Last news in Fakti

22 Декември, 2022 12:50 1 445 27

Васил Велев: Тези, които твърдят, че няма брутна минимална работна заплата, не са експерти

  • васил велев-
  • минимална заплата

Самият закон, който е внесен в парламента е плод на една измама, една лъжа, която синдикатите повтаряха от сутрин до вечер, че директивата повелява минималната заплата да бъде 50% от средната

 Васил Велев: Тези, които твърдят, че няма брутна минимална работна заплата, не са експерти - 1

Очевидно тези експерти, които твърдят, че няма брутна минимална работна заплата, не са експерти. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ председателят на АИКБ Васил Велев.

"Защото в самата директива, чието транспониране се цели с промените в Кодекса на труда, е записано съвсем ясно, че е оценка на адекватността на минималната работна заплата се оценяват такива референтни съотношения, референтни стойности, като например брутна минимална заплата и 60% от брутната медианна заплата. Или съотношението брутна минимална заплата и 50% от брутната средна заплата. Самият закон, който е внесен в парламента е плод на една измама, една лъжа, която синдикатите повтаряха от сутрин до вечер, че директивата повелява минималната заплата да бъде 50% от средната. Директивата не повелява такова нещо. Тя казва, че трябва да се създаде механизъм, да се отчетат различни критерии от социалните партньори, работодатели, синдикати и правителство, да се отчетат и изберат различни референтни стойности и съотношения, в т.ч. един от тях е този. Но има и други, които в България са покрити.“

Същата директива за минималните работни заплати на ЕС Директива 2041 от тази година и Конвенция 131 на Международната организация на труда – международни норми, които ние сме приели да изпълняваме. Този закон пряко противоречи, който е внесен в парламента. И ако той бъде приет, ако парламентът бъде изнасилен от синдикати, БСП и властващият популизъм, и бъде приета такава норма, тя ще бъде обжалвана. Тя е вредна, тя вреди на хората. Това би било една диктатура на неквалифицираните и мързеливите над квалифицираните и мързеливите, допълни Велев.

Ако се определи 770 лв. минимална заплата, никой няма да получава под 770 лв., обратното – сега са ощетени младите хора, независимо от това дали имат висока квалификация, те получават по-малко заради задължителните класове, което е норма, останала от миналото единствено в България, обясни Велев. "Няма друга европейска страна, в която се използват класове за прослужено време. Използват се много по-добри и мотивиращи системи за заплащане на труда“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    6 18 Отговор
    Защо е важна тази МРЗ, толквоа ли много Българи получават МРЗ ?!
    Или друга е далаверата ?!
    Не е ли по-добе да вдигнат среданта работна заплата, ама не като вдигнат заплатите на неколцина големци от бюджетнта сферра !!!

    Коментиран от #6

  • 2 Мунчо

    25 1 Отговор
    И в крайна сметка къде има дефиниция за брутна минимална заплата и какво се включва в нея? Посочи го ясно, без да увърташ.
  • 3 Уууууууууууууу

    32 3 Отговор
    В никоя държава при инфлация не намаляват заплатите!Не стига,че сме с най-ниски в цял ЕС ами и се гаврите.
    Вие нормални ли сте??Какво ви е?!Предколедно намаление на заплати...я от психодиспансера да прибират тези откачалки като този на снимката!
    Освен да искате да дразните народа и да му е гадно няма друго обяснение на неадекватното ви поведение.Господ ще ви накаже!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Агата Кристи

    30 4 Отговор
    Тоя МИЛИОНЕР
    не знае какво е мизерстващи хора, които мръзнат и не могат да си купят ЕЛЕМЕНТАРНИ неща са съществуването си !

    Коментиран от #12

  • 6 Да, много

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    получават МРЗ, но и пари на ръка под масата. Работодателят ги осигурява на МРЗ и работника губи когато се пенсионира, но това е в "далечното" бъдеще. Този който се пенсионира сега и е получавал през цялото време МРЗ ще има пенсия около 320лв. по сегашните правила на НОИ, но минималната сега е 467лв. Най губещи са тези чиято действителна пенсия е 467лв., те са се осигурявали на 1,5 МРЗ средно.
  • 7 позеленял

    20 3 Отговор
    1000 лв минимална заплата , иначе няма да ви има
  • 8 Абе васко,

    19 2 Отговор
    Твърдеше че в Германия няма МРЗ, как сега твърдиш че има брутна МРЗ ?

    Коментиран от #10, #13

  • 9 КурюКокорю&Лорерю-мафия

    20 2 Отговор
    Мечтата на мафиота-робовладелец - робите да си плащат, за да получат правото да работят ангария.
  • 10 Алчнико,

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе васко,":

    В европа няма нито брутна нито основна МРЗ, има минимална браншова часова ставка. Де да беше и тук така.
  • 11 Хаха

    20 2 Отговор
    Тоя смешник какво все реве като с тази мрз винаги ния работещите сме губещи. Навсякъде където уж се стремим да станем европейци има по часово заплащане, което ако се направи и тука айде да сме на половината на тях една от най малките заплати трябва да е 1000 до 1200лв.Ама тогава такива разбирачи и набедени бизнесмени ще почнете да си режите вените. Че няма да можете да си купувате коли, вили яхти и тем подобни работи за милиони левово вместо да инвестирате в бизнесите си и да ги осревременявате и оптимизирате, защото сега имате най евтината работна ръка и не ви пука за това
  • 12 Пенчо

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Агата Кристи":

    Въпрос за няколко милиона долара - Как от милиционер се става милионер?
  • 13 Не питай

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе васко,":

    Как така, как го твърди, питаш, все едно не знаеш кое клати феса - интереса.
  • 14 Пенсионер

    15 3 Отговор
    Велев, говори глупости. Буквално, нагло лъже! Няма никъде в никоя държава по света, брутна минимална работна заплата. Това си е наша измишльотина. Нека посочи в коя държава има такава и от какви компоненти се състои.
  • 15 милен

    13 2 Отговор
    този велев е паразит и то гаден на домуса е подлога
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПАРАЗИТА

    8 1 Отговор
    ВЕЛЕВ СТАВА САМО ЗА ДРЪВНИКА !
  • 19 КАЛКО МУ Е ЗАПЛАТАТА НА

    6 1 Отговор
    ТОВА ГОВЕДО ВЕЛЕВ?

    Коментиран от #23

  • 20 Психo от Курило

    6 1 Отговор
    Ма..ка ти не наял се!!!!! Свещи да си купувате!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тот

    7 1 Отговор
    Е г-н -Знайко да каже къде в България има работодатели.Тук има Трудоизползатели. Няма Синдикати има Тарикати..Г-н а само реве а не спира да краде.Кой тока наречен работодател не крие или спомага за укриването на данъци.
  • 23 тука е така...

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "КАЛКО МУ Е ЗАПЛАТАТА НА":

    Колкотом и да е не я изработва с производство на материални блага, които да увеличават парите в общата хазна, а с отчисления от нашите данъци!
  • 24 митничар

    1 1 Отговор
    Е ТОЯ РЕПТИЛ ВЕЛЕВ Е ЗАРЕВАЛ ОЩЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА БЕШЕ 450 ЛЕВА И РЕВЕШЕ КОЛКО Е ГОЛЯМА И ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ЩЕ ФАЛИРА ЕМИ ДА ФАЛИРА БЕ КАТО СТЕ НЕКАДЪРНИЦИ И РАЗБОЙНИЦИ
  • 25 депутат

    1 1 Отговор
    ИНТЕРЕСА ГЛАТИ ФЕСА А ТОЯ КЛАТИ ФЕСА НА ДОМУСЧИЕВ ,ЗА ПРОТОКОЛА!
  • 26 чичо

    1 0 Отговор
    Е тоя Ви казвам честно ще изяде дряновицата скоро пред някоя телевизия само ще видите народа откази от такива идииоти
  • 27 въпрос за 100 стотинки

    1 0 Отговор
    тоя въшлев ли е най-големийо експерт
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове