Last news in Fakti

9 Януари, 2023 08:48 987 20

Аркади Шарков: В следващите месеци всички липсващи лекарства ще бъдат налични

  • аркади шарков-
  • лекарства-
  • медикаменти

Към момента на пазара липсват 63 медикамента

Аркади Шарков: В следващите месеци всички липсващи лекарства ще бъдат налични - 1

Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи лекарства, след като сам е взел решение, че ще се лекува с тях, лишава други хора, които действително имат нужда от същите медикаменти по лекарско предписание.

Това коментира пред bTV съветникът в Министерство на здравеопазването Аркади Шарков.

„И през уикенда, включително, работихме по темата с липсващите лекарства. Утре и в други ден се очакват доставки на част от дефицитните антибиотици. В пандемията за една седмица бяха произведени 120 000 опаковки. България има възможност да покрива нуждите на населението от тези лекарствени продукти. Произвеждаме генерици, но те са напълно съответстващи на оригиналните продукти“, посочи Шарков.

Към момента на пазара липсват 63 медикамента.

„В следващите дни ще пристигнат няколко бранда, утре ще можем да бъдем по-конкретни. В следващите месеци българските граждани ще имат достъп до лекарствата, от които имат нужда. Имали сме разговори за бърз, паралелен внос на няколко продукта, които към момента липсват – някои от тях са за респираторни заболявания, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се определи с колко може да се съкрати административния срок за този внос“, посочи той.

Относно презапасяването с лекарства Аркади Шарков посочи, че фармацевтите са длъжни да изпълняват точно рецептите и ако в тях е записано лечение с една опакова от дадено лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се правят и по тази тема, а експертът призова да се подават сигнали в случай на нередности.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видял

    5 0 Отговор
    НАДАЙТЕ СЕ !
  • 2 пешо

    14 0 Отговор
    всички лекарства си ги купувам от турция , влизам купувам си ги за четири месеца и ми излиза два пъти по евтино
  • 3 шири

    8 0 Отговор
    Ура,другари! Ще имаме люкарства!
  • 4 Българка

    15 0 Отговор
    Една от реформите, които мафията в бели престилки винаги е спирала е реформата в здравеопазването и фармацефтиката. Там се краде яко. Не е случайно, че ГЕРБ си назначават техни мутри за директори в болници, където се извършват очевидни престъпления не само срещу джоба на българите, но и срещу здравето и живота ни буквално
  • 5 въпросче

    3 1 Отговор
    Някоя готина туркиня не си ли си купил? Тя е баш лекарството за много болки.
  • 6 Д-р Радева

    10 0 Отговор
    За сметка на това има ваксини, колкото искате и каквито искате.
  • 7 Боруна Лом

    10 0 Отговор
    КАКВИ МЕСЕЦИ, ЗА ДИАБЕТА И ПСИХИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ТЕ СА НА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД, НЕ СЕ ДОПУСКА РАЗМИНАВАНЕ
  • 8 препис

    9 0 Отговор
    извършват се очевАдни престъпления не само срещу джоба на българите, но и срещу здравето и живота ни буквално,ОТКАКТО ЗДРАВЕТО НИ БЕШЕ ОБЯВЕНО ЗА ТЪРГОВСКА СТОКА.
  • 9 Анонимен

    11 2 Отговор
    Не ви ли омръзна винаги едни и същи лъжи да ви предлагат ? Винаги в СЛЕДВАЩИТЕ МЕСЕЦИ всичко ще се възстанови и така от 09.09.1944 г. та до днес ? Толкова ли сте тъпи, че не можете да разберете, че живеете в болшевишка държава, или помните колкото макаците по три минути и след този "лимит" всичко ви е като "бяло петно" в мозъкът ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Демократ

    10 0 Отговор
    Този лекарствен терор прилича на целенасочена държавна политика.Тези,които я провеждат, показват лицето на медицинската мафия и не се срамуват, което е най-страшното,защото става въпрос за цената на човешкия живот в България.За мафията той няма никакво значение.Ужасът е пълен. Кошмарите с детската болница го доказват.Събирането на пари от хората за лечение на болни дечица от най-богатата система също.Много доказателства,действия никакви.МАФИЯ.
  • 12 Много е важно

    11 0 Отговор
    нуждаещите се спешно от липсващите лекарства да ОСТИСКАТ още няколко месеца без тях и да умират, след тези няколко месеца ще може да си ги купят и да ги пият с шепите за да наваксат пропуснатите месеци, това искаше да каже този измамник ? Каква наглост от българското здравеопазване, не стига, че е платено, а вече и да имаш пари не можеш да разчиташ на него !?
  • 13 Я да видим

    8 1 Отговор
    Седя пред лекарският кабинет на опашка. Всички, които кашлят получават един и същ антибиотик...
    Чудя се, защо трябва да плащам на доктора, след като вече знам лекарсктвото.... А, за да го взема с рецепта...!
    Като се има напредвид, че колко стотин са без здравни осигуровки, нищо чудно, че се купуват антибиотици без рецепта... Тия искат да умираш, защото си без осигуровка....

    Коментиран от #18

  • 14 Много е важно

    1 0 Отговор
    нуждаещите се спешно от липсващите лекарства да ОСТИСКАТ още няколко месеца без тях и да не умират, след тези няколко месеца ще може да си ги купят и да ги пият с шепите за да наваксат пропуснатите месеци, това искаше да каже този измамник ? Каква наглост от българското здравеопазване, не стига, че е платено, а вече и да имаш пари не можеш да разчиташ на него !?
  • 15 Съветникът ви съветва

    3 0 Отговор
    да не се предавате пред смъртта като няма лекарства, те все някой ден ще дойдат, а до тогава не си харчете парите за "гевезелици" като храна.....или топло....МАФИОТИ НИ БАЛАМОСВАТ НЕ СХВАЩАТЕ ЛИ ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Голям зор

    4 0 Отговор
    Защо все народа трябва да ръчка?Нали сте там да следите тия неща,защо,защо,защо
  • 18 стига

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Я да видим":

    И аз това се чудя. Зная кое лекарство ми трябва, какво друго покрай лекарството да приемам, зная, че ЛЛ само ще ми преслуша белите дробове, а може и това да не направи, обаче трябва задължително да имам рецепта от лекар. В ЕС е задължително с рецепта, щото ЛЕКАРСТВОТО Е БЕЗПЛАТНО. Б-Е-З-П-Л-А-Т-Н-О! Затова им трябва рецепта. В Бг антибиотиците не са безплатни. Плащаме си ги ние. Спрете се с тия рецепти и ходения по лекари!
  • 19 ПСР

    2 0 Отговор
    Гешев се беше захванал с Асена Сербезова,която предупреди за такъв сценарий.В момента,нуждата от лекарства е най-остра.И сигурно,така ще е до края на февруари.Родителите обикалят с часове,за да намерят медикаменти за децата си.А хора от бранша,под сурдинка твърдят,за задържане и реекспорт на количества.Поредната тотал щета.
  • 20 Пипи

    0 0 Отговор
    Министъра на здравеопазването заяви нагло, че няма да спре износа на лекарства, защото не сме в епидемия. Така ние ще изнасяме за Англия, Франция и Германия, защото алчните чиновници от ЕС ще ни санкционира ! Българите да умират, то и без тава сме на едни от първите места по смъртност. С тези политици, толкоз!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове