Last news in Fakti

9 Януари, 2023 06:38 1 822 20

Вили Лилков: Не е късно за лустрация, но забавянето отслабва ефекта

  • вили лилков-
  • комунизъм-
  • лустрация

След руската инвазия в Украйна в България се разгоря с много голяма сила пропагандната война на Кремъл, заяви един от основателите на СДС и ДСБ

Вили Лилков: Не е късно за лустрация, но забавянето отслабва ефекта - 1
Снимка: БГНЕС

Това, което се проследява в историята на руския шпионаж в България е, че цели фамилии от дядовци през деца и внуци, са служили на Коминтерна до днес.

Това каза в студиото на „Дискурси“ по "Евронюз България" с Ивайло Цветков един от основателите на СДС и ДСБ проф. Вили Лилков. По неговите думи единствената партия в България след ПСВ, която е имала платен партиен апарат, наричан „плащани другари“, е била БКП.

„Никоя друга партия не е имала платен актив“, посочи проф. Лилков.

Всичките квартири на ятаци са били плащани. Те са били като къщи за гости. Много често дори за някои партизани или шумкари са узнавали, че са пристигнали в селото по покупките, които са правили техните ятаци, когато са купували доста скъпи неща и това е ориентирало полицията, че тук става нещо. Самата Цола Драгойчева в своите показания, които дава пред полицията след 1925 г., казва, че парите в партията я развратиха и че за всяко едно нещо някои нейни членове са искали да им се плаща.

Проф. Лилков отбеляза, че след руската инвазия в Украйна в България се е разгоряла с много голяма сила пропагандната война на Кремъл.

„Тя никога не е преставала, тя е имала различни форми през годините и много от нещата, които днес се случват, ние ще ги осмислим и разберем в детайли може би след много години“, коментира професорът.

По думите му, ако се върнем назад в историята, ще видим, че България винаги е била обект на много сериозен интерес отстрана на Русия още преди Освобождението и особено след болшевишката революция, когато страната ни става вече конкретен обект на руската политика.

„Ако дотогава България сама по себе си е била по-скоро плацдарм или място по отношение на Турция, от което са се водили разузнавания, аванпост срещу Европа и Турция, то след 1919 г. тя става конкретен обект на Коминтерна и болшевишка Русия и вече задачата на руските разузнавателни служби стават съвсем различни“, посочи проф. Лилков.

Вече се появява и субектът, който върши работа на място и то много масово – това е БКП. Тя става просто агентът на Русия и започва да изпълнява волята на Коминтерна, а това е волята на Москва. Всъщност, тогава България започва да бъде разглеждана от Русия като обект на поредната пролетарска революция.
Проф. Лилков посочи, че в годините след 1919 г. в България започва да се внася от Съветския съюз оръжие и пари с цел подпомагането на антидържавната дейност на комунистическата партия у нас. Като част от подготовката за революция е и създаването на терористичното крило на БКП.

По думите на проф. Лилков въоръжаването на БКП започва още по време на ПСВ, а не след Септемврийските бунтове през 1923 г., както твърди комунистическата пропаганда.

Професорът отбеляза, че се създават каналите Севастопол – Варна и Одеса – Варна, като комунисти от България биват изпращани за обучение в руски болшевишки школи.

Когато тесните социалисти се болшевизират 1919 г. Димитър Благоев закрива конгреса с думите: „Довиждане, догодина – в съветската социалистическа република“.
„Те са смятали, че много скоро ще се извърши тази революция и България ще се присъедини към Русия“, добави проф. Лилков.

Според него БКП в цялата си история е действала като един агент, който е проруски ориентиран и който не разделя България от СССР и поведението на партията през годините го доказва.

Проф. Лилков даде за пример желанието на Тодор Живков България да се присъедини като 16-та република в състава на Съветския съюз и гласуването в БКП, когато 137 души, членове на ЦК и кандидат-членове на ЦК на БКП, гласуват единодушно „за“ това предложение.

„Ако прочетете тогава изказванията на тези хора – те просто изразяват много отдавна таена надежда за присъединяване на България към СССР и през следващите години Тодор Живков последователно работи по този въпрос“, коментира проф. Лилков.

По думите му тази идея стои в главите на всички комунисти.

„Цола Драгойчева тогава въодушевена става и казва: „Ето, дойде време всички задължително да научим руски език“, посочи професорът.

През целия този период БКП действа изцяло под командата на Москва, преди това на Коминтерна, категоричен е проф. Лилков.

Първата помощ, която получава въоръженото крило на БКП след 1919 г. няколко месеца след конгреса, това го пише в своите спомени Йордан Панов-Шемшето, пристига във вид на скъпоценности и бижута със специален емисар, а не в кеш, защото тогава техните рубли са били много обезценени. Те са превъртени във Виена и Париж от един търговец на хартия – Александър Гетман. Сумата е 3 млн. лева – уникална сума за онези години, с които въоръженото крило започва своята работа.
С тези пари се закупуват не само складове и оръжия, но и магазини, които се дават на определени хора, на които се създават бизнеси, допълни проф. Лилков.

„Не е късно за лустрация, но колкото се отдалечаваме в годините, толкова по-слаб ще бъде ефектът“, подчерта професорът.

По неговите думи Варна е бил плацдармът на съветското разузнаване у нас години наред и не е случайно, че точно оттам тръгват редица политически проекти у нас.

„Това е точка на много сериозно влияние на руските служби“, посочи проф. Лилков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    26 3 Отговор
    Хехе, че то при една лустрация у нас нЕма да останат политици почти всички са червени отрочета.

    Коментиран от #5

  • 2 Лека Жена

    11 3 Отговор
    От 1989 ви чакам да го дигнете самолета с "илюстрациите" и затова сега станах Лека Жена!
  • 3 цЪрвул

    20 5 Отговор
    Хайде. Пълна лустрация. Ама то после у парламента ще останат само доган, царя и бокича. Само те са чисти като сълза

    Коментиран от #4

  • 4 Хихихи..

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "цЪрвул":

    Царят - агент на КГБ,Боко - партийната книжка,Аймедчето - агент Сава..
  • 5 Верно

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    така ще се затрие ДПС-то !
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    20 2 Отговор
    Да на е късно за лустрация, но днешната лустрация трябва да е за всички които до 2020 г. са били депутати, министри, кметове ... Лустрация за всички БСП-ари, ДПС-ри, ГЕРБ-аджии, СДС-ри, ВМРО ... също и да този Вили Лилков, който доста дълго се задържа във в акта, а резултата от неговото участие във власта(кметство София) всички го виждаме.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дедо Герчо

    8 3 Отговор
    ОСНОВАТЕЛ НА ДСБ,АЙДЕ БЕ,ТО И ТРОЦКИ БЕШЕ ОСНОВАТЕЛ НА РККА,АМААА...ХЪХЪХЪ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДОБРЕ , ЧЕ СЕ ПОКАЗАХА

    4 4 Отговор
    кои са предателите и слугите на САЩ
  • 11 Кабамилионеров

    9 0 Отговор
    Късно е....вече сме капиталисти-милиардери.
  • 12 Помощ с удоволствие

    12 4 Отговор
    С удоволствие ще му преоставим боооогата база данни от Драгоманския чрънгел с партизанските му роднини на майка му,та Млавояда/Пинокио/ Бойкикев с коминтерновската фамилия,та Иван Кръстев с баща му член на ЦК,та Дайновчето с баща му кореспондент на Работническо Дело в Лондон,та Боко дето не искаше да си фърга партийната книжка, та партийната секретарка Цецка Цачева, та Атанас Атанасов прокурор и съдия в Русе и Разград при Възродителния процес,та Раданчо Кънев с лелята партизанка избила стотици в Пазарджишко през септември 1944г.,та даскала по научен комунизъм Огнян Минчев, та Иво Инджев и режисьара Евгений Михайлов "мъчили" се по 5 години в Москва, та номенклатурното изтърсаче Николайчо Младенов с баща и чичо дипломати и служители на ДС,та внучето на Пеко Таков, Кристиян Таков, та Юлия Кръстева,та Владимир Костов,та ДоАнчо,та пернишката мека китка САлатински дето се "мъчила" в Харков, та племеника на та плеяда генералчета и политруци като Аню Ньойски,Запрянов,Съби Саблята,Дановчето,Огнян Стефанов,та най-пресния тамночервен изтърсак Христо Грозев...
  • 13 Всяка жаба

    5 3 Отговор
    Още преди Освобождението България е била руски "аванпост срещу Европа и Турция". Какво актуално прозрение на изявяващият се като експерт по модерна история професор физик Вили Лилков.
  • 14 Боруна Лом

    8 3 Отговор
    ЗАЩО МЕ ИЗТРИХТЕ БЕ? НЕ Е ЛИ ВЛАХ ПРОДАЖЕН?
  • 15 Софиянец

    6 3 Отговор
    Тоя Лилков що се излага, голям демократ стана а е по-голямо ченге от Доган даже, всички го знаят в квартала.
  • 16 Въх !!!

    2 0 Отговор
    Въх! Как в пост 12 са изпуснали Шарлатанчо,Магарев и Любица КОЗешич, дъщеря на сръбски партизанин и първа братовчедка на Баневи .
  • 17 Питам:

    1 0 Отговор
    А ....ювите, кога ще ги лустрират, че се смятат за свъхчонеци, ако и да са античовеци и объркаха тотално човешкия род и света?
  • 18 Хасковски каунь

    3 0 Отговор
    Спрях на 3-тото изречение.
    Тоя не е добре в главата. Има съчми
  • 19 От себе си

    4 0 Отговор
    На Вилко Мотовилко явно радиацията му е изпържила мозъка докато е специализирал в Дубна - Обединеният институт за ядрени изследвания на СССР,иначе щеше да се сети,че трябва да започне с лустрацията от себе си.
  • 20 Марш

    0 0 Отговор
    И не се мярка повече
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове