Last news in Fakti

24 Декември, 2022 16:41 998 15

Министърът на отбраната: За нас Италия е стратегически партньор в ЕС и съюзник в НАТО

  • гуидо крозето-
  • димитър стоянов

Министърът на отбраната на Италианската република Гуидо Крозето е на посещение в нашата страна, за да поздрави италианските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група по повод Рождество Христово

Министърът на отбраната: За нас Италия е стратегически партньор в ЕС и съюзник в НАТО - 1

„Република България високо оценява поемането от Италианската република на ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на наша територия. Благодаря Ви, че приехте тази сложна роля в сложно време. За нас това е доказателство за съюзната солидарност и изпълнение на една от трите ключови мисии на Алианса – колективната отбрана“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 24 декември, на работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето, която се проведе в авиобаза Безмер. В срещата участваха заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Към италианската делегация на министъра на отбраната Крозето се присъедини и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джозефина Дзара, съобщиха от военното министерство.

Министърът на отбраната на Италианската република Гуидо Крозето е на посещение в нашата страна, за да поздрави италианските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група по повод Рождество Христово.

На работната среща двамата министри отбелязаха съществения принос на многонационалната бойна група както за засилване възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, така и за повишаване на сигурността в Югоизточна Европа.

Министър Стоянов запозна колегата си и с някои от приоритетните проекти за модернизация на Българската армия, сред които проекта за придобиване на нова бойна машина на пехотата, на вторите осем самолета F-16, на нови трикоординатни радари, проекта за развитие на способностите за артилерийска поддръжка и др.

„Благодаря Ви за топлия прием. В наше лице имате партньор и съюзник по отношение на реализацията на проектите за модернизация на Българската армия. Най-важният ни контингент е тук в България. Над 800 италиански военнослужещи са разположени на полигон „Ново село“ и това показва нашия ангажимент към усилване на Източния фланг на НАТО“, каза министърът на отбраната на Италианската република. Той подчерта, че полигон „Ново село“ предоставя отлични условия и възможности за обучение на италианските военнослужещи.

„За нас Италия е важен партньор в Европейския съюз (ЕС) и съюзник в Алианса. И двете организации са ключови за нашата сигурност и отбрана. Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние сме ангажирани с изпълнението на поетите ангажименти, фокусирани върху модернизацията и повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили“, заяви министър Стоянов.

Обсъдени бяха и други актуални въпроси като важността на Коридор N 8, който ще свърже Адриатическо и Черно море, военната мобилност, индустриалното сътрудничество и сигурността в района на Черно море. Министрите на отбраната на България и Италия изразиха готовност за задълбочаване на двустранното военно-техническо сътрудничество в процеса на изграждане на отбранителни способности. Обсъдени бяха и възможностите за осигуряване на заместващи платформи за българските ВВС, възможностите за придобиване от Италианската република на подводници за Военноморските сили, както и участието в съвместни учения и подготовки. Сред темите на разговора беше и участието в инициативите на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна за противодействие на руската агресия.

Министър Стоянов покани италианския си колега на официално посещение в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Стратегически партньор"

    11 3 Отговор
    на РБ е РФ,останалото е пустословие..
  • 2 Тц тц

    11 2 Отговор
    Който не храни собствена армия ще храни жабарската.
  • 3 еее

    8 4 Отговор
    а за нас, обикновените хора, Италия е една. прекрасна страна, с хубави хора, вино и храна, която ще бъде прецакана от ес и нато
  • 4 Уве Зелер

    10 1 Отговор
    Голяма трагедия! Жабарите са пословични с неспособността си да воюват. Не случайна е приказката: "от италианец войник не става". Адолф големи ядове бра заради тях.
  • 5 един от многото

    10 2 Отговор
    сорoски пe-дали на Kрадеff
  • 6 газов инжекцион

    3 0 Отговор
    За нас и УСА-то е стратегически партньор в ЕС и съюзник в НАТО,но самолети още не са ни доставили. Нищо,че са стар модел скъпи трошки.
  • 7 Къв стратегиечски партнер

    3 0 Отговор
    като немаме стратегия - одим на повикване като хамалите
  • 8 МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА

    8 2 Отговор
    Е МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ !
  • 9 НАТО колко пари е донесло ?

    7 1 Отговор
    Само тази година разходите ни са - договор за 3 милиарда за 8 бр. Ф-16 които ще пристигнат, след години. 1 милиард техническа и военна помощ за Украйна ... Като цяло няма някакви изгледи да имаме доходи от тези инвестиции и ако този министър и Радев си мислят да я карат с това прахосничество по-добре да си подават оставките.

    Коментиран от #15

  • 10 Доктор

    7 1 Отговор
    Димитърчо, с толкоз много партньори СПИН ще хванеш.
  • 11 Много лъжат нашите

    0 5 Отговор
    " Троянските коне" на Кремъл!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Виж

    3 0 Отговор
    италианският министър и този до него....
  • 14 Гошо

    3 2 Отговор
    Е къв па стратегически партньор са ни сега пък Италия Гърция ли нещо пак ше делиме или Македония само тоя път
  • 15 Пешо кантонерът

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО колко пари е донесло ?":

    Сектор отбрана за последните години прави 3-4млрд. лева износ, само заради Путя тази преминахме 3млрд.
    По това перо сме на плюс
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове