Last news in Fakti

9 Януари, 2023 22:46 1 781 12

Арх. Иван Шишков: Започваме проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

  • арх. иван шишков-
  • ул. „граф игнатиев“-
  • ремонт-
  • жълти павета

Какви са изразходваните публични средства за незаконно строителство на държавни обекти

Арх. Иван Шишков: Започваме проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ - 1

„Започваме проверка на изпълнението на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата. Освен документално, най-вероятно в тази проверка ще се наложи да вземем и проби, за да се уверим, че всичко ще е наред. София заслужава спокойствие на тема ремонти“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия „България он ер“.

Министърът посочи, че ремонтът на центъра на София се извършва с европейски пари по Оперативна програма „Региони в растеж“, която се управлява от МРРБ. „Това, което установих е, че за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ не бяха поискани европейските пари. Това означава, че ремонтът е платен с наши пари от Столична община, а не с парите, които се полагат на София“, каза той. Арх. Шишков коментира, че не са били поискани и затова не е направена и самата проверка. „Защото, преди да се плати, се прави проверка“, уточни процедурата той. Според него столичният кмет Йорданка Фандъкова вече е поискала плащането и това е основание да започне проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

Министърът припомни, че проверката на жълтите павета със столичния кмет в неделя е в резултат на изтичащия срок за ремонта им. Срокът за строителство е изтичал през март тази година и след среща в МРРБ той е удължен с 6 месеца. След тази среща кметът е трябвало да представи информация дали проблемът с пренареждането е в проекта за ремонт или в технологията. Такъв отговор не е получен до средата на декември. Също така и времето е било подходящо за пренареждане на паветата, но не било използвано за работа.

„Според мен, вероятно проблемът е и в проекта, и в технологията, но евентуално може да има проблем и със самото изпълнение“, отбеляза още министърът.

Днес министърът показа на специална пресконференция какви са изразходваните публични средства за незаконно строителство на държавни обекти. В отговор на въпрос на водещата по тази тема министърът уточни, че към момента около 360 млн. лв. са неразплатените средства към строителните фирми, които са част от незаконното строителство. Това са част от претенциите на строителните фирми за изпълнените текущи ремонти, които са се оказали основни в периода на възлагане от 2018 г. до началото на 2021 г. За да бъдат изплатени, трябва да се направи ревизия на строителството, а затова е необходим законов механизъм за нея. „Предложил съм изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), и в него да бъде дадена възможност да бъдат обявени за търпими тези строежи“, посочи решението регионалният министър. Но не се ангажира да посочи конкретна сума за мащаба на незаконното строителство. „Това може да стане само, когато има законов механизъм да бъдат изследвани всички тези строежи, за които е трябвало да има разрешение за строеж, да има одобрени проекти, които държавата е възлагала и тези проекти е трябвало да имат своя последователност като процедури, съгласно ЗУТ“, обясни арх. Шишков. Това, за съжаление, за голяма част от обектите, не се е случило. За строителството, което не отговоря на нормата, със сигурност ще трябва да бъде потърсена много сериозна отговорност и на възложителя, и на строителя. Със сигурност ще бъде сигнализирана и прокуратурата, допълни той.

По отношение на строителството на сградата „Златен век“, друг емблематичен проблем на София от много години, министърът посочи, че разрешителното за строеж няколко пъти е презаверявано. „Имаше опит на ДНСК преди година и половина да го спре, но съдът имаше странно решение да не го спре. А всъщност никога досега съдът не се е произнесъл дали разрешителното за строеж е в сила или не“, коментира регионалният министър. Сега той е сигнализирал Върховният административен съд и се очаква скоро да се състои делото по този казус.

По отношение на изграждането на магистралите, министър припомни, че няколко пъти е повдигал темата за изграждането им на концесия. „Досега имахме магистрална илюзия. Говорихме за магистрали, а магистрали няма. Затова предложих така да бъдат изградени и конкретни магистрали – например „Рила“, тунелът под „Петрохан“, посочи той. „Утре ще ходя на инспекция да видя строителството на пътя Ботевград - Мездра. Държавата дава едни пари, но трасето е със 70 км по-дълго. Ако се даде на концесионер и построи тунел под Петрохан, пътят ще се съкрати и хората ще бъдат доволни“, обясни арх. Шишков. Според него това би освободило държавен ресурс за социални дейности.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братята Кабабик

    19 1 Отговор
    Божкеее,, хората градове на луната ще строят вече, нашите още една улица не могат да павират. Някой да ни отърве от мъките
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 4 Отговор
    Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тoзи тулуп нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Делкат Кинтажа с файдупкова и всичко е Кратер! Следва Ремонт. Изобщо Не се Краде!
  • 4 12340

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "По-подготвен" е от учителка по руски

    Коментиран от #5

  • 5 нужна е проверка и отговорност от кметиц

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "12340":

    Нашата учителка по съвеЦки език трябва да бъде подложена на цялостен контрол върху дейността й досега.
    Интересни неща ще се видят.
    Отнякъде трябва да започне. Хайде, данче, твоята свърши. Ако имаш съвест.....

    Коментиран от #11

  • 6 Галка

    8 4 Отговор
    Шишо бакшишо? И, този ни се пробутва за специалист??? Може,само ако съпоставим познанията му за строителство с познанията на Лена Бориславова по въпроса.
  • 7 Бай Дрън

    6 1 Отговор
    Софианци са големи балъци, крадад ги с една и съща схема и никой не стопля за ко иде реч
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хххх

    6 1 Отговор
    Този е платил милиони левове на "строилите" на Буци... смятайте колко е зле! Хем знае, че работят без договори, но им плаща от нашите пари.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Те това е

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "нужна е проверка и отговорност от кметиц":

    Видно е, че тя съвест няма! Но пък си има Бойко. Слуша го стриктно, а пък той си има главен Каскееет.
  • 12 Шишков, разходи се от Драгоман до

    1 0 Отговор
    Калотина и кажи как върви строежа на този първокласен и магистралоподобен път!! За сега няма шансове за 2023 да бъде завършен окончателно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове