Last news in Fakti

20 Декември, 2022 07:52 1 645 12

Втори месец властите не могат да открият сириеца, избягал от затвора

  • сириец-
  • беглец-
  • затвор

Той се "отклони", като не се върна в общежитието си и бе обявен за общодържавно издирване

Втори месец властите не могат да открият сириеца, избягал от затвора - 1
Снимка: БГНЕС

Втори месец властите не могат да открият сириеца, който избяга от затворническото общежитие в Стара Загора. Той все още е в неизвестност, казаха за "Сега" от Министерството на правосъдието. За издирването на беглеца отговаря МВР.

Затворникът, когото МП назова само с фамилията му - Абдо, не се е върна от работа на външен обект в началото на ноември. Той е осъден през 2021 г. за това, че е подбудил трето лице да извърши грабеж на 1440 лв., обясни зам.-правосъдният министър Мария Павлова, която даде брифинг от мястото на инцидента на 4 ноември. Абдо е бил осъден на година и половина затвор, след като се е споразумял с прокуратурата.

От 3 октомври е полагал доброволен неплатен труд в обект в неохраняемата част на общежитието - метял е улиците наоколо. На 3 ноември не се е върнал в 14 ч. заедно с останалите лишени от свобода. Тогава Павлова успокои гражданите, че "не съществува никакъв риск" и изрази надежда Абдо в най-скоро време да бъде открит. Откакто Абдо пребивава в България (от 2018 г.) работи като фризьор и е имал салон в Харманли, посочи още зам.-министърката. Тогава тя натърти, че сириецът не е избягал, а се е отклонил, защото трябвало сам да се върне след края на работния ден. "Знаете какво представлява бягство от затвора, в случая няма такова нещо", поправи тя репортерите. Отклонилият се е обявен за общодържавно издирване.

Затворническите власти се оправдават, че от общежитията от открит тип е по-лесно да се избяга, защото лишените от свобода там не подлежат на постоянна охрана. Имат право на отпуски, както и да посещават самостоятелно болнични заведения. Могат обаче да се следят и с електронни гривни, каквато явно Абдо не е носел.

Според различни публикации "отклонилият" се Абдо е брат на Масуд Абдо, който след споразумение с прокуратурата получи 11-месечна условна присъда по обвинението съпричастност към трафикантския канал за мигранти и автобуса, който през август уби двама полицаи край Бургас.

НОВ ЗАТВОР

В понеделник бе направена първата копка за строежа на нов затвор в Самораново. "Днес се случва нещо голямо. Нещо, което е изключително важно както за министерството на правосъдието и системата на пенитенциарното дело, така и за държавата", каза при символичната първа копка служебният правосъден министър Крум Зарков.

"Това съоръжение, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече. Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН, над 4 500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази", каза още той.

Става дума за затвор от нов тип. Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Помощта е в размер на 35 млн. лева. Очаква се затворът, който е първият от над 60 години нов затвор в България, да бъде готов до края на април 2024 г. Капацитетът му ще е до 400 лишени от свобода и учебен център, в който кандидатите за служители на ГДИН да се подготвят.

Предвижда се създаване и на "преходно отделение" (half way house) за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    5 0 Отговор
    Да се надявам ,че отдавна е при поканилата го мулти култи. Ние такива си имаме достатъчно.
  • 2 шуримури

    6 0 Отговор
    Нищо чудно. Пак българска работа.
  • 3 Сменям си ник-а

    10 0 Отговор
    Само питам
    ГДИН получиха ли 13- та заплата.
  • 4 Как

    8 0 Отговор
    Може да се е върнал а ченгетата го търсят извън затвора.
  • 5 адаша

    8 0 Отговор
    Или е в "Столипиново", или във "ФакултетО". Може и във Виена- едно и също е...
  • 6 Той

    6 0 Отговор
    100 % вече не е в България !
  • 7 А бе,

    7 0 Отговор
    добре, че не сме в Шенген !
  • 8 Ако

    4 0 Отговор
    изобщо имат снимки и биометрични данни , в чужбина ще им го намерят .
  • 9 зелен петел

    3 0 Отговор
    Не ни трябва Шен ген.
  • 10 избирател

    4 0 Отговор
    А някакви последствия за ръководството на ГДИН?
    Или те са заети само да си тъпкат джобовете с комисионни от обществени поръчки?
    Ибайло Йорданов - селянинът от Церово доста "възмъжа" и даже любовницата си Нинка направи зам. главен директор на ГДИН.
    Така кражбите са гарантирано само в техните джобове. Сиреч пореден случай на издръжка на любовница с държавни пари (крадени, разбира се)
  • 11 Анонимен

    3 0 Отговор
    Познайте колко са го търсили наще полицаи...
  • 12 куку

    3 0 Отговор
    Споко..възможно е вече в дойчланд..и няма да се учудя ако германските нпо на благодетеля сорос да го издигнат за човек на годината..Всеки престъпник добре дошъл на Запад ...а после защо ли не ни пускат в шенген..ами защото пречим на талибански отрепки да минават свободно през така наречената граница..Трябва изобщо да не ги спираме, а от границата да ги извозваме с автобуси направо в Брюксел в тая джендърска кочина..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове