търсят механизми за минимализиране на опасностите от фалшификация на изборните резултати, вместо да се търсят машини.

„Нашата политическа болест е конфронтацията – всеки срещу всеки. Само партията на Стефан Янев я няма, защото е нова партия. Не ни достига коалиционна култура, тя е важна. Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст”, обясни бившият служебен премиер.

Относно неодобрението на предложените кандидати за премиер, Герджиков смята: „Ако ще да дойде Нобелов лауреат, ако ще да бъдат най-качествените хора на планетата, те няма да бъдат подкрепени, защото политиката е такава”.

Според него хората са отвратени от политиката и това е причина за ниската избирателна активност. „Толкова ниска избирателна активност, под 40%, ако следващите избори бъдат през март и НДСВ не се кандидатира, активността ще бъде 35%”, прогнозира Герджиков.

Икономиката е в просперитетът на една нация. Това е задача номер едно. Още две области имат нужда от реформа. Това е образованието и здравеопазването. Те са построени на грешен фундамент. Парите следват студента. Това означава, че всички висши учебни заведения нямат интерес да отпадат студенти. Всеки, който влезе, с малки изключения, излиза – ние пълним нашето стопанство с некачествени висши кадри. Ректори привикват преподаватели: „Защо толкова късате, значи – лошо преподавате”, обясни Герджиков.

„НДСВ се връща ударно в политиката – усети се вакуум. Политическите обекти в народното събрание не може да се формира мнозинство, служебните кабинети са повече от редовните – това е омагьосан кръг. Това даде импулс за една партия, която бе изпаднала в клинична смърт последните години, да се завърне на политическата сцена”.

По думите му Станимир Илчев е основната движеща сила, той е съпредседател на НДСВ. „От него научих и се ентусиазирах”, каза Герджиков. „Не мога да мисля само за себе си. Не че сме единствените в света, които попадат в такава политическа криза – Израел, Италия, Белгия бяха в подобна ситуация, но защо да повтаряме такъв лош опит”, обясни желанието си да се завърне в политиката Герджиков.

Той изтъкна заслугите на партията си за влизането на България както в НАТО, така и в ЕС. „Не че и други партии нямат заслуга, но основната е на нашата партия. И други са ни срещали и са ни казали: „По ваше време се работеше много по-спокойно”. Относно ролята на бившия цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, по думите на Герджиков той се отдръпва. Самият Герджиков, обаче, би могъл да се съгласи да бъде кандидат-депутат. „Това е усилие, но аз съм готов да го дам”, каза Герджиков.

„Ние не бяхме силни в изграждането на партията, нямахме човек като Цветан Цветанов, който изгради структурите на ГЕРБ. Ние нямахме опит, мен ме провокираха. Влязох насила в политиката”, обясни бившият служебен премиер.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХРИС

    22 1 Отговор
    Този и пак, и пак, и пак, безкрай! ДОСАДНО НЕЩО! НЕЩОТО НЕПРЕКЪСНАТО НИ ГО НАВИРАТ В НОСА!
  • 2 Петьо Петров

    13 3 Отговор
    О, стажът ни в тази демокрация не е малък, от 1944, но го знаехме под друго има. Сега даже го развихме, от обикновен комунизъм до извратен такъв. Ляв цървул на десен крак не става.

    Коментиран от #21

  • 3 Явно че

    25 0 Отговор
    Скоро положението пак ще е предизборно щом всички мършояди денонощно налазиха така наречените медии
  • 4 Еееее стига с

    17 1 Отговор
    тези стаци в политиката , аман от гардеробни скелети!
  • 5 хъ хъ

    15 0 Отговор
    дуфалак дуфалак, днеска аках пак.😅 Аман от експерти.
  • 6 12340

    15 0 Отговор
    има,има мнозинство--- партията на
    негласувалите и гласувалите с " Да ви е..майката на всичките!"
    ....и електоралната подкрепа расте ! :)
  • 7 ха ха

    14 0 Отговор
    тия никой не иска и да ги погледне , а те се завръщали ударно , ама тоя път ще има 800 тояги по задниците на царистите
  • 8 Важното е че Боко

    11 1 Отговор
    кога трябваше получи мнозинство. Сега къта кюлчетата.
  • 9 Опа

    13 0 Отговор
    Пак искат да се върнат старите танцьори с по два леви крака. Гнусни лапачи.

    Коментиран от #11

  • 10 Наблюдател

    18 0 Отговор
    Професор Герджиков, НДСВ са кауза пердута. Народа е отвратен от Вас и ще си стоите на пейката завинаги.
  • 11 Наблюдател

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Опа":

    Няма да се върнат, те го знаят много добре това. Дори ГЕРБ много сбърка, като поканиха в проекто кабинета НДСВ-арката Меглена Плукчиевна. Хората помнят как царя ни оправи за 800 дни и не са го забравили.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 позеленял

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    поканиха ги защото знаят че са продажни душици и единственото ценно за тях са кюлчетата

    Коментиран от #14

  • 13 Абе, тия старчета

    6 0 Отговор
    нямат ли срам да се натискат в политиката, вместо да дадат път на младото поколение. Нито Левски, нито Ботев, нито Стамболов са били дъртаци. Мозъците им са останали без гънки. Да си гледат внучетата.
  • 14 Наблюдател

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "позеленял":

    С поканата ще си останат. Нищо няма да излезе от тази работа. Професорът много добре знае това. Там завинаги ще си стоят на политическата скамейка наказани от Народа.
  • 15 Директно:

    4 2 Отговор
    Има, има, народа лека полека се осъзнава кой е зад неговите интереси-Възраждане!!!! Само гледайте......
  • 16 188

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Не са забравили? Мислиш ли? Забравили са. Хората в България помнят по два дена. Моето куче помни повече. Достатъчно е медиите да започнат масирана кампания и черното ще стане бяло. Българина обича простите неща. Да му набиват в главата прости и кратки изречения. Не са решили, не са върнали НДСВ. Те върнаха ГЕРБ, та НДСВ ли няма да върнат. Стига да им обещаят запазване на откраднатото.
  • 17 Койчо

    3 4 Отговор
    Като гледам този индивид от снимката, а и накъде вървят нещата в политиката като цяло, нищо чудно скоро да осъмнем с новината че Жан Виденов се връща в БСП.

    Коментиран от #19

  • 18 Сегашните мошета

    5 0 Отговор
    , като видят че такива стари кримки не са на топло и се чувстват безнаказано! Арсен Люпен.
  • 19 Социалист

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Койчо":

    В грешка си! Жан Виденов е социалист и няма как да се върне в БСП, която е Партия на едрият капитал. Партия на олигарсите.
  • 20 Стоян Хлебаров

    8 0 Отговор
    Герджиков,язък ти за професурата-продаде се на Мадридския лъжец,сега се продаде и на Мафията!?Машините за гласуване не са отречени на Запад,Просто там няма крадци,като твоите ментори,не се чака по нощите от избирателната администрация,несе купуват гласове и не се пускат фалшиви бюлетини-ЗАТОВА ТАМ БЮЛЕТИНАТА Е НОРМАЛНА,А НЕ МАФИОТСКА,КАТО НА ТВОИТЕ СЪБРАТЯ МАФИОТИ!?НА ТОВА ЛИ УЧИШ МЛАДИТЕ ВУНИВЕРСИТЕТА-ДА ЛЪЖАТ И МАЖАТ,КАТО ТЕБ! ПФУ---
  • 21 Енгелс

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Неграмотен си. Никога никъде в никоя държава досега, не е строен комунистически обществен строй.
  • 22 Я Я Я Я ДА

    4 0 Отговор
    АБЕ ПРОФЕСИОРЧЕ ЖИВ ЛИ СИ ОЩЕ - АКО НЕ СИ ЕДИН КОМУНИС ПО МАЛКО В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ......................................У --------------РИ ------------------ТА ДА СА ОПРАЙ ДЪРЖАВАТЯ .............ГАДНА МУТРО ............................................................................
  • 23 КРОКОДИЛА

    5 0 Отговор
    ЛЪЖЕЦ И МОШЕНИК - - ТОВА Е КОМУНИС - НЕЩАСТЕН ........................................................................
  • 24 Ели

    4 0 Отговор
    НОВ ПРОЕКТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА! НЯМА ВРЕМЕ ЗА НОВ ЕЛИТЕН ОТБОР И ПРЕЗИДЕНТА ИЗВАДИ ГЕРДЖИКОВ! ВАЖНО Е ДА ИМА МНОГО ИГРАЧИ!РАЗПРЪСНАТИ ГЛАСОВЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ С ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ!ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЪБЛАЗНЯВА С ТРЕТИЯ МАНДАТ!ДАЖЕ МАЯ ОЧАКВАШЕ ДА ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО! СЕГА КОРНЕЛИЯ И ЯНЕВ ТОЧАТ ЗЪБКИ ЗА КОКАЛА!
  • 25 ,.мммммммммммммм

    6 0 Отговор
    Скрий се !
  • 26 Маринов

    1 1 Отговор
    Абе Кратунчо и СИЕ ,
    то по твоите Изявления
    Излиза че Американците са НАЙ ГЛУПАВИ,
    СЛЕД като те от десетилетие
    БЕЗПРОБЛЕМНО ГЛАСУВАТ едновременно и с хариени бюлетини и с тъй наричаните от вас "Машини за гласуване "???
  • 27 хммм

    3 0 Отговор
    Трябва да е голям фантанст тоя дето те е пуснал в политиката! Ти си за шеф на кенеф.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол